Glanspion som blommar på beställning

Glanspion som blommar på beställning

Torsdagsrunda och glanspionen har börjat blomma

Har spanat på knopparna länge nu och en stund tänkte, trodde, anade jag att de skulle slå ut när jag var bortrest. Men så kom kylan tillbaks och det mesta stannade av. Jag började så smått önska och hoppas att det mesta skulle stå och stampa i ett par veckor så jag kan se blomningen kristi himmelfärdshelgen. En knopp fotad i början av april…

Paeonia mairei

Egentligen var jag bara på väg när något ceriserosa for förbi i ögonvrån. Blev så himla glad, säkert fjantigt men jag sådde de 2012 med frön från Göteborgs botaniska och jag ville gärna se blomningen i verkligheten första gången.

Glanspion - Paeonia mairei

Det är 3 plantor och alla har  en knopp var men frosten har gjort att en lagt sig ner i horisontalläge. De andra två har den där tunna och skrynkliga skirheten som påminner om vallmons. Pionarterna är speciella och inte bara för att de är med och förlänger pionblomningen. Glanspion har precis som namnet säger extra blanka blad och blir betydligt lägre, ca 50 cm, än många andra pioner. Vill du testa att själv så pioner kan du läsa hur jag gör här.

Glanspion, Paeonia mairei, läser jag är endemisk i sydvästra Kina där den växer i halvskuggiga lägen. Hemma växer de soligt. Men senast när jag var i botaniska så såg jag flera vildarter planterade i den utökade rhododendrondalen, P obovata bland annat. Så jag ska kanske ta och fundera på en flytt av en del plantor.

Glanspion - Paeonia mairei

 

Hoppas att den och ni fått njuta av härligt solsken i helgen!30 thoughts on “Glanspion som blommar på beställning”

 • Egen frösådd känns väl extra roligt! Gillar den där skrynkliga sidenkjolen och bladen är väldigt friska och vackra. Här står allt stilla fortfarande så jag får njuta av din pionblomning.
  Önskar dig god resa!/Laila

  • Tycker så synd om er och era växter.. Kallt och kruttorrt – ingen rolig kombination. Det här är den första pionen att blomma. Såg ut som den skulle bli omsprungen en period men så satte den fart igen 🙂

   Ha det gott! Carina

 • Det var interessant at læse om dine pæonerfaringer og se billedet af din mairei. Min mairei blomstrer også nu og er nok en anelse lysere end din.

  • Tack Marie! Såg på nätet att det finns riktigt ljust rosa glanspioner och de var väldigt vackra. Gissar att tonen varierar men det kan också vara hur vi fotar dem 🙂

   Ha det gott! Carina

 • Hej Carina

  Att se sin frösådd bli till en lyckad fin växt och själv blomma efter 5 år. Ja, det är stort!

  Gratulerar!

  Ha en trevlig resa

  • Tack Karsten! Jamen så är det ju 🙂 Och att pionarterna är så vackra gör det ju ännu mera spännande.

   Ha det gott! Carina

 • Vad kul att de äntligen blommar ! Inte alls fjantigt att du ville se,hade tänkt likadant själv. Hoppas att du får en trevlig resa!

  • Precis så är det! Färgen… den kan ju variera ganska mycket hos arterna. Bladen har jag ju följt i några år nu 🙂

   Kram, Carina

  • Hade förmånen att kunna köpa fröer via vår botaniska trädgård som hade en fröförmedling. Tyvärr har den upphört 🙁 Jag har köpt många vackra sorter genom dem.

   Kram, Carina

  • Roligt att du också tycker vildarterna är speciella. För mig så är det en påminnelse eller koppling till deras vilda växtplats. Och en svindlande tanke att de väljer att växa hos mig i Sverige.

   Kram, Carina

 • Hei!
  Det er innmari morsomt når du har sådd dem selv. Vakker er den. Hjertet gjør et hopp når noe sånt dukker opp.

  Ha det så godt! Anne

  • Visst är det så 🙂 Kan gott tänka mig den blomma bland tulpaner i en kompletterande färg nästa säsong.

   Ha det gott! Carina

 • Wow, vilken känsla. Jag har också lagt märke till Botaniskas glanspioner att de blommar först av pionerna och finns i nya rhododendrondalen. Väcker habegär helt klart.
  Kram Luna

  • Det är synd att vildarterna är svårare att få tag i och oftast väldigt dyra ute i handeln. De är ett fint sätt att förlänga blomningen på.

   Kram, Carina

 • Sjukt imponerad av dina frösådder! Vilken tur att den inte började blomma när du var borta, det hade varit samma antiklimax som när man plötsligt upptäcker en blomknopp på den femtioårga kaktusen och sen blommar den över på ett dygn eller två.
  Härligt nu när pionsäsongen drar gång.
  Intressant kommentar om att potatissläktet är inflammationseldande, frågan är om det är i samma grad som kött eller vad man kan jämföra med och hur mycket den individuella känsligheten påverkar. Här konsumeras det nämligen stora mängder egna tomater i olika former, men å andra sidan inte så mycket potatis och andra växter ur familjen. Vore ju nästintill katastrof att behöva utesluta de underbara tomaterna som jag ser så mycket fram emot.
  Märker du nån skillnad om du äter tomater eller ej?
  Ha det så gott
  /Anette

  • Tack Anette! Jag har kommit fram till att jag har tålamod i vart fall och att jag har svårt att motstå frön…
   Har egentligen aldrig prövat. Vitt vin och kaffe vet jag påverkar men jag intar det ändå. Pratade Auyrveda med min indiska kollega och man gör tydligen olika tolkningar beroende på var i landet man bor så… 🙂 Så att hoppa över de egna sommartomaterna kommer några steg ner på listan.

   Trevlig helg! Carina

 • Visst är det något ”visst” när de egensådda uppför sig som man önskar. Glanspion och herrgårdspion är hos mig de första att blomma, men ingen av dem blommar här ännu.
  Så roligt för dig att få se frukter av dina sådder! Nu har du blomning till helgen!

  Ha det superfint!
  /Anja

  • Oj, tänker att din tomt ligger skyddat. De här står ganska öppet och vindexponerat men jag tror jorden värms upp tidigt. Nosegay brukar vara först ut hos mig men frosten gick hårt åt den i år.

   Ha det gott! Carina

 • Vilken tur att du fick se första blomningen! Inte roligt att missa de där speciella växterna som är en extra kära. Glanspionen var en ny bekantskap. Vackra blad och blommor och plus för tidig blomning.
  Kram Kristina

  • Ja det var väldigt kul 🙂 Tidig blomning och sen fina blad som står kvar är en bra kombination tänker jag.

   Kram, Carina

 • Glanspion. Hm … det var en ny sort för mig. Jag tycker jättemycket om pioner och funderade så sent som i går morse på vilka olika typer som finns. Jag kom inte mycket längre än till bond-, svavel-, dill-, och trädpion. Ska nog ta och läsa på lite och fundera på var i trädgården den skulle gå att peta ner fler skönheter 😀

  Hoppas att du får en riktigt fin dag!
  Kram
  Linda

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.