Favoritsommarblommor, Vit Ageratum 'Dondo White' - leverbalsam

Leverbalsam en sommarblomsdröm

Leverbalsam i en sommarblomsdröm

Leverbalsam – inget fint namn på en vacker och tacksam sommarblomma. Jag tycker bättre om Ageratum som växten heter på latin och som syftar på grekiskans ord för lång blomning. Och det är så sant, leverbalsam är en riktig långblommare.

Tanken var att lådan skulle prunka av fuchsiorna från förra sommaren. Men hur noga jag sen hade täckt och skyddat så dog allihop. Men så hittade jag en vit sort av leverbalsam, Dondo White. Leverbalsam eller Ageratum är en favorit i sommarrabatten. Och tanken på en plantering som lyser i sommarkvällen föddes.

Jag sådde frön av ageratumen, dofttobak, vita och månskensgula cosmos, blomstermorot och lejongap. Sådde i början av mars och skolade ut dem i växthuset redan i slutet av mars. Istället för att använda pluggbrätte så gjorde jag papperskrukor med krukmakaren. Blandade såjorden med ännu mera sand för dräneringens skull. Resultatet blev jag helnöjd med. Har aldrig haft så fina plantor tidigare.

Lådan planterade jag tätt som jag lärt att man ska… Men här blev det för tätt. Tobaken får enorma blad och jag har klippt av en hel del nertill för att ge luft och ljus till de andra. Trots det så har lejongapen inte lyckats konkurrera med vita cosmos, blomstermorot och den ljuvliga vita ageratum.  Fuchsiorna jag kompletterade med har jag fått flytta till en egen kruka. Och som det har växt…

Den här högre typen, ca 60 centimeter, av Ageratum brukar jag fröså flera sorter av eftersom den är så tacksam blommare och för att den passar så fint i buketter. Den vita klarar sig jättebra i solen vilket inte är självklart för vita blommor. Det är synd på lejongapen för några höga vita spiror hade varit ett fint komplement. Men jag lär till nästa år 🙂

sommarblomsdröm

 

Leverbalsam 'Dondo White'

 

Till vänster om lådan och längs andra kanten av stensättningen står en underbar hortensia, Hydrangea, som heter ’Great Star’. Tillsammans så lyser den och sommarblommorna på kapp i skuggan under boken. Och jag är glad för att sticklingarna jag satte för några veckor sedan har börjat växa, det känns lovande 🙂

Hydrangea 'Great Star'

 

Nu har vi en härlig augustivecka framför oss!

carina2

12 Kommentarer

 1. Marit den 7 augusti, 2016 kl 09:46

  Åhhh, så vakker hvit rabatt som du har plantet! Ageratum har jeg aldri hatt, men så har jeg heller ikke visst at det finnes en hvit sort av den. Her selges bare de blå. Hvit prydtobakk er utrolig vakker! ’Great Star’ kom rett inn på ønskelisten… Det finnes så mange flotte hortensia, og jeg kunne gjerne hatt en hage full av bare de 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 8 augusti, 2016 kl 09:37

   Tack Marit! Efter att jag var i Tokyo och såg många vackra sorter så har de åkt upp på önskelistan här också. Hittade en fin liten H serrata vit och dubbelblommande hos Tommy A.

   Sommarblommorna blev bra. Jag gillar alla höga ageratum i alla färger. Brukar så en lavendelblå och en rödviolett men nu så hittade jag den vita också 🙂

   Kram, Carina

 2. Lena i Wales den 8 augusti, 2016 kl 10:51

  Håller med om att namnet inte reprecenterar blommans skönhet.
  Vad mycket man får lära sig hos dej.
  Ha en trevlig dag!

  • Carina den 10 augusti, 2016 kl 09:32

   Tack Lena!

 3. Kristinas oas den 8 augusti, 2016 kl 12:31

  Så sommarfint det var med alla de olika vita sommarblommorna och så den ljust blekgula rosenskäran till det. Hade inte en aning om att leverbalsam (ja, håller med, hemskt namn) fanns i fler färger än den vanliga blå. Har aldrig blivit kompis med den, men en vit långblommare ger ju nya möjligheter. Tack för att du berättade om det. 🙂
  Kram Kristina

  • Carina den 10 augusti, 2016 kl 09:34

   Ja de är perfekta vävare. Den vanliga blå i den här höga varianten är mycket sirligare och fin bland varma orange-röda nyanser. Sen odlar jag en rödviolett sort som också är urläcker. Det är de låga kompakta som jag tycker är lite mer svårplacerade.

   Kram, Carina

 4. Laila den 9 augusti, 2016 kl 08:26

  En vit långblommare säger jag inte nej till. Om jag måste välja en enda blomfärg så blir det vitt!
  Allt gott!/Laila

  • Carina den 10 augusti, 2016 kl 09:35

   Funderar och det är nog samma sak här, en enda färg så blir det vitt.

   Carina

 5. Linda den 9 augusti, 2016 kl 16:34

  Så fint det här med vita rabatter. Nej, blomman har verkligen inget vackert namn. Undrar vem som kom på det!?!

  Är det någon särskild sorts vintersallat du sår? Blev sugen på att testa 😀

  Solsken
  Linda

  • Carina den 10 augusti, 2016 kl 09:37

   Tack Linda – solsken behövs även om det ’bara’ är i hälsningar 🙂

   Jag har ingen aning. Vintersallaten bara kom någonstans i från. Jag har den bland mina växter på åkern och den kommer alltid i mammas grönsaksland. Men jag har köpt två sorter från Runåbergs fröer men har jag inte haft samma tur med. Men kommer pröva igen.

 6. Rost och rädisor den 10 augusti, 2016 kl 09:49

  Fin vit blomsterblandning, men som sagt lite mer utrymme kunde du unnat dem : D Själv planterade jag en rundel med vit rosenskära alldeles för tätt. Det såg fint ut i början, men sen drog några iväg medan andra inte lyckades armbåga sig fram och det blev inte bra. Nu har jag slitit upp allt och ersatt med sommaraster som jag hade på lager.
  Kul att få veta det svenska namnet på ageratum. Leverbalsam har jag aldrig hört talas om, men förståeligt att man hellre väljer latinet i detta fall.
  Tack för inkännande kommentar.
  /Anette

 7. Katarina /En Grön Sida den 13 augusti, 2016 kl 09:57

  Nej, det var inget vackert namn… Men hursomhelst vacker, blir sugen att prova till nästa år. Dina cosmos är ju underbara, speciellt den där blekgula färgen… (åh, så svag för den). Tillsammans med det vita i grönskan, mycket vackert alltihop!
  Ja, och nu inte bara tror jag, utan vet!!! – just det – att jag behöver en hortensia med vita blommor här. Den du visar, så vacker! Tackar för inspirationen!
  Allt gott!
  kram
  /Katarina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.