Grönsaksland och dahlior

Grönsaksland deluxe – älskar tanken

Grönsaksland deluxe känns bättre än att skriva potager. Den franska benämningen på ett grönsaksland med snygg layout och ofta även blommor men ordet förpliktigar. Jag vill också ha en snygg layout och det ska definitivt blomma i mitt grönsaksland deluxe men så här, att undvika ordet, känner jag noll och inga förpliktelser.

Grönsaksland deluxe - barnkammardelen
Grönsaksland deluxe – barnkammardelen

Du kanske minns att jag tog över min mammas grönsaksland och att jag började med gröngödsling och en hederlig ’träda’. Det gjorde susen och jag har sett antalet daggmaskar växa liksom storleken hos dem. I våras skapade jag 5 bäddar som på sikt ska bli 6 x 2 – alltså två rader med 6 bäddar i vardera och med en 6-årig växtföljd. Den delen är 14 x 12 meter.

Gröngödsling som det grodde
Gröngödsling som det grodde – det här var den 5 september 2018. Jag hade rensat, grävt och gjort en rejäl gödsling med kogödsel innan jag sådde i gröngödslingen

Skyddande berg och äpplehäck

Båda långsidorna i grönsakslandet omramas av berg vilket är en perfekt temperaturutjämnare men som också skapar en gryta. Förresten ordet potager kommer från franskans pot – kruka, kanna, gryta och det här landet är en naturlig gryta. Såpass så att det en varm sommardag är olidligt att jobba där så det blir en naturlig vila på köpet.

Jag har ritat upp landet och det är inte ofta jag gör så. Men när det kommer till odlingsbäddar, få plats med äppleträden, vettiga gångar och så vidare ja då ritar jag. Det är spaljerade äppleträd, cordonger, som ska få bilda häcken. Det är för övrigt träden jag ympade i våras. Och höstens största beslut var – ska de stå ytterst på södra kanten mot berget eller innanför en pionbädd – för och nackdelar med båda? Jag landade i innanför – minst grävning och flytt av jord på det sättet. De gröna burarna är äppleträden planterade och skyddade mot divese klövdjur. Bladen var redan betade på två av dem och här finns harar, rådjur, hjortar och älg.

Grönsaksland - äpplehäck på gång
De ympade äppleträden är skyddade mot diverse klövdjur, rådjur har redan norpat bladen på två

Dahliorna blir frodiga i grönsaksland

Såklart att dahliorna trivs i ett grönsaksland. Jag funderade lite – de är ju potatissläktingar och här har odlats potatis för länge på samma plats. Men jag fick ner dahliorna vid sidan av. Nästa år… Det återstår att se var de ska stå då.

Grönsaksland - dahlior
Dahliorna växer runt det gamla växthuset och även till vänster utanför bild – det är väldigt många sorter nu

Den nedre delen är min panikbarnkammare för det var och är här allt som sorkarna åt på hamnade och nu är det trångt. Sorkarna äter allt jag odlar utom pioner. Allium lär ju motverka men nej – det finns mängder av lökar där växterna stog men sorkarna gräver i bästa fall runt eller rätt över och flyttar löken. Men nu har jag lärt mig att jag ska slå gräset runt planteringarna. Det har fått växa och det tycker de små kräken om – de känner sig extra hemma.

Historierakan

Hamnade till slut närmast berget längs södra sidan. Och dit har jag flyttat pioner som sen tidigare stog i årtals ordning där äppleträden står nu. Men nu har jag fyllt på och kompletterat med andra jag har som är ännu äldre – gammal är trots allt äldst. Först i raden står ’Whitley Major’ och sen ska ’Edulis Superba’ flytta in nästa säsong – vet inte exakt var den står på åkern. Och bland pionerna mängder av tulpaner för njutning ute och inne. I den smalare delen med äppleträden får lökröran med krokus, pärlhyacinter, snödroppar med flera stå kvar mellan äppleträden.

Grönsaksland deluxe - historiarakan
Historiarakan längst till vänster ute vid bergskanten – för ett antal pioner med drygt 100 år på nacken. Från där jag står och ner till traktorägget i bakgrunden är det ca 40 meter så det är gott om plats

Potager eller grönsaksland

I verkligheten när jag läser så är min idé fortsättningen på det som kallas potager – du kan läsa mer om det. En upphottning av morfars och mammas grönsaksland. Jag gillar grönsaker men odlar långt från alla och bara mina favoriter. Men jag älskar blommor och att skapa buketter så här får de smälta samman.

Årets test en miss

Förvirra skadedjur med mångfald och mångfald som i att blanda in blommande växter bland grönsakerna. Det gjorde jag – planterade lejongap i mängder bland kålplantorna. Men när jag sen täcker bädden med fiberduk mot kålfjäril så ser jag inte lejongapen och när sen duken blåser av vid fel tid så invaderar kålfjärilen. En loose, loose situation. Nu tror jag på iden i grunden men ändå… Tänk om och förändra till nästa år för kål hör till en av mina favoriter i grönsakslandet. Desto vackrare är gräsen jag delade och mångfaldigade förra hösten. En annan lärdom är att jag behöver minst två, snarare 3 bäddar till kål – jag gillar kål. Så 6-årig växtföljd men egentligen vill jag odla blad – sallad, kål och bönor ärtor primärt.

Grönsaksland med prydnadsgräs
Flyttade alla gräsen i höstas och delade många – för gräsen var bland sorkarnas favoriter

Här och nu i ett grönsaksland

Det bästa – bilderna tog jag idag, torsdag den 15:e oktober och solen lyste precis så skönt, värmen är behaglig och själen mår väldigt bra. Det är ljuvligt varje dag. Pionerna är planterade och en hel del rododendron – nu är det mest tulpanerna kvar när de så småningom kommer.

Solsken i sinne och dahliorna får blomma vidare därute!

18 Kommentarer

 1. Marit den 16 oktober, 2020 kl 14:00

  Så flotte og frodige dahlia du har! De trives nok veldig godt i dyp og næringsrik jord, ja. Imponerende blomstring!
  Grønnsaksland de luxe høres flott ut. Jeg er så imponert over alt du får til 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 16 oktober, 2020 kl 20:22

   Tack Marit!

   nu var just grönsakslandet lätt för även om det var utarmat i delar så var det hyfsat ogräsfritt och bra jord. Så det är trots allt ganska enkelt att bygga vidare på. Dahliorna har blommat fint – ja de flesta men inte alla. De kom igång sent men det skyller jag de sena frostnätterna för.

   Kram, Carina

 2. Villroses hage den 16 oktober, 2020 kl 20:20

  Potager er veldig vakkert (men praktisk?) . Grønnsaksland de Lux blir sikkert vel så bra. Fint med blomster mellom grønnsakene, men som du sier går det ikke sammen med fiberduk. Jeg bare må bruke fiberduk på bladgrønnsaker og gulrøtter. Grønnsakslandet mitt er sant og si 35 kvm betongtak på garasjen. To pallekarmer pluss kasser. Og mange krukker med Dahlia i mellom 😀 Praktfull Dahlia-blomstring hos deg!
  God helg fra
  Irene

  • Carina den 17 oktober, 2020 kl 19:49

   Tack Irene!

   Ja dahlior är tacksamma att odla. Nästa år blir det säkert också blommor bland grönsakerna men inte bland kålen. Och jag ska hitta ett bättre sätt att täcka. I våras hade jag en plan för att bygga burar runt kålen men kom mig aldrig iväg till byggvaruhuset. Hoppas jag gör det klart nu i höst istället 🙂

   Ha det gott! Carina

 3. Villa Ryttarängen den 17 oktober, 2020 kl 08:36

  Oj så mycket och stort. Ja och fint. Jag börjar så smått att lägga ned för jag varken orkar eller hinner med allt jag vill. Ha en fortsatt fin helg. Kram Pia

  • Carina den 17 oktober, 2020 kl 19:51

   Det är klokt att lyssna på vad kroppen och själen vill och orkar. Lunden tänker jag kan få vara vild på sikt och grönsakslandet kan ju så småningom bli en enkel gräsmatta 🙂

   Kram, Carina

 4. Lisbeths Haveblog den 17 oktober, 2020 kl 10:17

  Grønsagsland de luxe kan ikke andet end blive smukt. Det ser allerede frodigt ud.
  Øv med kållarverne. De er svære at undgå, men du må forsøge dig igen. Du er jo bestemt ikke den, der giver op 🙂
  Hilsen Lisbeth

  • Carina den 17 oktober, 2020 kl 19:53

   Det kan nog bli bra – bara jag kan skörda min kål, min sallat och bönor är jag glad och så en och annan blomsterbukett 🙂 Jag har lyckats mot kålfjäril förut – det här var mest slarv. Trots det står brysselkålen fin liksom olika sorters grönkål. Och jag har tagit två spetskålshuven, två vitkål och två rödkål så det är egentligen helt ok.

   Ha det gott! Carina

 5. Marika den 17 oktober, 2020 kl 10:20

  Hej Carina!
  Så mycket du får gjort, är riktigt imponerad. Det ser vackert ut med dahlior., bland grönsakerna. Grönsaksland De Luxe låter bra. Visst är det tråkigt att man inte får ha sina odlingar ifred för all världens besökare. Sorken har i vart fall inte kommit åt dotterns tulpaner, sedan vi paketerade in dem i små metallnät. Här frodas dahliorna fortfarande trots att bladen såg ut att ha fått lite köldskador.
  Ha det gott /Kram, Marika

  • Carina den 17 oktober, 2020 kl 19:56

   Hej Marika!

   Ja det har blivit mycket gjort. Även om det är lite här och lite där så ryms det inom en större och faktiskt planerad helhet. Sorkarna har intagit åkern där jag odlade förut. Vi har aldrig haft dem där jag odlar nu så peppar, peppar. Jag har övningskört med sonen hela dan idag men i morron ska jag se hur dahliorna mår. De såg rätt fräscha ut även om det syntes att det varit frost.

   KRam, Carina

 6. Ätliga trädgården den 17 oktober, 2020 kl 11:18

  Känner igen det där. Ska man våga kalla sin odling potager eller är det att förhäva sig… Man kan ju också tänka sig att ordet potager fungerar som morot att rensa och göra det extra vackert för ögat. Man jobbar ju för att själv ha nåt fint att titta på. Tror nog ditt land kommer att bli alldeles underbart.
  Inom vården finns det IVA, KIVA, MIVA, PIVA, BIVA, men hos mig finns det VIVA Växtintensivvårdsavdelningen ibland kallar jag krukorna OBS-klassen. De där som behöver lite extra tillsyn och kärlek.
  Trevlig helg
  /Anette

  • Carina den 18 oktober, 2020 kl 10:48

   Vilket härligt uttryck VIVA och OBS-klassen är också bra. Jag la ju in några buskar och träd på VIVA efter att sorken ätit majoriteten av rötterna. Och det är helt fantastiskt – samtliga mår bra och växer fint idag. Och i OBS-klassen har jag nu några ormbunkar som jag inte vågar ha ute i vinter.

   Helt klart vill jag ha ett land som jag gillar att blicka ut över. Så i slutändan spelar det inte så stor roll vad jag kallar det. Men Anette på Boäng och bilderna därifrån förpliktar på nåt sätt 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 7. Elna Slot den 17 oktober, 2020 kl 17:55

  Nogle gange har jeg lidt svært ved at få oversat de svenske ord, men jeg forstår det meste, og så nyder jeg dine billeder.
  Grøntsagsland de luxe er et fint og passende ord. Der er altid anlægsprojekter i gang hos dig. Jeg beundrer din energi.
  Af hensyn til de smukke dahliaer, har frosten at holde sig væk i lang tid endnu.

  Hilsen Elna

  • Carina den 18 oktober, 2020 kl 10:50

   Ja det är lite svårt ibland – jag läser inte danska rätt upp och ner heller. Och jag försökte översätta en del text från den danska rhododendronsidan men det går bara inte…

   Ja – jag är en anläggare och skulle behöva komplettera trädgården med en förvaltare. Det är bara att inse och gilla läget. Men jag försöker förvalta så gott jag kan.

   Ha det gott! Carina

 8. Helena den 19 oktober, 2020 kl 15:39

  Känner igen mig där med att inte använda vissa benämningar….Jag kallar inget för rabatter utan jag säger planteringar. Känns mer kravlöst & inte så stelt ,ordnat., planerat, designat 😉 Mitt motto är ju : vilt med tuktat! Då kommer jag undan med allt möjligt känner jag ha ha så lite naturlig touch på allt så kan jag säga: det ska va så! Ha ha 😀
  Angående lökjärnet som planterade jag narcisser med det funkade bra de fick plats i hålet fast det var typ 3 lökar som satt ihop.
  KRAM!

  • Carina den 17 november, 2020 kl 13:35

   Planteringar – jomen det är nog ordet jag också använder, rabatt har något slags bestämt format på nåt sätt. Det är nog mycket vilt med tuktat här också – lundmiljöerna dominerar.. Härligt med lökjärnet får ta och leta efter ett sådant 🙂

   Kram, Carina

 9. Anni den 16 november, 2020 kl 15:58

  Näe, det där med franska eller de luxe får nog vara för mig – jag som kallat mitt grönsaksland för potager hela tiden. Ska sluta med det, du har helt rätt. Tror det får heta kålland i fortsättningen, för jag tänker som du – kål och andra blad är det jag vill ha!
  Din pionränna (40 meter!!!) och lökblandning låter spännande. Och tänk att du ska ha spaljerade äppelträd, något jag också funderade på men gav upp. Det kändes som att det skulle bli för dyrt alternativt ta för många år innan jag såg resultatet. Var det fel tänkt, tro?

  • Carina den 17 november, 2020 kl 13:38

   Kål och blad är bra sen kan vi kalla det vad som 🙂 Pionrännan blir ’bara’ 14 meter till att börja med kom på att det ska grävas för ett avlopp också…

   Rätt eller fel… Jag hade fått vänta länge på att få träden via en plantskola och kostnaden – ja hög. När jag läser om de svagväxande stammarna ska de börja ge frukt redan 3:e året i många fall. De lägger väl mindre kraft på att växa om jag fattar rätt. Sen läste jag någonstans att man inte ska låte dem gå i frukt förrän sisådär 5:e året.. Jag kommer nog smaka så fort det går tror jag.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.