Vår-vår - Trillium sessile

Vår-vår – härliga vår var är du nånstans?

Vår-vår.. Gör du som jag och delar in våren i olika vårar? Jag tänker vårvinter, vår-vår, senvår innan det sen till slut blir försommar. Vårvintern är tydlig och klar då spanar jag efter vintergäck och olika snödroppar. Försommaren är lika klar då blommar de senare lökväxterna. Men vår-vår och senvår är lite mer flytande. Nånstans där ska en hel massa lök- och knölväxter liksom perenner blomma. Och vissa år är det rent av så att alla flyter ihop och blommar helt ohejdat samtidigt.

Scilla rosenii - vitögd blåstjärna
Scilla rosenii – vitögd blåstjärna – peakar nu, får oftast bara en blomma per stjälk men vilken blomma sen…

I år är det en sån där sval och utdragen vår. Mindre kul för mig – det är ju väldigt skönt att vila i solstolen med lunchkaffet. Men desto bättre för växterna. Och jag hinner ju dessutom följa med dem alla. Till vår-vår hör definitivt de flesta hundtänder. De börjar med alla varianter av E. dens-canis och det finns många men så småningom följs de av några andra – amerikanska – arter. Nu är det full sprutt bland dens-canis med sorter. Se här…

Erythronium dens-canis 'Rose Queen'
’Rose Queen’ – har en bredare vit ring mellan det rosa i kronbladen och det inre karamellfärgade centrumet
Erythronium dens-canis ssp niveum
Erythronium dens-canis ssp niveum – de flesta vita är nog exakt det här, en supspecies och inte olika kultivarer. I SKUD anges nu E. dens-canis ’Album’
Erythronium dens-canis 'Charmer'
Sannolikt ’Charmer’ eftersom den är sköljd i ljust rosa

Extra glad för vissa denna vår

Alla mina trillium även de som är små och dyra kommer tillbaka efter flytten och de visar sig ovan jord. Den lilla, lilla bakelsen Trillium rivale kommer ur en frösådd jag gjorde och väntade länge på blomningen. För länge sen så köpte jag Trillium rivale ’Purple Heart’ men den försvann och jag skulle gärna skaffa en ny.

vår-vår - Trillium rivale - pricktreblad
Trillium rivale – pricktreblad – så liten men ack så söt. Nu växer den i en lite upphöjd bädd med en sittsten nedanför så vi kan sitta jämte varann och titta ut över miljön runt omkring
Vår-vår - Trillium sessile
Paddtreblad – Trillium sessile – stog tidigare lite gömd och jag upplevde den som smutsröd. Den är fortfarande lite gömd även efter flytten men titta på den läckra och mörkt röda färgen nu
Vår-vår - Corydalis malkensis - malkannunneört
Corydalis malkensis – malkannunneört
Vår-vår - Hepatica nobilis 'Peach Blossom'
Hepatica nobilis ’Peach Blossom’ en av de där lite mitt emellan står ganska soligt hos mig och har börjat chansera men på ett väldigt charmigt sätt
Sanguinaria canadensis - blodört
Sanguinaria canadensis – blodört – tycker om de låga temperaturerna och varje blomma står flera dagar utan att falla

Lite som blommar nu – min vår-vår

Vi får väl se hur det blir framöver om det kommer en sen-vår eller om det blir försommar direkt. Jag är så oerhört glad och tacksam över att hittills så verkar alla hundtänder och trillium komma tillbaka trots att jag flyttade dem. Det har varit en i delar spännande väntan eftersom jag har varit orolig för att de skulle tycka jorden var för fuktighetshållande och näringsrik. Vill du läsa mer om trädgårdar så kika hos Trädgårdsfägring.

17 Kommentarer

 1. Marit den 26 april, 2021 kl 22:53

  Nei, jeg har aldri tenkt som du med oppdelingen av våren sånn, men det var en smart måte å tenke på 🙂
  Scilla rosenii har jeg ikke sett før. Jeg har mange av de ”vanlige” hvite og blå, sibirica. Trillium rivale er veldig søt 🙂
  Corydalis malkensis har jeg også, og for første gang ser det ut som den har spredd seg litt. Jeg liker så godt den hvite fargen på den. Nydelig Hepatica ’Peach Blossom’.

  Klem, Marit

  • Carina den 28 april, 2021 kl 10:21

   Tack Marit!

   Visst är de söta allihop. Minns att jag frågade ägaren där vi hade husvagnen i Hemsedal många år – får ni vår här? Han sa nja det är vinter och sen blir det i stort sett försommar. Det är kanske det – att jag bor längre söderut som gör att våren oftast är betydligt längre och liksom går i vågor åtminstone när det gäller blomning.

   Kram, Carina

 2. Marie den 27 april, 2021 kl 08:18

  Jo, det kender jeg udmærket, og når jeg nyder dine billeder i dette indlæg, kan jeg konstatere, at dit forår på nogle punkter er et lille skridt bagud i udviklingen i forhold til foråret hernede og på andre punkter ikke. Der er så meget at glæde sig over i alle faser af foråret.

  • Carina den 28 april, 2021 kl 10:22

   Det har jag tänkt på flera gånger när jag läser era danska bloggar. Somligt kommer exakt samtidigt, något litet fåtal tidigare hos mig men den stora massan så här års är tidigare hos er. Men som du säger vi har många vackra växter att glädjas åt.

   Ha det gott! Carina

 3. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 27 april, 2021 kl 09:20

  Det är ganska så härligt att vi har flera olika årstider under ett år vi här uppe i norr har egentligen fem årstider dit vi räknar vårvintern.
  Vad härligt att dina Trillium och en del andra växter har överlevt flytten du har så många fina vårblommor men en som tilltalar mig mer än andra är din Paddtreblad den skulle jag gärna ha i min trädgård så jättefin med sina blad och fina färg på blomman.
  Ha det gott/Margareta

  • Carina den 28 april, 2021 kl 10:24

   Tack Margareta!

   Jag brukar också tänka vårvinter – för mig är det perioden när jag så smått börjar hoppas på en första snödroppe, vintergäck eller krokus och det parallellt med att jag klipper ner julrosor och annat 🙂

   Paddtrebladen är jag glad för. De är frösådder och alla har fått samma fantastiska blad och blomfärgen hos den som blommar är urläcker tycker jag.

   Ha det gott! Carina

 4. Lisbeths Haveblog den 27 april, 2021 kl 20:19

  Jeg har det som du – jeg er nødt til at inddele foråret, fordi der er stor forskel i mit hoved på om det er erantis eller corydalis, der blomstrer. Det er i øvrigt en meget smuk og rent hvid corydalis, du viser. Jeg synes til de er lidt creme eller har en snert af gulligt.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 28 april, 2021 kl 10:26

   Eller hur det är vår men inte samma vår när Corydalis börjar blomma 🙂 ’White Album’ är verkligen rent och gnistrande vit. Men om jag ska vara ärlig tycker jag nog lite mer om C. malkensis. Blommorna är visserligen lite mer cremevita men de är större och har ett bättre uttryck.

   Ha det gott! Carina

 5. Elna Slot den 27 april, 2021 kl 22:54

  Den lille Corydalis med det smukke løv, de rødlige stilke og hvide blomster er så smuk. Visner den ned efter afblomstring? Blodurten er også smuk. Der er noget særligt over hvide blomster.

  Hilsen Elna

  • Carina den 28 april, 2021 kl 10:28

   Tack Elna!

   Ja C. malkensis vissnar ner och dessutom ganska snabbt. Den kommer konstant från frö och verkar inte korsa sig med andra. Jag låter fröställningarna vara kvar och hoppas på en liten matta där den står bland några hostor. På så sätt kommer det inte bli ett hål med bar jord senare. Och jag håller med dig om vita blommor 🙂

   Ha det gott! Carina

 6. Marika den 28 april, 2021 kl 09:59

  Hej Carina!
  När jag var barn i Helsingfors, då blev det vår vid Valborg. Nöjesfältet Borgbacken öppnade och vi fick gå dit, klä oss lite tunnare, solen sken och jag minns inte att det var kallt. Känns som att gränserna för årstiderna har suddats ut, höstarna är inte kalla längre, vintern är snöfattig. I maj hoppas jag det blir varmt så du kan vila dig i solstolen.
  Peach Blossom är en riktig skönhet och den röda Trillium, färgen är fantastisk. Köpte pionen Buckeye Belle på grund av den mörka vackra färgen, tycker de är lika. Tyvärr har den inte blommat ännu.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 28 april, 2021 kl 10:52

   Det var nog samma här! Det var vår de där första kvällarna när vi lekte en speciell lek ute igen. Och kvällarna kändes magiska och som att de aldrig tog slut. Inget speciellt datum utan ett visst ljus och en föraning om att det skulle bli varmt igen. Resten fick vi springa oss varma 🙂 Det var nog när jag började odla växter, blommor, som jag började tänka på våren som en men med flera delar 🙂

   Kram, Carina

 7. Ingeborg Hald den 28 april, 2021 kl 10:29

  Ja, det er jo stor forskjell på våren, nesten fra vinter til sommer fra dag til dag. Her hvor jeg bor på den norske vestkysten skifter været hele tiden. I år er våren kald, men mye sol og ikke noe regn. Så mange fine vårplanter du viser, jeg har ingen av dem. Det er utrolig hvor mye forskjellig det er som blomstrer på denne tiden. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  • Carina den 28 april, 2021 kl 10:54

   Då förstår jag att ni har stora skillnaden mellan olika dagar. Och det tänker jag att vi klarar bättre än många växter… Jag har alltid älskat de vårblommande lökarna och knölarna och perenner som blommar tidigt. Vi törstar väl efter en ny säsong gissar jag.

   Ha det gott! Carina

 8. Ulrika den 30 april, 2021 kl 21:04

  Brukar nog tänka vårvinter, vår och försommar. Nu är det vår och de senaste dagarna har en paus i solen varit härlig men innan dess….Burrr.
  Hundtandsliljorna är så fina och vad kul att dina trillium klarade flytten. Upptäckte några hundtandsliljor jag planterat i lunden och sedan glömt, står i knopp nu så det blir kul att se vad det är. Och några små trilliumfröplantor har grott efter ett, eller kanske två, år i sålåda. Alltid kul.
  Härliga vårbilder du visar!

  Kram Ulrika

 9. Anita den 1 maj, 2021 kl 09:44

  Alltså … vilka hundtänder! Är ju så svag för dom. Och dina trillium. Suck … den ena bilden efter den andra att njuta av. Så din blodört blommar nu. Hm, min dubbla har inte setts till men är å andra sidan väldigt sen.

  Kram, Anita

 10. Anni den 3 maj, 2021 kl 17:12

  Tur att våren tvekar så detta år så att du har chansen att se alla dina små rariteter! Vilka skönheter, allesammans. Själv går jag och ser hur magnolian kämpar med att vilja slå ut sina knoppar och om det nu blir varmt kommer ju blomningen att gå alldeles för fort – som de flesta vårar.
  Saknar min hundtandslilja när jag ser alla dina. Får välan köpa mig lite nya 😉

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.