Greatorex – ett begrepp jag inte kände till
Greatorex – ett begrepp jag hörde snödroppsälskare använda.. Jag hade ingen aning om vad Greatorex är eller står för. Men i samband med att jag gjorde en snödroppsbeställning hittade jag artiklar i mitt googlande.
Excentrisk person som gav sitt efternamn
Javisst det är inte svårare än så. Excentrisk är en beskrivning som en del artiklar nämner. Men det kanske var dåtidens begrepp för mer nördiga personer? Eller inte.. I varje fall började den här engelsmannen, Heyrick Greatorex, att korsa G. plicatus x G. nivalis ’Flore Pleno’ i akt och mening att få fram fyllda snödroppar men med bättre proportioner än de som ’Flore Pleno’ har. Den fyllda snödroppen ger pollen men sätter aldrig frö och den måste därför korsas med någon annan. Greatorexhybriderna är korsade med G. plicatus – veckad snödroppe som alltså är mamma.
Shakespeare inspirerade
Man tror att Heyrick sen selekterade ut 14 sorter ur hybridiseringsresultatet som han själv namngav. De flesta av selektionerna fick namn som är inspirerade av Shakespeare. Juliet och Rosalind som är de mest uppenbara gav han inget utymme. Han visade istället en preferens för kvinnonamn som slutar med ett -a.
- Galanthus ‘Cordelia’ – Lear’s principfasta dotter
- Galanthus ‘Desdemona’ – den oskyldiga och kärleksfulla hustrun till den svartsjuke Othello
- Galanthus ‘Hippolyta’ – amasonernas drottning i en midsommarnattsdröm
- Galanthus ‘Jaquenetta’ – mjölkpigan som hade Don Armado som älskare i Love’s Labour’s Lost
- Galanthus ‘Lavinia’ – skändad i verket Titus Andronicus, men också Heyrick’s mammas mellannamn
- Galanthus ‘Nerissa’ – Portia’s lojala jungfru i Merchant of Venice
- Galanthus ‘Ophelia’ – Hamlet’s sårade och avvisade älskade
- Galanthus ‘Titania’ – den förtrollade drottningen i en midsommarnattsdröm
..och så några andra fyllda Greatorex
- Galanthus ‘Dionysus’ – teaterns och vinskördens grekiska gud
- Galanthus ‘Jenny Wren’ – änkan efter Cock Robin i en engelsk traditionell sång
- Galanthus ‘Poseidon’ – havets, stormarnas och hästarnas gud i den grekiska mytologin. Heyrick sårades och fick två medaljer för sin service i kavalleriet under första världskriget.
- Galanthus ‘White Swan’ – kan vara en referens till Shakespeare, Ben Johnson’s ‘Sweet Swan of Avon’
- Galanthus G71 – är ett hybridiseringsnummer som inte åtföljts av något ’proper name’
Av de olika Greatorexhybriderna brukar ’Dionysos’ och ’Hippolyta’ gå att hitta i handeln i Sverige och till vettiga priser. Det kanske räcker att odla dem?
Heyrick Greatorex – mannen
En gentleman i mindre omständigheter – visst känns bilden bekant från engelska böcker och serier… ..och mer behöver egentligen inte sägas. Han beskrivs som den förste att medvetet hybridisera och föröka snödroppar för att sen cirkulera sorterna bland snödroppsintresserade. En liten men exklusiv skara i mitten av 1900-talet. Men så småningom, 1953, startades the Giant Snowdrop Company som också blev den första specialiserade plantskolan. Det har hänt mycket med snödroppshandeln på 70 år. RHS Wisley fick också snödroppar från Heyrick och distribuerade också selektioner vidare. Sannolikt är det den relativt unga förökningsmetoden ’Twin Scaling’ som bidragit till att utbudet av snödroppar har ökat så snabbt. Men det är en metod som kom i bruk efter Heyrick Greatorex död 1954.
Jag gillar teman när jag skaffar växter och ett möjligt tema är just ’Greatorex’. De jag har är markerade med fet stil ovan men alla har inte blommat ännu.
Jag läser i en text att ett par, ’Jenny Wren’ och ’White Swan’ eventuellt har förlorats för längesen men att andra fyllda droppar fått fylla skorna med samma namn. Sant eller ej men det berättas också att flera av de kan vara svåra att skilja åt. Jag får väl se när fler blommar så småningom. Hittills tycker jag att de som blommat skiljer sig åt när de väl är etablerade och jag vänder blomman uppåt. Här finns mina snödroppar.
Veckan som gått har jag…
Äntligen har jag sått alla sommarblommor och lådan med olika lejongap är placerad i verkstan. Där står den tillsammans med alla kålsådder. Och tomaterna sådde jag torsdag efter kl 20 när såkalendern markerade frukt. Det är trots allt bra med regniga dagar då är det ett lätt val att stanna inne.
Vårtecknen har jag visat några gånger redan och vädret har inte lockat ut mig att fota. Annars är just vårtecken temat hos Trädgårdsfägring den här veckan.
Hva du vet! 🙂
Snøklokker har aldri blitt noen stor hit her hvor jeg bor. Her er jeg fornøyd så lenge de ”vanlige” blomstrer. Det er også et veldig dårlig utvalg av snøklokker til salgs her.
Jeg liker veldig godt de fylte snøklokkene, men de trives ikke her dessverre. ’Desdemona’ er jo bare så vakker!
Morsomt med navn hentet fra Shakespeare da!
Klem, Marit
Så kan det vara… 🙂 Jag tycker det är väldigt vackert när jag går ut nu och det växer snödroppar i oregelbundna grupper lite överallt. Mossa och snödroppar är en superfin kombination.
Kram, Carina
De små vintergækker er en plantefamilie med utroligt mange fans og genstand for utroligt meget nørderi. Elegante og charmerende er de allesammen, hvad enten de er almindelige eller sjældne.
Javisst är de! Jag är så glad för de större partier med vanliga snödroppar som breder ut sig här i gräsmatta och rabatter. De vanliga fyllda trivs och bildar grupper de också. Och det är vackert att gå runt och se de lite överallt.
Ha det gott! Carina
Hej Carina!
De är verkligen fina, kan förstå att man kan bli galantofil. Spännande med olika utseenden.
Den lilla familjen ser bedårande ut. Mina vanliga har stuckit upp sina huvuden mellan alla löv och börjat blomma. Är så glad för dem.
Ha en trevlig helg /Kram Marika
Hej Marika!
Förstår det! Jag är så glad i de där stora stråken som börjar bildas här. Men jag förstår också att det måste vara senare hos dig. Här har de blommat länge nu och på vissa ställen kommer de nog ge sig snart.
Ha det gott! Kram, Carina
Hvor jeg beundrer din store viden om vintergækker (- og om mange andre planter)! Jeg holder utrolig meget af de smukke vintergækker, men jeg ved stort set intet om dem, så det var spændende at læse dit indlæg.
Hilsen Elna
Tack Elna! Det var roligt att höra 🙂
Numera läser jag sällan trädgårdsböcker men förr läste jag mycket. Sen har det byggts på med egna erfarenheter och info jag hittar via nätet. Och det är härligt hur mycket info som går att hitta på nätet. Men egna odlingserfarenheter är ändå viktigast tänker jag.
Ha det gott! Carina
Kul läsning! Snödroppar är fina men jag kan ibland fascineras över hur dyra de olika namnsorterna är, lite galet. Har själv några få olika, däribland ’Flore Pleno’ och ’Hippolyta’. Tycker ’Hippolyta’ är vackrare och dessutom förökar sig snabbare än sin ”pappa”. En favorit alltså men de enkla snödropparna är också fina.
Kram Ulrika
Tack Ulrika!
Ja de nya selektionerna och hybriderna är dyra men de rasar verkligen ner i pris med tiden – även dyra. Hippolyta är mycker mer välordnad än den rufsiga och oordnade Flore Pleno. Jag älskar också de enkla snödropparna. Warham är en som har underbart vackra blad.
Kram, Carina
När jag började läsa anade jag inte att Greatorex var ett efternamn. Satt och funderade på hur det skulle uttalas. När jag läser ditt inlägg förstår jag varför så många fascineras av och samlar på snödroppar. Dom är ju faktiskt helt magiska trots sin litenhet. Ser att du har riktigt många ändå. Och pappa med barn … så fin familj.
Kram Anita
Det fattade inte jag heller, det lät som en botanisk term för mig. En term jag ville fatta… Ja har haft möjlighet att köpa av en trädgårdsbekant. Lökar som jag köpt till väldigt rimligt pris och sen fått levererade på sensommaren och så direkt i jord. Då är framgången given 🙂
Visst blev det en fin familj där avkomman ofta är prydligare 🙂
Kram, Carina
Den var virkelig nydelig. Her har ikke hestehoven kommet engang. Mye snø er det fremdeles også.
Mmm här brukar jag tänka – var sak har sin tid. Och det du skriver berättar väl att snödroppstiden är inte där ännu. Men snön har också fördelar. Det var tex väldigt längesen jag kunde stå på ski här hos mig.
Ha det gott! Carina
Litt av et navn på engelskmannen, og på snøklokkene også, forresten. Lekre er de fornemme, fylte. Jeg strevde i flere år med å finne et sted snøklokkene trives. Viste seg å være det stedet snøen forsvinner sist… Der er det en liten tue, og en eneste fylt å beundre. God helg!
/Irene
Eller hur! Både förnamn och efternamn är speciella även för UK. Synd att du måste leta efter en plats men nu har du ändå en grupp. De lär föröka sig enligt fibonacciserien så relativt snabbt ha de förökat sig.
Jag har snödroppar som etablerat sig själva i en snustorr jord på ett supertorrt ställe. Där hade jag aldrig kunnat plantera lökar och få dem att överleva. Men de har planterat sig själva där…
Ha det gott! Carina
Jeg kan godt lide vintergækker men heller ikke mere, jeg er ikke samler, de er for dyre, men jeg er da glad for at jeg har nogle i min nye have.
Kram fra Lisbeth
Det är upp till var och en vad man vill samla eller lägga pengar på – så klart! Jag är till exempel ingen jättefan av rosor. Det räcker med ett utvalt fåtal 🙂
Kram, Carina
Vilka söta juveler du har i din vårträdgård så otroligt vackra jag förstår om det finns de som vill samla på dem.I min trädgård så har jag bara den vanliga sorten som jag fått av en bekant de sover sin vintersömn ännu men jag har ju ändå någonting att längta till. Ha det gott/Margareta
De där växterna vi får från bekanta och andra är ovärderliga. Jag hoppas att ni får vår snart så att dina snödroppar tittar fram. Den stora mängden snödroppar här är just de vanliga men de är så vackra där de växer i stora sjok.
Ha det gott! Carina
Vilken otroligt vacker blomma, aldrig sett förut. Tack för att du delar med dig! 🙂
Varsågod och tack för kommentaren. Visst är de fina och de små detaljerna är roliga. På lite håll ser alla lika ut.
Ha det gott! Carin
Vilken historia! Nu kommer jag att se på mina snödroppar med andra ögon, oavsett om Heyrick Greatorex varit inblandad eller ej. Undrar om han tvingades bokstavera sitt namn ofta?
Det är spännande med historier runt växter och jag tycker oftast att de tillför något även till växten. Skulle tro det! Det känns inte helt lätt att uttala på engelska heller.
Kram, Carina