Rhododendron vaseyi, Grandfather Mountain

Maj och en undran – vad händer

Sköna maj kom till slut

Mitten av maj är här och till och med något passerad. Nej, jag ska inte prata om vädret. Min undran om vad som händer handlar bara om – missar jag något? Att vara bortrest 14 dagar just nu handlar inte om oro för frost.

Sista fotorundan innan jag åkte så hittade jag några förstagångsblommare och det gjorde det hela lite mer acceptabelt. Jag tänkte hela tiden vad behöver jag göra nu, vad kan inte vänta 14 dagar. Så till exempel planterade jag ut kålplantorna och täckte med duk. Tomater planterades i växthuset men de som ska stå i baljor ute fick vänta. Fröer såddes ute och alla känsliga som bönor, gurkor, ärtor och annat såddes i krukor i växthuset. Så förhoppningsvis har jag lagom stora plantor att sätta ut i slutet av maj. Men det tar ganska mycket energi att behöva tänka så himla strukturerat. Nu har jag tack och lov jobbat ganska mycket med projektledning annars hade det varit jobbigare. Och det hjälper att det egentligen är en väldigt värdslig aktivitet att odla. Min värld går inte under om jag har missat något.

Utsikten från Grandfather Mountain, NC, ut över Blue Ridge. Vet inte om vi har Blue Ridge Parkway bakom eller framför oss. Men det är en underbart vacker väg att köra. Hit tog jag min indiska kollega i onsdags

Vad är det värsta som kan hända?

Det är väldigt bra fråga att ställa till sig själv… Oftast är svaret något väldigt hanterbart. Som att blommorna jag missar får jag istället kika på nästa år. Ställde den frågan till en bekant i ett helt annat sammanhang. Hon hade diverse rädslor och funderingar och när jag ställde frågan blev hon väldigt upprörd. ”Carina – man kan inte säga så” Nähä, varför inte frågade jag… Nästa gång vi möttes hade hon funderat på frågan och kommit fram till att svaret var hanterbart och faktiskt gjort det hon inte vågat tidigare 🙂

Så första gången får bli temat för bildvalen…

 

Veckans tema i blommig fredag är ’månadens bild’ som jag tolkar väldigt fritt 🙂 Du kan läsa andras tolkningar och se fler bilder om du klickar på länken nedan.

Hoppas ni njuter av solen och värmen!

28 Kommentarer

 1. Lotta Leman den 19 maj, 2017 kl 12:36

  Tack för underbara bilder ,så skirt och fint det blommar ! Ja ,vad är det värsta som kan hända….? Mycket bra tanke och det är så bra att vi stannar upp och tänker till. Nu är det sommar här ett par dagar och jag ser hur allt slår ut,tom syre’nen som har varit lite seg är ordentligt på G ! Här ska njutas!

  • Carina den 19 maj, 2017 kl 22:20

   Låter härligt! Och tack- kul att du gillar bilderna. Nej, jag är inte ett dugg närmre en bok eller att göra något alls av fotandet för tillfället 😉 Hoppas det finns lite syrendoft kvar när jag kommer hem.

 2. Kristinas oas den 19 maj, 2017 kl 15:27

  Jättefina foton och växter Carina! Frågeställningen du tar upp är högst relevant och något som fler borde använda sig av.
  Hoppas du har två bra veckor iväg och får tid att se lite fina omgivningar.
  På tal om förstablommare, pionen jag fått av dig (som varken jag eller du kommer ihåg vilken det är) har knopp! Så snart vet jag. 🙂
  Trevlig helg!
  Kram Kristina

  • Carina den 19 maj, 2017 kl 22:24

   Tack Kristina! Skicka mig en bild av bladverket så tror jag nog att jag vet. Spännande att den äntligen fått en blomknopp – det är ju några år sen eller minns jag fel?

   Ska försöka gå upp tidigt och åka tillbaka till Smoky Mts. Men idag förstog jag varför hotellen var så dyra – det är graduation week-end.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 3. Inger den 19 maj, 2017 kl 18:50

  Så sant, man får skilja på vad som är värdsligt och inte. Livet är tufft ibland.
  Kram

  • Carina den 19 maj, 2017 kl 22:25

   Ler brett när jag läser – visst är livet tufft… Det är lite av en klyscha det där att det som inte dödar härdar men ack så sant. Och det är nyttigt för man får perspektiv på saker och ting.

   Kram, Carina

 4. Marit Sønstebø den 19 maj, 2017 kl 20:07

  Ja, hva er det verste som kan skje? At alt er avblomstret når du kommer hjem? 😉
  Nydelige bilder! Åh, du har en trillium jeg ønsker meg, nemlig den rosa. Jeg har kjøpt den to ganger, og begge var hvite 😉
  Si fra hvis du vet om noen som selger den.

  Kos deg på reisen!

  Klem, Marit

  • Carina den 19 maj, 2017 kl 22:27

   Tack Marit! Så trött jag skulle bli om jag betalade för en rosa och får en vit…. Jag köpte min av Gerben, Gerbianska, och den hade knopp. Dessutom är han en seriös handlare. Googla på gerbianska och maila honom. Jag tror han hade några få i år också.

   Trevlig helg! Kram, Carina

 5. Anni den 19 maj, 2017 kl 22:37

  Vilken storslaget vacker vy du bjuder på! Njut av din resa och strunta i vad som kan hända här hemma. Det är ju precis som du (och jag) uppenbarligen brukar tänka = Vad är det värsta som kan hända?

  • Carina den 20 maj, 2017 kl 00:26

   Tack Anni! Det var riktigt ljumma vindar för att vara så högt och vi hade gärna suttit kvar en halvtimma eller så… Men de stänger grindarna klockan 18 och vi skulle köra en lång väg tillbaks. Det är en väldigt bra fråga som gett perspektiv många gånger 😉

   Ha det gott! Carina

 6. Luna Ek den 20 maj, 2017 kl 06:05

  Hisnande vyer du visar. Igår tänkte jag lite som du för i slutet av månaden ska vi till vackra vyer.. Men vill jag verkligen eller törs jag resa ifrån min majträdgård då allt händer och hur mycket måste jag ha koll på innan. Torkan blir nog en följetong är jag rädd.
  Kramar Luna

  • Carina den 21 maj, 2017 kl 01:42

   De har problem med varmvattnet på mitt hotell och det är inte jättekul att tvätta håret i iskallt vatten. Rådet jag fick idag var att spola minst 5 minuter för då går reservsystemet in. Det känns helt sjukt om alla gäster här ska spola 5 minuter var för att få varmvatten… Egentligen vill jag inte resa så här års 🙂

   Kram, Carina

 7. Anita den 20 maj, 2017 kl 06:20

  Oj, oj, oj, utsikten från Grandfather Mountain är verkligen magnifik. Underbar bild. Jag har ofta varit bortrest i maj, mest på trädgårdsresor. Det jag ofta då har missat är när min svavelpion blommat. Men … jag vet ju att den kommer att blomma året efter och då kanske jag är hemma 😉 Nu åker jag mest bort på hösten istället för jag har ofta så mycket att göra i maj. Men åker man på tjänsteresa kan man ju inte planera så. Men jag tycker du verkar lagt upp en bra plan. Ibland är det faktiskt inte alls så dumt att åka bort en längre tid för när man kommer tillbaka ser allt så kraftigt och fint ut, går man och tittar varje dag så tappar man lite den känslan av att ”oj så stor den har blivit” om du förstår hur jag menar.

  Ha en trevlig helg och en bra resa!

  Kraam Anita

  • Carina den 21 maj, 2017 kl 01:40

   Det var en fantastisk eftermiddag däruppe och vIi hade gärna blivit kvar längre men grindarna stänger kl 6. Idag, lördag kväll när jag kom hem vid 6 var temperaturen 31 grader 🙂 Nästa år, om jag har samma uppdrag, ska jag försöka vara med och påverka mer själv så att planen funkar bättre för privatlivet.

   Jo jag förstår och det vet jag stämmer. Men nu är jag lite tveksam kring värmen och torkan – vore synd om alla fina frösådder inte klarade sig liksom rhododendron som är nyplanterade.

   Kram, Carina

 8. Gunilla Teckenberg den 20 maj, 2017 kl 07:51

  Kloka tankar Carina!

  Att bli konkret jagar ut trollen i ljuset och de spricker. Diffus oro kan vara påfrestande.

  Kram!

  • Carina den 21 maj, 2017 kl 01:36

   Precis! Bara att säga orden högt för sig själv eller någon annan gör skillnad 🙂

   Kram, Carina

 9. Karsten F den 20 maj, 2017 kl 10:34

  Hej Carina

  Ja, att göra bakgrunden för en känsla konkret, kan ofta göra den lättare handterbar, och visa på ett mönster.

  Vilken utsikt!

  Och nästa år blommar dina fantastiska Trillium nog igen:)

  Ha en trevlig helg!

  • Carina den 21 maj, 2017 kl 01:35

   Blue Ridge Mountains och Parkway är fantastiska och här växer många växter vi gärna odlar hemma. Jo de kommer blomma igen. T sulcatum är den första som blommar ur en frösådd så nästa år kommer fler blomma och jag hoppas på lite vackra variationer.

   Tack detsamma! Carina

 10. Marika den 20 maj, 2017 kl 22:33

  Hej Carina!
  Underbar utsikt, njut av din resa. Trädgården finns kvar när du kommer hem.
  Ha det fint /Marika

  • Carina den 21 maj, 2017 kl 01:33

   Jamen så är det ju 🙂 Tack och tack detsamma! Carina

 11. Villroses hage den 21 maj, 2017 kl 20:40

  Merker at jeg sliter mer og mer med å ha lyst til å reise bort i tidsrommet april – oktober. November til og med mars er helt ok 🙂
  Vakre Trillium og annet!
  God søndag!

  • Carina den 22 maj, 2017 kl 00:33

   Skönt att det inte bara är jag som känner så 🙂 Tack – de frösådda trilliumen jag har börjar blomma nu.

   Ha en fin vecka! Carina

 12. Susie på Stjärnarve... den 22 maj, 2017 kl 09:16

  Det bästa med växter är att dom vanligtvis återkommer ett annat år när man har tid att titta på dom, du får trösta dig med det. Fast i år har ett flertal buskar frusit för mig. Ända ner, så det kommer bli lite ”luftigt” här loch där innan jag hinner ta bort och får ner annat! Tyvärr!!
  Det blommar dock helt vilt just nu i värmen, bl.a. den där ”rosenpionen” som alltså inte var någon rosenpion. Kommer att visas i nästa inlägg, så kika och se om du kan namna den!
  KRAM
  Susie

  • Carina den 26 maj, 2017 kl 09:28

   Tråkigt men jag hade väntat några månader – minst – eftersom de oftast bryter på nytt från roten.

   Ha en fin helg! Carina

 13. Monne den 24 maj, 2017 kl 14:22

  Ja vad är det värsta? Att få uppleva Blue Ridge Mountain måste ju vara en dröm så att eventuellt missa någon här hemma är ju en bagatell 🙂 Det kan du se nästa år 🙂 Underbara bilder. Ha det gott/Monne

  • Carina den 26 maj, 2017 kl 09:26

   Det är såklart underbart på sitt sätt. Det är mer ett uttryck för att jag inte tycker det är så himla kul att resa i jobbet överlag. Och att jag vet hur dåligt jag mår första veckan jag är hemma igen.

   Ha en fin helg! Carina

 14. Anja den 25 maj, 2017 kl 07:51

  Ja, ”vad är det värsta som kan hända”?
  Jag ska berätta om EN värsta som har hänt:
  2013 hade STA rikskonferens i Göteborg. Min trädgård var utvald som en av besöksträdgårdar. Två busslass var väntad antal besökare.
  Eländet började i mars – typ. Solen gassade på dagarna och flera minus på nätterna i 7 veckor utan en enda droppe nederbörd. Tjälen gick ur i maj. Min trädgård skulle vara visningsfin till den 6 juni….
  Alla vintergröna växter led av frosttorka. Rododendronen stod bruna. Ljungen likaså. Mitt berg hade i princip inget att visa. Jag slet som en slav för att få trädgården åtminstone lite städad. Jag övervägde att backa från arrangemanget . Hade ju inget att visa. En del andra gjorde det när deras samlingar av barrväxter hade gott hädan. Men, ville ändå ställa upp av ren lojalitet. Tänkte att självklart förstår trädgårdsamatörer situationen. Men, det var tveksamt. Recensionen av Anjas Hill blev: En fantasifull enklav. Inte konstigt med tanke på att besökarna fick glo på mitt nakna viltstaket mot skogen…Vad som uppfattades som fantasifullt vet jag dock inte.
  Detta var nog det värsta som kunde hända. Två busslass tappra människor som fick traska uppför en backe på 1, 3 km för att se en ”tom” trädgård.
  Till historien hör dock att nästan allt återhämtade sig under högsommaren och påföljande år.

  Ha det gott ;-)!
  /Anja

  • Carina den 26 maj, 2017 kl 09:23

   Mmm… den vårvintern glömmer vi inte i brådrasket. En av anledningarna till att jag börjat täcka mina vintergröna i förebyggande syfte. Tror att man syftade på din förträdgård med dina stilleben. De är ju fantastieggande och stilfulla. Att du förlorat många växter hoppas jag de begrep, om inte… ..deras problem.

   Jag behöver göra en rokad. Några rhododendron har hamnat för soligt men frågan är om jag vågar nu och vilket är i så fall värst..

   Ha en fin helg! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.