Sommartider = långt bort tider

Sommartider känns avlägsna efter snöfall

Det var ett rejält snöfall vi fick natten till tisdag. Och jag pulsade, på riktigt, runt i snön. Tyckte det var rätt härligt och dessutom sanslöst vackert. Men det var sommartider blommig fredag skulle handla om. Har förberett genom att beställa sommarblomsfröer. Återanvänder samma firma engelska företag som förra året – kvaliteten kändes ju så bra. I år ska jag försöka på allvar med Zinnia. Har frestats så många gånger av alla ljuvliga sensommarbuketter som Lotta med ’Vid Vätterns strand’ har visat. Länken är bara ett exempel på gladbuketter. Fröer som jag bara måste ha är Ageratum av den högre sorten. Dem är underbara i buketter… Om du undrar så är det den lilla rödvioletta saken jämte det röda lejongapet nere till höger i bild. Fantastiska kompisar till solrosor i bukett. Du förstår – jag gillar dem på riktigt.

sommartider - buketter av överflöd

Dahlia, ageratum, zinnia, kärleksört, jätteverbena, lejongap och lite till i sensommarbukett

Bilder, ja vilka bilder ska få illustrera sommartider? Ingen lätt sak att välja. Funderar på vad ordet betyder för mig. Växtlighet – så klart, blommor – javisst men kanske ännu mera mat. Egenskördad mat, grill, grönsaker och en skön kväll ute. Det får några bilder med vildare känsla illustrera. För i sommartider har grönskan lämnat den breda, fräscha gulgröna paletten bakom sig och tagit på sig mogna gröna toner. I juli förra sommaren hade vildheten smugit sig in, uppenbarligen…

 

20150712_0015_weed

 

20150624_0225

En sommarbild från England, betande djur och sommargrönt = sommartider

20150624_0210

En klorofyllstinn vy från Hidcote Manor

20150712_0027_weeding

Efter rensning bland det vilda… och OM jag kommer ihåg ska ja ta en 2016 bild för här har jag satt rearosor och fler pioner

För mera egenskördat funderar jag på att bygga några lådor till grönsaker. Grönsakslandet är stort, säkert 150 kvadrat men också en enda jordplätt. Jag kan få massa jobbiga känslor kring den enorma ytan men framförallt att det är supersvårt att hinna med rensandet. Så odlingslådor med riktiga, grusade gångar emellan är en otroligt lockande tanke. Men det vete sjutton om jag kommer hinna i år.

Andras tankar kring sommartider kan du läsa om hos ’Bland rosor och bladlöss’ på länken nedan.

Önskar dig en härlig fortsättning på det nya trädgårdsåret! 

blommig fredag

42 Kommentarer

 1. Lotta den 21 januari, 2016 kl 22:59

  Ja det är väldigt vackert ute nu! Drömmer mig ändå bort till sommaren, dina bilder suger tag i mig och drar in mig i det sommargröna,en härlig känsla!

  • Carina den 23 januari, 2016 kl 20:05

   Tack Lotta, det var kul att höra 🙂

   Carina

 2. Sabelhagens olivlund den 22 januari, 2016 kl 07:44

  Underbar start på dagen att kika in hos dig.
  Kram Maria

  • Carina den 23 januari, 2016 kl 10:31

   Tack Maria!

 3. Marit den 22 januari, 2016 kl 09:27

  Herlig å se dine vakre bilder! Her er det så kaldt som det ikke har vært på flere år. Noe sier meg at vi ikke får en tidlig vår selv om jeg håper på det. Leste akkurat i en avis at kulden skulle holde seg ut resten av vinteren 🙁 Får håpe de tar feil…
  Dine bilder fra England er så fine! Lengter etter sol og varme når jeg ser de!

  God helg!

  Klem, Marit

  • Carina den 23 januari, 2016 kl 10:23

   Här har också varit ruskigt kallt. Men nu ska det tydligen vända och vi ska få regn. Då behåller jag hellre lite snö och kyla. Aha, tack! Borgnys namn känner jag igen. Hon är med i pionsällskapet. Tycker det kan vara lite svårt att få tag i bra exemplar.

   Kram, Carina

 4. Anita den 22 januari, 2016 kl 10:41

  Ja tänk så mycket snö ni fick i västsverige. Här kom inte en flinga, här är det bara kallt men det ska bli mildare, till och med plus 5 hotar dom med. Föredrar minusgrader, är det vinter så är det.

  Den översta bilden är bara helt ljuvlig. Ageratum hade jag förra året, så tacksamma. Zinnia har jag funderat på att så många gånger men det har hittills bara stannat vid funderingar. Orsaken är platsbrist. Njuter av Englandsbilderna. Och har jag rätt om jag gissar att den övre bilden, med fåren, också är tagen vid Hidcote? Jag har nämligen nästan likadana bilder med betande får som jag tog där. En vy som är så himla vacker.

  Ha en fin helg!

  Kram Anita

  • Carina den 23 januari, 2016 kl 10:27

   Tack Anita! Jo jag föredrar också snö och kyla framför regn och gråväder. Nu hittade jag en sympatisk butik som tyckte att när de tar fram fröerna så måste de också ha jord inomhus. Ett par säckar följde med hem.

   Du har helt rätt att fårbilden också är från Hidcote 🙂 Uppvuxen på landet så är betande djur i grönt gräs en solig dag = SOMMAR. Den vyn har nog bitit sig fast minst lika bra som själva trädgården. Men jag har en ros därifrån som jag ska visa. Du kanske också sett och vet vilken det är.

   Kram och en fin helg till dig! Carina

 5. Britt den 22 januari, 2016 kl 10:56

  Vilken färgsprakande bukett. Och fina sommarbilder. Precis som du har jag funderat på att göra odlingslådor i trädgårdslandet, men samtidigt dragit mig för det. Och i år blev trädgårdslandet rätt mycket mindre för att växthuset tog sig en del av det. Men däremot ska det nog bli djupsängsodling. Det hade jag ett år och det var fantastiskt. Skörden alltså. Men det var ett rejält grävande också som jag sedan dragit mig för. / Britt

  • Carina den 23 januari, 2016 kl 10:37

   Då kanske du ska kika på, om du inte redan gjort det, trädgårdsprogrammet som var igår, SVT play trädgård i norr eller något liknande namn. De gjorde en liten sk ’potager’ och det kändes rätt hanterbart som jobb. Djupsängsodling är fantastiskt bra. Det fixade jag i förra trädgården – annars hade inga grönsaker vuxit sig ätbara.

   Ha det gott! Carina

 6. Lotta den 22 januari, 2016 kl 13:07

  Ser att du älskar buketter lika mycket som jag! Jag ska också satsa på zinnior i år, det är en favorit här men förra året ville de sig inte alls. Trevlig helg! /Lotta

  • Carina den 23 januari, 2016 kl 10:35

   Ja det tror jag nog, ville ju faktiskt bli florist. Fast det tyckte allergidoktorn var en synnerligen korkad idé. Men det är underbart att strosa runt och fundera över vad jag vill ha.

   Carina

 7. My rented garden den 22 januari, 2016 kl 13:26

  Underbara sommardrömmar må vi hoppas alla uppfylls.att odla eget ätbart är så gudomligt gott!!
  Ha en underbar helg!!

  • Carina den 23 januari, 2016 kl 10:34

   Tack Berit! Ja ibland är det minst lika kul att jobba med förverkligandet. Fick STA fröer häromdagen och nu har jag jord som ska blandas.

   Ha det gott! Carina

 8. Gunilla den 22 januari, 2016 kl 15:09

  Riktigt njutbara bilder.
  Härliga somriga drömmar som säkert kommer att uppfyllas.

  Trevlig helg

  • Carina den 23 januari, 2016 kl 10:32

   Tack Gunilla! Ska åtminstone försöka för det är en härlig känsla att se drömmar förverkligade.

 9. Sanda Cottage den 22 januari, 2016 kl 18:58

  De där zinnierna som är så vackra och som jag testat att så hur många gånger som helst och som det aldrig blir nåt av….
  Jag fattar inte vad jag gör för fel för de som lyckas med dem säger att de är: Så enkla!!

  Jag har nog gett upp! Hoppas dina blir så fina som en dröm. Sommardröm!

  Kram

  • Carina den 23 januari, 2016 kl 10:30

   Mmm.. faktum är att jag känner igen det där. ALLA säger de är enkla men då har nog alla ett knep. Det jag lyckats bättre med är när jag förgror och sätter ut plantor. Direktsådd har inte alls blivit bra.

   Kram, Carina

 10. Marika den 23 januari, 2016 kl 08:41

  Härliga sommarbilder, hoppas dina frön gror och du kan göra glada fina sommarbuketter.
  Ha en fin helg!

  • Carina den 23 januari, 2016 kl 10:31

   Tack Marika! Ja jord har i varje fall tagits hem och frön är på väg 🙂

 11. Ulrika den 23 januari, 2016 kl 09:53

  Jättefint med buketter! Tveka inte satsa på lådor som är så toppen bra att odla i.
  Ha en fin helg!

  • Carina den 23 januari, 2016 kl 10:28

   Tack Ulrika! Tvekar nog mest över tiden. Men såg ett program om en härlig ’potager’ igår och fick ännu större lust..

   Tack detsamma! Carina

 12. Marit den 23 januari, 2016 kl 10:08

  Hei igjen

  Jeg leste på bloggen min at du spurte hvor jeg kjøpte cypripedium fra. Det er fra en norsk dame som jeg tror har flyttet til Sverige. Hun har en hjemmeside som heter https://www.borgny.net/
  Det er en fane hvor det står salg av vekster, og der står epostadressen hennes.
  Lykke til!

  Klem, Marit

  • Carina den 23 januari, 2016 kl 20:06

   Tack Marit! Jag har mailat och frågat 🙂

 13. Helena den 23 januari, 2016 kl 12:00

  Ljuvliga foton som ger mig massor av längtan efter sommargrönska, varma vindar och insekternas surrande. Jo, jag var med en sväng i våras i Blommig fredag och tänkte försöka vara med nu i vår. Det ger inspiration till det egna. Fin lördag till dig Carina!/Kram

  • Carina den 23 januari, 2016 kl 20:07

   Tack Helena! Det kan absolut ge inspiration till det egna. Och många härliga tips och infallsvinklar.

   Kram

 14. millas trädgård den 23 januari, 2016 kl 13:39

  Vad mysigt med en så stor köksträdgård! Men jag kan förstå att det blir kämpigt. Bra idé att organisera upp det med t ex lättskött markbeläggning. Men, men allt ska hinnas med när våren och sommaren kommer. Man måste ju njuta av allt härligt också:-)
  Kram Milla

  • Carina den 23 januari, 2016 kl 20:09

   Ja det är nog ett år för njutande som ligger närmast till hands. Det blir en hel del resande i vår och det är såå tråkigt att starta och inte hinna göra bra.

   Kram, Carina

 15. Den Lykkelige Hagen den 23 januari, 2016 kl 20:09

  Det var en fin og sommerlig bukett. Det blir moro å sette i gang med å så blomster og grønnsaker. Jeg vurderer også å lage noen pallekarmer til grønnsakene i år. Vi får se…

  • Carina den 24 januari, 2016 kl 09:48

   Tack, det är härligt att försvinna in i själva väljandet till buketten. Lycka till med pallkragarna. Det har vi haft och det har varit suveränt.

 16. Kristinas oas den 23 januari, 2016 kl 21:56

  Drömma måste vi, och sommarblommor är perfekt. Ena året blir en sort bra, nästa år en annan. Apropå zinnior så förodlar jag alltid och sätter ut när de är lagom stora och värmen ute börjar komma igång. Då är de taniga och står och stampar ett bra tag, men sen! Då tar de fart och blommar sedan till frost.
  Ha en fortsatt fin helg!
  Kram Kristina

  • Carina den 24 januari, 2016 kl 09:50

   Men visst är det så. Jag brukar välja någon petuniasort och någon flitig lisa – då har jag blommar oavsett om sommaren blir kall och fuktig eller varm och solig. Brukar också förgro det mesta av sommarblommor men zinnian vill sig inte riktigt ändå – tyvärr.

   Kram, Carina

 17. Inger den 23 januari, 2016 kl 22:14

  Kände igen mig på första bilden från Hidcote, kul! Det är så fint när man kan blicka ut över vacker natur från en trädgård, och naturligtvis gärna se får eller kor.
  Kram

  • Carina den 26 januari, 2016 kl 06:44

   Håller med! Det blir en naturlig övergång till den helvilda naturen när man har en hage med djur utanför trädgården.

   Kram

 18. Tittis Trädgård den 23 januari, 2016 kl 23:05

  Vilka härliga sommarbilder! Zinnior är också en av mina favoriter. Sommarblommor i massor vill man ha, så det räcker till många härliga buketter. Lycka till med dina odlingslådor, inget är härligare än egenodlat:-)
  Ha en fortsatt skön helg!
  Titti

  • Carina den 26 januari, 2016 kl 06:46

   Visst är det underbart! Kompletterade med en ny zinniablandning och hoppas det blir en färgexplosion i sommar 🙂

 19. Ulrika den 24 januari, 2016 kl 08:56

  Tack Carina för att du frågade om hur vi löser underhållet av trädgården? En väldigt bra fråga! Jag är nog mer av en anläggare jag också men inför visningar måste det vara snyggt så ett regelbundet underhåll gör vi nog ändå. Jag får göra ett inlägg och det blir så du får svaret.
  Skön söndag!

  • Carina den 24 januari, 2016 kl 09:50

   Tack Ulrika! Det ser jag fram emot 🙂

 20. Katarina/En grön sida den 24 januari, 2016 kl 09:08

  Åh, härligt med sommarblommor! Vilken vacker bukett!!! Jag har inte beställt några fröer alls, men det kanske är dags… Förstärka perennblomningen här och där med en del ettåringar, som kan andas en härlig vildhet. Vackra bilder, utsiktsbilden ÄR England på något vis.
  Lycka till med odlingslådor och kökslandet. Jag ska i år försöka få till en fantastisk odling i mina fyra pallkragetorn, har inte lyckats så bra tidigare, så det kan nog bara – tror o hoppas jag – gå bättre…
  Fortsatt skön helg i det vintervita!
  kram
  /Katarina

  • Carina den 24 januari, 2016 kl 09:52

   Tack Katarina! Jag beställde tidigt i år för det var någon sort som bara måste sås jättetidigt. Förra året beställde jag långt senare. Det är nog ingen som helst panik. Och om något är slut blir det lättare att välja 🙂

   Håller tummarna för dina torn. Härligt att du prövar igen och inte ger upp. Så småningom kommer man på lösningen och då är skörden extra värd.

   Kram, Carina

 21. Inger Marie den 24 januari, 2016 kl 16:41

  Herlige sommerbilder fra din vakre hage!
  Så nydelig bukett:)
  Vi må ha så mye sommerblomster at vi kan lage masse buketter gjennom sommeren:)
  Fin ny uke:)

  • Carina den 26 januari, 2016 kl 06:47

   Tack – det är roligt att höra 🙂 Har satsat på lejongap och zinnia bland annat som gör sig fint i bukett.

   Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.