Snö - Markerar stigar med fötterna

Snö och solsken i lunden

Snö är en perfekt markör

Snö på marken är perfekt när jag funderar på var jag skulle vilja ha en plantering och var jag vill ha gångar. Nu har jag trampat runt i några omgångar och har en liten uppfattning. Ibland har det kommit en töperiod följd av ny snö perfekt – fungerar precis som ett suddgummi. Och jag kan börja om i tankearbetet.

Det börjar bli ljusare och solen står aningens högre på himlen. Vintersolen når upp till berget och kanske vore det gott med en liten sittplats där. Sprickorna tror jag kan bli bra för växter som vill ha det lite skyddat men ändå svalt.

Det är mycket funderingar och avvägningar jag gör så här. Och tiden kan lätt springa iväg. Ett par gummistövlar gör dock hjärnan påmind om minusgraderna när fötterna börjar frysa. Skriver sällan eller aldrig ner tankarna – de bor i huv’et. Det är mer generella funderingar. Men så småningom när tankarna klarnar då tar jag med långmåttbandet i stål, papper och penna. Helst ska det finnas någon som hjälper till att hålla i bandet också. Jag tar gärna bilder som också kan stötta minnet senare. Jag hittade också ett program scetchup där man kan rita upp saker men jag har inte kommit överens med det ännu. Men hittat funktionalitet så att det går att importera bilder och rita på dem. Innan har jag visat bilder när det var barmark.

´Berget har sprickor som jag tror en hel del växter kan trivas i. En liten sittplats här och jag har sprickorna till vänster och vyn neråt, västerut framför mig. Känns som en bra tanke. 

De stora dragen…

De stora dragen kan jag stega upp så här. Stenar som sticker upp placerar jag gärna i hörn där gångarna delar sig. Det sparar en eventuell torvblockskant från att köras sönder. Och här ligger en del fina stenar utspridda. De kommer komma fram mer om/när jag börjar röja.

Nu ser jag grupper av snödroppar breda ut sig. Jag kollar var den tidiga vårsolen kommer in och kan driva vårblommor liksom var jag kan ha grupper i skuggan för sen snödroppsblomning. Snödropparna är för jag är medveten om att det är snödroppdshelg hos Gartneriet Spiren i helgen. Men tänket gäller ju för tidiga crokus och snöklockor, Leucojum, också

Jag kommer nog också behöva sålla en del jord för att få bort svalört, Ficaria verna, som breder ut sig i skuggan. Men marken är för övrigt fri från ogräs.

Galanthus 'Hippolyta', Flore Pleno, 'Dionysos'
Fyllda snödroppar från vänster ’Hippolyta, ’Flore Pleno’ och ’Dionysos’. Och under en ljuvlig vårbukett av Crocus tommasinianus, Crocus vernus och snödroppar Galanthus nivalis ’Flore Pleno’ i vårsolen

Crocus och snödroppar

Så här gick jag runt och funderade i solskenet häromdagen! Idag är det längdskidor i Hemsedal som gäller…

13 Kommentarer

 1. Lisbeth Rosdahl den 12 februari, 2018 kl 13:49

  Kære Carina
  Rigtig gode overvejelser du gør dig, fx om gode solpletter til snödropperne.
  Og så bliver jeg som altid misundelig på dit bjerg. Hvor må det være dejligt at have i haven. Granit klæder alle planter.
  Mange hilsener, Lisbeth

  • Carina den 12 februari, 2018 kl 16:41

   Tack Lisbeth!

   Det är trevligt med lite rejäl granit att forma planteringar runt. Det man missar å andra sidan är oftast riktigt djup jord. Rosor skulle inte gå bra att odla här om jag inte fyller upp jättemycket. Så det finns både för och nackdelar. Men jag gillar sten och berg.

   Tack detsamma! Carina

 2. Anita den 12 februari, 2018 kl 17:30

  Härligt att läsa om dina planer och hur du går tillväga. Smart användning av snö och tö. Har aldrig tänkt på tö som ett suddgummi men visst blir det så. Här suddas det för fullt just nu för det är 3 plusgrader. Grupperna av snödroppar du ser i din ritning låter bara så ljuvligt. Och då inser jag att jag någon gång måste åka på en snödroppsresa. Och så ditt fina berg, tänk att vara växt och få bo där.

  Hoppas du haft en skön skiddag!

  Kram Anita

  • Carina den 12 februari, 2018 kl 21:06

   Det var riktigt fint i spåren i eftermiddag. Solen kom fram och i morron ska bli en solig och fin dag. Men det har kommit bra med snö sen jag kom hit i lördags. Det känns som det snöar mest hela tiden här. Det börjar bli problem att lagra snön. Så det där suddgummit vi har hemma känns rätt skönt 🙂 Annars har jag använt sprayfärg som man brukar markera med men den försvinner inte så lätt och snabbt om jag ändrar mig.

   Kram, Carina

 3. Karsten F den 12 februari, 2018 kl 18:38

  Hej Carina

  Kul med scetchup! Jag ser Google har en fri version på nättet nu. Detta är ju ett 3D ritprogram. Jag använder själv CorelDraw som är 2D. Men till dina fina bergsprickor kanske du behöver 3D?

  Ficaria verna -Vorterod- är irriterande förstår du vil ha den bort!

  Det är spännande att följa din planering!

  Ha en trevlig skid-semester:)

  • Carina den 12 februari, 2018 kl 21:11

   Scetchup har en egen gratis version tror inte google äger dem men vem vet. Jag fick tipset av en fd kollega så jag har inte letat runt. Tänker att 3D kan vara bra för att få en mer realistisk vy och se djupet kring byggnader och annat. Men som sagt det var en händelse att det blev just det programmet.

   Det finns många vackra varianter av Ficaria – jag har några men vill inte få dem blandade med den vilda.

   Tack det var gott på skidor idag! Ha det gott! Carina

 4. Marit Sønstebø den 12 februari, 2018 kl 19:29

  Ja, det er nok smart å bruke snøen til å tegne i. Det ser jo så herlig ut hos deg med snøklokker og lite snø. Du vil ikke tro hvor mye snø det er her. Jeg lengter veldig etter våren nå, og blir det vel ikke bart her innen det er langt ut i mai… 😉
  Håper du får deg en fin skiferie i Hemsedal!

  Klem, Marit

  • Carina den 12 februari, 2018 kl 21:18

   Kan tänka mig hur mycket ni har. Det är mängder här i Hemsedal också. Såpass att det börjar bli svårt att bli av med den. Min dotter funderar på ett boende typ i Valdres för hon vill ha riktig vinter. Jag har försökt förklara hur lååång den vintern är. Så jag förstår gott hur du längtar 🙂 Jag kan ju bara åka hem när jag tröttnar på vinter.

   Kram, Carina

 5. Elna Slot den 12 februari, 2018 kl 20:56

  Det lyder da spændende, at du går i sneen og lægger planer, som kan føres ud i livet, når forårssolen skinner om nogle uger.
  Jeg glæder mig over din lille vårbuket.
  Hav en god skitur til Hemsedal.

  Hilsen Elna

  • Carina den 13 februari, 2018 kl 10:10

   Tack Elna!
   Det är rätt skönt att hitta vettiga sysselsättningar utomhus 🙂 Och att ha hunnit tänka några varv när jag börjar anlägga är väldigt bra har jag märkt. Vårbuketten är jag också glad för men det är egentligen en olyckshändelse. Ett gäng lökar i en kruka och jag var för trött för att sortera och dela de i grupper. Allt hälldes ner i samma hål. Och det blev ju bra 🙂

   Ha det gott! Carina

 6. Gunilla Teckenberg den 13 februari, 2018 kl 10:51

  Hej Carina!

  Ett riktigt smart sätt att planera för nyanläggning av trädgård. Just nu ser du som allra bäst var de varmaste platserna finns och var lite mer känsliga växter säkert skulle trivas.

  Spännande sprickor i berget för någon exklusiv växt som gillar den miljön.

  Svalört är ett elände men det är du ju införstådd med vad som krävs för att få bort den.

  Kram!

  • Carina den 13 februari, 2018 kl 17:24

   Hej Gunilla!

   Det är riktigt bra men äras den som äras bör… Tipset kommer från en gammal bok i bokhyllan hemma 🙂 Jag kan tänka mig att sätta in några växter som vill ha det riktigt svalt i bergsskrevorna. Tror det tar lång tid innan de värms upp i det läget. Och det går att få in rejält med jord, fuktigt är det den mesta tiden 🙂

   Ja det lär bli sållning eller så hel täckning av jordytan för att få bort svalörten. Får fundera på vilket som är bäst. Täckning spar ju en hel del tid…

   Kram, Carina

 7. Susie på Stjärnarve... den 15 februari, 2018 kl 09:22

  Tänk att man aldrig får en trädgård med allt man önskar sig! Jag hade också velat haft en trädgård med sten, åtminstone i någon form, när vi flyttade hit. Dessutom ville jag asolut INTE ha en trädgård med mycket gräs. Tvärtom sa jag att jag ville ha en trädgård på hällmark, växter kunde jag sen tänka mig ha på väldigt begränsade platsor som klippskrevor och stora krukor. Men…det blev precis tvärtom! Fast nu är man ju tacksam för att man fick lite bördig jord, vad skulle jag annars ha pysslat med. Fast lite sten/berg kunde man väl fått!?
  KRAM/Susie

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.