Siktlinjer en i nord - sydlig riktning

Siktlinjer för spänning och rymd

Siktlinjer jag funderar mest över just nu är de inre och mindre ute i trädgården. Det beror på att jag ska försöka få till en husritning. Och när jag ändå ritar in dem, för jag kan inte tänka mig ett boende utan dem, så tänker jag på att blicken ska kunna fortsätta ut. Och då blir nästa fråga – vad ska jag se där? Finns det möjlighet så tänker jag att det är bra att tänka på och försöka få till om det går innan man slutgiltigt placerar in byggnaden. Tänk så förargligt att med några få centimeter åt ena eller andra hållet så hade det blivit en fantastiskt blickfång där utanför. För jag vill ha de där blicken fortsätter ut i natur eller trädgård.

Siktlinjer - en siktlinje mot nord
En övre siktlinje mot norr men här får skapas något mer spännande och den här kommer jag ta vara på även inifrån – ja om jag nu nånsin kommer dit

En siktlinje som är klar

Det är en siktlinje som följer dalgången åt sydväst och om jag vill tänka riktigt positivt så säger vi att jag ser Göta Älv därborta i horisonten. Kanske kommer jag dessutom kunna få in den även i en inre siktlinje. Där går solen ner vintertid och sommartid så glittrar solskenet långt därborta. Så planteringar kommer behöva anpassas till det.

Siktlinjer - siktlinje västerut
Siktlinje mot sydväst eller snarare västerut. Svårt att se nu men den lilla gluggen med en ladugård och en uppstickande gran där någonstans. Får fundera på vad som kan dölja förgrundens lagårdar. Den här siktlinjen vill jag också komma åt inifrån så träden ska glesas ganska rejält men ett tak måste finnas kvar

Mer om siktlinjer

Vad är då en siktlinje? När jag kom in i mitt förra hus kunde jag redan vid ytterdörren se 10+2+7 meter rätt igenom huset och ana Göta Älv utanför fönstren. Det är de där linjerna som leder blicken vidare, de som skapar spänning och rymd. Och självklart blir det samma sak i en trädgård. I trädgården kan en siktlinje sluta i ett vackert blickfång eller som när jag pratar om dalgången ovan att blicken får följa en linje ut genom trädgården och vidare i landskapet. Än så länge är det den mest självklara jag har. Men jag vill försöka skapa blickfång och siktlinjer även ute i trädgården.

Berget löper som en linje

En bergsrygg som löper i öst – västlig riktning och där det rinner dagvatten nästan jämt – där tänker jag mig en rensning och sedan en siktlinje med lämpliga blickfång. Högst upp ett vattenblänk – tror jag – och sen en bäck som fångar dagvattnet och som landar i något vackert längst ner. Jag tror att den knotiga asken som växer halvvägs upp på berghällen står i en rak linje. Och hit skulle eventuellt den andra långa linjen också gå – tänk siktlinjer som bildar ett V. Du ser asken i den sista bilden i galleriet.

Nedre lunden österut
Nedre lunden om jag blickar österut. Om jag rensar kan blicken följa berget hela vägen upp. Enen står uppe på berget och till höger om den en vacker björk som kanske kan få bli kvar.

Längst ner i lunden

Härnere vill jag också skapa en siktlinje i nord – sydlig riktning. Den känns självklar mot norr – först berget och därefter får blicken fortsätta mot björken och stenen med mossa på. Där ska en liten stig gå upp och österut för att komma upp vid gödselhögen i översta bilden. Men när jag står och blickar söderut vid nämnda sten – vad ska jag se då? Ja även här blir ett stopp vid en av dagens askar och sedan i det södra hörnet måste jag ha nåt som döljer elstationen. Gick härnere förra helgen och nu när jag fotat så ser jag också att det går att få till flera stopp med blickfång och nya siktlinjer längs sträckan från söder till norr. De tre första bilderna i galleriet visar vyn mot norr med delstopp och de två sista bilderna när jag vänder mig åt söder från norr.

[modula id=”23889″]
Siktlinjen längst ner i lunden kommer ge många möjligheter med delmål på vägen

Siktlinjer var ett bra och nyttigt tema i trädgårdsfägring. Nu fick jag anledning att tänka till mycket mer än jag redan gjort. Har dessutom fått brev om att lantmäteriet gått igenom utan överklagande. Fler inlägg kring ämnet kan du se HÄR.

Annars värt att notera – Våren har anlänt till Cornwall och här är det inte snack om en viss temperatur utan våren anländer när ett definierat antal magnolior har öppnat fler än 50 blommor… en länk till en FB sida för MagnoliaMania.

Önskar er en fin helg!

Instagram@Carina Lind

26 Kommentarer

 1. Marit den 15 februari, 2019 kl 10:15

  Ja, det er mye å tenke på når en tegne og bygge hus. Hvis jeg skulle bygge hus selv hadde jeg nok tenkt på det samme. Hva en ser på hver dag er jo viktig hvis en kan velge utsikten selv 😉
  Det blir nok veldig fint hos deg. Når skal du begynne?

  Klem, Marit

  • Carina den 15 februari, 2019 kl 18:31

   Har börjat röja och ta ner träd och sly där det behövs. Men nästa stora steg blir att bestämma hus och sen lämna för att få ett antal offerter. Det kanske visar sig bli för dyrt. Lantmäteriet blev dubbelt så dyrt som beräknat och då hade jag ändå lagt på en rejäl marginal. Trist men nu är det klart.

   Kram, Carina

 2. Vigdis i Romerikshaven den 15 februari, 2019 kl 11:38

  Hei Carina!
  Du tenker stort og spennende, og det er bra!
  Og det ser ut til at du har mye plass i haven og mange elementer slik som berg, dal og utsikt mot elv.
  Flott noen ganger å løfte blikket fra det nærsynte i alle bed.
  God helg!

  • Carina den 15 februari, 2019 kl 18:33

   Hej Vigdis!

   Tack – skönt med en positiv kommentar det är många runt mig som tycker jag är galen 🙂 Alla elementen finns där inte minst sten och berg och det gör mycket för mig. Jag har lättare att rita och tänka när det inte är en plan tomt.

   Tack detsamma! Carina

 3. Karsten F den 15 februari, 2019 kl 13:24

  Hej Carina
  Bra att du Tänker paa Saant redan nu. I Värmland gör jag ocksaa gator, men mest för solen, saa jag har den paa rätt tid ock ställe aaret runt.
  Du har ett fantastiskt utgangsläge, detta blir spännande att följa☺

  Ha en trevlig dag

  • Carina den 15 februari, 2019 kl 18:37

   Hej Karsten!

   Ja det är nog klokt tänker jag att tänka till från början nu när jag har en möjlighet. Tidigare har jag köpt hus med lite mer givna förutsättningar. Miljön är fantastisk 🙂

   Ha det gott! Carina

 4. Birgitta den 15 februari, 2019 kl 17:26

  Carina!
  Roligt att läsa om dina tankar och funderingar, inte minst meddelandet från lantmäteriet.
  Trevlig helg!
  Birgitta

  • Carina den 15 februari, 2019 kl 18:39

   Tack Birgitta!
   Ja det känns skönt – har ’firat’ med att ta ner en del träd och sly idag där en luftledning ska läggas ner i rör.

   Tack detsamma! Carina.

 5. Rost och rädisor den 16 februari, 2019 kl 08:54

  Grattis till lantmäteribeskedet! Måste ju kännas fantastiskt att sitta och skissa på ett alldeles nytt hus och få planera trädgård från början. Vissa siktlinjer känns viktigare än andra. I ett hus kanske man får tänka på vad grannar och förbipasserande kan se lika mycket som vad man själv ser utåt. I en trädgård kan man känna sig hemskt instängd utan siktlinje, likaväl som man kan känna sig blottat när det är fri sikt åt alla håll.
  Ska bli så roligt att följa ditt arbete med nya tomten.
  Kram
  /Anette

  • Carina den 16 februari, 2019 kl 14:49

   Tack Anette! Ja det är en hel del överväganden man behöver göra. Grannar och insyn kommer inte vara något problem tack och lov 🙂 Men känslan av instängdhet när det blir för tätt är mindre kul. Balansgång mellan utsikt och privat – kommer ihåg när grannarna ovanför vid förra huset hade tagit ner allt som gjorde att de inte hade sett ner på min grusgård. Kände mig väldigt naken efter det.

   Kram, Carina

 6. Ulrika Johansson den 16 februari, 2019 kl 09:34

  Lycka till med planeringen! Så klocka tankar om siktlinjerna.
  Trevlig helg!

  • Carina den 16 februari, 2019 kl 18:46

   Tack Ulrika! Det går sakta framåt men ändå framåt 🙂

   Tack detsamma! Carina

 7. Marika den 16 februari, 2019 kl 10:08

  Hej Carina!
  Lycka till med dina planer, måste vara helt fantastiskt att planera för ett nytt hus. Du har en härlig stor tomt att arbeta med.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Carina den 16 februari, 2019 kl 14:51

   Hej Marika och tack!
   Tomten kan bli kalasfin bara jag orkar fullfölja. Men grundförutsättningarna är fantastiska. Jag behöver bara förvalta.

   Tack detsamma! Carina

 8. Susie på Stjärnarve... den 16 februari, 2019 kl 10:36

  Så härligt för dig att du får bestämma precis hur du själv vill ha det, det är otroligt givande. Även om det kommer att innefatta en massa jobb!
  Med en ytterträdgård som tidigare var en helt igenväxt tät hög skog och som efter vår avverkning förvandlades till ett öppet långsmalt område med sikt åt alla håll, var mina problem helt annorlunda. Jag behövde ”stänga av” och få ögonen att fastna på nåt annat än det allra längst bort.
  Så dom flesta av mina ”siktlinjer” var tvungna att kortas in betydligt och ges lite trevligt att fästa ögonen på. Istället för dom över 100 träd vi tagit bort, så planterades ett 30-tal nya – sen så blev det väl kanske lika många stora buskar. Dessutom byggdes det en ruin och ställdes ut lite trevliga redskap och en kärra. Nu kan man med glädje titta ut över ”parken” och även om det fortfarande finns några siktlinjer ända bort till tomtens slut, så ser den inte längre så långsmal ut. Dessutom ser den första halvan riktigt trevlig och uppvuxen ut!
  KRAM/Susie

  • Carina den 16 februari, 2019 kl 14:52

   Härligt att ni hittade en bra lösning som fungerade för tomten och som blivit nöjda med 🙂

   Ha det gott! Carina

 9. Elna Slot den 16 februari, 2019 kl 22:08

  Det var spændende at læse dit indlæg. Det kan godt betale sig at gøre sig umage, når man planlægger. Din grund giver mange muligheder, og det gælder om at udnytte dem.

  Hilsen Elna

  • Carina den 17 februari, 2019 kl 22:00

   Tack Elna!
   Det finns många spännande möjligheter sen är det en himla massa jobb också. Vi får se vad som vinner, passion eller trötthet 🙂 Men häromdagen så stack jag ner pinnar för att kolla jorddjupet, det är det som ger mig mest huvudbry, och det är nog mer än jag trott och plötsligt känns det väldigt lätt igen. Sen kommer en ny svacka och så får jag kravla mig ur den 🙂

   Ha det gott! Carina

 10. Anni den 17 februari, 2019 kl 11:38

  Oj, vilket häftigt jobb! Tänk så många som inte kan se visioner utan fastnar i hur det är nu. De hade baxnat när de tittat på alla dina träd och sly. Att kunna se bortom och framåt är en gåva och den har du. Det ska bli otroligt spännande att följa med i den här förändringen – vilken resa!
  Kram!

  • Carina den 17 februari, 2019 kl 21:57

   Tack Anni! Jo jag vet delar av familjen runt mig kan inte ’se’ och då får jag alltid höra hur mycket jobb det är. Men man når inga drömmar om inte målet är värt jobbet. Det finns inga genvägar däremot kan man ha väldigt kul på vägen 🙂

   Kram, Carina

 11. maggans blogg den 18 februari, 2019 kl 09:17

  Jag önskar dig verkligen lycka till med det stora jobb som ligger framför dig så otroligt spännande och roligt att få börja bygga ett nytt hus och anlägga en ny trädgård.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 8 mars, 2019 kl 09:19

   Tack Maggan!
   Det är helt sant ett riktigt stort jobb och ibland kroknar jag i tanken. Men så är det nån vy eller ny tanke som triggar gnistan igen.

   Tack detsamma! Carina

 12. Lisbeths Haveblog den 18 februari, 2019 kl 19:46

  Hvor er det gode overvejelser, du gør dig. Og kloge, for du skal leve med dem i mange år.
  Du har meget smukke omgiveler 😉
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 8 mars, 2019 kl 09:20

   Tack Lisbeth! Och visst är det så – det lönar sig att tänka från början att hellre ta ett kliv tillbaka och reflektera ytterligare en runda 🙂 Det finns underbara möjligheter på platsen.

   Tack detsamma! Carina

 13. Lotta den 21 februari, 2019 kl 15:32

  Åh vilket roligt jobb du har framför dig! Jag har svårt med begreppet siktlinjer då jag tycker jag hela tiden måste plantera igen för att dölja diverse saker i omgivningen, och då försvinner mina siktlinjer. Men efter att ha läst din text tror jag att jag blev lite klarare över begreppet. Det ska bli mycket roligt att följa ditt arbete på denna fantastiska plats.
  Ha en fin helg /Lotta

  • Carina den 22 februari, 2019 kl 09:43

   Tack Lotta! Ja det ska bli kul. Sen har jag inte fattat beslutet 100 ännu eftersom jag behöver göra om offerten för bygget. Så fortfarande måste kalkylen gå ihop. Men förhoppningsvis på ett eller annat sätt så…

   Tack detsamma! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.