Höstblomning - Hylotelephium 'Carl' - kärleksört

Höstblomning när höstarna blir varmare

Höstblomning – växterna som blommar länge eller sent blir viktigare och viktigare tänker jag. Det känns som höstarna snabbt blivit varmare och längre och jag tror, om jag fattat rätt, att min känsla backas upp av statistik.

Höstblomning - Malus toringo Sargentii'
Höstblomning – Malus toringo Sargentii’ – blommor eller frukt spelar mindre roll för mig. Vet att frukt står högre i kurs när fåglarna själv får välja

En iakttagelse…

Under alla år jag varit medlem i vänföreningen för Göteborgs botaniska så har jag alltid svurit över min klåfingrighet med pennan i juni när det kom till att beställa. För när jag väl hämtade lökarna sista dagarna i september så var det riktigt kallt om händerna. Minusgrader… ..javisst men det känns väldigt avlägset nu. Jag planterade lökar iklädd t-shirt helgen som gick. Dahliorna som förr brukade få en frostknäpp och falla ihop i augusti står superfräscha med mängder av knopp.

Actaea simplex 'Atropurpurea' - silverax
Actaea simplex ’Atropurpurea’ – silverax mer sånt här och…
Actaea japonica 'Cheju Do'
..och sånt här – Actaea japonica ’Cheju Do’
Hylotelephium 'African Pearl' - kärleksört
Hylotelephium ’African Pearl’ – kärleksört är tacksamma så fler sorter av dem
Colchicum x byzantinum 'Innocence' - tidlösa
Colchicum x byzantinum ’Innocence’ – tidlösa den har blommat nån dryg vecka medan andra knappt visat knopparna ännu. Så fler såna och fler höstkrokusar
Höstblomning - Hosta 'Lemon Lime'
Höstblomning – Hosta ’Lemon Lime’ – hostablomning kan vara superb och enstaka sorter blommar fortfarande

Mer och längre höstblomning

Kan inte säkert säga exakt vilket år jag märkte, kan inte säga saknade, att den där kylan var borta när lökarna skulle sättas men det är drygt 5 år. Nu vill jag ha mer höstblomning och sorter som blommar sent och länge. Fler träd och buskar som sätter fina frukter också förstås. Mer doft och vackra höstfärger – varför vara måttfull när det finns så mycket fint att lysa upp de första höstmånaderna med. Vackra höstfärger skrev jag om för exakt ett år sedan.

Snabba skiftningar

Häromda’n njöt jag solen i en hängmatta, 12 timmar senare var det relativt kylslaget i Oslo och jag fick rota fram ett par strumpor ur en garderob. Men jag tror och hoppas på fler sköna dagar… Höstblomning – den länkar jag till Trädgårdsfägring såklart!

Tänk… oktober är redan här!

21 Kommentarer

 1. Gunilla Teckenberg den 4 oktober, 2019 kl 15:04

  Hej Carina!

  Jag har nog likartade minnesbilder, framförallt att första frosten kom tidigare. Har också konstaterat att det är dåligt med blommande växter här på hösten, mina höstgentianor som jag haft mängder med olika namnsorter av är nästan helt borta orsakat förmodar jag av torka. Några finns kvar men inte alls lika stora och blomvilliga som förut.
  Jättefin bild på höstsilveraxet!
  Kram!

  • Carina den 8 oktober, 2019 kl 09:23

   Hej Gunilla och tack!

   Tänk små gentianor och jag kommer helt enkelt inte överens… Vilket är tråkigt för jag älskar deras magiska färg bland de varma höstfärgerna. Torka lär vara dåligt för dem har jag förstått. Men kanske är det anledningen till att jag satsat på annat efter att ha dödat hur många gentianor som helst.

   Kram, Carina

 2. Gunilla Malmström den 4 oktober, 2019 kl 19:15

  Jag har inte ens börjat tänka på lökplantering ännu. Det har blivit senare och senare för varje år. Frost har vi knappt haft före jul de sista åren men häromnatten gick tempen ner till bara 1 plusgrad. Det var oväntat. Vacker hostablomning. Här blommar höstastrar och tidlösor men jag skulle också önska mig mer blomning även om höstfärgerna på löv och vissnande perenner kan vara nog så vackert. Trevlig Helg. Gunilla

  • Carina den 8 oktober, 2019 kl 09:26

   Tack Gunilla!

   Narcisserna vill jag få ner när det är tröjväder. De rotar sig inte om det är för varmt eller för kallt utan blommar nästa säsong och dör ofta sen. Det här hittade jag hos någon som var duktig på narcisser. Tröjväder var den temperatur som man rekommenderade och det betyder den korta perioden mellan t-shirt och behöva jacka 🙂 Tulpaner har jag ett antal krukor att gräva ner av. Här har inte blivit direkt några höstfärger på träd och buskar. Lite synd eftersom jag satsat på många sorter för just höstfärgens skull…

   Ha det gott! Carina

 3. Karsten F den 5 oktober, 2019 kl 07:35

  Hej Gunilla

  Jag har samma erfarenhet. – Den första nattfrosten kommer senare också i Värmland. Men du kan inte känna dig säker – Det kan vara i augusti!
  Och du har rätt: Höstblommande växter blir mer och mer relevanta!
  Fin Hosta!

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 8 oktober, 2019 kl 09:28

   Hej Karsten!

   Lemon Lime är en fantastisk liten hosta som jag använt som grön infattningshäck många gånger. Höstblomningen är så härlig när jag jobbar i trädgården och hösten är en favorit när det kommer till anläggning.

   Ha det gott! Carina

 4. Marit den 5 oktober, 2019 kl 08:06

  Så vakre bilder! Actaea japonica har jeg aldri sett før, og den var nydelig! Her kom det litt snø natt til fredag, og det er jo motsatt av hva som er vanlig her 🙁 Snøen pleier omtrent aldri å komme så tidlig, men den blir jo ikke liggende. Men det er kun 0,4 grader her nå. Jeg får mange løker i posten til uken, så det har bare å bli varmere igjen! 😉

  God helg, Carina!
  Klem, Marit

  • Carina den 8 oktober, 2019 kl 09:30

   Tack Marit!

   Jag har försökt med arten ett par gånger men misslyckats så jag är glad att det kommit ett par namnsorter som klarar sig. De är fantastiskt, om än helt annorlunda, i bladen och betydligt lägre. Blomstjälkarna har stått i knopp i ett par månader och det är fint att se dem med små runda kulor. Håller tummarna att du får bra planteringsväder. Jag har en del av det jag grävde upp i våras kvar här också…

   KRam, Carina

 5. Lisbeths Haveblog den 5 oktober, 2019 kl 08:15

  Normalt foretrækker jeg bær og bladfarver i efteråret frem for blomster, men jeg kan godt se din pointe. Måske jeg skal gøre lidt mere ud af de sene blomster. .. der er nok ikke tvivl om, at det bliver varmere med længere vækstsæson.
  Vi har ikke fået frost endnu, men jeg mærker godt, det bliver koldere.
  God helg.
  Lisbeth

  • Carina den 8 oktober, 2019 kl 09:32

   Tack Lisbeth!

   Du gav mig en idé just nu, en idé om samplantering 🙂 Jag tycker också om bär och höstfärger och har planterar många träd och buskar just för det. Men… ..hittills har jag varit besviken på flera av de som ska leverera bäst färger. Hos mig har ekar och olvon visat sig bättre än lönnar och Parrotia. Men jag hoppas det kommer bättre år framöver.

   Ha det gott! Carina

 6. Marika den 5 oktober, 2019 kl 08:16

  Hej Carina!
  Inatt var det frost, så idag blir det att plocka upp dahliorna. Lika bra det, då blir det plats för tulpanlökarna. Har några julrosor och kärleksörter som skall planteras. Uppskattar kärleksörten som blommar när så mycket annat inte vill göra det längre. Du har mycket fint, speciellt det härliga Höstsilveraxet.
  Ha det bra /Marika

  • Carina den 8 oktober, 2019 kl 09:34

   Hej Marika och tack!

   Jag hade gärna plockat upp dahliorna i helgen men var borta… ..nu har jag en brun massa att ta hand om nästa vecka. Höstsilverax är fantastiska och faktum är att bladruggarna i sig är värda att odla dem för. Blommorna är känsliga för frost men en varm plats kan vara värd att pröva 🙂

 7. Linda den 5 oktober, 2019 kl 18:16

  Hej!

  Hoppas att allt är bra med dig. Här är det toppen. Är jaktänka i dag och ska snart baka ut min pizzadeg och göra en riktigt trevlig middag med mina san marzano-tomater, färsk sparris och mozzarella. Mat och trädgård. Det är härliga grejer!

  Jag instämmer. Höstarna blir varmare. September är det nya augusti, oktober det nya september och så vidare. Det innebär att man aldrig behöver uppleva tristas november, för när ”november” kommer är det dags att fira advent 😀

  Jag var helt säker på att jag såg en plätt med gullvivor genom bilrutan för någon vecka sedan och tänkte att jag nog behövde gå till optikern. Men ett par dagar senare kom en kollega och sa att hon hade sett en blommande gullviva, så det kanske faktiskt var gullvivor jag såg!

  I natt har det dock varit iskallt hos mig och i natt ska det bli ännu kyligare. Jag tänker dock hålla ut ett tag till eftersom jag är säker på att värmen kommer tillbaka. Blommorna mår trots allt bättre i växthuset där de får riktigt ljus. Boden får de trösta sig med när det blir på tok för mörkt och kallt ute.

  Solskenskram
  Linda

  • Carina den 8 oktober, 2019 kl 09:38

   hej Linda!

   Mat och trädgård och härliga grejer… ..jag kan bara instämma 🙂 Men vi kan väl sätta punkt där i december för annars får jag det nya januari i februari osv. Och det är nånstans där i slutet januari och början februari som jag blir erbarmligt uttråkad. Här och nu – garner, stickning och mera utetid gör att det är bara kul.

   Vivor brukar blomma lite sporadiskt på hösten. Tror det är en effekt av den för långa sommaren och det brukar vara sorter som blommar när det är svalare så du har säkert sett helt rätt 🙂 Och vinterförvaringen får vänta här också av precis samma skäl.

   Kram, Carina

 8. Elna Slot den 5 oktober, 2019 kl 19:55

  Jeg synes, havesæsonen bliver længere og længere – både om foråret og om efteråret. Så jeg er blevet opmærksom på at have flere blomster om efteråret og flere forårsløg. Det er nogle flotte eksempler på efterårsblomster, du viser.
  Du må have en god weekend!

  Hilsen Elna

  • Carina den 8 oktober, 2019 kl 09:39

   Tack Elna!

   Tycker ju det är så skönt att anlägga på hösten och jag blir så glad av att se blomning när jag håller på. Tidlösorna lyser som neon när jag går runt liksom sent blommande astrar. Det är så härligt! 🙂

   Ha det gott! Carina

 9. Trädgård i Torslanda; Helene den 5 oktober, 2019 kl 20:59

  Men i år vete sjutton. Frost inatt och även kommande nätter. Jag brukar tröttna på trädgården så här dag så då spelar det inte så stor roll om det blommar längre. Men det finns ju ett stort utbud nuförtiden så om man vill ha en riktigt höstfin trädgård är det ju fullt möjligt.
  Ha det fint
  Helene

  • Carina den 8 oktober, 2019 kl 09:40

   Kanske men den eller de första frostnätterna brukade jag ha i augusti tidigare. Jag har inte tröttnat ännu även om jag vet att det snart lockar mer att pyssla med annat. Just nu är jag nyfiken på hur vintern kommer bli…

   Tack detsamma! Carina

 10. Rost och rädisor den 7 oktober, 2019 kl 06:11

  Jo, tycker också höstarna blivit mildare och väsentligen längre. Numera är det höst fram till jul och vinter januari-mars. Här kom dock den obligatoriska frosten i helgen en vecka före älgjakten som infaller andra måndagen i oktober. Sommarblomningen blev med ens brun. Pumpablad och krasse ligger slickade i slemmiga sjok, men nu räknar jag med att jag ska få god tid på mig att hösta in.
  Vackra bilder som alltid! Saknar mitt höstsilverax som fick gå hädan i förra årets torka.
  Kram
  /Anette

 11. Carina den 8 oktober, 2019 kl 09:44

  Tack Anette!

  Det är alltid kul att höra men extra kul från en duktig fotograf. Påminn mig så kan vi ordna nytt silverax till dig. Jag håller ju på och flyttar, delar mm… Det är bara det vanliga som jag är orolig för men hittade 3 små bitar till slut där sorken härjat.

  Jag har inga direkta höstfärger alla lönnar, parrotia och annat till trots. Men ekarna börjar bli fina. så jag är extra glad för alla vintergröna blad – det lönar sig att ha många kort i leken ibland 🙂

  Kram, Carina

 12. maggans blogg den 9 oktober, 2019 kl 15:25

  Hej!
  Så fina höstblommande växter du visar bilder på så vackra bilder .Håller med dig om att höstarna har blivit varmare här där jag bor hade vi snö när jag växte upp redan i September men nu kommer den inte förrän bra mycket senare..Jag sörjer inte alls det för då får man glädjas över höstblommande växter.
  Fortfarande kan man plantera lökar i jorden då vi inte har någon tjäle ännu i backen.
  Ha det gott/Margareta

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.