Inspiration i adventstider - kottar och mossa

Inspiration i adventstider

Inspiration i adventstider och resan mot jul

Inspiration i adventstider kan vara vad som helst eller ingenting. Jag har hittat två lökar av amaryllisen ’White Garden’, plockat kottar i Frankrike och gått några svängar i skogen. Advent kommer bli perfekt när jag hittar ett par aprikos julstjärnor och sista detaljen – signatur – är broderad på löparen. I år är ett avslutningsår. Så nu kommer jag ge mig själv tillåtelse att rita ett nytt broderi när det andra är klart. Det går ganska sakta med broderierna när jag bara syr ca 1 månad per år. Lagom till advent ska jobbet lugna ner sig och vi ska haft en första pilotomgång av en ny utbildning. Sen kan jag dricka glögg och njuta av lugnet, eller?

Gammaldags lugn

Jag har varit i Oslo hela veckan och i lägenheten fanns inget internet – helt underbart. Musik i lurar och handarbete i händerna. Jag är bra på att inte bry mig annars heller men det var en lite, nja väldigt gammaldags känsla över den här veckan. Det fanns inte ens TV… Tror jag har sagt det förut men jag tycker om november och det där lugnet som lägger sig efter en intensiv vår och sommar. Det mysiga fram till jul där man kan förbereda så lite eller mycket man vill. Det sista är och blir viktigare för varje år – det ska vara kul, skönt och lustfyllt. En sista rhododendron, ’Helen Martin’, ska hämtas och komma i jord. Satte den på försommaren och vattnade men vattnet tog tydligen magnolian jämte hand om. Nu hittade jag den i Sverige och plantskolan hade ett exemplar kvar. Lika bra att slå till efter att alla i styrelsen sa – å Helen Martin var så vacker i sommar.

Inspiration i adventstider – sånt här gör jag…

Den här ’korgen’ utan botten gjorde jag i mellandagarna förra året. När jag tittade på klippet hur den gjorts så surrade man bara. Funkar sådär upplever jag och det syns ju rätt tydligt nu när den varit ställd åt sidan ett år. Jag ska bättra på kryssen med limpistol och få till en beständig form bara jag hittar pistolen. Inuti planterade dem iskonvaljer… Jag tyckte konvaljerna var dyra och gjorde  ’bara’ en fin bukett i oasis. Jag dimensionerade grenkorgen till ett vackert fat från början. Satte korgen på plats, blötte oasis och la i en tjock plastpåse eller plastbytta som man kan gömma i botten av korgen och sen fyller jag på med blommor.
Inspiration i advenstider - korg av mossiga grenar

Korg av mossiga grenar – man anar krysset i framkant, en rad i midjan och sen en rad kryss i ovankant när jag är klar

 
Inspiration i adventstider - kottar och mossa

Inspiration i adventstider – kottar och mossa, kottar från Magnolia grandiflora, Platycarya, Pinus bungeana och Cunninghamia förutom de från förra året

Eller mossa, kottar, blad och bär till en krans – enkelt men vackert. Vill inte göra en 100 %-ig repris av förra årets men jag gillar det röda och det gröna ihop… Förra årets syns härunder. Jag ska fundera lite till på årets upplaga. Jag har magnoliakottar, kottar från Cunninghamia och Platycarya förutom att kottarna från förra året finns kvar.
Advent - adventskransen är klar

Adventskrans med enkla saker från trädgården och en liten bunt grönt från blomsteraffären

 

När jag plockar

Allemansrätten säger att man får plocka grenar från marken och mossa till husbehov. Jag är ändå försiktig med mossan eftersom det finns så många arter och flera är fridlysta. Så titta efter innan du plockar. Nu har vi egen skog och där kan jag tillåta mig att vara friare med vad jag plockar i grenväg. Det växer riktig renlav – det vi kallar vitmossa – här på skogen men den får bli kvar. Den växer så eländigt sakta att det är ren egoism att ta av den. Bättre att gå ut i skogen, man kan ju ta med en termos och något gott att äta, ett sittunderlag och njuta mossan på plats. För några år sen skrev jag om tillåtet – lämpligt – olämpligt för mig är renlaven tillåten men väldigt olämplig. Inspiration i adventstider är nästan temat för  Trädgårdsfägring. Egentligen bara inspiration. Så klicka på länken för fler tankar om inspiration så här års.  Blommigt fredags foto har blommor på fredag som stående tema.

28 Kommentarer

 1. Elna Slot den 23 november, 2018 kl 18:23

  Hvor er det en smuk adventskrans! De forskellige grå og grønne planter klæder moskransen, og de røde kornelgrene er en fin kontrast. Jeg kan godt lide, at der udelukkende er brugt naturmaterialer.

  Hilsen Elna

  • Carina den 23 november, 2018 kl 19:38

   Tack Elna! Det måste vara naturmaterial det är otänkbart med något annat. Tycker också den röda kornellen är vansinnigt fin mot det gröna och grå.

   Tack detsamma! Carina

 2. Lisbeth Klastrup den 23 november, 2018 kl 18:54

  Flotte dekorationer med naturmaterialer, det er det jeg bedst kan finde ud af. Jeg er ellers ikke særligt kreativ, kranse prøver jeg slet ikke at lave.
  Hilsen Lisbeth

  • Carina den 23 november, 2018 kl 19:39

   Det är egentligen samma här men jag gör dem om jag har lust. Och vackra kottar kan ge mig lust 🙂

   Ha det gott! Carina

 3. Karsten F den 23 november, 2018 kl 20:13

  Hej Carina

  Ja de blir full godkänt, dessa inspirationer! Enkla och fina!
  Bra du skriver om allemansrätten . Många tror det bara är en rätt – men det är också ett ansvar!

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 24 november, 2018 kl 08:35

   Tack Karsten!

   Allemansrätten – det är precis som du skriver. Och kommentarerna man kan få om man näns be någon, vänligt, att låta bli att göra skadliga saker är hårresande.

   Tack detsamma! Carina

 4. Anne, hagenvår den 23 november, 2018 kl 21:35

  Hei Carina!
  Liker så godt at du skriver godord om november. Det er en måned jeg sliter med, og da er deilig at du viser hva som er bra. Det er viktig at du skriver at det ikke er bare å gå inn i skogen å forsyne seg.
  Vakker krans. Klem Anne

  • Carina den 24 november, 2018 kl 08:33

   Hej Anne!

   Vi kan byta och du kan få boosta mig i januari och februari. Två månader jag tycker är långtråkiga, riktigt tråkiga. Vi behöver tyvärr nog sätta upp skyltar om ridning förbjuden. Vi kör inte själva med traktor på skogsvägarna när det är blött och bottenlöst. Sånt begriper inte ryttare… Och inte heller att dem är skyldiga att rätta till efter sig.

   Kram, Carina

 5. Sabelhagens olivlund-Maria den 23 november, 2018 kl 21:48

  Hej. Vilken härlig kasse med material från naturen. Jättefin krans också.
  Jag måste bege mig ut i skogen någon dag och se vad som finns häromkring:). Och nu påminde du mig om att jag har pinjekottar från Kroatien någonstans i gömmorna… undra vart de hamnat efter flytten…
  Ha en fin helg
  Kram Maria

  • Carina den 25 november, 2018 kl 10:04

   Tack Maria!

   Pinjekottar har jag för mig är stora och fina – bra till mycket. Det är härliga dagar att ge sig ut i skogen för inspiration just nu. Här ligger ett fint lager pudersnö kvar. Så idag blir det matsäck och skogstur 🙂 Lycka till med letandet i flyttlådorna.

   Kram, Carina

 6. Luna Ek den 23 november, 2018 kl 21:59

  Fantastiskt vacker krans och korgen var också annorlunda. Bästa dekorationerna kommer från naturen helt klart. November är en skön månad, det tycker jag med.
  Trevlig helg
  Luna

  • Carina den 24 november, 2018 kl 08:31

   Tack Luna!

   Nu ska jag bara komma på vad jag vill göra i år. Kanske blir det inget alls till slut 🙂 Men naturen är bästa både inspirationen och källan.

   Tack detsamma! Carina

 7. Marit den 23 november, 2018 kl 23:20

  Nydelig krans! Jeg hater november, men du har rett i at en skal roe seg ned og ta det litt rolig på slutten av sesongen.
  Jeg lagde så mye sånt før, men nå blir det ikke noe og spesielt ikke nå.

  Klem, Marit

  • Carina den 24 november, 2018 kl 08:30

   Man kan se det så här… När november är slut nästa vecka så är din hatmånad över. Jag tycker januari och februari är skittråkiga oavsett väder och det har jag att se fram emot not!

   Jag gör arrangemang och kransar om jag känner för det. Annars blir det lätt som en cementerad tradition som tar mer energi än den ger 🙂

   Kram, Carina

 8. Gunilla Teckenberg den 24 november, 2018 kl 08:28

  Hej Carina!

  En riktigt vacker krans, att pynta torde vara min absolut sämsta gren här i livet eller så är det så enkelt som att intresset saknas . Utan övning ingen färdighet men jag vet när jag ser något vackert – som din krans. Påsen med tillbehör är också riktigt fin precis som den är.

  Tack för ditt ställningstagande för renlaven som lever farligt i dessa tider. Den växer ca 1 cm i året och det säger sig självt hur sårbar den är. I fjol fanns en bit renlav i en inköpt julgrupp, den torkade förstås under helgerna men efter nyår satte jag ut den på en sten och när den kom ut i den fuktiga luften fick den liv igen. Den växer nu på en sten här några meter från huset.

  Kram!

  • Carina den 25 november, 2018 kl 10:08

   Hej Gunilla!

   Tack – jag blir jätteglad för din återkoppling 🙂 Det är rätt självklart för mig att visa omsorg. Och din berättelse om hur du planterade ut mossan senare fick mig att bli inspirerad. Kanske skulle köpa till adventsljusstaken och sen etablera den ute.

   Jag pyntar bara när jag har lust och om jag kommer på någon idé som jag gillar. Det är fler år och säsonger som jag inte gör det. Jag har sommarblommor i kruka långt ifrån varje år. Kransar – oftast räcker inte tiden. Buketter däremot kan jag gärna ta en extra runda för att samla ihop 🙂

   Kram, Carina

 9. Marika den 24 november, 2018 kl 22:29

  Hej Carina!
  En riktigt fin krans, du får visa hur den blev i år. Har samlat kottar från min gran och tallkottar från Hangö, men så brukar det sluta med att jag köper färdiga kransar som scouterna säljer på julmarknaden.Renlav och mossa är vackrast i naturen.
  Ha en fin söndag /Marika

  • Carina den 25 november, 2018 kl 10:11

   Hej Marika!

   Jo när jag kommer dit så ska jag försöka komma ihåg att dokumentera inte bara det färdiga resultatet. Känner igen det du skriver, det är många gånger jag samlat utan att använda. nu har jag några tallkottar jag lägger på ett vackert fat tillsammans med 2 singelljusstakar i glas. Enkelt, lätt och vackert.

   Tack detsamma! Carina

 10. maggans blogg den 25 november, 2018 kl 09:04

  Hej Carina
  Det var en mycket fin krans.,
  Man kan göra så mycket vackert av naturens olika material men som du säger så ska man fara varsamt fram.Jag brukar mest plocka renmossa som växer mycket här den brukar renarna gilla när de kommer ner till vår kust.Det är ganska så härligt när man kan åka till sin egen skog något som även jag gör och plocka det man behöver och njuta av skogen man vandrat i som barn då får man göra flera saker samtidigt .Ha det gott/Margareta

  • Carina den 25 november, 2018 kl 10:10

   Hej Maggan!

   Ja ni har ju en helt annan situation med renlaven än vi har här. Och det är ju det jag tänker ska styra. Du känner känslan – det var så ljuvligt tyst häromdagen. Vet inte hur det går till men bara några millimeter snö gör skogen ännu tystare och lugnare. Det är som den stannar upp medan jag och snön är på besök.

   Tack detsamma! Carina

 11. Rost och rädisor den 25 november, 2018 kl 16:56

  Proffsklass på den kransen! Jag brukar materialet låta inspirera mig till vad det ska bli. Hittar jag en gren med ovanligt snygg lava på måste den få vara med: ) Tack för påminnelsen om iskonvaljer. Än är inte marken hårdare än att jag kan gräva upp några gäng.
  Kram
  /Anette

  • Carina den 25 november, 2018 kl 19:12

   Tack Anette – det värmer 🙂 Hmm… då kanske jag också kan gräva lite. Här har inte tjälen gått ner i backen heller. Jag har däremot plockat lite lava som landat på backen och några grenar. Det är bara limpistolen jag inte vet var den hamnat.

   Kram, Carina

 12. Lotta den 25 november, 2018 kl 18:30

  Väldigt vackert. Vi har ju mossa upp över öronen här i fruktmarknaden men jag nänns knappt plocka någon, den är ju så vacker på stock och sten. Ha en fin vecka /Lotta

  • Carina den 25 november, 2018 kl 19:14

   Tack Lotta! Förstår vad du menar. Jag brukar försöka hitta något ställe i skogen där det har avverkats så att mossan ändå förstörs. De brukar inte klara av skillnaden från skugga till gassande sol.

   Tack detsamma! Carina

 13. Gunilla Malmström den 25 november, 2018 kl 23:03

  Kransen är underbar. Vackert och naturligt med kottar och mossa . Jag beundrar alla er som kan få till sådana fina prydnader. Det ser enkelt ut men det är det ju inte alls. Själv är jag hopplöst urkass på att pynta både inne och ute./ Ha det bra. Gunilla

  • Carina den 27 november, 2018 kl 20:02

   Tack så mycket! 🙂

   Vi är bra på olika saker helt enkelt. Jag brukar binda ihop ett antal mindre buketter, bara 3-4 kvistar som är ganska korta, och dra tråd runt. Sen lägger jag de en efter en på stommen och virar tråd runt. Då blir det mycket mera hanterbart och man kan experimentera. Lätt att ta bort en utan att behöva börja från början.

   Ha det gott! Carina

 14. Linda den 30 november, 2018 kl 10:39

  Hej!

  Vilken fin krans! Jag var på pysselkväll med tjejer från mitt gamla jobb i går. De flesta gjorde krans, men jag gjorde en julkula. I morgon blir det dock en tur till jaktstugan och skogen för att utse årets granar och kanske hämta lite pysselmaterial. Jag har dock så fullt upp med annat just nu att jag inte riktigt känner sug för att pyssla utöver pysselkvällar med andra. Men vem vet – lusten till det kanske kommer 😀

  Kram
  Linda

  • Carina den 3 december, 2018 kl 08:19

   Tack Linda! Tycker julkula lät väldigt spännande. Jag kan se den hänga både ute och inne beroende på material. Är det en färdig stomme du köpt? Känner igen bristen på lust, jag har haft och har lite för mycket på jobbet och då dör kreativiteten till viss del. Så det var lagom att sätta sig och bara rita av något färdigt igår.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.