Trädgårdsarbetare i rabatten

Trädgårdsarbetare i rabatten

Trädgårdsarbetare – det är väl jag eller?

Det jag gör i rabatterna nu är att förbereda för sommarens latmanstid. Jag jobbar för att mina små och verkliga trädgårdsarbetare ska trivas och bli fler. Jag tänker på maskar, mikrober, goda svampar och vad det nu kan vara för kryp som finns där.

Daggmaskar som hamnar på lösen när jag gräver plockas varsamt upp och ’planteras’ tillbaka. Svamparna ser jag inte men försöker vårda dem med bra kompost och näring. Så i veckan har jag täckt planteringarna med halm. Inte bara för maskar och andra utan också för att hålla kvar fukt – det torkar rejält nu – och för att få mer mullämnen och på sikt fler maskar. Gjorde så på min förra tomt och det fullständigt exploderade med mask förutom att jorden blev otroligt mycket luckrare. Nu borde jag haft och visat en bild av den feta daggmask som kom upp när jag planterade tomaterna i växthuset igår, som en kopparödla ungefär… Om du gör som jag – tänk på att kvävegödsla lite mer. Nedbrytningen av torrt, organiskt material kräver mycket näring.

Sockan täckt i halm

Tulpaner, narcisser och fritillarior är de som syns mest och bäst i alla rabatter just nu. Jag väntar spänt på pionknoppar hos tidiga pioner, särskilt de som inte blommat förut. Men så måste jag resa igen… Så ni får ursäkta men jag önskar 2 veckor med svalare väder.

Trädgårdsarbetare gynnar Glaucidium palmatum, lunddockaLundväxter som Glaucidium tackar för hög mullhalt som håller fukten och bidrar till ett svalt klimat. Den naturliga genetiska variationen visar sig i mina 5 frösådda plantor. De är olika höga, blommar olika tidigt och har olika intensitet i färgen. Många växter vill växa i en sval miljö och de hatar när temperaturen kryper upp mot 25 grader.

 

Odlingslådor och lökbädd

Lådorna kanske inte är rabatter men här gör jag mycket nu. Har satt den minsta lådan till känsliga lökar på plats. Den är för liten innan jag fått ner allt eftersom jag hittade en del känsliga lökväxter bland mina frösådder.

Odlingslådorna är på plats men inte planterade. Det har varit nattfrost flera nätter även den här veckan. Mitt experiment med bokashi i jordpåsarna som jag skrev om här är jag lite tveksam till. När jag öppnade hade bokashiströet ljusnat och en tendens till det fina vita ’luddet’ jag får i komposthinkarna fanns. Men det var också allt. Nu har jag hällt ut jorden i lådorna och det visar sig om några veckor om det fungerar. I så fall bildas ett vitt ytlager på jorden. Första gången jag såg det blev jag jättenervös men har insett att det är det som är grejen. Potatisen jag odlade där den sommaren blev väldigt frisk och stor skörd.

Framför lådorna har jag satt potatis: Maris Peer, Charlotte och Asparges alla 3 sk delikatess- eller salladspotatisar och bondbönor.

Odlingslådor på plats

 

Det är det här som jag och mina trädgårdsarbetare pysslat med. Handskarna, trots många par, är nästan lika smutsiga inuti som utanpå. Hur gör ni som går i låga skor och har handskar? Det har jag funderat på många gånger… Jag lyckas alltid ha jord inuti mina jättehöga stövlar som sluter rätt tajt under knät. Handskarna är snart skitiga inuti när jag börjar rensa trots resår och annat runt handleden. Helt obegripligt!

Det var min tolkning av veckans tema i blommig fredag – händer i rabatten. Fler inlägg och tolkningar kan du läsa om hos Hélena med bloggen ’Bland rosor och bladlöss’, klicka på bilden nedan.

Önskar alla en härlig trädgårdsvecka!39 thoughts on “Trädgårdsarbetare i rabatten”

 • Morsom og fin tolkning, Carina! Jeg har også høye gummistøvler, og de klarer jeg å ikke få jord i , men bare nesten. Hansker er alltid like fulle av jord inni som utenpå. Jord får jeg i alt mulig, det er jo umulig å unngå det. Hvor får du halm fra?

  Klem, Marit

  • Tack! Skönt att höra. Jag har kompisar som går runt i låga dra-på kängor och med såna skulle jag vara svart om fötterna jämt. Halm köper jag från bönder. Men vissa år är det omöjligt för i första hand ströar de ju själva med det. Vi har en granne som är snäll och han har till och med kört upp balen åt mig. Annars har jag hämtat med kärra.

   Kram, Carina

 • Hej Carina

  Fin beskrivning av olikheterna med dina Glaucidium. Sånt gör det extra spännande at så frön själva!

  Jord under naglarna är nog priset för att vara trädgårdsentusiast:)

  Ha en härlig trädgårdsvecka du med!

  • Det är ju så… variationen är otrolig och det är extra kul att följa de frösådda växterna. Och visst är det ett härligt pris för att vara trädgårdsentusiast. Fast egentligen skulle jag behöva täta handskar eftersom jag får torrsprickor av jorden 🙁

   Ha det gott! Carina

 • Hahaha, 2 veckor svalare väder….kommer inte på fråga här 🙂 Fint med täckodlingen vid lökblommorna! Jag klarar nog stövlarna ganska bra men handskarna däremot är konstant jordiga både på in och utsidan! Trevlig helg! /Lotta

  • Mmm… jag förstår men väldigt lokalt svalare kan få vara ok. Turligt nog hade en av pionerna slagit ut häromdagen. Så nu känns det mer ok. Härligt med handskarna – trodde det bara var jag.

   Tack detsamma! Carina

 • Å vilken bild på lunddockan, jag bara smälter!

  Att ha känsla för vad växterna behöver och när, måste väl vara det som kallas gröna fingrar och dina verkar jättegröna. Visst blir man lycklig av feta daggmaskar och väldoftande jord. Jag överraskade en gråsugga igår som ju också är ett nyttodjur men oäven en av hönsens favoriter. Tvekade ett ögonblick, men sen fick Astrid den. Hon såg så sugen ut. Hoppas det finns många kvar ändå under täcket. Bra påminnelse om att kvävegödsla lite extra när man använder torkat material. Lätt att glömma.

  Det där med jord i stövlar och handskar känns igen och är ett mysterium. Varje gång jag börjar på ett par nya stövlar tänker jag att nu ska jag vara rädd om dem inuti, men plötsligt har det hänt igen. När det blir lite varmare utomhus kör jag med fottvätt innan jag går in.

  Trevlig helg
  /Anette

  • Tack Anette! Rodnar och tackar för kommentaren om de gröna fingrarna. Men känslan av lycka över daggmaskar, gråsuggor och andra är helt klart där. Härligt att du delade med dig och att Astrid fick en ’godisbit’.

   Om jag kan hitta något lågt och bra i sommar där mina specialsulor får plats så kör jag gärna med fottvätt. Benen jag bröt i foten och lite nervproblem gör att jag inte kan gå i vilka skor som helst längre 🙁

   Tack detsamma! Carina

 • Den som har gröna fingrar får bruna händer. Som Du. Nu är det lite mindre torrt här än för ett tag sedan, men nog borde man behöva täcka mer ser jag.
  Jag måste också ha specialsulor och kan inte ha stövlar någon längre stund för rygg och höft så jag har bara lågskor, men kraftiga sådana lite för stora Gortex med stålhätta framtill som tål att krypa runt med. Konstigt nog är dessa skor de som tar in minst jord i skon.
  Ha det gott
  Kram Luna

  • Hmm… kanske det jag ska pröva då lägre skor. Tror jag får ner mest när jag står och skyfflar jord, grus och annat. Här har regnat men inte tillräckligt- det är fortfarande torrt. Vilket fint litet talesätt, det ska jag komma ihåg 🙂

   Kram, Carina

 • Jag upplever din lunddockas blomma som krullig i kanterna, supersöt. Jag har också två frösådder som båda blommar i år, ska nu kolla om de skiljer sig från sin mamma. Mamsen är superstor, minst en meter i diameter med enorma blad på sommaren, så jag önskar lite nättare barn.
  Jag kan sträcka mig till att förlåta dig för din önskan om kyligt väder, fast hela min kropp skriker efter värme. Fördelen är ju att ”maj blir längre”, alltså allt det underbara som händer i maj varar längre, inte minst rhododendronblomningen.
  Ha en bra resa
  Marta

  • Även om du frestas så dela aldrig, aldrig din lunddocka. Jag gjorde det med ett stort exemplar och trots att jag bara delade i två så stendog båda delarna 🙁 Det har tagit lång tid att ersätta de med de frösådda.

   Jag önskar er en härlig temperatur och mina växter lite lägre. Men jag hade tur och i onsdags så hade den ena pionen slagit ut så nu känns det ok om det blir lite varmare 🙂

   Kram, Carina

 • Vilken underbar Lunddocka en sådan skulle man ju vilja ha i trädgården.Jag har ett par härliga trädgårdsskor som jag använder flitigt hela sommaren de är i gummi och handskar har jag flera av samma sort som jag köpt på ÖOB som jag tvättar och använder igen.Önskar Dig en bra resa.Ha det gott/Margareta

  • Lunddockan är väldigt vacker. Blommar inte så länge men bladverket är väldigt fint hela sommaren. Försöker också tvätta handskarna och det fungerar ett par gånger. Kanske ska testa ÖoBs framöver 🙂

   Ha det gott! Carina

 • Är jag den enda utan stövlar? Jag är barfota i sandaler i min trädgård och har såklart inte ens funderat över att fötterna blir smutsiga 😉
  Tycker att det ser alldeles underbart vårlikt ut hos dig.

  • Förr gick jag ofta i lågskor eller tofflor sommartid men det går inte efter jag bröt några ben i foten. Kan inte kontrollera lilltån längre och sandaler känns jättekonstigt att ha på sig då 🙁

   Tack det är ganska vårligt förutom rejäl nattfrost med jämna mellanrum.

   Carina

 • Du kan verkligen ta hand om jorden, så bra med halm. Jag har inte kommit längre än till kompost, men den älskar och vårdar jag, med maskar och allt annat nyttigt innehåll som inte syns. Har svårt för gummistövlar, har låga i läder. Jord, löv och annat hamnar i vecken på uppvikta jeans och i kapuschongen, haha.
  Kram

  • Det är de där låga i läder jag funderat på. Man kanske kan göra som jag gör med skor – jag får lägga de i blöt och sen skura ur dem 🙂 När jag hade strött halm häromdagen hade jag halm överallt inuti kläderna.

   Kram, Carina

 • Daggmaskarna är mina vänner. Jag blir så glad när jag ser dom och gör precis som du om jag gräver och får upp någon, lägger tillbaka den. Jag har också massor av mask och jag tror att det beror på att jag låter fjolårsskräpet ligga kvar och bli maskmat. Ler glatt när jag läser om handskarna. Det är samma här, fattar inte varför jorden ska hamna innanför handskarna. Men stövlarna brukar jag i varje fall klara att hålla jordfria på insidan 🙂

  Ha en skön helg!

  Kram Anita

  • Tror som du att fjolårsskräpet mår bra av att ligga kvar och maskarna blir väldigt glada. Nu när jag lämnat Tretornstövlarna bakom mig och gått över till Hunter för fötternas skull så har jag inte jord i stövlarna så ofta heller.

   Kram, Carina

 • Handskar med gummering på framsidan, fungerar ganska bra. Är det kladdigt väder, blir det gummistövlar men för det mesta trädgårdsskor i gummi. Ser vackert ut i vårsolen, och halm använder jag till jordgubbsplantorna. Hade hoppats på lite värme de närmaste dagarna, så din önskan om svalare väder, får bli väldigt lokal.
  Ha det fint /Marika

  • Det är helt ok med lokal svalka 🙂 Det var en skön eftermiddag som jag delvis tillbringade på en dyna tittandes utöver rabatten och utsikten.

   Tack detsamma, Carina

 • Är det årets luddockablommor du visar???
  Ja, all nedbrytning av organiska material kräver kväve. Jag gödslar min varmkompost med hönspellets. Halm har jag inte tillgång till men vinterns nedvissna löv och annat får vara kvar i rabatterna som får ett täcke över sig av ny ”snygg” påsjord. Bokashikomposten tömmer jag i rabatter på hösten och varmkomposten som har hunnit bli färdig jord på våren.
  Ha en trevlig helg!
  Anja
  ps
  Mysko!!! Inlägget bara dök upp ur ”ingenstans”….Fattar nada. Min dator är jättekonstig 😉
  ds

 • pps
  Nu är det jättemärkligt! jag blir inte ”av med dig”. Så fort jag vill logga in på min egen blogg kommer jag hit istället??? Virus???!! Själv har jag Kaspersky.
  dds

  • Hoppas att det löst sig nu. Du kan ha ett virus eller någon malware som virusskyddet inte upptäcker. Lunddockorna är från i år. Första plantans blommor tog frosten för 2-3 veckor sedan. Men den här lilla ruggen klarade sig. Det står två lite ljusare jämte som också blommat fint.

   Trevlig helg! Carina

 • Jag håller på att skapa en ny köksträdgård och jag har ”sparat” grästuvor, löv etc som jag såsmåningom skall lägga i mina ny bäddar. I söndags var det dags att flytt massorna så att jag skulle kunna skapa en ny sparrisbädd, vilka maskar jag hittade där jag lagt alla löven i höstas. Jag har aldrig sett så tjocka maskar, jag blev helt lyckligt inombords, tänkt vilken bra start jag skall få på mina nya bäddar i köksträdgården. I morgon skall jag fortsätta arbetet med att färdigställa inför plantering. Bra tips med gödsling på komposten, det har jag inte tänkt på! Hoppas du får en riktigt skön helg! Kram /Charlotte

  • Vi är nog lite knäppa, eller oändligt smarta, som blir tokglada över feta daggmaskar 🙂 Låter kul och spännande med ny köksträdgård. Jag satte också sparris i höstas och den hade börjat sticka upp nu. Men skörda får vänta några år.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 • Så fort vädret tillåter så har jag typ, foppatofflor på mig. Under den kallare tiden har jag UGG 🙂 Jag fattar att det låter lite knäppt men det finns en anledning.
  Och handskar? Vad är det? 😉

  Ha en skön trädgårdshelg!

  • Önskar jag kunde vara utan handskar men jag får så jobbiga torrsprickor då. UGG – det får jag googla. Det kanske är som jag som köper svindyra stövlar för att mina fötter är för smala för att funka i tretorn tunga baljor till stövlar 🙂

   Hoppas du haft en skön helg! Carina

 • När jag läser om hur du pysslar med dina medarbetare i rabatterna slår det mig att jag underlåtit att så gröngödslingsgröda i år på de ställen i köksträdgården där jag sår/sätter lite senare på säsongen. Får nog skyllas på att det varit så förbaskat kallt att det känts meningslöst…
  Ingen jord i stövlarna här. Har ganska vida byxor typ täckbyxor som snällt täcker de ganska låga stövelskaften.
  Önskar dig en skön söndag! Simma lugnt!

  • Inspirerad av dig så köpte jag gröngödslingsfrön i höstas. Så du kan så nu och ändå hinna odla annat? Jag har egentligen aldrig gröngödslat så det är nybörjarvarning här 🙂

   Har kört med vida byxor utanför också men så börjar jag krypa runt i jorden och då är det ändå kört. Bäst funkar vida byxor som jag stoppar ner i strumporna. Sen när jag trätt ner fötterna så drar jag upp byxorna lite så de blusar lite snyggt över stöveskaftet. Visst låter det snyggt…

   Tack detsamma! Carina

 • Så klok du är som tar hand om trädgårdens små arbetare. Brukar också gräva försiktigt, helst med grep om det går, och varsamt lägga tillbaka daggmaskarna jag får upp. Brukar mata dem med kompost som jag vänder ner i jorden. Har lagt tallbarr runt mina rhododendron och magnolior för att ge dem en bra miljö och för att hjälpa dem att hålla fukten nu när det är så torrt. Borde nog precis som du täcka fler av mina rabatter. Brukar lägga in gräsklippet jag får men det blir inte tillräckligt mycket, och halm är ju både smart och, tycker jag, fint.

  Har också alltid smutsiga skor och handskar, samt arbetskläder som jag alltid lyckas lorta ner 🙂 Brukar titta förundrat när jag ibland ser någon som går runt och gräver i en ren fin sommarklänning och ljusa rena skor. Hur bär de sig åt? 🙂

  Önskar dig trevlig resa!
  Kram Anna-Karin

  • Det låter som du tar hand om dina små arbetare minst lika bra. Tallbarr är ju jättebra näring till rhododendron. Det är så mysigt att gå på stigar som täckts av tallbarren i lunden. Jag får aldrig något gräsklipp men önskar att jag hade ibland… ..fast jag gillar inte att klippa gräs.

   Sommarklänning och ljusa skor – förlåt men jag skrattar det skulle aldrig nånsin gå 🙂 Trodde bara det var stylade bilder i trädgårdstidningar – såna som gör hela artikeln mindre trovärdig.

   Tack ska du ha – det är varmt i varje fall 🙂 Kram, Carina

  • Tack! Glaucidium är en underbar växt med kronblad lika tunna och aningens veckade precis som en vallmo 🙂

   Tack detsamma! Carina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.