Dofter i trädgården goda och mindre…

Dofter i trädgården ja temat i trädgårdsfägring är den gode, den onde, den fule och det slår slint. Jag tänker att jag struntar i temat och visar mina fina trollhasslar, Hamamelis, som blommat ett tag. Och tänk de doftar ju så gott, god och mindre god doft får representera de där 3 som väl var en cowboy film eller? Det dyker upp en melodislinga i huvet men jag tror den är från en cowboyserie.

Dofter – ska man börja med den gode eller de andra 2

Jag tror på att gå ut på en positiv ton, att man kommer ihåg det sista som sägs bäst. Jag vet att det finns en eller ett par växter jag verkligen inte gillar lukten kring. Problemet är att jag kämpar med att få fram vilka de är. En kommer osökt – buxbom, buxbom luktar inte gott. Men är ju vacker och luktar mest när jag klipper så det positiva överväger med hästlängder.

Buxus sempervirens 'Wrams Gunnarstorp'
Buxus sempervirens ’Wrams Gunnarstorp’

Seriöst jag kan känna lukten men vem sjutton är det… Jag går vidare så får jag återvända hit sen.. 2 loopar, 2 dagar senare – jag kan inte komma på det!

Kungsljussläktet innehåller några som luktar tråkigt när man tar i dem, klipper osv. Men det vackra sommarkungsljuset, Verbascum blattaria ’Albiflorum’, har fått nytt namn sen jag editerade bilden, är en väldigt söt bienn? Den var försvunnen i flera år och jag trodde den var förlorad men så en dag måste ett frö som legat i jorden bestämt sig för att gro… Apropå förra inlägget om frön och hur de gror. Jag tror den är bienn, växer till år 1 och blommar år 2 och dör sen, men den sår sig glatt så intrycket blir ändå perennt med egen flyttkraft.

Verbascum blattaria 'Alba'
Verbascum blattaria ’Albiflorum’

De goda vs de fula

En parentes men en sak jag gillar – på tyska skiljer man på essen och fressen. Essen är översatt det vi människor gör och det ligger underförstått att en viss finess och uppfostran ingår i det. Djuren ’fressen’ det vill säga de ska ha i sig maten och kan, förlåt alla grisar, grisa till det rejält. Men tyskar har kanske inte sett ett stort runt matbord som en grupp kineser lämnat. I vart fall tycker jag det är som så att dofter är de som luktar gott. Doft är ibland synonymt med parfym. Lukt då tänker jag direkt – illa. Och jag gillar att skilja på det. Jag skulle älska om luktpionerna döptes om till doftpioner.

Dofter - Paeonia lactiflora 'Marie Lemoine'
Paeonia lactiflora ’Marie Lemoine’

Crousse var en hybridisör under 1800-talet och han har skapat en rad pioner och de flesta doftar gott. Marie ovan är skapad av Monsieur Calot och i ärlighetens namn kan jag inte säga här och nu om hon doftar men hon har utseendet med sig.

Trollhassel är en vårvinterblommande buske som doftar fantastiskt. Trollhasseln är inte ensam utan många vinterblommande buskar doftar. Jag skrev om Skimmia för ett par veckor sen. I Sverige hittar jag oftast någon eller ett par av ’Diane’, ’Arnold Promise’ och ibland någon mer. Jag har hittat ’Aphrodite’ hos en grossist i Sverige och senast ’Birgit’ i Norge i somras och busken blommare redan i år. Hon var verkligen röd med en dragning åt blått inte några bruna pigment och det är inte så vanligt. Samtliga doftar dock och väldigt gott och lite diskret dessutom.

dofter - Hamamelis x intermedia 'Birgit'
Hamamelis x intermedia ’Birgit’

Dofter i trädgården

Jag tror på tanken att aktivera flera sinnen. Och luktsinnet styr kanske mer än andra sinnen? Tänker på hur snabbt vi ryggar inför och lämnar obehagliga lukter. Men doft är ju också ett sätt att hjälpa äldre med demenssjukdomar att hejda förloppet en aning. Dofter hjälper också till exempel synskadade att få en trädgårdsupplevelse. Jag hör, ser och är inte dement men upplever att dofter berikar trädgården oerhört.

..och nej jag kan inte komma på varken da’n efter eller idag vem som har den där lukten. Förträngning, att inte fokusera på, är tydligen väldigt effektivt.

Dofter – en god men diskret doft har snödroppar. Jag kan uppleva att den ska njutas på ett lagom nära håll. Riktigt nära kan den bli stickig men det kan bero på att jag är trots allt ganska allergisk.

Vårbruk - beundra snödroppar och vintergäck
Vårbruk – ja stanna upp och beundra vintergäck och snödroppar, Galanthus och Eranthis gonar sig i kvällssolen

Ångrar mig… ..fortsätter

Den fule är funnen sannolikt kommer dem i ett både onda och fula. En bild jag tog i somras. Tack Marit den är läcker! Och jag ser en… Vad ser du?

Iris pseudata 'Kurokawa Noh'
Iris pseudata ’Kurokawa Noh’

Den gode, den onde, den fule – kanske i fel ordning – är veckans tema i Trädgårdsfägring. Och det här var min tanke kring hur det kan bli översatt i trädgården.

Tänk mitten på februari och till veckan ’kommer’ våren officiellt fast den redan varit här sen lång tid

27 Kommentarer

 1. Lisbeth Klastrup den 14 februari, 2020 kl 19:13

  For mig er det vigtigt med dufte i haven, men det skal være dufte – ikke lugte for de er som regel ikke gode 😉
  Ha det godt

  • Carina den 15 februari, 2020 kl 10:53

   Där är vi helt eniga 🙂 Tur är ändå att de goda dofterna hos växter dominerar.

   Ha det gott! Carina

 2. Lisbeths Haveblog den 14 februari, 2020 kl 19:44

  Jeg går meget op i at have mange indtryk i haven, og ved, at jeg burde have flere duftindtryk, for det er virkelig vigtigt. Måske jeg har flere, end jeg tror, for du har ret i at fx buksbom jo også dufter/lugter. Jeg vil takket være dig sætte mig en dag og gennemtænke, hvor mange jeg mon egentlig har. Jeg kan begynde med vintergæk.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 15 februari, 2020 kl 10:56

   Tack för fin återkoppling och varsågod!!

   Vintergäck då tänker jag Eranthis på svenska men gissar du menar Galanthus vi har vänt på namnen mellan Sverige och Danmark 🙂 Visst doftar de fint inte starkt men lagom och diskret på lite lagom nära avstånd.

   Ha det gott! Carina

   • Lisbeths Haveblog den 15 februari, 2020 kl 15:45

    jeg må ud med næsen i både galanthus og eranthis 🙂

    • Carina den 17 februari, 2020 kl 10:33

     Om det håller upp en stund ska jag ge mig ut och hämta en Eranthis – måste känna om den doftar 🙂

 3. Ätliga trädgården den 15 februari, 2020 kl 10:50

  Vilken finurlig tolkning! Dofter går ju att applicera på alla möjliga växter. Håller helt med dig om att dofter är behagliga och lukter går från neutralt till illa. Buxbom luktar rent ut sagt kattpiss och jag har problem med en hel del luktande växter som andra tycker doftar gott, gammaldags rosor, luktpioner, syrener m.m. Det är en överkänslighet. Tack och lov är det mycket som doftar gott också.
  Den fule överraskar, men visst ser jag den, ha, ha, ha!
  Allt gott och kram
  /Anette

 4. Carina den 15 februari, 2020 kl 10:59

  Den fula var en bildvinkel som jag inte såg när jag fotade utan först när jag hade importerat bilderna i Lightroom 🙂

  Överkänslighet är jobbigt jag kan få problem med hosta och tål inte doftande tulpaner. Det är ju bara att gilla läget… Som tur är klarar jag doften av syren och rosor.

  Tack detsamma! Kram, Carina

 5. Linda Hjerth Axelsson den 15 februari, 2020 kl 11:26

  Hej!

  Så söt trollhasseln är. Det ser ut som avlång konfetti har fastnat bland grenarna.

  Nej, buxbom luktar inte gott. Jag håller med. Köpte en krans ett år för länge sedan när vi hade en bostadsrätt. Det tog ett tag innan jag förstod att det inte var en katt som hade smitit in i trappuppgången för att kissa. Jag tycker att blomman blåvinge är fin och kalebass, men det går bara inte. Jag klarar inte av hur de luktar när jag klipper i dem.

  Så härligt att du har små kobrakallor. Jag tycker att namnet är växten är alldeles underbart. Får sådana bilder i huvudet 😀

  Hoppas att du får en finfin dag!
  Kram och solsken
  Linda

  • Carina den 15 februari, 2020 kl 12:49

   Hej Linda!

   Ja de är jätteroliga de där små knippena som hänger. Fascinerande att nåt så småttigt och trådigt kan dofta gott 🙂

   En krans vid ytterdörren – nja där är nog buxbom mindre bra om man har ett doftsinne som fungerar. Har inte odlat varken blåvinge eller kalebass men det låter som jag ska avstå. Klippa kan man ju behöva göra många gånger.

   Kobrakallor… jo de är spännande och kanske inte vackra i nån söt mening men fullständigt fascinerande med sina, i många fall,, stora hölsterblad.. A. flavum som gror nu har ett alldeles lysande gult hölsterblad.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 6. Anne den 15 februari, 2020 kl 12:30

  Hei Carina!
  Lukter er innmari spennende. Det tilfører hagen en masse. Det å gå rundt å lukte, liker jeg godt. Men hva som lukter godt eller dårlig, er som du skriver, veldig individuelt. Lavendel som skal være en duftplante, synes jeg ikke noe om, men jeg synes de er vakre å se på. Det er det samme med smaker. Ha det godt Klem Anne
  PS Det var bare en blomst på kameliabusken i Botanisk hage i Oslo.

  • Carina den 15 februari, 2020 kl 12:50

   Hej Anne!

   Jag ska åka upp skiftet februari – mars och det låter ju som en bra tid att se på kamelia då 🙂

   Visst är det så att vad som smakar eller doftar gott varierar. Flera runt mig ogillar bokashi och tycker det luktar även i stängd hink. Jag har inga problem, jag känner doften och det är inte den bästa, för jag ser svart, mullrik jord.

   Kram, Carina

 7. Anita den 15 februari, 2020 kl 12:42

  Mm, undrade just om någon skulle associera till den gamla spagettivästern-filmen med Clintan, ”The Good, the Bad and the Ugly” 🙂 Har faktiskt inte sett den själv men bröderna pratade om den och ledmotivet är en klassiker.

  Jag måste börja nerifrån. Jag blev nästan skräckslagen när jag såg bilden. Jag ser onda ögon titta på mig! Så himla läcker bild! Vet inte om det är samma som du ser men det ser i varje fall jag.

  Det man drar in i näsan är intressant. Mmm, det doftar gott … usch, det luktar illa. Tycker också att det är märkligt att det heter luktpioner. Jag kommer på mig själv med att kalla dom doftpioner. Heter det doftolvon tro, eller luktolvon? Tror det heter luktolvon. Men det är klart, tål man inte ”doften” så kanske den ”luktar” för starkt. Jag som ofta associerar till sångtexter kom just att tänka på Marie Fredrikssons vackra text ”Ännu doftar kärlek”. Tänk om den skulle heta ”Ännu luktar kärlek” … nja … att byta ett ord kan ge helt andra associationer.

  Doften eller lukten av buxbom … den gillar inte ens vår hund 🙂

  Ha en fin helg! En ny storm på ingång, Dennis den här gången!
  Kram Anita

  • Carina den 15 februari, 2020 kl 12:55

   Men då måste det vara ledmotivet till den som jag tänker på och visst hette den exakt som du skrev temat på svenska? Tänk om jag hade kunna nynna temat jag tänker på så att det gick fram digitalt…

   Jo det var det som dök över mig när jag sorterade bilderna – riktig, levande drake fast i väldigt vackra färger. Och det var inget jag såg varken när jag fotade eller när jag tittade i kameran. Jag kommer på mig också med att säga doftpion. Och jag tror du har rätt i att det heter luktolvon… Fast det är en doft jag gillar så vi kan ändra tänker jag.

   Ja Ciara har redan fällt ett av de träd jag ville ha kvar på tomten. Pappa som gärna sågar annars tyckte det var bra att lämna björken för det är sååå mycket vatten där. Jag tyckte björken var läcker med sina rötter som greppade om berget… Som sagt – tyckte… Det är en stor fin rotvälta nu och den har kanske lämnat ett öppet vindfång för skottskjuke angripen ask eller lika ofrisk alm. Vi får se på måndag.

   Kram, Carina

 8. Lotta den 15 februari, 2020 kl 21:09

  Buxbom har en ljuv doft jämfört med läkesilverax enligt mig. Mitt ex står bredvid en gång dessutom vilket gör upplevelsen extra intensiv. Jag bara älskar trollhassel men i år är det ynkligt med blommor på mina, däremot har de skjutit rotskott , säkert från grundstammen vilket inte är så roligt.
  Ha en fin vecka
  Kram Lotta

  • Carina den 16 februari, 2020 kl 09:31

   Ett fantastiskt exempel på hur olika vi är och hur olika våra luktsinnen fungerar. Mina trollhasslar är små och har inte satt igång med nån megablomning men jag kan tänka mig att de är typ varannanårsblommar. Rotskott är inte roligt… Men ser ju att alla verkar vara ympade.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 9. Karsten F den 15 februari, 2020 kl 22:26

  Hej Carina

  fula dofter och behagliga dofter – det var ett festligt tema!

  Jag har faktiskt en kombination. Mit nepalense kryss ’African Lady’ duftar supergott dagtid, men på kvällen luktar den som något råttent. Nog en anpassning till de insekter den försöker locka för pollinering.

  roligt att även det fula kan berätta en historia.

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 16 februari, 2020 kl 09:33

   Hej Karsten!

   Det är ju ett jättebra exempel på hur smarta växter är och anpassningsbara också för den delen 🙂 När det kommer till att fota gillar jag det fula eller om man så vill verkliga det har ofta mer karaktär på något sätt.

 10. Marika den 15 februari, 2020 kl 22:33

  Hej Carina!
  De gamla westernfilmerna har snurrat många varv i videon, liksom Ennio Moricones musik.
  När jag besökte Strömsholms slott för många år sedan, undrade jag vad det var som luktade så illa. Kom fram till att det måste vara buxbomshäckarna . Har varit där flera gånger sedan dess, men aldrig upplevt det lika intensivt, som den första gången. Är det speciellt stark lukt då man klippt buskarna? Är mycket känslig för dofter, och lukter, men klarar av trädgården bra, Det är främst parfym och starka rengöringsmedel som gör att jag blir kraxig och tjock i halsen.
  Det är rätt vanligt att man inte skiljer på ordet doft och lukt, eller använder det fel, men det är viktigt. Doft är något behagligt, medan lukt eller odör inte är det.
  Fantastiskt vacker Iris, ser ett djurhuvud, är inte säker om det är en babian.
  Ett kul inlägg /Ha en trevlig helg!
  Kram Marika

  • Carina den 16 februari, 2020 kl 09:37

   Hej Marika!

   Jag tycker buxbom BARA luktar när man klipper i den eller möjligtvis krossar blad men det har jag inte kommit på att göra. Kanske luktar de om man kommer nära – tänker på att det inte är den bästa lukten när jag skolar om sticklingar. Men definitivt när jag klippt dem och det är ju en kort period innan det lagt sig.

   Har samma problem som du med starka och oftast kemiskt sammansatta dofter. I trädgården går det bra och är bara det där om det doftar gott eller luktar illa 🙂

   Jag såg spontant en drake typ de man ser i kika, en med en lätt böjd nacke redo att hugga men som sen tonas ner av den vackra färgen 🙂

   Tack detsamma!! Kram, Carina

 11. Susie på Stjärnarve... den 16 februari, 2020 kl 10:34

  Visst har det varit vår, men vi fick hela -5 grader för ett tag sen. Alltså en vinternatt! Så dom stackars perenner som växt upp i pallkragarna slokar, men dom är inte helt döda.
  KRAM/Susie

 12. Carina den 16 februari, 2020 kl 17:36

  Dem klarar sig säkert. Vi hade flera såna nätter sent i april förra året och det gick bra. Vinter kommer det rent meteorologiskt inte kunna bli hos mig efter den här veckan. Växterna var kletiga ett tag efteråt men kom tillbaka med nya skott.

  Ha det gott! Carina

 13. Ingeborg Hald den 17 februari, 2020 kl 10:15

  Trollhassel ser så spennende ut, det er en plante jeg aldri har hatt i hagen, men kanskje en gang, om jeg kan finne plass. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg fra fruhaldshage

 14. Carina den 17 februari, 2020 kl 10:32

  Hej Fru Hald!

  Roligt att du hittade till min blogg! Javisst är den spännande 🙂 Den blommar tidigt på bar kvist, doftar, har ett fint växtsätt och får underbara höstfärger. Buskar helt i min smak med många perioder som de är fina.

  Ha det gott! Carina

 15. Gunilla Teckenberg den 17 februari, 2020 kl 15:23

  Hej Carina!

  Doftar trollhasseln? Jag har aldrig känt den doften, kanske fel på mitt ”luktsinne” eller doftsinne? Jag reagerar också på luktpion, det låter onekligen som att den sprider en odör.
  Annars är jag väl inte så där känslig för dofter öht, det är i alla fall inget som påverkar mig vid inköp av växter.

  Kram!

  • Carina den 17 februari, 2020 kl 17:44

   Hej Gunilla!

   Ja det upplever jag att den gör inte så starkt utan men behöver gå nära men ändå doft. Den amerikanska arten hade jag vid förra huset, Hamamelis virginianum, och den brukade blomma med blekt beigegula blommor före jul och även den doftade. Jag är inte känslig för dofter så att jag skulle välja bort en växt som luktar illa. Däremot starka dofter i mindre utrymmen – flygplan och annat – gör att astman inte mår så bra.

   Kram, Carina

 16. Marit den 18 februari, 2020 kl 09:37

  Dette innlegget har jeg ikke oppdaget før nå. Noen ganger virker det som det tar lang tid før jeg får det inn i min bloggliste. Jeg har sett det før også 🙁 Beklager!

  Der minner du meg på en plante jeg sier hvert år at jeg skal kjøpe, men som jeg glemmer bort når det blir vår. De er så fine! Tror jeg må få kjøpt den som heter ’Birgit’ for det heter min mor også 🙂

  Irisen er så vakker ja, og det ser nesten ut som det er flere i en blomst.

  Klem, Marit

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.