Dahliabukett - tema vit

Uppgrävda dahliarötter och buketter jag älskar

Uppgrävda – ja nu är de flesta av rötterna uppe och ställda till tork. Och om du funderar över om det är värt att jobba med det kontra att köpa nya varje säsong så kan du se skillnaden i en bild lite längre ner. Två av samma sort – Totally Tangerine – den ena från i år och den andra från förra året. Och båda har stått jämte varandra i landet så allt annat givet är likadant. Ändå är skillnaden i stort sett dubbel eller hälften… Sen förstår jag att inte alla har förutsättningar för att övervintra knölarna men om du har så testa.

Uppgrävda dahliarötter
Totally Tangerine till vänster roten från 2019 och till höger den från 2020 – det lönar sig att övervintra dem om jag har möjlighet
Uppgrävda - Dahlia 'Totally Tangerine'
Dahlia ’Totally Tangerine’

Ordning och reda inte bara bland uppgrävda rötter

Jag fick också satt mig och gått igenom det fåtal dahliabilder jag tog i somras och att jämföra mina uppgrävda rötter med listan över de jag planterade. Nu är det dags att fundera över de som inte tog sig eller där sniglarna åt skotten innan jag hann rädda dem. Vill jag ha de nästa säsong så får jag beställa. Och jag blev paff när jag tittade in i webbshopen där jag köpte i år. Hösten 2019, november närmare bestämt, fick jag ordernummer 4.898. Nu gjorde jag en förbokning till våren 2021 och fick nummer 21.??? har glömt resten. Det är alltså drygt 15.000 fler beställningar på mindre än 1 år… Och mycket var redan för sent att boka.

Uppgrävda - Dahlia 'Mambo'
Dahlia ’Mambo’ – det har hänt en del när det gäller variationen i utseende också. Såna här fanns inte förr…

Det går mode i saker

Tänk de där rötterna har blivit populära. Jag minns hur totalt otrendiga dahlior var när jag köpte mina första 2014. Då såg jag inte ett blogginlägg eller bilder av dem. Nu innehåller mängder av instagraminlägg bilder med dahlior och dahliabuketter.

Dahliabukett - tema vit
Dahliabukett – tema vit, den stora vita vet jag inte var den kommer ifrån… Den vita kaktusdahlian är en mini som min dotter önskat lika namnlös den. Det gröna är en rävsvans – Amaranthus caudatus – som jag gärna sår några olika sorter av
Dahliabukett - tema vit
Dahliabukett – tema vit – de små vita dahliorna är sk pompom mini och de blir bara ca 5 cm. Sorten heter ’Small Wonder’ och det är precis vad de är i buketter. De tar plats storleken till trots. Sen är det vit ageratum – mina nästa älsklingar bland sommarblommor. Och så för doftens skull – kaprifol
Dahliabukett - tema vit
Dahliabukett – tema vit – en solig och varm augustikväll, den 25:e närmare bestämt när det övriga jobbet var klart

Idag mellan jobb och regn

Idag blev det en höstbukett – behövde lite luft när jag jobbat en stund och medan det höll upp. Det var så skönt att jag tänkte gå in och byta om till utejobbkläder men så kände jag en regndroppe… Det blev innejobb och bildredigering. Och jag har uppdaterat med bilder på sidan över dahliasorterna jag odlar. Hur långt hösten kommit hos andra kan du se hos Trädgårdsfägring.

Jag väntar fortfarande på mina tulpanlökar från Holland. Men jag tänker inte berätta hur många de är… ..i år planerade jag för rejäla planteringar och i de flesta fall av sorter jag har och gillar. Den vackra och tacksamma ’Van Eijk’ till exempel…

..för jag plockar lika gärna tulpan- som dahliabuketter…

14 Kommentarer

 1. Lisbeth den 21 oktober, 2020 kl 18:43

  Dahlia er bestemt flotte, jeg har kun en. Jeg vælger dem fra, jeg har ikke lyst til arbejdet med at grave dem op og opbevare dem.
  Hilsen Lisbeth

  • Carina den 21 oktober, 2020 kl 21:30

   Det är ju det som är så bra – det fungerar på båda sätten.

   Ha det gott! Carina

 2. Elna Slot den 21 oktober, 2020 kl 22:26

  Jeg kan godt se, at der er stor forskel på knoldenes størrelse. Lægger du knoldene direkte i haven om foråret, eller forspirer du dem inde i krukker? Jeg har haft rigtig god held med forspiring og efterfølgende udplantning i haven, hvorimod de knolde, jeg har lagt direkte i haven, ikke har klaret sig ret godt, fordi sneglene har spist de små skud. Jeg tager knoldene op om efteråret, men det er mit indtryk, at mange lader dem blive i jorden, og i stedet dækker jorden om vinteren.
  Smuk buket!

  Hilsen Elna

  • Carina den 22 oktober, 2020 kl 15:29

   Tack Elna!

   Jag brukar också förgro dem i krukor och av samma skäl – jag kan hålla kontroll på sniglarna. Men så blir de större och blommar tidigare så det är ingen nackdel. Här går det nog inte att täcka jorden om vintern. Tror de skulle ruttna i vårt blöta vinterväder. Men jag kan ju dela en stor rot och plantera i ett väldränerat läge – det kanske går utmärkt.

   Ha det gott! Carina

 3. Marika den 22 oktober, 2020 kl 10:19

  Hej Carina!
  Jag plockar upp och vinterförvarar, skulle jag inte få låna dotterns källare, skulle det inte gå. Har provat med mitt kallgarage, men de frös .Det var kallare vintrar då jag provade, kanske skulle gå nu med de milda vintrarna. Har några som inte har blommat på ett tag, kanske ingen idé att ha kvar dem. Några har jag provat ett flertal gånger, men det har inte blivit något , eller så har jag fått något annat istället. I år var det Wine Eyed Jill som inte ville sig alls. Blackberry Ripple har jag testat flera gånger, och varje gång har det varit en stor gul eller stor vit dahlia istället. Starten i år var lite trevande, men det blev ett fint dahliaår. Det blir nog några nya nästa år igen, såg några fina småblommiga i ditt kartotek.
  Ha det gott /Kram, Marika

  • Carina den 22 oktober, 2020 kl 15:32

   Hej Marika!

   Såklart man får sålla – jag vill ju ha blomning och vissa sorter är väl bra medan vissa är suveräna. Så jag kommer säkert sålla på sikt. Jag har de i verkstaden och där finns också en vattenpump vilket innebär att det får aldrig frysa där.

   Jag beställde från Magnolia dahlia i år och var imponerad av deras kvalitet. Saftspända stora rötter – precis som de jag fick från H.W. Hyde i England. Men väldig skillnad mot alla andra rötter jag hittat i Sverige som i stort sett alltid är intorkade.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 4. Anne den 23 oktober, 2020 kl 00:13

  Hei Carina!
  Dahlia er noe av det vakreste jeg vet. Jeg har vokst opp med dem. Vi er så heldig ha en stor, mørk og kald kjeller , Her ligger de og venter på våren. Men jeg må alltid kjøpe flere nye til våren. Jeg tror de ikke var utrendiga før 2014, men å ta bilder i mengder av alt, er et forholdsvis nytt fenomen.
  Klem Anne

  • Carina den 23 oktober, 2020 kl 12:17

   Hej Anne!

   Kanske inte i Norge men i Sverige var de tantblommor för de flesta utom ett utvalt fåtal – dahliasällskapet 🙂 Förstår vad du menar jag har redan skapat en önskelista hos en handlare med bra rötter för våren 2021. Planteringsutrymme brukar lösa sig på nåt magiskt sätt.

   Vilka är dina absoluta favoriter?

   Kram, Carina

 5. Anita den 24 oktober, 2020 kl 14:43

  Alltså … du vet ju hur mycket jag gillar dina buketter. Så, så fin! Och menar du att dahlior inte var på modet 2014, Ja kanske det är så att intresset exploderat på senare år för nu ser man ju dahlior överallt. Har promenerat förbi en villa med en dahlia precis vid ingången. En enormt vacker och på slutet har den haft närmare 10 blommor. Den har klarat de nätter då det varit någon minusgrad men i början av veckan blev det minus 6 och då var det bara en brun gröt på morgonen när jag gick förbi. Så nu får jag vänta tills nästa år innan jag får njuta av den igen. För dom gräver upp den varje höst.

  Ha nu en fin helg! Jobba inte för hårt. Njuta av dina buketter!
  Kram Anita

  • Carina den 17 november, 2020 kl 13:45

   Tack Anita!

   Jag kanske har fel minnesbild men jag kände mig rätt ensam, förutom dahliasällskapet som ju inte är så känt, när jag började odla dem för några år sen. De fick stå till de var bruna här också. Ett misstag på ett sätt… Några hade inga etiketter och minnesbilden om vilka dem var – ja den var dålig 🙂

   Kram, Carina

 6. Ulrika den 25 oktober, 2020 kl 20:12

  Jag försöker också gräva upp dahlior inför vintern. Ibland kan jag lämna några om det är en sort jag har många av (och som jag vet att jag inte kommer kunna motstå att förgro nästa år ifall jag sparar dem). Måste försöka begränsa antalet på något sätt. Buketten är ljuvlig, och den vita rävsvansen helt fantastisk!

  Allt gott! Ulrika

  • Carina den 17 november, 2020 kl 13:46

   Tack 🙂 Exakt – så har det blivit i år. Jag har några som fått stå kvar för precis som du kan jag inte låta bli att förgro de som finns… Rävsvansar är tacksamma sommarblommor som jag gärna har i några olika färger.

   Tack detsamma!! Carina

 7. Anni den 16 november, 2020 kl 15:52

  Vilken makalös bukett du skapat! Så otroligt vacker!
  Jag hade dahlior i trätunnor på tidigt 90-tal, de blev fantastiskt fina men sedan dess har jag bara misslyckats och gett upp. Inte har det gått att spara dem över vintern heller, något fel gör jag tydligen. Din bukett gör mig sugen på att försöka igen nästa vår …

  • Carina den 17 november, 2020 kl 13:49

   Tack – väldigt mycket tack! Jag gillar att gå runt och plocka helt fokuserad. Det blir en stund för mindfulness och ren njutning. Jag brukar låta dem torka upp och sen ta bort så mycket jord som det går och dessutom klipper jag ner smårötterna innan jag packar in dem. I år hällde jag kutterspån, djurströ, över dem så vem vet till våren kanske alla är borta.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.