Nya vanor - Sarcococca hookeriana 'Winter Gem'

Månadens växt och en vintergrön sida

Månadens växt, eller om det kanske var veckans växt, var en blogglänklista jag kan sakna. Vanliga, ja oftast alldeles vanliga växter lyftes fram, fick lovord och hyllningar som gav mig som läsare en ibland helt förändrad syn. Och faktum är att det är den här ogröna perioden jag saknar det mest. Funderade en stund på att göra en länksamling à la Trädgårdsfägring men den plug-in jag hittar är inte uppdaterad på 3 år – många säkerhetsrisker där så jag funderar vidare. Sommartid är det inte så svårt att hitta mängder av växter. Men det är inte lika självklart vad som är fint att ha i trädgården nu. Plantskolorna har ett utbud javisst men mellan oss så tror jag vi odlar åtminstone dubbelt så många sorter, kanske till och med mer.

En sida vintergrönt

Har tänkt skapa en sida för vintergröna växter oavsett om de är träd, buskar, ormbunkar eller vad som. Bara det är grönt november – mars så kvalar de in. Jag har bilder sen förut men har fotat nu i veckan också. Insåg när jag gick runt en solig dag att det finns mycket därute som är just grönt.

Vintergröna växter - Acorus gramineus 'Ogon'
Acorus gramineus ’Ogon’ – den skulle inte kunna klara sig ute. Det har den gjort 3? vintrar nu och den mår definitivt bättre än när jag förvarade den svalt vintertid. Detsamma med den vitvariegerade sorten

Huvudobjektet är dock…

Jag är nämligen ytterligt förtjust i en växt jag fick upp ögonen för för några år sedan och som jag hittade, faktiskt hos välsorterade plantskolan, i höstas. Har varit på vippen att köpa från England flera säsonger men det har stupat på fraktkostnaden som oftast varit mer än dubbelt så stor som kostnaden för växterna. Den är vintergrön och jag visste att den ska dofta. Men den här lite annorlunda eller modernt vanliga vintern så blommar den nu. Doften är på riktigt underbar och blommorna, som så ofta så här års, små men sååå fulla av fascinerande detaljer. Sarcococca – sötbuxbom.

Månadens växt - Sarcococca hookeriana 'Winter Gem' - sötbuxbom
Sarcococca hookeriana ’Winter Gem’ – sötbuxbom

zon och känslighet

Jag vet inte hur långt upp man vågar pröva men jag tror det handlar en del om att våga testa. Det jag förstått att den hatar är förändring. När jag köpte den berättade killen på plantskolan, som odlar i en betydligt sämre zon än jag, hur han haft ett exemplar i flera år men så tagit ner en stor rododendron som skuggade den… ..och det var en förändring sötbuxbomen ogillade och sen tackade för sig. Kanske var det därför det stog ett antal plantor i plantskolan nu. Och jag är så tacksam att han frågade om jag inte var intresserad av Sarcococca utöver det jag frågat om. Jag hade inte kommit på tanken att fråga.

Månadens växt - Sarcococca hookeriana 'Winter Gem' - sötbuxbom
Sarcococca hookeriana ’Winter Gem’ – sötbuxbom – kommer vara urfin i planteringar under sommaren också men har sin höjdpunkt nu

Sötbuxbom är inte ensam

Nä och det är så häftigt! Det finns flera vintergröna släkten och flera som blommar tidigt, tidigt. Finns det något härligare än att få se något grönt och sen få en bonusöverraskning i form av en härlig doftpuff. Av sötbuxbom är den mest härdiga S confusa som sannolikt klarar zon 2 väl. Sen kan man ju hjälpa zonen i trädgården på traven med ett lugnt, varmt läge och en fuktighetshållande och väldränerad jord.

2 gånger i veckan

Det sista halvåret har jag försökt hålla mig till att läsa bloggar 2 gånger i veckan. Det började med att jag behövde få ner nivån på tinnitusen innan jag skulle somna och alla förstå-sig-påare menar att hjärnan behöver varva ner från skärmtid. Nja – ingen större förändring. Men jag märkte att jag frigjorde en massa tid och jag har till exempel börjat sticka igen. Så nu stänger jag oftast ner dator och sociala medier vid nio på kvällen. Dessutom har det gjort att jag inte fastnar i surfande där det ena lätt ger det andra… Men nu när jag tagit mig igenom bilderna från 2019 ska jag återgå till lite tätare blogginlägg när jag känner för det… Nu finns ju bilderna där, klara!

Fler vintergröna

Jag har fler vintergröna växter – buskar, ormbunkar och gräs men tar de en annan gång. Sidan om dem är hyfsat klar och fylld med dem jag spontant kan komma på. Några som inte kommit dit ännu men som blommar fint nu är kameliorna.

18 Kommentarer

 1. Anita den 29 januari, 2020 kl 09:11

  Jag tror jag vet vilken lista du menar, tror den hette Månadens favoritväxt, jag har nämligen en kategori som heter det och där finns ett inlägg som ständigt ligger i topp bland lästa inlägg på min blogg. Det handlar om blyblomma.
  Din sötbuxbom är ju alldeles ljuvlig. Då gäller det alltså att inte förändra villkoren för mycket för den för då kan den bli kinkig. Ska bli spännande att följa den.
  Är nog bra att försöka hålla nere skärmtiden. Försöker det själv, det är väldigt lätt att bli sittande, i synnerhet den här tiden på året märker jag. Och så bra att du är klar med bilderna för 2019. Vet ju att du jobbat mycket med dom.

  Kram Anita

  • Carina den 30 januari, 2020 kl 16:31

   Aha tack! 🙂 Jag har nog städat bort kategorin eller så hade jag ingen specifik för jag hittade inga inlägg.

   Jag tycker också det ska bli spännande att följa den framöver. Det gäller att få den att sätta nya knoppar för nästa vinter känner jag. Nu har jag 3 kamelior i blom men de var i knopp när dem kom i höstas så inte min bedrift.

   Ja slösurfandet är skönt att bli av med. Yoga funkar bättre för tinnitusen det tar också lite tid men den är väl spenderad. Bilderna är skönt 🙂 Nu städar jag på diskarna är kanske lite för osentimental ibland men det äter diskutrymme att spara för mycket.

   Kram, Carina

 2. Marit den 29 januari, 2020 kl 10:33

  Ja, du bor nesten i en annen verden enn her, for denne planten har jeg aldri sett eller hørt om… 😉
  Den var veldig fin! Jeg husket at jeg en gang i tiden hadde en Acorus et eller annet inne som en slags sumpplante. Den skulle ha mye vann.

  Jeg hadde nok fått frigitt masse tid hvis jeg gjorde som deg. Men for meg har bloggen blitt en livsstil, og den hører sammen med hagen her. Jeg kan ikke tenke meg å kutte ut den. Det er også langt færre som blogger nå, så det er jo uansett færre blogger å lese 😉
  Men jeg ser at noen bloggere har blitt mer aktive i det nye året, og det er jo gledelig.

  Gleder meg til å se bilder fra 2019!

  Klem, Marit

  • Carina den 30 januari, 2020 kl 16:33

   Det var nog på en engelsk plantskola jag såg den först men sen förstog jag att en kvinna odlade den i Göteborgstrakten. Och då ville jag pröva. De här Acorus stog det inte skulle klara sig ute men de har klarat vintar med snö och tjäle, blöta vintrar och ja…

   Jag läser bloggarna fortfarande men inte varje dag. För det är lätt att hamna i kolla lite här och lite där när jag är klar med läsandet 🙂

   Kram, Carina

 3. Gunilla Teckenberg den 29 januari, 2020 kl 15:53

  Hejsan Carina!

  En helt okänd växt för mig men riktigt fin är den. Jag brukar räkna att vår trädgård ligger i zon 2-3 men det är enligt den gamla zonindelningen så jag gissar att det inte är någon alltför optimistisk övertro att gissa på att trädgården numera platsar i zon 2. Jag är så programmerad att tänka inom ramen för de föråldrade zonerna men det borde vara dags att tänka nytt och framförallt våga.
  Vintergröna växter blir allt mer värdefulla och intressanta, jag har varit ute i trädgården idag och faktiskt påbörjat vårarbetet och blir förvånad över hur mycket vintergrönt det faktiskt finns här i trädgården.
  Ser fram emot mera tips om vintergröna växter.

  Kram!

  • Carina den 30 januari, 2020 kl 16:38

   Hej Gunilla!

   Jag beställde rododendron för några veckor sedan som är tveksamt härdiga och i samband med det så tittade jag på genomsnittstemperaturer för januari, februari och mars. En kurva jag hittade hos SMHI visade en kurva som oftast var blå varje vinter sen mitten av 1800-talet och framåt. Men som sen sakta segat sig upp i stadigt rött och sen 80-talet stadigt rött. Jag har inte lika milt som Ålesund på norska västkusten men betydligt mildare. Så jag kompromissade lite och testar med några jag tror kan fungera och om de gör det så kan jag våga mer senare.

   Visst är det härligt med grönt ute nu. Jag har också gjort en hel del vårarbete och då är det ännu mera värdefullt. Men oavsett är jag hemma mycket av min tid och det är roligare att titta på grönt.

   Kram, Carina

 4. Lisbeths Haveblog den 29 januari, 2020 kl 16:33

  Det er super, hver gang der bliver gjort opmærksom på de mange vintergrønne vækster.
  Sarcococca har jeg nu læst om nogle gange, og den lyder som et fantastisk bekendtskab.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 30 januari, 2020 kl 16:40

   Tack Lisbeth!

   Jag tänker att många klagar på vinterns färger men det går ju att göra en del åt det. Sarcococca var verkligen super och borde ju fungera jättebra hos er i Danmark..

   Hälsningar, Carina

 5. Anna-Karin Rickardsson den 29 januari, 2020 kl 22:22

  Måste börja med att säga hur fascinerad jag blev av din sötbuxbom. Vacker, vintergrön och med doftande blommor nu. En riktig önskeväxt som jag inte visste fanns förrän nu. Tack för tipset. Jag ska hålla utkik efter den.

  Vilken bra idé med vintergrönt. När jag tar mina rundor i trädgården nu på vintern så blir jag alltid glad åt det gröna, och tänker att jag skulle vilja ha mer.

  Jag har också en (eller egentligen flera eftersom jag delat den) Acorus, en Acorus calamus ’Variegatus. Den har jag haft ute i många år, men den kanske inte är lika känslig som A. gramineus? Jag vet inte mycket om Acorus mer än att de är vackra och vintergröna.

  Jag har aldrig lärt mig att sticka, men virkar gör jag ibland. Det är nog lite samma sak. Roligt är det hur som helst.

  Kram Anna-Karin

  • Carina den 30 januari, 2020 kl 16:45

   Alltså jag vet inte heller… Första vintern förvarade jag dem inne i verkstan och hade nog tänkt odla dem i kruka. Men så var jag väl less på dem på våren och tänkte lev eller dö – valet är ert 🙂 Och det har ju gått jättebra. Den gulvariegerade Ogon är superläcker så här års. Och den kan jag dela när det är dags att flytta den.

   Visst är det härligt med det gröna. Jag upplevde ju USA, Michigan som ursäkta bajsbeige hela vintern men kom på att jag saknade färg på husen, de är ofta beige – bruna, och inga barrträd som vi har. Där var vintern eländigt tråkig även om den var kortare.

   Jag var tvungen att lära mig – det var nog en del av betyget i slöjd. Men mamma lyckades inte hon gjorde det svårare än det behövde vara eftersom jag är vänsterhänt. Men så tog morfar över och det gick hur bra som helst. Jag stickar som vilken högerhänt som helst 🙂

   Kram, Carina

 6. Marie den 30 januari, 2020 kl 08:18

  Ikke underligt, at du har forelsket dig i sarcococca. Også nydelige billeder !

  • Carina den 30 januari, 2020 kl 16:46

   Tack Marie!

   Det har gått att hitta lite solsken ibland i januari och fota Sarcococcan. Jag gillade den innan men när jag kände doften så smälte jag helt. När verkligheten överträffar det man läst helt enkelt.

   Ha det gott! Carina

 7. Marika den 30 januari, 2020 kl 10:30

  Hej Carina!
  Det var en ny bekantskap och låter som den har allt man kan önska sig. Att få lite skön doft nu, låter inte fel. Hos mig är det Mahonian och murgrönan som lyser allra grönast , när annat vilar. Stickorna brukar komma fram på hösten, så också i år, det är riktigt avkopplande.
  Ha det bra /Kram Marika

  • Carina den 30 januari, 2020 kl 16:49

   Hej Marika!

   Roligt om fler får tips och ännu roligare om fler kan testa den. Det kan ju faktiskt vara så, brukar vara så, att zonerna sätts utifrån där man provodlat den. Har ingen prövat över zon 2 så vet man inte… Balsgård och de där provar ju ut ett litet material men det finns ju så mycket mer 🙂 Vi pratade om en rododendron art i lördags som fått epitet – svårodlad. Den trivs inte i England! Nu har flera prövat i Sverige och det går jättebra.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 8. Elna Slot den 30 januari, 2020 kl 21:31

  Jeg kender ikke planten, men den ser rigtig spændende ud. Ved at læse haveblogs bliver jeg præsenteret for mange nye planter, og jeg gemmer navnene på en planteliste.

  Hilsen Elna

  • Carina den 1 februari, 2020 kl 09:58

   Visst är det underbart 🙂 Jag gör likadant och har en ganska lång lista vid det här laget…

   Ha det gott! Carina

 9. Karsten F den 1 februari, 2020 kl 09:17

  Hej Carina

  Månadens växt – en sådan blogglänklista skulle vara bra!
  Jag förstår den har funnits tidigare, och, kanske det här är rätt tid att återuppliva den idén?
  Det går att få och köpa frön av Sarcococca hookeriana ser jag – kanske det var en möjlighet?

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 1 februari, 2020 kl 09:59

   Hej Karsten!

   Ja jag ska lösa en lista på något vis 🙂 Det finns väldigt bra ’communities’ för wordpress.org och jag ska fråga där.

   Nu har jag ju en planta så det behövs knappast en frösådd. Den är tydligen ganska lätt att sticka och eftersom jag odlar en namnsort är det nog bästa vägen att skaffa fler 🙂

   Tack detsamma! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.