Italiensk klematis - Blå blomning - Clematis Viticella-grp 'Jenny'

Blå blomning och frasiga ormbunkar

Blå blomning stoltserar några med i rabatterna nu. Det är ett par clematisar som väljer att blomma länge, ’Jenny’, eller sent ’Cassandra’. Båda är lika välkomna. ’Jenny’ försvann förra våren men vaknade till liv lagom till hösten, sent men väldigt välkommen ändå. Men det gjorde att de nya skotten aldrig blev uppbundna och den här sommaren har hon vävt sig in i lönnar och rhododendron runt om men just nu är hon helt förlåten.

Blå blomning - Clematis tubulosa 'Cassandra' - hyacintklematis
Clematis tubulosa ’Cassandra’ – hyacintklematis

’Cassandra’ är en hyacintklematis, Clematis tubulosa, som börjar blomma i september hos mig. Men nu kompenserar den med flera våningar av hyacintblåblommor. Det är en av de örtartade vilket innebär att den vissnar ner helt under vintern för att sen skjuta nya skott som blommar på sensommaren. Egentligen nedtryckt på grunda v platsbrist men färgen gör sig väldigt fint mot buskar runt som börjar anta hösttoner. Så långt blå blomning…

Blå blomning och höstfärger

Blå blomning antingen den är rent blå, drar åt rött eller blått, är fantastiskt vacker tillsammans med höstfärger. Så på önskelistan står fler sent blommande clematis… ’Brianna’ nedan ska jag nog ta och släppa lös bland buskar och hostor nästa säsong.

Blå blomning - Clematis Viticella-grp 'Brianna'
Clematis Viticella-grp ’Brianna’

Ormbunkar men utan blå blomning

Frodiga, gröna utropstecken – det är så jag tänker på ormbunkar och de allra flesta växer så. Under årens lopp har jag skaffat de jag sprungit på med påföljd att nu har det blivit svårt att hitta nya i handeln.

I sommar har flera som jag planterat de senaste åren börjat visa sitt rätta jag. Alla ormbunkar, ett fåtal exkluderade, är välkomna i mina planteringar. Och särskilt glad är jag för några som jag kanske inte trodde skulle klara sig. Halmbräken nedan är ett fynd, kanske inte ekonomiskt men utbudet i svenska plantskolor är inte så stort. Nyplanterad förra våren och i sommar har den börjat breda ut sig.

Dryopteris sieboldii - halmbräken
Dryopteris sieboldii – halmbräken kan nog få vilken plantering som helst att se exotisk ut dock ingen blå blomning men jag får väl fundera på sällskapet till nästa säsong
Ingen blå blomning men... Dryopteris dilatata 'Crispa Whiteside' - lundbräken
Dryopteris dilatata ’Crispa Whiteside’ – lundbräken

Årets sista växtmarknad

Åtminstone den sista jag besökte nån gång i slutet av augusti ledde till flera nya ormbunkar varav ett par för stenpartiet. Nu har jag inte något stenparti utan de får bo i en upphöjd bädd med mager jord. Dessutom hittade jag en Polystichum neolobatum som stått på önskelistan sedan en ormbunksvandring i botan. tag. För det är på växtmarknader, hos andra samlare och plantskolor utomlands jag hittar nya sorter till trädgården. Jag ska beställa från en lokal plantskola som kollat bland sina grossister. Men deras kommentar när jag frågade om utbudet – kunder är inte intresserade. Synd om kunderna! Tror jag var lätt påverkad av en kombination hosta och ormbunke som jag visade för ett par veckor sedan. Och den ormbunken fick en blå blomning senare när hostastängeln la sig till vila bland ormbunksbladen.

Polystichum tsus-simense
Polystichum tsus-simense – blåbräken, hmmm vi får väl se inte tycker jag den är blåare än någon annan men det kanske är en annan växtdel som fått bidra till namnet. Den här säljs i handeln nu. Liksom pagodbräken nedan…
Athyrium vidalii - pagodbräken
Athyrium vidalii – pagodbräken

Boktips

Det finns en serie böcker ’Plant Lovers’s guide to…’ och där ingår en om ormbunkar. Det är en serie där tex Clematis och Salvia, apropå blå blomning, ingår. Jag la till boken om sockblommor.

Inte blå blomning men - Månskensdröm en plantering med svavelgula inslag som lyser i skuggan
Månskensdröm en plantering med svavelgula inslag som lyser i skuggan enda blå blomningen här är presidentsippan som blommar på våren. Fast det är den här typen av miljöer jag gärna odlar ormbunkar i…

Ännu en vecka

Jag har grävt upp och grävt ner i en himla fart. Jag hade tittat på långtidsprognosen och om den stämde skulle den kunna jobba med mig. Så nu har jag fått ner mängder av uppgrävda tulpanlökar, och skaffat några nya hummm… Och medan det regnar kan jag lugnt redigera bilder från förra helgens porträttworkshop. Och självklart…. ..ska jag läsa om er vecka i trädgården.

Ha en härlig första vecka i oktober!

22 Kommentarer

 1. Marit den 28 september, 2019 kl 14:07

  Fine bregner hos deg! Bregner er så flotte hele sesongen. Nå har de fått høstfarger her.
  Superlekker Clematis tubolosa ’Cassandra’! Har du kjøpt den eller sådd den? Den var plutselig en ”måha” plante 🙂
  ’Brianna’ var også fin, og senblomstrende clematis er undervurdert både av kunder og gartnerier. De selger veldig mange i gruppe 1 og 2, men utvalget er elendig i gruppe 3, i alle fall her 🙁
  Her har det kommet 43 mm med regn siden i går, så det holder nå 😉
  God helg, Carina!

  Klem, Marit

  • Carina den 29 september, 2019 kl 10:07

   Visst är de vackra ombunkarna 🙂 Den är köpt men jag kan verkligen rekommendera den. Satte den hösten -17 den hade knoppar förra hösten men de orkade inte slå ut. Så det här är första blomningen men den är enorm även om inte bilden visar det. Jag kommer nog satsa på fler ur Viticella-grp just för de blommar så sent 🙂

   KRam, Carina

 2. Elna slot den 28 september, 2019 kl 16:57

  Du viser så mange smukke bladformer, ikke mindst bregnerne er fine. Bregner har levet en lidt stille tilværelse, men nu er de vist ved at vinde indpas i mange haver igen. Og det er godt, for bladene er så smukke. Bregner og hostaer er fine i hinandens selskab, og de blå blomster sætter prikken over i’et.

  • Carina den 29 september, 2019 kl 10:09

   Visst är det spännande, konstigt, hur det går mode i saker. Ormbunkar var tydligen högsta mode i England i slutet av 1800-talet och man gjorde mängder av selektion varav många har försvunnit när vurmen dog. Hoppas det kommer en ny modevåg så utbudet blir större. De är ju både tacksamma och lättskötta. Och som du skriver… ..perfekta med hostor.

   Ha en fin söndag! Carina

 3. Karsten F den 28 september, 2019 kl 17:33

  Hej Carina
  Man kan se att det har varit ett bra år hos dig –
  yppiga växter!

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 29 september, 2019 kl 10:10

   Hej Karsten!

   Det är rätt så statiskt eftersom de flesta växterna jag visar växer i våtbäddar 🙂 Men att växterna blir stora och yppiga har jag fått fler kommentarer om. Men jag ger stora bladplantor ganska mycket gödsel som både gödning men också jordpåfyllning.

   Tack detsamma! Carina

 4. Marie den 29 september, 2019 kl 07:40

  Ja, blåt sammen med høstfarver er en smuk kombination. Hvor længe har din dryopteris sieboldii overlevet ude? Jeg spørger, fordi min vokser i en krukke, og jeg har på fornemmelsen, at den ville trives bedre plantet ud. Pudsigt nok fik jeg den bog, du nævner, i julegave sidste år.

  • Carina den 29 september, 2019 kl 10:12

   Tack Marie!

   Jag svarade om ormbunken på din blogg… Men jag köpte och satte ut den på försommaren 2018. Och jag delar din erfarenhet – ormbunkar mår inte så bra i krukor. Jag väntar spänt på boken också den om sockblommor.

   Ha det gott! Carina

 5. maggans blogg den 30 september, 2019 kl 07:46

  Det är så fint med gröna Ormbunkar dessutom lär de vara en av våra äldsta växter som vi har så de har varit med ett tag kan man säga.Vilken söt Clematis med blåa blommor roligt med det som blommar så här i slutet på September och den sista bilden är så vacker med sina färger i gult och grönt.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 8 oktober, 2019 kl 09:46

   Tack Maggan! Visst är det så att de där riktigt gamla växtslagen som ormbunkar, ginkgo och magnolior ger en tidsdimension som jag tycker om. Clematisen är helt underbar och Viticella-grp är helt klart värd att satsa på.

   Ha det gott! Carina

 6. Susie Bloom den 30 september, 2019 kl 08:23

  Vi brukar ha en massa vildväxande ormbunkar i ”parken” -speciellt mot gränsen till ”kohagen” – men efter två års torka så är det inte så vansinnigt mycket. Fast det finns ju några kvar i alla fall…..
  KRAM/Susie

  • Carina den 8 oktober, 2019 kl 09:47

   Då får vi hoppas de växer till sig över tid. Jag har vilda ormbunkar här som far illa under sommartorka men som repat sig när det börjar regna.

   Ha det gott! Carina

 7. Gunilla Teckenberg den 30 september, 2019 kl 08:55

  Hej Carina!

  Jag delar helt och fullt din förtjusning i ormbunkar, under åren har jag planterat en hel del som klarat sig gått tills torkan började härja på somrarna. De är svåra att hitta ja, ingen efterfrågan och därmed ett begränsat utbud. Oerhört vackra växter som pryder sin plats i vilken trädgård som helst.
  Lite av ett ödets ironi, mitt värsta ogräs i trädgården, den förhatliga ormbunken örnbräken som är ett gissel att få bort. När vi grävt oss fram i trädgården, tagit bort ett antal träd som inte tillåter odling i sin närhet så har vi även släppt in mera ljus. Den som utnyttjade det plötsliga utrymmet var just örnbräken.

  Kram!

  • Carina den 8 oktober, 2019 kl 09:49

   Hej Gunilla!

   Ja man får hålla ett öga på vad man tar hem… ..det säljs ju även en del som är mycket växtglada. Men jag har förstått att örnbräken är ett problem. Därför är det lite tråkigt att i en bok om ormbunkar läsa att den är typ växtglad översatt. I skogen här är de ett sirligt inslag och bildar inte samma täta matta som där det tagits ner där bildar de ett kompakt grönt hav.

   Kram, Carina

 8. Lisbeths Haveblog den 30 september, 2019 kl 12:12

  Jeg har altid været glad for blade og dermed også bregner. I år har jeg på et marked fundet en Coniogramme japonica, der er helt anderledes i bladene end de mange tuedannende. Nu håber jeg, at jeg kan få den til at trives.
  Jeg har en blå clematis (Romantika), der klatre rundt imellem et par bregner. Jeg kan godt lide, når clematis ikke kun bruges klatrende.
  Hilsen Lisbeth

  • Carina den 8 oktober, 2019 kl 09:51

   Å det är en mycket vacker ormbunke. Jag odlar den och den har överlevt ett par vintrar men inte riktigt kommit igång. Lite synd för så småningom behöver jag flytta den. Det är en bra idé att låta klematis klättra i lägre buskar och perenner. Det kommer bli mer så i min trädgård framöver också.

   Ha det gott! Carina

 9. Helene Bergsten den 30 september, 2019 kl 19:10

  Gillar också ormbunkar och din Dryopteris sieboldii var verkligen något speciellt. Den ska jag hålla utkik efter. Ormbunksvandring i Botan har jag missat, hoppas det kommer igen. Dina blåblommande Clematis är verkligen vackra. Har på senare tid mest köpt viticella. Tycker de levererar bra. Jag har också en Cassandra och den blå färgen är verkligen speciell och dessutom doftar den.
  Ha det fint
  Helene

  • Carina den 8 oktober, 2019 kl 09:54

   Den är mycket fin och jag blir glad varje gång jag ser den. Ormbunksvandringen ordnade vi inom västsvenska kretsen, rhododendronsällskapet. Det finns en kvinna, Margareta, som anses som en av de duktigaste på ormbunkar och hon är medlem 🙂 Men om du är medlem i tex trädgårdsamatörerna tänker jag att man kan ordna en liknande vandring genom dem. Hon är medlem även i TAG vet jag.

   Tack detsamma! Carina

 10. Marika den 1 oktober, 2019 kl 16:54

  Hej Carina!
  Visst är de vackra, dina blåblommande clematis och dina ormbunkar. Försökte flytta en ormbunke från dotterns trädgård till min, men det ville den inte.
  Ser riktigt grönt och frodigt ut, hos dig.
  Ha det bra /Marika

  • Carina den 8 oktober, 2019 kl 09:56

   Hej Marika!

   Aj då – det var tråkigt. Men gräv inte bort den för fort. Jag delade en ormbunke och planterade delningen på hösten. Den visade inte ett livstecken nästa vår och jag behövde platsen så den slängdes åt sidan uppe på jorden. Där låg den ett år och i våras kom det gröna blad så nu har jag grävt ner den igen 🙂 Kanske finns en anledning till att de överlevt mängder av år och temperaturer.

   Tack detsamma! Carina

 11. Villroses hage den 2 oktober, 2019 kl 11:37

  Setter pris på Clematis som velger å blomstre lenge! Noen har blomstret ekstra lenge eller blomstret to ganger i år.
  Veldig lekker den hyasintklematisen. Ja, det må være blå blomster til høstfargene. Blått og grønt er også skjønt!
  Veldig fascinert av bregner. De har noe urtidspreg over seg, og gjør mye for uttrykket og miljøet ii hagen,
  Ha en fin uke!

  • Carina den 8 oktober, 2019 kl 09:58

   Det är roligt när blomningen är lite utspridd och klär sina grannar länge. Visst var den fin hyacintklematisen den ska tydligen dofta också men det missade jag. Det är kanske det urtida som gör dem så spännande ja 🙂

   Tack detsamma! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.