Smultronställen jag återvänder till
Smultronställen eller smultronställenas smultronställe – det blir självklart Göteborgs botaniska trädgård.. Därför att där finns allt och dessutom mycket fint anlagt och skött. Viktigast är kanske de varierade miljöerna som ger mig så många valmöjligheter. Och som ett resultat av det kan jag kika på de fina perennpartierna eller gå en lågmäld promenad för mig själv på berget upp genom Japandalen allt efter humör. Jag kommer aldrig tröttna för trädgården förändras och växterna så många att ta in.
[modula id=”23854″]
En vilsam sväng i Göteborgs botaniska trädgård
Smultronställen på nära håll
Ett annat smultronställe är den lilla gläntan en halvtimmas promenad eller 5 min med bil från mig. Ofta blir det med bil för jag stannar länge, ofta alltför länge och så blir det bråttom på slutet. Dessutom är det mindre kul att kånka en tung fotoutrustning genom skogen. Väl framme vid gläntan kan jag förlora mig själv i många timmar och försommaren är lite av en högtidstid här. Då blommar de gammaldags pingstliljorna, både enkla och dubbla, liksom påskliljor, liljekonvalj, vitsippor, gullvivor och en och annan akleja. Kanske den vackraste av mixar – delvis natur, delvis av människohand och de möts här. Det syns att det varit en trädgård som naturen knaprar i kanterna på. Och nu blandar sig de två i en behaglig mix. Tyvärr kommer nog naturen att roffa mer och mer eftersom den person som vårdat gläntan med varsam hand dog för några år sedan.
[modula id=”23853″]
Blåsippsdalen – ett naturreservat
Ännu ett smultronställe men med ett tydligare bäst-före-datum om det är blåsippor jag vill se. Här är fånga-nuet väldigt relevant. Och i år ska jag ta mig tid, kameran ska med och dessutom en god matsäck. Då kan jag kräla runt bland blåsipporna länge eller kanske bara lägga mig på rygg och njuta. Ofta blir det en mix av båda. Förresten kräla – ja men varsamt så att de rara sipporna klarar livhanken.
Naturliga smultronställen
Den gemensamma nämnaren är den fina, härliga och underbara känslan i naturen tänker jag. Och att jag genom kameran skapar mindfulness. Dessutom lär det ju vara bevisat att gröna miljöer får oss att gå ner i varv och jag kan hålla med. Säkert är att när jag lämnar mår jag alltid bättre än när jag kom dit. Det är kanske den bästa värdemätaren för vad som är ett ’bra’ smultronställe. Att jag sen får mycket fin inspiration både i gläntan, reservaten och botan det är bara plus.
[modula id=”23855″]
Variationen i blommornas färg har blivit enorm inom reservatet
För övrigt så…
Och för att knyta ihop mina smultronställen med mitt odlande så kan jag berätta att mina fröna fortsätter gro. Först av allt så har ett antal liljor – L. pumilum, L. bakerianum v. yunnanense, L. wardii, L. henrici, L. primulinum v. ochraceum, Nomocharis aperta och Syneilesis aconitifolia grott. Dessa ’sådde’ jag i små påsar med fuktad vermiculit och satte sen in i ett mörkt skåp. Därefter har de behövt en vecka till fjorton dagar för att visa groddar.
Konklusionen blir…
Så det lönar sig alldeles våldsamt att ta reda på hur fröer gror bäst och som ett resultat är det långt fler, oftare närmare 100% som gror istället för kanske enstaka när jag behandlar alla på samma sätt. Och numera när jag börjat dela upp fröpåsarna i högar för sådana som gror mörkt-varmt, mörkt-kallt eller som vill ha cykler med varvat varmt och kallt blir resultatet så mycket bättre. Det verkar som det här speglar deras naturliga groningsprocess så mycket bättre. Bra råd finns hos trädgårdsamatörerna – länk. Jag ska ta och visa dem med bilder i månadsinlägget för februari.
Så småningom tänker jag att liljorna ska växa i halvvilda miljöer i trädgården och likna de smultronställen jag visar här. Smultronställen är för övrigt veckans tema i trädgårdsfägring. Fler inlägg på det här temat det kan du se HÄR.
Önskar er en fin helg!
Instagram@Carina Lind
Vilket underbart inlägg Carina och bilderna är lika underbara de! Ja, Göteborgs Botan har jag aldrig sett i verkligheten men mängder av bilder därifrån har jag förstås fått se så jag förstår att det är en riktig oas för trädgårdsfrälsta. Att det är välskött förstår jag också, det finns knappast något mindre attraktivt än botaniska trädgårdar som börjar förfalla.
Själv bor jag i blåsippeland och såg i höstas när jag gick en promenad hur blåsippornas blad kämpade sig upp genom fallna löv. Varje vår har jag tänkt att jag måste ge mig ut när naturen är som vackrast men har alltid prioriterat trädgården vid den tiden, nu måste jag verkligen ta mig tid känner jag när jag ser dina ljuvliga bilder.
Kram!
Tack så mycket Gunilla!
Så klart du ska ge dig ut i blåsippsbacken i vår. Visst köpte du ett macro till kameran? Ett perfekt sällskap för närstudier av blåsioppor och ibland är det riktigt bra att koppla av allt annat. Jag känner dock igen dilemmat det är ett par år som jag tänkt jag ska men inte nu… och så har de hunnit blomma över.
Kram, Carina
Et vakkert innlegg med vakre bilder, Carina! Smultronställe har ikke noe norsk navn , men det må bety noe sånt som favorittsted. Det var flotte steder du viser. Blåveisdalen høres flott ut! Det er en av vårens vakreste planter 🙂
Klem, Marit
Tack Marit! Exakt – favoritställe, smultron på svenska är mer än det lilla bäret det är essensen av allt som händer med en när man hittar ett fint ställe med smultron. Sen har den känslan fått illustrera de där alldeles speciella ställena 🙂
Kram, Carina
Länge sedan jag besökte Göteborgs botaniska trädgård, är glad att jag varit där några gånger. Så ljuvligt det ser ut i gläntan och jag tänker att vi har mycket fint framför oss. Idag har vi haft både snö och sol och snödrivorna är höga.
Kram
Tack Inger! Gläntan är ljuvlig och visst har vi mycket att se fram emot. Här har regnat av och till i två dagar så snön är borta men det ser ut som att vi ska få sol till början av nästa vecka.
Kram, Carina
Jättebra inlägg och jag kan hålla med om att Botansiska trädgården är något alldeles speciellt, sedan kommer Sofieroparken i Helsingborg med sin likartade topografi lämpat för rhododendron. Jag älskar också vår hemma natur i Sandared trots att vi inte har någon bokskog men en rullstensås, en sjö och en å som gör promenaderna spännande med nya gläntor och utsikter.
Ha en bra helg
Luna
Tack Luna!
Det mesta av den svenska naturen är vacker var och en på sitt sätt. Bokskog är fint med knotiga tallar på en rullstensås är också fina.
Tack detsamma! Carina
Hej Carina
Super inlägg – Botan står som något helt specielt !
Kul, att du har så bras resultat av dine fräsådder!
Många super intresanta liljor!
Ha en trevlig helg
Hej Karsten!
Tack Karsten – ja det är kul 🙂 Visst ser de fina ut och om jag förstår rätt så är Kina på väg att anta en lag som kommer göra frösamlande av liljor och Nomocharis omöjligt så tajmingen var nog helt rätt.
Tack detsamma! Carina
Du har skrevet et virkelig spændende og gennemarbejdet indlæg. Jeg synes, at ordet smultronställe er sådan et godt og poetisk ord, vi mangler et tilsvarende ord på dansk.
Hilsen Elna
Tack Elna! Visst är det ett fint ord 🙂 Jag har inte hört det i något annat språk inget på engelska heller. Där säger översättningen ’hidden secret part’ eller ’lovely ittle spot’. Men jag tror att ’gem’ skulle kunna fungera.
Ha en fin helg! Carina
Sådan nogle yndlingssteder giver det ny energi og livsglæde at besøge.
Ja exakt så är det. Och om kameran följer med så blir det en stor dos mindfulenss därtill 🙂
Ha det gott! Carina
Hej Carina!
Vilka underbara smultronställen, och ett härligt inlägg. Har aldrig besökt Botaniska i Göteborg, trots hundratals resor till Volvostaden. Men ett eget smultronställe har jag här i närheten, som är speciellt fint på våren när det är dags för blåsippor och vitsippor att slå ut.
Ha en fin helg /Marika
Hej Marika och tack!!
Det var ju synd men det blir ofta så med resor i jobbet tänker jag. Många tror ju att det är flashigt för mig att resa men det tar mycket tid och är ju faktiskt jobb och inte semester. Härligt att du också har ett smultronställe under våren.
Tack detsamma! Carina
underbara ställen du hittat.
Tack Hannele! Ja vi är lyckligt lottade som har botaniska så nära. Och självklart är jag glad för de andra två som är betydligt närmre…
Lycka att bo i Göteborg. ❤️
Där är vi heelt eniga 🙂
Tak for tip om Göteborg – jeg har en liste, som den kommer på, hvis/når jeg kommer på de kanter. Så fine og stemningsfulde billeder, du viser derfra.
Jeg ville ønske, vi havde et ord som smultronställe på dansk. Jeg ved lige præcist, hvad det er, og sådan nogle steder er dejlige at have.
Mange hilsener Lisbeth
Tack Lisbeth och varsågod! Kommer du åt det här hållet så rekommenderar jag att försöka lägga en dag i trädgården. Det finns så många och väldigt olika miljöer att utforska. Möjlligen blir det för mycket att ta in på en gång 🙂
Ett fint ord som i ett enda fångar upp så många känslor på pricken.
Tack detsamma! Carina
Hej hej!
Men åh vad härligt med gläntan! Som en hemlig plats. Fint på ett vis att naturen tar över igen.
KRAM från mig!
Hej Helena!
Den är riktigt fin gläntan… 🙂 Det är tyvärr aspsly som breder ut sig mest. Jag är lite orolig för narcisserna och hur de ska klara ett läge där slyt inte hålls undan längre.
Kram, Carina
Hei Carina!
Botaniskhage i Gøteborg må jeg oppleve. Dette var det inspirerende å se. Du tar fantastiske bilder. Blåveisdalen og rennende vann får hjertet til å banke. Klem Anne
Tack Anne – jag blir så glad av att höra det. Jag kan verkligen rekommendera dig en tur dig 🙂 Fast jag tycker ni har en pärla i Oslos botaniska trädgård också. Brukar alltid åka dit när jag besöker min dotter.
Blåsippsdalen är mycket speciell – både miljön i sig men också variationen i frösådderna som uppstått.
Kram, Carina
Göteborgs Botaniska är en underbar trädgård. Jag har dock bara varit där en enda gång och det var när Sv. Bonsaisällskapet hade årsmöte där, så tiden räckte inte riktigt till allt man ville titta på. Men jag och kusinen gick runt ett bra tag iaf…..
KRAM/Susie
Absolut 🙂 Det kan nästan vara värt att spendera ett par halvdagar för det finns så mycket att ta in och det kan vara fint att smälta intrycken lite in emellan.
Kram, Carina
Sorry, skrev fel adress till min nya blogg! Den rätta är den här!!
Susie
Carina!
Jaaa! Så klart kommer Botaniskan högt på smultronställen. Jag älskar vår underbara, gemensamma trädgård.
Din vision av halvvildade liljor är bara helt underbar. Du har samma smak där som jag att det ska gärna synbart se ”naturligt” ut. När det gäller Nomocharis har jag svårt att få dem att trivas i flera år. Sommaren som gick tog antagligen död på dem jag hade…Berätta gärna hur du lyckas med dem och hur du planterar dem.
Ha en go’ vecka!
/Anja
Visst är vi bortskämda med fina miljöer i botaniska 🙂 Tack för återkopplingen om visionen – behöver såna ibland när det är tungt att köra jord osv. Då hjälper de mig att komma över tröskeln. Nomocharis – numera får jag dem att gro bra. I somras satte jag ut de första och det ska bli spännande att se om de kommer tillbaka. Vet att en sort tackade för läget och växte till fint i somras. Men jag lovar att berätta hur det gick 🙂 Sådderna – när de gror får de stå kvar i såkrukan och jag gödselvattnar med mycket svag näring nån gång i veckan eller så medan groddarna är gröna. Det är bättre än att störa deras små rotsystem har jag fått lära mig.
Tack detsamma! Carina
Så många! Så fina! Och frösådderna gror, det låter bra. Här håller vi på att snöa in totalt så inga vårkänslor ännu. Sådderna känner likadant och det gror långsamt.
Skön söndag!
Tack Ulrika! Det kändes som en bra tid för vårliga, soliga lägen med vårprimörer 🙂 Här har snön töat bort helt och jag fick en liten glädjechock för i kallbänken hade julrosor jag sådde i somras börjat gro.
Tack detsamma! Carina
Vilka underbara smultronställen. Botaniska i Göteborg det smultronstället delar jag med dig ska hälsa på där igen i Maj var dit förra året och fick se deras jättefina planteringar.En skog med blåsippor det förstår jag att du gärna åker till när den tiden kommer där måste det vara otroligt vackert plus andra ställen där du går ner i varv och bara njuter av atmosfären där.Ha det gott/Margareta
Grattis – maj är nog en av de vackraste månaderna åtminstone om man som jag gillar rododendron och lundväxter. Har för mig att vi har bokat en vandring i maj – en tradition i västsvenska kretsen av rhododendronsällskapet.
Tack detsamma! Carina
Men vilket fint inlägg, underbar läsning. Och bilderna likaså.
Jag kommer mig liksom inte för att besöka Botaniska, synd när jag bor så ”nära”. Längre bort nu än innan jag flyttade till havet i och för sig.
Kanske får jag till ett besök i vår-sommar.
Ha en fin kväll
Kram Maria
Tack Maria för de fina orden 🙂
Det är väl ett välkänt fenomen – ju närmre desto svårare att ta sig tid. Det är ju inte direkt som att jag springer ner grindarna där – tyvärr. Skannar av försäljningen ibland när jag ändå åker förbi.
Kram, Carina
Carina!
Så himla fina bilder!
Det vilda får numera bara större och större plats när det gäller trädgårdsintresset. Vad eller vem kan mäta sig med naturen?
Ha det gott!
Birgitta
Åh här kan jag drömma mig bort länge. Underbara bilder! De gröna blommorna du undrade över på mitt smultronställe tillhör narrbusken. Fantastiskt vackra men de har aldrig utvecklats till blå fingrar tyvärr.
Ha en fortsatt fin vecka /L otta
Ett rent av poetiskt och så fantastiskt vackert inlägg! Jag drömmer mig bort i varenda bild. Så sorgligt med den vackra lökängen som kommer att försvinna, då gäller det att dokumentera den ordentligt först. Ingen möjlighet att gräva upp lökar där?
Kram!