Hortensia - Hydrangea serrata 'Fuji no taki'

Hortensia – många köp och ny lycka

Hortensia – nu på sensommaren gör de mig lycklig. Fast en liten raring har redan blommat över. I år hade den mängder av klasar trots att den är väldigt liten. Det är H. paniculata ’Dahruma’ som blommade som bäst i juli. Den ska hålla sig låg och trots större släktingar runt den i plantskolan så drog den blicken till sig med sina cremevita, stora kransblommor.

Växthärdighet - Hydrangea paniculata 'Dahruma'
Liten och väldigt blomrik är hortensian – Hydrangea paniculata ’Dahruma’

En annan vipphortensia som jag tycker om är H. paniculata ’Great Star’. Annars är jag inte så vansinnigt förtjust i vipphortensior som jag kan uppleva har lite väl stora blomklasar. Både ’Dahruma’ och ’Great Star’ har mindre blommor med mer finess – min upplevelse….

Hortensia - Hydrangea 'Great Star'
Hydrangea ’Great Star’

En annan tveksam sort…

Och när jag nu ändå är inne på ämnet… Förra sommaren köpte jag en ’Pink Annabel’ och tacksamt nog blommar den redan i år. Men blomställningen är ca 35 cm vid och jag tycker det känns vulgärt och inte det minsta vackert. Tydligen ska den heta INVINCIBELLE nu enligt SKUD som å andra sidan inte uppdateras längre. Den får stå en säsong till och sen blir det utvärdering.

Hortensia - Hydrangea 'Pink Annabelle'
Hydrangea ’Pink Annabelle’
Hydrangea 'Pink Annabelle'
Hydrangea ’Pink Annabelle’

favoritarten bland hortensia är serrata

Efter att jag såg en massa olika sorter av purpurhortensia, Hydrangea serrata, i parker i Tokyo började jag leta här hemma. Den första jag köpte var ’Fuji no taki’ som är en dubbel, rent vit sort. Helt ljuvlig i sin enkelhet.

hortensia - Hydrangea serrata 'Fuji no taki'
Hydrangea serrata ’Fuji no taki’

Och eftersom jag har upplevt den som blomvillig och blomrik fyllde jag på med fler. Och i år blommar de rikligare eller för första gången. En selektion, varietet av arten är Hydrangea serrrata v. yezonensis som blommar med vackert blå blommor. Eventuellt skulle den kunna vara ännu mer blå om jag sänker pH lite till. Samtidigt som den skaffade jag ’Shichidanka’ som blommor med små dubbla blommor i blått – rosa. Men den står så inklämt att den knappt blommar. Faktum är att v. yezonensis och ’Shichidanka’ står i torv från samma mosse så pH:et borde vara lika…. Men den ena blommar i blått och ’Shichidanka’ i rosa. Den ska ut i ett soligare och öppnare läge snart…

hortensia - Hydrangea serrata v. yezoensis
Hydrangea serrata v. yezoensis
hortensia - Hydrangea serrrata v. yezonensis
Hydrangea serrrata v. yezonensis

En tredje sort är ’Hime Gaku’ som är helt nyplanterad och som blommar med djupt rosa blommor i år… ..men den har jag glömt att fota. Sist och verkligt annorlunda är ’Chiba Cherry Lips’ som har ett vackert rödtonat bladverk med mörkare röda kanter. Till det vita blommor med en tunn röd kant…

Hydrangea serrata 'Chiba Cherry Lips'
Hydrangea serrata ’Chiba Cherry Lips’

Ser fram emot rosenhortensiorna

Jag har två olika sorter av rosenhortenisa, H heteromalla ’Nepal Beauty’ och ’Snowcap’ men hittills har de växt på höjden och i omfång. Rosenhortensian får utbredda blomställningar med iögonfallande kransblommor runt de egentliga blommorna i mitten. De står på tillväxt i avvaktan på rätt växtplats. Vissa ställen fungerar mer som min egna plantskola i avvaktan på anläggning än som färdig plantering. Men i höst tror jag att jag ska rotbeskära båda så att de är flyttbara så småningom.

Varför inte vänta tills det är anlagt? Två skäl. Det är himla skönt när jag gör något nytt att bara gå en runda både bland det tillfälligt och mer permanent planterade och hämta växter. Men när det gäller träd och buskar är det också för att jag vet att stället där jag handlar kan stänga vilken säsong som helst. Så där köper jag alla ovanligheter jag hittar som passar med den typ av trädgård jag vill ha.

Kuriosa om hortensia

Hortensia är ett av ett fåtal växtsläkten som är väldigt lätta att föröka med sticklingar. Jag har bara misslyckats med en enda sort, och det är självklart sticklingarna jag fått i omgångar från en favoritträdgård. De jag har av mina egna sorter rotar sig väldigt bra. Du ser tillvägagångssättet på länken men för hortensia är det en bra tid nu och inte midsommar. Så testa vet jag!

Veckan som gått…

Veckan har dominerats av sten, stora sten och sen mera sten. Jag har gjort en kant i dammens nederkant. Bara att komma på hur jag skulle avsluta kändes superbra. Jag har också byggt en liten trapp ner i bäcken eftersom jag gillar att ta genvägar men hatar omvägar. Så på 3 ställen längs bäcken har det blivit spontana genvägar. Bäcken fungerar för övrigt också som en stig… Och mer sten har lagts som kanter. Av de riktigt stora får jag nånstans mellan 3 och 5 på plats varje dag. Det tar tid att välja rätt sten, sen betämma vilken sida som ska ut-in-upp-ner och hur djupt den ska ligga. Och allt som oftast byter jag sen tillbaka igen. Stenar måste kännas perfekta på plats. Sen blev det två dagar med flytt av växter från en del, östra lunden, som torkar ut för mycket på sommaren.

Jag länkar till Trädgårdsfägring – där hittar du fler nordiska trädgårdsbloggare!

check på första veckan i augusti!

21 Kommentarer

 1. Marit den 5 augusti, 2022 kl 20:34

  Jeg ønsker meg så veldig en sånn ’Great Star’. Jeg har aldri sett den her, men det går kanskje an å bestille den.
  Serrata er så fine ja. Jeg kunne ha lyst til å prøve den yesonensis også. Blå hortensia er så vakre.

  Klem, Marit

  • Carina den 6 augusti, 2022 kl 09:43

   Förstår det! När jag köpte den så var den helt okänd här och det var faktumet att den blommade som gjorde att den fick följa med. Jag kan se om jag har en sticklingsplanta kvar. Tog några för ett antal år sedan och jag tror det finns en krukad kvar.

   Kram, Carina

 2. Lisbeth den 5 augusti, 2022 kl 22:09

  Så mange fine hortensia du viser her, historien om dem er spændende, tak for den.
  Jeg har selv den første, du viser her, der findes så mange flotte, men vi kan ikke have dem alle.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 6 augusti, 2022 kl 09:46

   Kommer ihåg att du har ’Great Star’ även hos dig. En underbar buske. I plantskolan jag bruka åka till finns många olika tex serrata sorter men jag brukar titta på att få olika blommor och blomform. Men det blir fler eftersom de är så bra samplanteringsväxter bland mina rododendron.

   Kram, Carina

 3. marie den 6 augusti, 2022 kl 08:21

  Helt enig: større er ikke nødvendigvis smukkere, når det handler om hortensiablomster. Derfor undrer det mig, at Annabelle er blevet så populær, som den er. Dens grene har tydeligvis svært ved at bære de tunge blomster.

  • Carina den 6 augusti, 2022 kl 09:47

   Tack Marie!
   Nu är det väldigt välgödslat där Annabelle står men jag tror ändå att den får för stora blommor. Och som du skriver – grenarna orkar inte. Det är ju dåliga egenskaper hos en växt. När det gäller hortensia stämmer uttrycket – less is more 🙂

   Ha det gott! Carina

 4. Anita den 6 augusti, 2022 kl 09:26

  ’Great Star’ … jag håller med, den är utsökt. Men den jag verkligen föll för var Hydrangea serrata v. yezoensis. När det gäller ’Pink Annabelle’ har jag faktiskt köpt en i år som jag ännu inte planterat. Trodde den skulle ha betydligt mindre blommor än den vita ’Annabelle’ men det har den alltså inte, hm. Jag har ju den vita ’Annabelle’ för att lysa upp i bakre delen av trädgården och där är den perfekt med sina enorma vita blommor. Men idag så hänger dom lite med huvudena för igår fick vi äntligen rejält med regn här. Tidigt imorse när jag var ute på promenad syntes inte ett enda spår av regnet och gräset var helt torrt redan vid 6-tiden. Det visar hur marken har törstat efter vatten. Slurp sa det bara så hade det försvunnit ned i jorden.

  Kram Anita

  • Carina den 6 augusti, 2022 kl 09:51

   Men så bra att ni fick regn!! Tänkte bla på dig när jag såg väderleksprognosen och tänkte hur bra den såg ut för trädgårdsägare på östkusten 🙂 Förstår att marken törstade. Gräset torrt kl 6, inte ens dagg…

   Tänker att de stora vita blommorna gör sig jättebra i bakgrunden. Det är väl så att det finns en rätt plats för alla växter. Där jag satt Pink Annabelle är det iofs väldigt välgödslat men jag tror ändå att den för större blommor än jag egentligen vill ha. Jag får se nästa säsong… Men jag gillar inte att grenarna är för veka för blomsamlingarna.

   Kram, Carina

 5. Marika den 6 augusti, 2022 kl 09:57

  Hej Carina!
  Så många fina , planterade mina första förra året, hittills har jag bara haft mindre i kruka . Är lycklig över att de överlevt vintern och har knoppar. Gillar din ljust blåa , mycket vacker färg och blomma. Fick en mörklila med stora blommor av sonen. Den är riktigt vacker, funderar redan hur jag skall övervintra den.
  Ha en trevlig helg /Kram Marika

  • Carina den 8 augusti, 2022 kl 08:57

   Hej Marika!

   Jag har ett par av de där man köper som krukväxter i kruka. Och krukorna sätter jag i verkstaden vintertid. Men jag tycker det kräver mycket för att blomma bra säsongerna efter och jag glömmer ofta att vattna och göda dem som de vill och behöver. Mörkt lila låter vackert och mer ovanligt.

   Tack detsamma! Kram, Carinna

 6. Hannas krypin den 6 augusti, 2022 kl 11:15

  Jag misslyckas alltid med hortensia i kruka. Men de är kanske lite lättare att sköta om när de står i rabatten? Tycker dina är fantastiskt vackra, även den som du själv tycker är vulgär.

  • Carina den 8 augusti, 2022 kl 08:42

   Hej och tack 🙂

   Generellt är det mycket mer skötsel av växter i kruka. Men hortensior som blommar på fjolårsved behöver stå i kruka hos mig, zon 2-ish, eftersom de oftast fryser ner under vintrarna. Så man behöver välja sorter som fungerar på friland. Sorter för kruka behöver så stora krukor som möjligt, näring och vatten regelbundet och det är jag dålig på att komma ihåg.

   Ha det gott! Carina

 7. Lillian den 6 augusti, 2022 kl 18:08

  Jeg synes absolutt at hvite blomster er de nydeligste som finnes.

  • Carina den 8 augusti, 2022 kl 08:54

   Vitt är alltid vackert och den lilla hortensian är en favorit.

   Ha det gott! Carina

 8. Villroses hage den 7 augusti, 2022 kl 20:41

  Hortensia er de vakreste busker jeg vet (etter rosebusker, selvfølgelig). Det finnes så mange fine, og jeg har unnet meg en ny H. paniculata med navn ’Polar bear’ i sommer. Liker også de med uforskammet store blomsterklaser, og synes ’Pink Annabelle’ er flott 🙂
  Har også en serrata. Lekker som en knipling!
  Ha det godt
  /irene

  • Carina den 8 augusti, 2022 kl 08:53

   Tack Irene!

   Kanske kommer Pink Annabelle att växa även i mina ögon 🙂 Jag såg en ny hortensia, Jacobsen Dwarf, på instagram som såg väldigt fin ut och som ska hålla sig låg. Det känns som det kommer många nya. Polar Bear ser spännande ut. Visst är de japanska hortensiorna fina!

   Ha det gott! Carina

 9. Elna Slot den 8 augusti, 2022 kl 11:11

  ’Great star’ er så smuk med de spidse kronblade. Det gør blomsterne lette og elegante. Du har vel nok en stor samling af forskellige hortensiaer. De må lyse vældig op i sensommerhaven nu, hvor aftnerne begynder at blive mørkere.

  Hilsen Elna

 10. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 8 augusti, 2022 kl 16:29

  Så fina hortensior de är verkligen så vackra. Min granne har en klätterhortensia och en sådan står på min önskelista så jag ska nog försöka göra ett sådant inköp framöver då jag har sett att den överlever här.Ha det gott/Margareta

 11. Ingeborg Hald den 9 augusti, 2022 kl 13:23

  Så mange fine hortensia du har, jeg syns nå den rosa var fin også. Av en eller annen grunn har jeg mye rosa i hagen, helt utilsiktet, og noen ganger må jeg dempe den litt ned med mørkere blomster eller bladverk, så det ikke blir for mye. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

 12. Anni den 27 augusti, 2022 kl 08:20

  Hortensior är verkligen favoriter hos mig! Jag tittade just på Pink Annabelle på Slottsträdgården Ulriksdal i förra veckan men tyckte att den var lite för vräkigt dekadent, så jag köpte en helt annan rosa. Igår såg jag hos Marika hur fin hennes Pink var, så det kan ha varit själva exemplaren i slottsträdgården som inte var snygga nog.

  Men hu vad du jobbar med stenar och dy, betyder det att du är helt återställd från hjärnskakningen? Var rädd om dig!

  • Carina den 31 augusti, 2022 kl 11:26

   Tack för tanken 🙂 Ja nu är det bra och jag kan böja mig ner och lyfta en stor sten utan att huvudvärken exploderar. Sen tog jag det lugnare när det var riktigt varma dagar.

   Tror Pink Annabelle kan vara fin om den står lite magrare. Min står fuktigt och väldigt näringsrikt och det blev mindre bra upplever jag. En i plantskola kan säkert vara rejält driven.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.