Insektsmagneter - Crocosmia och Perovskia

Insektsmagneter i augusti – enkla blommor med fina detaljer

Insektsmagneter här och nu är alla de växter jag valt för sina detaljer. Jag har haft många av de väldigt länge och valt de av andra orsaker. Men numera är det ett kriterie som jag tänker på när jag väljer. Och jo jag vet att det totala antalet insekter minskat radikalt. Jag ser det på vindrutan när jag kör långt. Men just därför är jag extra glad för att de som finns kvar trivs bra i min trädgård. Tidningen Land har en artikel om vad som lockar insekter och skriver bland annat om färger och vem som lockas av vilken färg.

I artikeln beskriver man också bland annat hur växter med ljusa blommor lockar många nattaktiva insekter och fjärilar. Och nu tänker jag sticka ut hakan när nu många klagar på elpriserna – ja då kan vi dra ner på belysningen ute i trädgården för att hjälpa de nattaktiva djuren och insekterna. En win-win för plånboken och miljön. Det är lika viktigt som att odla rätt växter för doft och pollen för dagaktiva. Flera länder i EU har redan lagstiftning kring ljusföroreningar vi är tyvärr inte där ännu. Men tex fladdermöss är beroende av mörker och de hjälper oss genom att fånga mängder av insekter och skadedjur nattetid. Det var fascinerande lyssning i podden om fladdermöss och hur viktiga de är för för oss. Länken går till en SR podd.

Växterna som är insektsmagneter i augusti

Och här kommer bilder av några favoriter – både mina och insekternas. I den första en vit solhattskultivar ’Virgin’ med silverstreckad pärlemorfjäril, Argynnis paphia. Det är en art som anses livskraftig i Sverige. Och pollenfavoriter är olika tistlar och väddarter och gärna i närheten av skogsmiljöer som finns runt mig. Den börjar flyga i mitten av juli och det stämmer bra med blomningen hos till exempel mina solhattar. Äggen lägger den under barkflagor hos ek och tall. Larven äter först upp sitt skal och kryper sen ner och letar efter sina värdväxter – olika violer.

Amiralfjäril, Vanessa atalanta, har bara så kallade tillfälliga förekomster. Den är helt enkelt en flyttfjäril som även om den försöker övervintra i s Sverige oftast dör. Den är helt enkelt för dålig på att hitta skyddade platser. Den kan flyga hit direkt på våren och vi ser den då i maj – juni eller så fortplantar den sig mellaneuropa och kommer sen hit i juli – augusti. Och om det är varma somrar kan den hinna med en fortplantingscykel här och då kan vi se dem i september – oktober. Larverna livnär sig på blad och barr.

Insektsmagneter, Echinacea 'Virgin' - solhatt
Echinacea ’Virgin’ – solhatt

En växt som bara blommar och blommar hos mig är Lythrum fackelblomster som trivs i riktigt fuktiga miljöer. Här fladdrar vita kålfjärilar och gula Citronfjärilar, Gonepteryx rhamni. Citronfjärilens larver behöver brakved eller getapel, Rhamnus catharcticus. Den sista är ett litet småträd som är släkt med brakved, eller al som jag brukar säga. Den finns att köpa i trädgårdshandeln om man vill hjälpa larverna på vägen.

Insektsmagneter - Lythrum virgatum 'Dropmore Purple'
Lythrum virgatum ’Dropmore Purple’

Fjärillarvernas värdväxter är jätteviktiga

Vi pratar ofta om och det är lätt att hitta listor och artiklar om vilka växter som lockar de vuxna fjärilarna. Men stadiet innan, fjärilslarverna är oftast mycket mer specifika i vad de äter och vill vi ha många fjärilar behöver vi odla även de växterna. Kålfjärilen till exempel ser jag ofta på fackelblomstren men kålväxter är värdväxt för larverna.

Väldigt många av våra vanligaste fjärilar har tistlar, nässlor och i viss mån gräs som värdväxter. Vi kan ha lite vildare områden i trädgården för att hjälpa larverna. Jag odlar också en del tistlar för att de är snygga och kan de sen hjälpa fjärilslarver är det bra. Några exempel är bäcktistel och hängtistel – Cirsium erisithales. Värdväxterna är viktigast på våren när larverna vaknar men miljöer med brännässla, klöver, sälg, blandad ängsgrönska, kärleksört, fetknoppar och väddar kommer göra att vi får fler fjärilar i trädgården. Så tänk mer på larvernas skafferi så kommer fjärilarna på sikt.

Alla växterna här under är några av alla dem det surrar bra runt hela sommaren och även början på hösten. I oktober brukar de flockas runt olika silverax.

Insektsmagneter - Perovskia och Helenium
Perovskia och Helenium
Agastache rugosa 'Blue Fortune'
Det är alltid mängder av insekter och en hel del fjärilar i Agastache rugosa ’Blue Fortune’. Fjärilen är en nässelfjäril vars larver behöver nässlor som föda. Det här är en underbar växt att passera och stryka handen över och sen njuta av doften som lätt breder ut sig
Insektsmagneter - Anthemis tinctoria 'Sauce Hollandaise'
Anthemis tinctoria ’Sauce Hollandaise’
Scabiosa ochroleuca 'Moon Dance'
Scabiosa ochroleuca ’Moon Dance’
Insektsmagneter - Crocosmia och Perovskia
Crocosmia och Perovskia

Veckan som gått…

Tja jag hämtade flisfräsen torsdag kväll och sen körde vi intensivt fredag, lördag och söndag. Väldigt slitsamt men skönt när det är klart. Jag började fasta samtidigt – det är bra att ha mycket att göra under tiden upplever jag.

När jag sen tog en tur runt ägorna ser jag hur oändligt torrt det är på flera ställen nu. Så jag har börjat vattna och ska fortsätta. Med lite tur kommer det några millimeter till veckan. Men när jag skulle redigera bilder igår kväll insåg jag att allt ser suddigt ut och det där varierar fram och tillbaka men om bilderna är suddiga beror det på det. Och jo jag ska boka tid hos optikern. Det är en tanke jag haft länge nu eftersom jag ser bättre utan glasögonen när jag kör bil så nån rejäl förändring har hänt.. Under tiden länkar jag till Trädgårdsfägring.

Hoppas på en oändligt regnig vecka!

8 Kommentarer

  1. Marika den 10 september, 2022 kl 09:42

    Hej Carina!
    Vilket trevligt inlägg, det är viktigt att vi hjälper insekter och fjärilar. I början av sommaren såg jag knappt några fjärilar eller humlor, men i augusti var det väldigt mycket av dem. Nu syns de mindre igen.
    Jag tycker inte att dina bilder är suddiga , de är vackra

    Ha en trevlig helg /Kram Marika

  2. Marit den 10 september, 2022 kl 12:22

    Ja, vi må alle gjøre det lille vi kan for å hjelpe insektene. Jeg har kun ledlys som er drevet av solcellelamper i hagen, og de slår seg av etter kort tid nå når dagene blir kortere. Jeg har også mye brennesler her nettopp for å hjelpe sommerfuglene. Vakre bilder!

    Klem, Marit

  3. Marie den 11 september, 2022 kl 10:11

    Sjovt nok så jeg episode 25 af Gardeners World på YouTube lige før, jeg læste dit indlæg. Afsnittet handler udelukkende om ’wildlife’ i haven, og jeg har ikke tal på, hvor mange larver der blev vist. Det må være lige ’up your street ’.

  4. Elna Slot den 11 september, 2022 kl 12:21

    Et dejligt indlæg om dine og insekternes favoritter. Man bliver så glad, når man hører insekternes summen og ser sommerfuglene flagre rundt imellem sensommerens blomster.
    En dristig, men flot farvesammensætning på det sidste billede.

    Hilsen Elna

  5. Lisbeth den 11 september, 2022 kl 17:27

    Spændende med tiltrækning af insekter. Jeg har træer, der tiltrækker især bier, men også sommerfugle, i øjeblikket lyder der en konstant summen fra Himlens 7 sønner/Heptacodium miconioides, den blomstrer nu, hvor der ikke er så mange andre blomstrende træer.
    Regn fik vi i sidste uge, det var dejligt, men vi kan sagtens bruge mere.
    Kram, Lisbeth

  6. Ingeborg Hald den 12 september, 2022 kl 21:18

    Så spennende kombinasjon Perovskia og Crocosmia var, gøy med spennende fargekombinasjoner, ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  7. Anita den 13 september, 2022 kl 09:23

    Vilket bra inlägg Carina! Det är tur att vi är många som månar om våra insekter och jag har i olika hörn bestånd av nässlor plus att jag försöker ha en hel del insektsmagneter när det gäller blomval. Något som verkar vara enormt populärt är när myntan går i blom. Jag har en hel pallkrage med mynta, inte så mycket för mig själv men för fjärilarna som älskar den. Men … tyvärr väldigt få fjärilar den här sommaren.

    Läste för ett tag sedan om just det där med belysning i trädgården och att det inte är bra för de nattaktiva djuren och insekterna. Jag ska vara ärlig och säga att det är faktiskt något jag inte alls tänkt på eller vetat att det orsakat problem för dom. Vi har ingen belysning alls i trädgården men runt omkring finns en hel del. Kanske blir det lite mindre i år i samband med de höga elpriserna.

    Perovskia är så vacker. Har prövat den för många år sedan men den trivdes inte då det troligen var för blött. Nu har vi ju inte längre det problemet så växter som jag prövat för många år sedan och som inte klarat sig beroende på blötan skulle jag kanske pröva igen och se om det går bättre. Hm, en tanke …

    Just nu faller annars ett välkommet regn! Trädgården och naturen tackar och tar emot! Ha det så bra och hoppas besöket hos optikern faller väl ut!

    Kram Anita

  8. Anni den 1 oktober, 2022 kl 00:05

    Hjärnskakning, suddig syn, fasta och flistugg …
    Jag håller mig till insekterna och ditt viktiga budskap om plantor de gillar och ljus de ogillar. Mänskligheten är bra korkad som inte fattar allt de (vi) ställer till med!

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.