Calluna vulgaris 'Kerstin'

Höstljung nu blommar den och jag älskar färgerna

Höstljung – nu dyker de höstfina ljungsorterna upp i i stort sett alla butiker oavsett inriktning.. För några somrar sedan skrev jag om ljung i flickserien – Garden Girl – knoppljung om de också kallas. Och jag berättade om hur jag väl hemma insåg att de sällan lever längre än till februari nästkommande år. Nåväl där fick ’dem’ fel för flickorna lever och knoppas fortfarande. Ändå är jag inne på att de är lite trista. För det är lite skavigt att de aldrig slår ut. Då tänkte jag snyggt ändå men nu när de ’riktiga’ står jämte och blommar med utslagna knoppar så känns de lite trista. Så därför har de inte fått flytta ännu…

Några favoriter bland höstljung

Besökte vår egna svenska ljungguru, Brita Johansson, i somras och hos henne och ett par andra ljungfrälsta hittade jag fina sorter till de jag hade tidigare. Ljung för uteplantering som mer än höst-slit-och-släng är inte jättevanlig i handeln. Så det är kanske inte så konstigt att de här 3 bor geografiskt nära varandra. Du som inte känner till Brita – hon har skrivit 3 böcker om ljung och om att odla vintergrönt. Hennes och makens mål var 95% av det de odlade skulle vara vintergrönt. Det är inget lätt mål att nå – varken då eller nu.

Calluna vulgaris 'Pegel'
Höstljung – Calluna vulgaris ’Pegel’
Calluna vulgaris 'Leprechaun'l'
’Leprechaun’ verkar bli en riktigt låg och tät sak. Jag föll för färgen…
Höstljung - Calluna vulgaris white filled
En vit fylld sort – den här var felmärkt som klockljung, Erica tetralix, det var det ju uppenbarligen inte. Istället har jag kommit fram till att det med största sannolikhet är Calluna vulgaris ’Kinlochruel’. Den har en sanslöst vacker grön färg på barren och ljuvliga, krispigt vita fyllda blommor
Höstljung - Calluna vulgaris 'Beoley Gold'
’Beoley Gold’ – gulfärgat barr och vita blommor
Höstljung - Calluna vulgaris 'Easter Bonfire'
’Easter Bonfire’ är precis som namnet säger ett fyrverkeri runt påsk när de nya skotten kommer
Höstljung - Calluna vulgaris 'Kerstin'
’Kerstin’ en svensk selektion
Höstljung - Calluna vulgaris 'Salome'
’Salome’ – jag är svag för gult – limegult i kombination med vitt

Bra läge för ljungen och de har svarat bra

I somras blev det en utökning av ett parti och där i solen hamnade både nya och gamla ljungsorter tillsammans med små rododendron och ett par tallar. Och som de har utvecklats där. De får uppenbarligen den sol de vill ha tillsammans med fukten som ljung behöver.

Mer lund - Norra lunden
Då i juni – Norra lunden – du kan ana de gamla sorterna runt tallen.
Ljung - norra lunden
Nu som idag – ljung och små rododendron och nu är det nog fullt
Ljung - norra lunden
Ljung – norra lunden
Daboecia cantabrica 'Tina'
Daboecia cantabrica ’Tina’ blommade redan i augusti men vilken färg och klockorna är stora och barren vackert gröna och nej jag har inte bättrat på färgerna – hon är praktfull Tina!

Som i så många andra fall så finns det ett ljungsällskap, naturligtvis, i Storbrittanien. Praktiskt ibland när jag letar namn eftersom det är vanligt att ljung i plantskolor är namnlösa. Men även här går det att hitta lite roliga sorter i en del plantskolor – mina sorter hittar du HÄR.

Förra fredagens bärplockning gav 12,2 liter rensade lingon och en dryg liter blåbär. Det var jag nöjd med – jag handplockar och gick där någon hade plockat med bärplockare före mig. Så jag är helnöjd eller snarare min mor som fick bären.

Önskar oss en fin helg med det som bjuds – här regn!

25 Kommentarer

 1. Anita den 11 september, 2020 kl 20:07

  Ljung, jag älskar ljung. Har gjort det sedan jag var barn. Vet inte varför, bara gör det. För mig är det lite saga över ljung. Men då har det ju varit den ”vanliga” sorten man ser i skogarna. Men nu visar du sorter som är makalöst fina. Jag måste säga att jag blev oerhört förtjust i ’Beoley Gold’ och ’Salome’. Gul och limefärgad ljung. Visste inte ens att det fanns. Vill nu dra mig till minnes en enorm ljungplantering vid Eden project i England. Minns att jag tog bilder över ett hav av ljung. Men när var jag där tro? Det måste varit vårblommande ljung. Hm, läge att kolla igenom bilder. Och .. gult i all ära. Men ’Tina’, hon går inte av för hackor hon heller. Undrar varför de flesta sällskapen finns i Storbritannien? Eller … kanske inte är så konstigt ändå.

  Ha en fin helg!
  Kram Anita

  • Carina den 11 september, 2020 kl 21:08

   Vi har samma favoriter du och jag – de gulgröna barren är så läckra 🙂 Men visst är Tina också fin – faktiskt mer häftig rosa i år än när jag köpte henne. Jag har varit rätt ointresserad av ljung i trädgården. Inte så konstigt om man betänker att ljung är Västergötlands landskapsblomma – vi har myycket ljung runt omkring och det som är vanligt är inte alltid så kul att odla.

   Jo de har sina sällskap men så har de en annan sak också – de tävlar ju något helt galet i växter och de älskar det!! Varje gång jag får en skrift från Scottisk Rock Garden Club eller Alpine Garden… så nog sjutton har det tävlats. Det tror jag är en grund för alla specialsällskap de har. Men hör och häpna – de fick lägga ner sitt pionsällskap på grund av bristande intresse. Jag är mest, enbart, medlem för frölistornas skull. Så snart kan jag nog lägga ner det. Förhandlingarna med EU verkar inte gå så bra…

   Tack detsamma! Kram, Carina

 2. Marit den 11 september, 2020 kl 22:08

  Så mange fine lyng du har! Den hvite og gule var helt spesiell. Jeg har ingen lyng, for det er fod tørt her. Jeg plantet tre stykker her om dagen i en krukke, men det er også alt jeg har av lyng 🙂
  De du viser må du vel vanne endel i tørre somre som i år? Her tørker de alltid ut, så de har jeg gitt opp.

  Klem, Marit

  • Carina den 12 september, 2020 kl 13:57

   Räknar med att inte vattna på sikt och att gruset i botten som ligger på berket ska dra fukt. I år har jag vattnat för de små och nyplanterade rododendronas skull. Får se på sikt hur det fungerar. De vilda här brukar klara sig nästan på kalhällar men de blir kanske inte så vackra med tiden. Men det låter klokt att njuta dem på ett sätt som fungerar – alltså i kruka 🙂

   Kram, Carina

 3. Villa Ryttarängen den 12 september, 2020 kl 07:53

  Ja ljung är verkligen vackert både i kruka och ute i naturen. Mina ljung från förra året i krukorna blommar om nu. Den sista Tina är verkligen superfin. Kram Pia

  • Carina den 12 september, 2020 kl 13:59

   Har tittat på flera plantor runtom utanför tomten och det verkar som de är extra, extra fina i år, jag har aldrig tänkt på dem förut. Tina trodde jag inte skulle klara sig här över vintern men det gick bra och hon och den vita har överlevt och blommar i år.

   Kram, Carina

 4. Lisbeths Haveblog den 12 september, 2020 kl 11:49

  Lyng er så fin, så fin. Desværre har jeg ikke jord til det i haven, så jeg nyder de få heder, vi har tilbage i Danmark… og dine smukke sorter. Det bliver en smuk lund.
  Lisbeth

  • Carina den 13 september, 2020 kl 10:10

   Tack!
   Visst är den fin men jag var nog måttligt intresserad när jag kom till en plantskola en vår som hade massor av ljung inkl Cassiope. Men så när jag utvidgade så blev det en plats väldigt lämplig för ljung så då skaffade jag några fler. Men det får nog räcka där. Ensidiga ljungträdgårdar blir lite för brokiga för mig eftersom de många gånger har orange och tom rött barr periodvid.
   Ha det gott! Carina

 5. Marika den 12 september, 2020 kl 12:19

  Hej Carina!
  Regn också här idag, Hade tänkt plantera en del växter som jag köpte igår. Såg en hel del vackra ljungsorter, och en hel del nya som jag aldrig sett förut. Jag planterar mina i krukor och blomlådor. Blir förvånad över alla nyheter, några såg ut som golvmoppar. Färgerna passar så bra nu till hösten. Så fina och Tina är vacker.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Carina den 13 september, 2020 kl 10:12

   Hej Marika!

   JA det var utmärkt väder för övningskörning 🙂 Golvmoppar – de skulle vara kul att se för jag kan inte ens föreställa mig hur de var. Ljung för krukor på hösten har blivit väldigt populärt. Hela den långa serien med olika Garden Girl har ju kommit hit. De står ju nästan i knopp hela vintern och är tacksamma så.

   Ha det gott! KRam, Carina

 6. Lisbeth den 12 september, 2020 kl 14:05

  Fine lyngsorter, jeg har også en del lyng, mest noget der breder sig, men de er stedsegrønne her i haven.
  Den sidste du viser, har jeg også, men den er ikke så stabil i blomstringen.
  Hilsen Lisbeth

  • Carina den 13 september, 2020 kl 10:14

   Tack Lisbeth!

   Ja jag får se hur Tina beter sig över tid… Men i år har hon blommat två gånger – lite i våras och ganska rejält i höst. Ljung är städsegrön här också och det är därför det finns så många sorter i damens trädgård. De kom alltid fullt till 100% vintergrönt men en bit över 90%.

   Ha det gott! Carina

 7. Elna Slot den 12 september, 2020 kl 21:16

  Det er et fint anlagt lyngbed, hvor de forskellige lyng rigtig kommer til deres ret. Jeg har ikke lyng i haven, men nyder lyngen i naturen, da vi bor i et område med hedearealer.

  Hilsen Elna

  • Carina den 13 september, 2020 kl 10:16

   Tack Elna!

   Det blev en lyckad utökning. Tror det stannar där för jag har lite svårt för ljung som är orange eller röd i barret vintertid. Jag har mycket ljung här också och det är kanske därför jag inte upplevt ljung som spännande i trädgården.

   Ha det gott! Carina

 8. Anne den 12 september, 2020 kl 21:48

  Hei Carina! Det er så fint med lyng, men det er med litt vemod.. De er blant de siste. . Klem Anne

  • Carina den 13 september, 2020 kl 10:17

   Hej Anne!

   Javisst är det vemod… Men det landar också en känsla av lugn så här års. Det r lättare att flytta och möblera om växterna kan stå på sidan ett tag. Det kommer ett mjukt kvällsmörker som känns nytt en stund.

   Kram, Carina

 9. Marie den 13 september, 2020 kl 15:09

  Daboecia er min favorit blandt de lyng, du viser, sikkert fordi den trives fint i vores surbundsbed. De andre holder kun en enkelt sæson. Derfor er jeg holdt op med at investere i dem, selvom de lyser fint op i en periode, hvor farverne er begyndt at blive mere og mere afdæmpede.

  • Carina den 13 september, 2020 kl 16:25

   Jag tycker också om Daboecia – de växer elegant med stora klockor på stjälkar över barren. Sen är färgen på barren så fin. Men jag är också glad att jag kan odla de andra. De är fina vintertid.

   Ha det gott! Carina

 10. Ulrika den 13 september, 2020 kl 20:09

  Hej Carina,
  Så fin planteringen blivit under sommaren. Verkar som om växterna trivs.
  Fick för mig att beställa lite olika ljung-sorter för några år sedan och fick lov att gå ut och kolla om de levde efter att jag läst ditt inlägg. En vårljung (?) verkar fortfarande vara vid liv, resten har nog gått hädan. Troligen pga torka.
  Fina sorter du visar, gillade särskilt den vitblommande som du tror är ’Kinlochruel’ och ’Tina’ . Blir ju sugen på att prova igen, men gissar att jag egentligen inte kan ge dem rätt odlingsbetingelser.
  Ha en fin vecka. /Ulrika

  • Carina den 14 september, 2020 kl 10:41

   Hej Ulrika och tack!

   Jag tycker själv att det blivit fint 🙂 Men då blundar jag delvis för partiet till höger om planteringen. Aspar, allmänt gulplommon, björnbär och hallon… ..där ska grävas. Rätt odlingsbetingelser underlättar oerhört. Det märks att de vill ha mycket sol och ljus men ändå fukt. Kanske är en del av de jag satt tåligare eftersom de är stuckna av människor som bor bara några mil bort. Det brukar ju gärna bättra på tåligheten.

   Tack detsamma! Carina

 11. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 14 september, 2020 kl 08:57

  Jag gillar Ljung den är så vacker ute i skogen där jag ser den blomma på hösten men man kanske skulle testa att sätta någon köpt Ljung i en plantering och se hur den klarar sig där för det kostar ju inte så mycket att prova tänker jag.Du visar många fina arter den gula föll mig i smaken för att den lyser upp där den står.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 14 september, 2020 kl 10:42

   Ljungen är fantastisk i naturen och har man det nära så är det nog det finaste ändå. Det är väl de gulbarriga jag har som kan skilja ut sig i trädgården i så fall. För lyser gör de 🙂

   Tack detsamma! Carina

 12. Anja den 17 september, 2020 kl 06:52

  Carina!
  Ditt inlägg framkallar nästan tårar i mina ögon. Jag hade en fin ljungplantering med många fina sorter. Så kom den hemska vårvintern/våren 2013 och dödade alla mina ljung. Kommer ihåg hur en ”förtvivlad” humla, som uppenbarligen var van att sörpla i sig lite vårljungnektar, irrade från planta till planta och ”fattade nada” – inte en enda levande blomma…Sedan dess har jag bara en höstblommande….
  Jag hade annars samma slags plantering med rododendrondvärgar m.fl. småttingar. Roddarna klarde sig och kom igen redan samma sommar men inte ljungen…
  Ha det jättegott!
  /Anja

 13. Anni den 24 september, 2020 kl 12:52

  Jag glömmer aldrig hur förvånad jag blev när jag såg att ljung är en vårblomma i Storbritannien! För mig är den så hårt förknippad med hösten och krukorn asom ytterdörren pyntas med. Där står de och blir torrare och torrare tills våren kommer och man äntligen kan slänga dem och sätta ut påskliljor och pens’eer. Du visar en annan värld, en värld som ändå inte skulle trivas i min torra trädgård. ja ja, man kan inte få allt här i världen …
  Kram!

  • Carina den 26 september, 2020 kl 08:59

   Ljung var den vanliga och kära ’ljung’ som växer vilt här. Hur jag blev varse vårljungen minns jag inte men bilder av små söta Cassiope i en TA, Trädgårdsamatören – tidning för en förening – skapade ha-begär. Och så småningom fattade jag att det finns fler släkten än Erica och Calluna. Det är väl på ett sätt tur att de blir torrare… ..jag skulle inte kunna slänga dem annars.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.