Magnoliaknoppar medhavd vinterförvaring

Vinterförvaring en kall och solig måndag

Garaget fungerar som vinterförvaring

Garage är väl förresten en underdrift. Det är byggt som en verkstad och fungerar som det förutom den inre delen som hyser fler och fler växter för vinterförvaring varje vinter. Här bor kameliorna i fönstren. Krukor med fuchsior och  hortensior. Verkstan är också bra vinterförvaring för några backar med dahliaknölar som är riktigt spänstiga i den låga temperaturen. Den höstfyndade kastanjen med variegerade blad hamnade här. Alla krukor med sommarblommor och jo en del väljer att komma tillbaka. Och så några krukor med lökar.

Magnoliaknopparna är kloka och har pälsmössor på knopparna. Jag är lite avundsjuk – har tappat bort bästa mössan.

Vinterförvaring i verkstan

En salig blandning av växter och mer vanliga verkstadstillbehör. Under backarna med såkrukor står en låda jag hade vårlökar i förra våren

Lökar i kruka - hyacinther och tulpaner

Hyacinther ’City of Harlem’ tillsammans med limegula tulpaner ’Sunny Prince’ gissningsvis så satte jag den blå pärlhyacinten ’Ocean Magic’ i den här krukan för lite kontrast. De har kommit lite för långt. Värmen har varit ovanligt hög eftersom kärran med kran har varit inne för renovering

Istappar - det är riktig vinter nuVinterförvaring, Libanonceder - Cedrus libani

Nu sa rapporterna att vi skulle få riktig vinter med dryga 5 minusgrader under flera dygn. Så igår körde jag ner cedern – tack för traktorn. Cedern står i ett stort .. till betongkruka som inte går att flytta ens i skottkärra. Tog med julrosen, Helleborus niger ’Jesko’ som stått ute ända sedan i november och blommat och blommat. När det varit kallt har den lagt sig platt i protest för att sen obekymrat resa sig så fort värmen, ja den relativa vintervärmen, kommit tillbaks.

En råkall vinterdag med nordostlig vind som rev. Snö och istappar – nu är vintern här på riktigt. Men det var igår, idag hade vinden lagt sig och solen sken från klarblå himmel. Jag är förvånad över att solen som sken in gav så fint ljus i verkstan.

Helleborus niger 'Jesko'

Helleborus niger ’Jesko’

Men idag gav solen skön värme otrolig skillnad mot den råkalla naren som var igår.De normala brukarna av verksta’n är väl inte helt nöjda med utvecklingen mot vinterförvaring men hittills samsas vi.

Det är tur jag har en bra vinterförvaring!

19 Kommentarer

 1. lisbeth den 5 februari, 2018 kl 22:05

  Hej Carina
  Ja så kom kulden, og vi må passe på planterne. Her er det knap så koldt, kun – 2.5 jeg er spændt på, om planterne i pavillionen klarer det.
  Hilsen
  Lisbeth

  • Carina den 6 februari, 2018 kl 19:18

   Hej Lisbeth!

   Ja det kan va lite nervöst när det blir minsugrader. Det är bra med verkstaden – det fryser aldrig där. Håller tummarna för växterna i paviljongen.

   Ha det gott! Carina

 2. Marit Sønstebø den 5 februari, 2018 kl 23:26

  Så flott garasje og vinteroppbevaring du har! Det skal jo ikke så mye til når det gjelder å verne plantene. Jeg er litt overrasket over at du kjører inn cederen. Er ikke den herdig nok hos deg? I 2016 plantet jeg ut min, og den overlevde forrige vinter ute her utrolig nok. Er likevel spent på om den vil oveleve denne vinteren med strengere kulde men med mere snø.
  Utrolig vakkert med julerosen midt opp i det hele. Mine planter står i kjelleren og der er det kun 3 grader. Det er jo nesten som ute.

  Klem, Marit

  • Carina den 6 februari, 2018 kl 19:22

   Verkstan byggdes ursprungligen som ett överdimensionerat garage för en riktig kran. Så det är en rejält stor och hög byggnad.

   Jag körde in cedern för vi skulle få ner mot -10 flera nätter. Cedern är nysatt så jag ville inte chansa när jag kan köra in den. Men så småningom har jag tänkt att den ska få en plats ute. Du anar inte hur många gånger i december och januari jag var på väg att beställa en gulbarrig variant från England 🙂 Tror din kommer må väldigt bra på grund av snötäcket.

   Det håller alltid över 0 i verkstan men nu har det varit ovanligt många plusgrader där men varmt är det ju inte.

   Kram, Carina

   • Marit Sønstebø den 7 februari, 2018 kl 15:40

    Gulbarrig variant, og hva heter den? Hvordan er den i herdighet i forhold til den vanlige?
    Heldig deg som kan bestille fra EU uten problemer med sunnhetsertfikater 😉

    Ja, den gjør nok det håper jeg så sant den ikke er knekt av tyngden på snøen. Det er så mye snø her at jeg kommer jo ikke engang ned der hvor den står 🙁

 3. Gunilla Teckenberg den 6 februari, 2018 kl 08:47

  Hej Carina!

  Oj, så många övervintrare du har, det är lite jobb innan alla flyttats ut i vår. Jag har egentligen ingen vinterförvaring alls, några pelargoner står i ett svalt förråd under taknocken som jag glömmer att vattna under vintern men de överlever.

  Det är så fint med blommande julros, tuffa plantor. Här har de blommat sedan november, hukar sig under snön men fortsätter att blomma när snön sjunker undan.

  Kram!

  • Carina den 6 februari, 2018 kl 19:24

   Hej Gunilla!

   Jo det är nog lite för mycket… Men så tycker jag fuchsiorna är sååå himla fina 🙂 Dahliorna är så härliga i buketter… och på den vägen är det. Nu har jag satt in en del träd som jag köpte sent och tänkte att det är bättre att jag väntar och placerar de rätt under kommande säsong.

   Julrosorna ute har gjort samma här – de vilar under snön. Krukan har stått på trappen och bara varit vacker 🙂

   Kram, Carina

 4. Susie på Stjärnarve... den 6 februari, 2018 kl 10:13

  Jag blir lite förvånad över att alla skriver om sina julrosor som har blommat i evigheter, mina blommar aldrig förrän i april!? Och i garaget fick jag aldrig ställa in några växter, där är det fullt med bilar och gräsklippare och annat som min gubbe tycker är viktigare. Däremot var det ett år när han ställde in några åt mig i vår krypgrund där det håller mellan 5-15 grader hela vintern. Men…sen växthuset byggdes så har jag inte längre några övervintringsproblem.
  KRAM/Susie

  • Carina den 6 februari, 2018 kl 19:26

   Julrosor är ju inte bara en art. H niger börjar ofta blomma tidigt om man har hyfsat varmt zon 1-2. De som blommar senare är oftast olika hybrider med H orientalis. Så samma namn på olika växter.

   Härligt att du kan förvara bra! 🙂

   Ha det gott! Carina

 5. Marika den 6 februari, 2018 kl 10:30

  Hej Carina!
  Vilken härlig plats för vinterförvaring. Försökte något år att ha mina dahliaknölar i vårt kallgarage, men det blev inte lyckat. Numera får de flytta till dotterns källare, och där klarar de sig bra. Gjorde ett försök med Agapanthus i växthuset, men det blev för kallt. Vi har också fått riktigt vinterväder nu. Igår var det -15 när jag gick upp.
  Härligt att se lökarna titta fram, och en fantastisk julros.
  Ha det fint /Marika

  • Carina den 6 februari, 2018 kl 19:30

   Ja det är himla skönt att ha den, bäst kanske att det finns fönster för dagsljus. Dahliaknölarna måste stå en bit upp och absolut inte direkt på golvet då ruttnar dem av fukten i betongen. Men uppe på en bänk går det bra.

   Idag var det mulet och genast ’bara’ -2 men nu får växterna stå där ett tag. Jag är väldigt glad att jag hittade just den sortens julrosor. Har aldrig haft som har blommat så mycket så länge tidigare.

   Tack detsamma! Carina

 6. Anita den 6 februari, 2018 kl 10:34

  Undrar hur många garage det finns som inte används som garage 🙂 Vi har ett också men här används det till förvaring av drivbänkar, trädgårdsmöbler och annat. Inga växter dock för jag har ju uterummet. Jag blir full av beundran över hur du kämpat in cedern. Vintern är här också och igår var det minus 12. Det har blåst varje dag så det gäller att ha mycket kläder på sig på promenaderna med hunden. Jag har prövat att sätta tulpaner (’Apricot Beauty’ som jag köpte billigt i Berlin i höstas) i en stor terrakottakruka men jag har den utomhus fast den står skyddad under tak och står intill huset. Får se om det lyckas. En gång för många år sedan var vi och besökte Carol Klein och hon hade stora terrakottakrukor fulla med just ’Apricot Beauty’. Så enkelt och så vansinnigt vackert.

  Kram Anita

  • Carina den 6 februari, 2018 kl 19:41

   Jo så är det nog! Verkstan byggdes som garage åt en riktig kran så den är både stor och hög. Men kranen är skrotad sen evigheter. Nu fungerar den som verkstad med mängder av maskiner. Jag är väldigt glad för att flytta ceder med kruka blir väldigt lätt 🙂

   Apricot Beauty är en underbar tulpan. Har inte tänkt på att sätta den i terrakottakrukor men har ett par som är perfekta i ton.. Och det finns säkert plats att plantera ut dem senare.

   Kram, Carina

 7. Anja den 6 februari, 2018 kl 12:39

  Visst är det härligt med plats förvinterförvaring av växter. Där ser deut att må prima! Hoppas att kuylan reducerar antalet trädgård”huliganer”….ja, du vet de där käcka med slemmiga spår…och lite elaka svampar och annat som vi inte frågar efter…;-) Vi hade -10 i natt…

  • Carina den 6 februari, 2018 kl 19:43

   Absolut – det är det 🙂 Men å andra sidan så kanske jag hade tänkt efter mer vilka växter jag hade om det inte fanns utrymme.

   Det vore ju fantastiskt om de reducerades men hos mig är det helt mjukt under snön det var ingen tjäle när den föll.

   Ha det gott! Carina

 8. Anne, hagenvår den 6 februari, 2018 kl 17:30

  Hei Carina!
  Jeg er så glad for at vi har ganske stor plass i kjelleren for oppbevaring av planter.
  Hos oss er det ikke lys, men det går likevel stort sett greit. Det er veldig morsomt å ha fuchsia som er mange år gamle. Det er alltid veldig spennende å se om alt har klart seg. Dahliane, de flest klarer seg, men de er alltid noen som går ut.
  Plantene dine ser fine ut.
  Ha det godt! Klem Anne

  • Carina den 6 februari, 2018 kl 19:45

   Tack – jag tror de mår rätt bra. Visst är det skönt att ha en plats där det inte fryser. Ljus är ju inte nödvändigt utom för några få växter. Längtar efter fuchsior som har några år på nacken.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 9. Inger den 6 februari, 2018 kl 18:23

  Bra utrymme för vinterförvaring. Igår morse hade vi -25 grader. Jag hoppas att pelargoner och övriga växter i krukor klarade sig i garaget vid stugan där vi bara har en frostvakt.
  Kram

  • Carina den 6 februari, 2018 kl 19:49

   Ja det är riktigt skönt och känns tryggt. Det står en hydrofor där så det får aldrig frysa. Håller tummarna för växterna och att frostvakten fungerat som den ska. Jag har bara goda erfarenheter från den jag sätter i växthuset i mars ungefär.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.