Mer lund - Norra lunden

Mer lund söderut och blyg blomning

Mer lund? Ja så blev det och varför jag inte såg det i höstas vet jag inte. Men nu när våren kom och flytten av växter började så blev det uppenbart att jag tänkt fel och att det behövs mer lund. Lite trist bara att utökningen sker i alla ytterkanter och dit kommer jag nu bara med skottkärra. Så därför får det bli lite i taget.

Mer lund österut - Norra lunden
Däruppe i skuggan har det blivit fler kvadrat
Mer lund - Norra lunden
Norra lunden – notera det bruna, blanka röret på berget i bakgrunden. Det är avloppsrör från Höganäs. Det låg några kvar, reserv gissar jag, vid förra huset och när vi högg upp källargolvet var de såna vackra rör de gjutit in

I slutet av förra veckan bestämde jag mig för att jag varit för snål även mot söder kanske för jag inte fick till någon bra plats för några tallar jag grävt upp. Man kan göra så också – gräv upp och sen inse att nu måste jag skaffa mer planteringsyta. Dock – det är inte att rekommendera…

Men i huvdsak utökade jag för att jag fick en känsla av att ha rumphuggit ytorna. Det fanns naturliga bergkanter och annat att avsluta mot och det hade jag inte gjort… Nu är det klart och det känns mycket mer harmoniskt.

Resultatet efter mer lund tillkom

Nu är jag nöjd, alltså riktigt riktigt nöjd efter jag gjorde det som syns ovan. Och som bonus fick jag en yta om några kvadrat där jag kan plantera mina ljungplantor och små rododendron som vill stå exponerat. Jag hade ju inte bara grävt upp eget utan också varit på ett trädgårdsbesök som genererade fler växter. Häpp!

Mer lund - Norra lunden utökad
Norra lunden

Nära skjuter ingen hare

Jag fick dit en skopa sand i botten och så 2 skopor special rododendronjord på toppen. Skyffla ur skopan, och ibland i, får jag göra själv. Det här gick förhållandevis lätt men… Kanten ville jag ha upphöjd och i sten så den ansluter till berget. Och leta sten är något jag definitivt gör själv och allra oftast flyttar jag dem själv.

Lat är inte alltid smart – mer lund

Eftersom jag är lat och aldrig går två gånger om jag inte överbevisats om hur omöjlig en vända är, så tog jag den stora kärran för gasflaskor – och den är rejält tung i sig själv. På den lastade jag 5 rejäla stenar och sen behövde jag naturligtvis hjälp att få upp kärran från där jag var. En liten retsam uppförsbacke, innan det bar utför… Nerför rullar den bra på sina stora däck, lite för bra tungt lastad och bromsen kom till användning, men så tog det stopp på nästa lilla krön. Tvärstopp!! Och jag höll på att få hela alltet över mig när kärran välte mig baklänges. Upp igen och över krönet, även här med hjälp. Nerför… ..tjoho det går bra nu. Tvärstopp och centimer från en volt över kärran framåt. Men då lämnade jag kvar en sten innan jag fortsatte med resten.

Stenkant, trapp och en liten gång

Mina ögon letar alltid sten! Människor runt mig skojar om hur en grävning för mig är som julafton. Och de har rätt. Hittade ett gäng flata stenar som kom upp när man grävde ner fiber. Hittade några stora och icke-runda jämte backen upp och så några som bildat kant i en tillfällig plantering. Och precis varenda bit föll på plats.

Mer lund - Vila mellan varven
Vilar mellan varven

Varvar med några blyga blommor och blad

Det är många, många växter hos mig som inte skriker ut sin existens. Av de som jag visar nu så är det bladen som talat förutom sockblomman – där skaffar jag nästan alla jag hittar.

mer lund - Haberlea rhodopensis
Haberlea rhodopensis har en vacker, lite hårig bladrosett. Kände nog mest igen namnet när jag köpte den på nån marknad förra sommaren. En släkting till St Paulian och det syns på bladverket…
Haberlea rhodopensis
..och på blomman. Haberlea rhodopensis – tänk att jag fick se de låga vita blomstänglarna som hukar mot marken. En sockblomma som har bråttom åt alla håll håller skyddande blad över så det var en händelse att jag fick se dem
Epimedium x omeiensis
Epimedium x omeiensis är sockblomman som skyddande breder ut sina blad över Haberlean ovan. Den hade trist rosa blommor men jag har sett bättre färger på andra bilder så jag tänker att ett lite ljusare läge kommer göra susen
mer lund - Homogyne alpina
Homogyne alpina även den en liten låg och faktiskt vintergrön marktäckare med de här fina blommorna i ljust lilarosa. Blomman kanske är 1,5 cm vid…

Norra lunden känns nu väldigt bra även om det behövs mer jord, kanter och en del annat. Jag kan lätt bortse från det och vara väldigt nöjd med mer lund här och nu. Alla växter skulle dock må väldigt bra av rejält regn och jag har gått mellan hopp och viss trötthet när de utlovade mängderna varierat dag från dag. Igår regnade det mest hela dagen – jag är glad. Men det kan gott komma mer…

Trädgårdsfägring rullar på med inlägg varje vecka. Där börjar veckan med fredag och där finns många bra länktips och trädgårdsämnen.

Första veckan i juni är snart över… ..säger inget mer

18 Kommentarer

 1. Anita den 6 juni, 2020 kl 11:02

  Det är så härligt att läsa dina inlägg och läsa dina måleriska beskrivningar. Det var en spännande läsning när du beskrev jobbet med kärran. Och jag måste säga att hjärtat hamnade i halsgropen när du höll på att få hela härligheten över dig.

  Så bra att du nu känner dig nöjd med den utökade lunden. Och fortsätt leta sten och ha julafton året runt. Förstår dig, sten är något av det vackraste som finns. Tänk att dra med handen över en perfekt sten. Tänk en sten som blir varm av solen. Tänk en sten som skiftar i olika färg.

  Ha nu en riktigt sön nationaldag, kanske blir den som julafton 🙂

  Kram Anita

  • Carina den 6 juni, 2020 kl 11:35

   Tack Anita 🙂 Eller hur.. Sten är fantastiskt och förtjusningen ligger i släkten från två håll. Pappa satt på traktorn och såg båda tillfällena – han bara skrattar fast det gör ju jag också i och för sig. Det är lätt när allt går bra – att skratta.

   Tänker att det är viktigt att kunna känna sig nöjd, vara här och nu men också att hinna fånga de där stunderna av lycka som så lätt kan fara förbi annars. Min kiroprkator berättade om en föreläsning, en professor som forskat om lycka. Snittvärdet för de flesta ligger strax över 5 på en 10-gradig skala.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 2. Ätliga trädgården den 6 juni, 2020 kl 11:08

  Om din lund varit en företagsarbetsplats skulle skyddsombudet tagit ett snack med dig, kanske till och med skickat dig på kurs! Nu gör jag det istället och tar fram megafonen… VAR RÄDD OM DIG!
  Gissar att du sover ganska gott på nätterna efter ett sånt här pass i backen, men det kommer förstås att bli en makalös lund. Att övergångarna från domesticerat till vilt blir bra gör mycket för helhetsintrycket. Form nästan viktigare än innehåll i det avseendet tycker jag.
  Önskar dig en vilsam och din Nationaldag
  /Kram Anette

  • Carina den 6 juni, 2020 kl 11:31

   Tack Anette!

   Jo jag pratar med mig själv om det där. Har ont i framförallt ena armen… Självklart har du helt rätt! Tyvärr är jag ju så himla bra på att stänga av tid och rum så de där lagom stunderna är logiska men blir sällan av. Det är inte envishet, jag-ska-bara eller något annat. Tiden försvinner på rktigt och jag har kul.

   Övergången måste bli gradvis – jag har inte tänkt gå runt med liten sax och pilla dagarna i ända. Glesa gräs, invandrade, hostor, ormbunkar och buskar tänker jag.

   Jag ska ta det ganska lugnt idag. Behöver bara gräva upp en stor hosta – ett projekt i sig.

   Tack igen och Kram! Carina

 3. Villroses hage den 6 juni, 2020 kl 15:32

  Stein er veldig flotte saker – men tunge! Veldig tunge. Jeg er også lat, og lærer stadig at snarveier ofte blir til omveier 🙂
  Nå er tiden for å oppdage de søte små plantene. Trist rosa var en ny farge for meg.
  Ha en fin helg!
  /Irene

  • Carina den 7 juni, 2020 kl 09:00

   Tänkte när jag såg bilden att färgen är bättre där. Den var inte särskilt fin där den stog. Ja dem är ju det både snygga och tunga. Synd att det ska behövas ganska rejäla för att det ska se något ut.

   Tack detsamma! Carina

 4. Marit den 6 juni, 2020 kl 21:02

  Du er en galen dame 🙂
  Tenk om du hadde fått et helt lass over deg! Stein er veldig vakkert, og når en tenker over hvor gammel en stein er kan en bli svimmel og ør av mindre. Den steinen jeg har brukt i hagen kommer fra grunnfjell, og er minst 600 millioner år.
  Nydelig Epimedium. De er bare så fine!
  Her har det kommet over 30 mm med regn, og det regner fortsatt. Herlig!

  Klem, Marit

  • Carina den 7 juni, 2020 kl 09:03

   Tänk det tycker min familj också… Konstiga projekt och tokig i sten. Jag tänker inte så mycket på stenens ålder när jag plockar upp sten här. Men jag gör det när jag ser stenbrott där de spränger och maler ner. Vi kommer ju aldrig få tillbaka berget 🙁

   I fredags hade jag velat ha en regnmätare. Får nog ta och skaffa en. Grattis till att ni får lite rejält i varje fall.

   Kram, Carina

 5. Elna Slot den 6 juni, 2020 kl 21:55

  Jeg forstår godt din begejstring, når du finder de “rigtige” sten. Jeg kikker også altid efter sten, når jeg går på en strand. Men pas nu på med de sten!
  Det er fine anlægsarbejder, du har gang i. Det bliver så skønt at gå tur i lunden og opdage alle de fine blomster. Her har vi fået 40 mm regn over de sidste par dage. Jeg håber, der også er faldet en del hos dig.

  Hilsen Elna

  • Carina den 7 juni, 2020 kl 09:04

   Tack Elna!

   Jo det har kommit regn men jag vet inte hur mycket. Men allt som kommer är bättre än inget. Nu har jag lagt den sten som behövs för ett tag. Och oftast ber jag pappa med traktor och kran att ta de större men han har så mycket att göra… och jag ville bli klar.

   Ha det gott! Carina

 6. Lisbeths Haveblog den 6 juni, 2020 kl 23:08

  Det bliver så flot, det du laver, men pas nu på dig.!!!. sten er smukke, men de er tunge at løfte… og få over sig.
  Jeg har også en Haberla rhodopensis, men den er blå. Jeg vidste slet ikke, at den også kunne være hvid.
  Hilsen Lisbeth

  • Carina den 7 juni, 2020 kl 09:08

   Tack Lisbeth!

   Vi har en man i rhododendronsällskapet som är väldigt duktig på att flytta sten själva. Väldigt stora dessutom. Han ska så småningom när vi kan umgås fritt igen visa oss hur man kan bära sig åt. Han är inte stor och muskulös…

   Jag blev jätteförvånad – var övertygad om att den skulle vara blå. Googlade nu och ser att den ska ha ett extra ’Virginalis’ på slutet. Jag fått fatt i den vita varianten. Det var nog inte säljaren medveten om 🙂

   Ha det gott! Carina

 7. Marie den 7 juni, 2020 kl 08:36

  Det er spændende at læse om , hvordan du bogstaveligt kæmper med at realisere din vision for haven. Stenene er æstetisk tiltalende og skaber et godt miljø for såvel store som små og mere ydmyge planter.

  • Carina den 7 juni, 2020 kl 09:11

   Tack Marie!

   Jo jag är bortskämt med att ha gott om sten att välja bland runt omkring här och att de ligger på vår mark. Det är fint att kunna höja upp en del av de minsta också. Men mest är det som du säger snyggt och bra för lite känsliga växter.

   Ha det gott! Carina

 8. Marika den 7 juni, 2020 kl 10:53

  Hej Carina!
  En hisnande färd med skottkärran, tur att det gick bra. Låter härligt att du är nöjd med hur det blev i lunden.
  Hoppas du fått lite regn, här kom det en hel del natten mot lördag, och några mindre skurar på dagen igår.
  Ha en fin söndag /Marika

  • Carina den 12 juni, 2020 kl 07:26

   Hej Marika!

   Haha… ja det var det och några skratt fick jag på köpet. Jodå vi fick en del regn och det är jag tacksam för. Flyttade fler buskar i veckan för då lovade prognosen regn under flera dagar. Tyvärr har de dropparna försvunnit nu.

   Ha det gott! Carina

 9. Anni den 7 juni, 2020 kl 16:46

  Är man envis så är man inte alltid klok och försiktig. Tur att din pappa var där och såg på. Jag kan inte låta bli att tänka på män som hamnat under sina åkgräsklippare och inte kommit loss …
  Vad gäller lunden och andra ändringar så är det ju så att man inte alltid ser hela bilden framför sig även om man tror det från början., Och så går det alltid att ändra sig – inga planer är huggna i sten, om uttrycket tillåts 😉
  Kommer du till Stockholm i försommartid så får du höra av dig!

  • Carina den 12 juni, 2020 kl 07:28

   Pappa bara skrattar åt mig 🙂 Visst är det både tur och bra att kunna ändra sig. Och det gör jag ofta. Har svårt att föreställa mig hur det vore att inte kunna ändra sig.

   Tack det ska jag!

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.