Månskensgult - Cornus alternifolia 'Golden Shadows' - kranskornell

Månskensgult och vitt i en ny plantering

Månskensgult – en nyans jag gillar och vad är då månskensgult? ..jo jag tänker de där ljust gula, citrongula och kanske till och med limegula nyanserna som en del växter har i sin vårblomning. I tanken när jag börjar är jag väldigt strikt i slutändan när det är planterat så har det alltid slunkit med några som inte passar in i ursprungstanken. Det händer varje gång och jag vill tro att det trots allt gör planteringen mer spännande.

Månskensgult - Ficaria verna 'Salmon's White' - svalört
Ficaria verna ’Salmon’s White’ – svalört – har den där ljust månskensgula jag tänker mig. Och i rätt lägen så syns den mörkt blåvioletta utsidan på kronbladen som ger en så fin kontrast

Först hette planteringen Lunar walk. Mest för att hålla isär växterna där mot dem som stog i en plantering med snarlikt namn på åkern. Nu har jag delat den i 5 delar för enkelhetens skull. Det är en plätt dit jag fyllde flera lass jord i höstas och som jag hade tänkt plantera redan då. Men så kom en sjuk ask och väldigt upptagna snubbar från Farmartjänst i vägen. Ibland är det bra att ha en elledning i närheten då tas sjuka träd ner i förebyggande syfte. Jag har för mig att de fällde den i vintras och det gjorde att det blev aldrig planterat som jag hade hoppats i höstas.

Veckan som gick

Det var i förra veckan som jag tog itu med planeringen och plantering. Jag behövde fördela ut en hel del jord allra först men det är lätt när plantering hägrar. En hög har jag kvar men den ska bara dras neråt tänker jag. Men där hoppas jag först få in en stor, ca 2 meter hög, japansk lönn – ’Koto no ito’. Och i min värld är det lättare att ställa dit ett stort träd med rotklump först och sen flytta jord över och runt. Hellre än att flytta dit jord och sen gräva ett jättehål. Och idag, fredag så kom lönnen på plats. resten av inlägget är en vecka gammalt eller så.

5 mindre planteringar

Det har blivit 5 små avdelade områden – överst ’Blush’ efter en björk B. ermanii ’Blush’ . Den har fått sällskap av en ljust gul rododendron ’Lemon Drop’ som doftar fantastiskt. Och ett gräs ’Vanilla Ice Cream’, några ormbunkar och hostor plus en sten att sitta på.

Rhododendron Viscosa-grp 'Lemondrop'
Rhododendron Viscosa-grp ’Lemondrop’ – generna från Rh. viscosa är de som gör att doften är fantastisk
Vinter - Carex morrowii 'Vanilla Ice Cream'
Carex morrowii ’Vanilla Ice Cream’

’Graf Lennart’ får låna ut sitt namn

Greven – ja där hamnade Rhododendron ’Graf Lennart’ och den rena arten Rh. wardii. En lång smal tarm som följer berget. Här har jag satt in min variegerad äkta kastanj, Castanea sativa ’Variegata’. Den har fått sällskap av höga liljor i vitt och gult och ett antal hostor. Plus myriader av vintergäck. När jag väl började ta upp den lilla plätten på åkern så fyllde de snabbt en hel svart back.

Månskensgult - Castanea sativa 'Variegata' - variegerad äkta kastanj
Castanea sativa ’Variegata’ – variegerad äkta kastanj fick en gul klematis vid fötterna

Alla wardii i månskensgult

Jag samlade ihop de hybrider, namnsorter och andra där Rh. wardii ingår. Och på sikt så ska även Rh ’Simson’ och ’Hachmann’s Goldinetta’ få en plats här. En variegerad Cornus alternifolia ’Golden Shadow’s har flyttat in liksom en liten gul yakushimanumhybrid ’Millenium Gold’. Och den sista bidrog med namnet – guldet. En som inte verkar bry sig om flytten är dårörten – Scopolia carniolica ssp. hladnikiana.

Scopolia carniolica f. hladnikiana - gul dårört
Scopolia carniolica f. hladnikiana – gul dårört – den var märkt som en form f. när jag köpte den men nu anges den som en subspecies ssp.
Cornus alternifolia 'Golden Shadow's'
Cornus alternifolia ’Golden Shadow’s’

Problemet med månskensgult

Problemet är inte färgen i sig utan bristen på skugga. För när nu de stora träden visade sig vara sjuka och fick tas ner så har den där ljusa, sköna och lätta skuggan försvunnit. Och skugga är trots allt en viktig ingrediens i en månskensgul plantering. Färgen kommer allra bäst till sin rätt då och många växter behöver en lätt skugga. Men det är inte mycket att göra annat än att sätta något snabbväxande i kanten som kan bidra med skugga på sikt. Jag har flera magnolior som kan bli ganska höga redan nu. Magnolia ’Limelight’ och ’Golden Sun’ plus ’Yellow Bird’ växer här. Och förutom fina blommor hoppas jag på mycket mull från bladmassan så här beskrivs ’Limelight’.

M. acuminata ssp. subcordata x M. ’Big Pink’ (Japanese Form) Long greenish yellow to chartreuse pointed, tulip shaped flower buds. Vigorous multistemed tree. One of the best new magnolias in the collection.

Magnolia store

Det bästa med aprilväder för månskensgult

Faktumet att det skulle regna och eventuellt snöa ett par dagar gjorde att jag skyndade mig att plantera och i viss mån gödsla. Nu har jag inte vattnat en droppe utan regnet packar till jorden och eventuella jordfickor åt mig. Växterna ser glada ut och då är jag glad… Och så här ser den nyplanterade månskensgula ut i april 2021.

Månskensgult - en ny plantering
Avlövade ser det inte ut som det växer nästan något alls… Får nog vänta på löven för att de ska synas

Färgen som smög in

Jo det är ljust blått som blomningen hos den kaukasiska förgätmigejen – Brunnera macrophylla ’Variegata’ och kanske en och annan krokus. Så här såg min månskensplantering på åkern ut – den är nu sönderbruten. Men även här i den nya kommer det vara bladen som är huvudsaken den största delen av säsongen.

Ha det gott!

25 Kommentarer

 1. Lisbeth den 16 april, 2021 kl 21:12

  Det bliver et flot bed, ærgerligt at du ikke har skygge over dem mere.
  Spændende er det med sammensætningen.
  Jeg vidste ikke, at R. Lemon drop har duft, den må jeg have.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 20 april, 2021 kl 18:57

   Tack Lisbeth!

   Jag hoppas det kommer se bra ut trots att skuggan kommer saknas några år. ’Lemon Drop’ ingår i Viscosa-gruppen och har ärvt doften därifrån. Och den är helt underbar.

   Kram, Carina

 2. Marit den 16 april, 2021 kl 21:38

  Jeg er så enig med deg at måneskinnsgul/lys gul er en fin farge. Den er ikke så sterk som den vanlige gulfargen, og derfor liker jeg nettopp den lyse gule fargen. Jeg liker i det store og hele pastellfarger. Det høres ut som en forferdelig jobb med å få på plass den lønnen!

  Klem, Marit

  • Carina den 20 april, 2021 kl 18:59

   Det gick faktiskt väldigt smidigt med kranen. Jag var mest orolig för att det är så blött nedanför. Nu har jag skottat jord över hela klumpen – mycket enklare än gräva 🙂

   Kram, Carina

 3. Marika den 17 april, 2021 kl 09:26

  Hej Carina!
  Ser ut som en spännande samling av växter, det kommer att bli riktigt fint. Ljusgult är en fin färg.
  Skall bli kul att se med lite grönt bladverk.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 20 april, 2021 kl 19:00

   Hej Marika!

   Ja det blir spännande att se med blad – nu syns knappt träden som dem är.

   Kram, Carina

 4. Lisbeths Haveblog den 17 april, 2021 kl 10:03

  Hvor ærgerligt med din ask, når du nu har planlagt med skygge, for jeg er enig med dig i, at de lyse farver gør sig bedst i halvskygge. Forhåbentlig kan du relativt hurtigt få skabt noget erstatning. Når først dine træer får fat, går det sikkert hurtigt, men det er vel værst for din nye store acer, ikke? De vil oftest gerne have halvskygge.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 20 april, 2021 kl 19:02

   Lönnen en ’Koto no ito’ kommer få lite skugga längst ner. Och nu när regnet uteblir får jag väl dra dit vattenslangen också. Jag skaffade den 2004 och vill helt inte förlora den. Lärk funderar jag på och så har jag ett par tulpanträd – de växer snabbt. Och några av magnoliorna kommer växa rätt snabbt bara de får etablera sig.

   Ha det gott! Carina

 5. Villroses hage den 17 april, 2021 kl 17:20

  Flotte planter i måneskinnsgult! En riktig attraktiv farge. Jeg har jo ”måneskinnsbedet” i halvskygge på norvestsiden, under en bergskrent. Noen burgunderrøde kontraster, men det meste i blekgult. Men det mangler jo Hosta? Jeg som har Hosta overalt ellers.
  Ha en fin helg!
  /Irene

  • Carina den 20 april, 2021 kl 19:03

   Visst blir det vackert med de ljusa gula nyanserna i skugga 🙂 Nu har jag planterat in ett antal hostor och i dagarna ska jag sätta dit ormbunkar och sockblommor också. Lugna fina blad när sommaren kommer 🙂

   Ha det gott! Carina

 6. Marie den 17 april, 2021 kl 22:00

  Du må endelig vende tilbage med et billede, når planterne er sprunget ud. Syge træer må jo fjernes, men den skygge, de skabte, er det naturligvis svært at genetablere. Det vil tage tid.

  • Carina den 20 april, 2021 kl 19:04

   Ja det var trist – jag får se det positiva det blir färre rötter. Jo jag ska fota sen för jag har ju dessutom satt in en hel del bladväxter som hostor.

   Ha det gott! Carina

 7. Lillian den 17 april, 2021 kl 22:37

  Gleder meg til å se hvordan det blir utover sommeren.

  • Carina den 20 april, 2021 kl 19:05

   Tack – det ska jag kunna ordna 😉

   Ha det gott! Carina

 8. lotta den 18 april, 2021 kl 23:19

  Låter helt underbart! … och så genomtänkt! Jag är djupt imponerad.
  Ha en härlig vecka. Kram/ Lotta

  • Carina den 20 april, 2021 kl 19:05

   Tack Lotta!

   Jag hoppas det ska bli och kännas underbart så småningom.

   Kram, Carina

 9. Ulrika den 19 april, 2021 kl 06:39

  Hej Carina,

  Kul, men kanske också lite överväldigande, att planera och plantera en så stor yta. Gäller att man kan se det framför sig.
  Många fina växter som fick komma på plats och det låter så fint med olika milt gula nyanser. Kommer bli ännu bättre när något skuggande växt upp.
  Ska kika efter ’Lemon Drop’ låter som något jag vill ha i ny plantering som ska göras.

  Kram Ulrika

  • Carina den 20 april, 2021 kl 19:07

   Ja jag hoppas det blir bra. Men i delar har de stått tillsammans förut och jag har sett dem samspela där jag har haft dem tillfälligt planterade. Det underlättar oerhört. Kan varmt rekommendera Lemon Drop – färgen är ljust gul men med en lätt rosa ton mot kanterna och baksidan av kronbladen.

   Kram, Carina

 10. Elna Slot den 19 april, 2021 kl 09:49

  Det er altid ærgerligt at miste træer – og skyggen fra dem. Jeg holder meget af måneskinsgule farver, de er så tilpas diskrete. De solskinsgule er dominerende på en helt anden måde.
  Din Carex ser så fin ud. Klipper du den aldrig ned? Jeg købte en Carex i efteråret, men bladene blev meget svedne i vinter, så jeg har klippet den helt ned.

  Hilsen Elna

  • Carina den 20 april, 2021 kl 19:09

   Nej den har jag aldrig klippt – den har lite tjockare, köttiga blad och där den stått i djup skugga har det inte behövts. Men jag håller med om att många andra behöver klippas. Får se hur den här beter sig nu när jag flyttat den.

   Ha det gott! Carina

 11. Anita den 19 april, 2021 kl 15:29

  Månskensgult är en av mina absoluta favoritfärger …. eller säger man nyanser kanske …
  Just nu blommar min gula clivia som i år har rekordmånga stänglar. Kanske en något mörkare nyans än månskensnyansen men absolut inte långt därifrån och den lyser verkligen i skymningen. Vet du, jag kan sitta i uterummet och bara titta på den generösa blomningen länge, länge. Problemet är att nu börjar det bli så varmt i uterummet att dom snart kommer att ha blommat över.
  Låter klokt med dina tankar om planteringen av lönnen. Jag var på trädgårdsresa en gång och då var det en trädgårdsmästare som sa precis så. Och alla vi som stod och lyssnade sa … ja just det, varför gräva en grop om man inte behöver. Fast … jag har ändå grävt många gropar sedan dess 🙂

  Kram Anita

  • Carina den 20 april, 2021 kl 19:16

   Din clivia har precis rätt färg och skulle passa alldeles utmärkt i planteringen om den kunde vara ute. Idag har jag istället valt ut några sockblommor som ska få växa där. Tänk det finns för- och nackdelar med allt – för varmt i uterummet… ..men nu ska det bli svalare igen. Lönnen är på plats och jag har skyfflat jord över klumpen. Mycket lättare än att gräva. Klok trädgårdsmästare ni lyssnade på. Men det hjälper inte allt som oftast så måste jag ändå gräva..

   Kram, Carina

 12. HWIT BLOGG den 21 april, 2021 kl 19:07

  Så vackert det låter…månskensgult 🙂 Härligt inlägg med intressanta växter…alltid en fröjd att kika in till dig!
  Vårkram från Titti

  • Carina den 23 april, 2021 kl 09:59

   Tack Titti!

   Det är en vacker och spännande färg 🙂

   Kram, Carina

 13. Anni den 26 april, 2021 kl 10:55

  Jag ser fram emot bilder när bladen är utslagna och det är månskensgult på riktigt, i övrigt är jag grymt imponerad av att du kan se framför dig hur det ska bli. 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.