Trädgårdsväxternas hej - Helleborus niger 'Jesko' - julros

Trädgårdsväxternas hej till publiken

Trädgårdsväxternas hej till publiken… ”Säg hej till publiken” veckotema som utmanar. Trädgårdsväxternas hej! antingen det är en lysande soloprestation eller en mera diskret stöttande position så förtjänar alla att uppmärksammas, att få sin stund av storhet. Resultatet blir inte bättre än svagaste länken är väl ett annat sätt att uttrycka det på.

Svårt ämne – säg hej till publiken

För i trädgården vem odlar jag som inte förtjänar ett ’Hej’? Men det finns säkert plats för både primadonnan och de som lyfter henne. Dessutom har ju olika säsonger olika primadonnor – sådär då var urvalsproblemet löst…

..eller inte riktigt för det är fortfarande svårt att tratta ner en samling som om jag ska vara ärlig är uppe i ähum… ..2.693 levande och älskade stycken. Inte skryt bara dårskap! Men att de var många anade du nog redan. Men en sak jag ALDRIG gör är en sammanställning över vilket ekonomiskt värde de utgör inte ens för alla de 658 som försvunnit på vägen och som i vissa fall ersatts. En överlevnadsprocent på i runda slängar 75% känns ändå bra med tanke på att jag sällan bryr mig om zon även om jag tittar på densamma. Jag vill testa..

Aucuba japonica 'Variegata'
Aucuba japonica ’Variegata’ just nu tittar jag gärna på vintergröna växter och är glad för att jag började komplettera trädgården med ’tråkiga’ barrväxter och rhododendron. De är underbara och långt ifrån tråkiga enligt mig
Trädgårdsväxternas hej - Acer palmatum 'Okukuji Nishiki' - japansk lönn
Acer palmatum ’Okukuji Nishiki’ – japansk lönn – som vi sällan ser dem nämligen i blom och blommorna följs av vackra fröställningar som kan ha dramatiska färger. Till exempel har den japanska gyllenlönnen mörkt röda blommor och fröställningar mot de limegula bladen

När jag tittar på Magnolia macrophylla, storbladig magnolia usch vilket tråkigt namn, börjar jag skratta… Ser hur hen försöker gömma sig bakom en lilja och visst kan jag låtsas att den inte syns fastän bladen skriker – se på mig. Den är för övrigt en av alla de där som inte ska gå men har överlevt en vinter vilket är bättre än ingen vinter alls. Nu har jag ett antal rhododendron med varierande låg härdighet planterade…. Rh. beanianum, macabeanum, rotshildii, falconeri och charitopes med flera. Flera av de här buskarna kommer dessutom påminna mig om trädgårdsmänniskor jag mött.

Trädgårdsväxternas hej - Magnolia macrophylla
Magnolia macrophylla är svår att missa och jag som tyckte att M tripetala har stora blad… ..får fota en jämförelse till sommaren

Tidsaspekten

För visst spelar det roll vem vi tittar på och när. Trädgårdsväxternas hej i januari är inte detsamma som det i juni. Jag tänker på till exempel snödroppen som skriker ut sin existens även som ett litet grönt skott i december bara för att jag vill ha vår. Och som sen fortsätter sin skrikiga resa i vitt och grönt mot bar jord. Den skulle sannolikt förlora mot en lika vit och grön pion i juni om de nu blommat samtidigt…

Trädgårdsväxternas hej - Galanthus nivalis - snödroppe
Galanthus nivalis – snödroppe – de börjar titta upp
Frösådda pioner - Paeonia ostii seedling
Frösådda pioner – Paeonia ostii seedling som gömde blomman lite blygt bland bladen men kommer bli primadonna när hon blir större
Helleborus niger - julros
Helleborus niger – julros – för jämförelsens skull. La till det när Linda frågade och ni ser ju själva
Helleborus niger 'Jesko' - julros
Helleborus niger ’Jesko’ – julros i HGC – Helleborus Gold Collection. Blommar så här vackert här och nu

Trädgårdsväxternas hej…

Här och nu är det fortfarande julrosorna, H niger Jesko’ som blommar helt fantastiskt. De lägger sig ner vid minusgrader men reser sig sen igen. Bilderna tog jag på nyårsafton efter att vi haft minus ett par dygn. Jag har plockat bort överblommat och de visar att de gillat regnet sådär… och ändå är de så här fina fortfarande. Första blommorna visade jag i november. Nu har de blommat i två månader och ser ut att fortsätta länge än. Och arten, den vanliga H niger börjar blomma så smått men långt ifrån så fint som ’Jesko’. Jag har sett flera andra från samma hybridisör och serie runt om på plantbutiker och florister nu runt jul… De är värda pengarna.

God fortsättning på 2020 – jag firar solskenet med att köra gödsel! Trädgårdssäsongen har startat igen…

..och PS. idag såg jag en Iris reticulata ’North Star’ med en knopp färdig att slå ut… Dåraktigt eller hur?

23 Kommentarer

 1. Linda den 3 januari, 2020 kl 19:50

  Ja, värmeväst. Det är skönt! Det var maken som såg sådana på en jaktmässa i somras och i höstas bestämde vi oss för att ge sådana till varandra i julklapp. Jag känner mig nästan som om jag spelade i Star Trek när jag trycker på knappen för att reglera värmen. Den går att fixa till i en app också. Hahahahaha! Lite fånigt, men sååå skönt 😀 Och om jag inte fryser så kan jag ladda mobilen i powerbanken i stället 😉

  Tack för din omtanke. Jag vet. Man kan inte hinna med allt. Men jag har trollat bort väldigt mycket odlingsyta genom att ge massor av plats åt den finfina jordgubben mara de bois. Och nu försöker jag som bäst tänka ut smarta sätt att ha massor av fina blommor med så lite jobb som möjligt. Det kan hända att jag kommer att bli tvungen att bli mer perenn 😉

  Vilket fantastiskt stånd med julrosor! Hur sköter du dem? Mina bor ihop med en pion och är inte alls lika maffiga. Fast de blommar vackert just nu. Tar gärna del av eventuella knep. Eller är det just för att du har ”jesko” som det blir så bra? Jag får hålla utkik i så fall.

  Stora bamsekramar
  Linda

  • Carina den 3 januari, 2020 kl 20:01

   Mer perenn – jo så är det nog om det blommande varit annueller 🙂 Låter skönt och väldigt modernt och ladda telefonen är bra. Kommer den med rena fickor ogenomträngliga för jord också… Jag har fått lägga ifrån mig telefon och bilnycklar när jag är i trädgården de dammar igen.

   Jag skulle säga att det är Jesko synd jag inte la till bilden på den vanliga niger – kan göra det nu så ser du skillnaden. Andra skillnaden är att Jesko står egentligen alldeles för torrt för julrosor och ganska soligt. Den vanliga står mera skuggigt men jag har aldrig fått så mycket blom på en vanlig niger. Och som sagt serien kallas guld kollektion och blomrikedom och lång blomningstid ska ha bidragit till det 🙂

   Kram, Carina

 2. Villroses hage den 3 januari, 2020 kl 23:19

  Hvilket tall 😀
  (jeg tør ikke telle, tror jeg)
  For noen herlige primadonnaer! Nå er det ikke så veldig, veldig lenge til vi kan nyte Helleborus og skjønne peoner,,,

 3. Carina den 4 januari, 2020 kl 09:25

  Ja det är ju det… Men jag har hållit på med trädgård sen början av 90-talet så det är kanske inte så konstigt trots allt. Och i perioder har jag sått väldigt mycket olika. Vi har mycket fint vi kan odla eller hur 🙂

  God Fortsättning! Carina

 4. Anita den 4 januari, 2020 kl 10:21

  Vilket härligt inlägg Carina! Jesko ska jag försöka få tag på, du har ju tipsat om den tidigare. Nu har jag lyckats hitta ett hörn i trädgården där Helleborus verkar trivas (äntlligen) så det ska utökas i år. Där har jag både niger och orientalis.
  Gillar också jämförelsen med snödropparna och pionerna. Snödropparna inser nog att dom ska komma tidigt, när dom kan riktigt glänsa trots sin litenhet. Hur glad blir jag inte när jag äntligen ser de. första snödropparna i min sena trädgärd. Men om dom skulle komma samtidigt med pionerna, ja då skulle jag definitivt inte se dom.

  Kram Anita

  • Carina den 4 januari, 2020 kl 10:33

   Tack Anita 🙂 så glad jag blir!

   Jag har sett ’Jericho’ och åtminstone en av pojknamnen på J i handeln här runt Göteborg i vinter. Tror de är lika bra allihop. Jericho vill jag ha för den ser ut att ha en mer koppformad blomma.

   Jag hittade en iris i knopp som visade färg igår. Får nog skörda den innan den blir nyårsprimör för ett rådjur… Och blanda Trico Garden för de tror jag har nån slags kvällsbuffé hos mig. Men ok de tar de gamla bladen på alunrot, blåsippor och annat så kanske är de lite arbetsbesparande också.

   Kram, Carina

 5. Lisbeth Klastrup den 4 januari, 2020 kl 15:52

  Din H. Niger står flot, den vil ikke gro i min have. Mine vintergækker titter også op, men det varer lidt, inden de er i fuldt flor.
  Hilsen Lisbeth

  • Carina den 4 januari, 2020 kl 18:08

   Vad synd att de inte fungerar hos dig men det är lika br aatt acceptera att man kan inte odla allt. Jag har alltid haft svårt att odla rosor i de jordar jag haft.

   Ha det gott! Carina

 6. Marika den 4 januari, 2020 kl 19:28

  Hej Carina!
  Dina helleborus är så fina, brukar ha några varje år som blommar, men inte med så många blommor som du har. Hoppas de nya från mässan skall visa sig med knoppar. Det brukar bli lite si och så. Men envist skaffar jag nya.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Carina den 5 januari, 2020 kl 10:20

   Hej Marika!

   Ska försöka inleda inläggen med ’hej’ från och med nu men det sitter i fingrarna att inte göra det… Fast det ser så trevligt ut. Det är därför jag är lite förvånad äver hur de här har börjat blomma. De första två satte jag ut våren -18 som ju var en bedrövligt torr sommar här. De andra två våren 2019 och 3 av 4 blommar så här. Det känns väldigt ovanligt för julrosor som brukar kinka några år innan de blommar odentligt. Så därför tänker jag det är en bra plan att envist skaffa nya.. Jag har ett antal sådda sorter på gång och jag fortsätter så nya – bara för att få vänta kanske 🙂

   Tack detsamma! Carina

 7. Elna Slot den 4 januari, 2020 kl 22:16

  Du har ret, alle både store og små fortjener et “hej”. De gør jo deres bedste, og de er hver især smukke. Nogle er diskrete og ydmyge, andre er mere sådan “her kommer jeg”. Men i den store sammenhæng er de hver især en vigtig brik.
  Dine juleroser er utrolig smukke.

  Hilsen Elna

  • Carina den 5 januari, 2020 kl 10:22

   Hej Elna och tack!

   Försöker föreställa mig en trädgård full av primadonnor och det känns inte alls bra trots att det bara är på låtsas. Å andra sidan blev jag jättenöjd med hur jag fick en brun gren att bli en fin kant mellan brun jord och det malda kompostmaterialet. Så jag håller mig kanske i de mer lågmälda nyanserna 🙂

   Ha det gott! Carina

 8. Susie på Stjärnarve... den 5 januari, 2020 kl 12:15

  Här har det varit så blåsigt dom sista två dagarna att t.o.m. Santos vill in direkt efter uträttat värv, så att titta efter nåt som ser bra ut och som tål att fotas har jag inte haft lust med. Istället har jag ägnat mig åt att ta ner alla julprydnader jag haft uppe. Nu har jag ”bara” det lilla vitrinskåpet och metall/glashyllan med tomtar kvar, samt kulorna i granen och julgardinerna i dom fyra fönstren i köket och matrummet. I år fyllde jag en liten låda med sånt som jag har haft i ”reserv” och så fick Rolle kasta dom sakerna åt mig – innan jag ångrade mig! Tog ändå flera dagar att få bort grejorna.!! Skåpet, hyllan och gardiner samt kulor får vara kvar ett par dagar till. Man ska ju inte förta sig…..
  KRAM/Susie

  • Carina den 5 januari, 2020 kl 15:47

   Jovisst har det blåst, varning för styv kuling, men det har ändå varit fantastiskt och dessutom härligt solsken.

   Ha det gott! Carina

 9. Lisbeths Haveblog den 5 januari, 2020 kl 13:49

  Ingen gider se en ballet med kun solister eller høre en opera med kun arier. Vi må have det hele for at nyde det hele. Også i haven. Og du beskriver det så fint 🙂
  Din Jesko noterer jeg mig. Den er smuk og tidlig.
  Klipper du ikke bladene af dine helleborus?
  Lisbeth

  • Carina den 5 januari, 2020 kl 15:49

   Haha – vilken bra liknelse , en balett med bara solister. Undrar hur kort tid det skulle ta innan de krockar 🙂 Ja kika efter den eller syskonen för de är mycket fina. Jo jag klipeper bladen av H x hybridus i de flesta fall. De här niger och nigerkorsningarna har hittills haft väldigt fint och friskt bladverk som jag värdesätter så här års. Men så fort det tenderar att se fult ut, svartfläckssjuka, så åker dem…

   Ha det gott! Carina

 10. Inger Kring den 5 januari, 2020 kl 15:09

  Vintergröna växter är guld värda, särskilt nu när vintrarna inte längre är så snörika.. ’Jesko’ – julros är verkligen fin, jag har bara arten plus en rosa.
  Kram

 11. Carina den 5 januari, 2020 kl 15:51

  Det är underbart att se de gröna bladen nu och jag gillar de som dessutom är variegerade som Aucuba och en Osmanthus som jag har. Julrosorna har också fina blad just nu. Du kanske behöver investera i någon mer vid ditt nya boende 🙂

  Kram, Carina

 12. maggans blogg den 6 januari, 2020 kl 08:49

  Hej Carina!
  Så underbart med Snödroppar och Julrosor och annat vackert som blommar hos dig just nu.Här hos mig så ligger det ett vitt snötäcke över mina blommor jag får vänta någon månad till men jag är ju van med det i den växtzon som jag bor i.Ha de gott /Margareta

  • Carina den 6 januari, 2020 kl 09:10

   Hej Maggan!

   Dessvärre så blommar inga snödroppar ännu och det är nog klokt av dem. Det är en gammal bild för illustrationens skull. Men julrosorna är här och nu. Din växtzon med stabil vinter och snö skulle många av mina växter må väldigt bra av. Här är så varmt nu att jag är rädd för att när frosten kommer så kommer det göra större skada än om vi haft en lägre temperatur.

   Tack detsamma! Carina

 13. Gunilla Teckenberg den 6 januari, 2020 kl 10:11

  Hej Carina!

  Trevliga betraktelser över trädgårdslivets glädjeämnen och ibland förluster. Jag har heller aldrig räknat vad det kostar i pengar, det är en hobby som tillför så mycket i livet så jag ser på det som något som aldrig kan värderas i pengar, dess värde ligger utanför ekonomin åtminstone i min värld. Allt räknas numera i termer av kostnader /tillgångar så jag vill gärna fortsätta att låtsas att trädgården har en högre dimension som inte kan mätas i pengar.
  Här blommar också H. niger men jag har inte varit ute i trädgården på ett tag, rädd att det börjar sticka upp lite grönt här och där som inte klarar sig om vintern anländer och det skall väl den göra även om prognoserna just nu lovar något annat.

  Kram!

  • Carina den 6 januari, 2020 kl 15:44

   Kloka ord och jag tänker nåt liknande. Mindfulness kommer gratis och jag har löst många problem medan jag jobbat i trädgården. Så gör jag ett mjukt business case på trädgård och växter är varje investering återbetalad med råge.

   Jag tror också vintern kommer men ju längre det är varmt innan det blir vinter desto större tror jag tyvärr att skadorna blir. Så jag skulle hellre få vintern nu eller inte alls…

   Kram, Carina

 14. Anja Hill den 9 januari, 2020 kl 06:37

  …och jag säger
  Hej Carina!
  Fint inlägg med underbara bilder!
  Jag har då aldrig fått julrosblomning före mars i rabatten. Men i kruka har det gått bättre.
  Bilden med den japanska lönnen är som en osannolik dröm!
  Trädgårdsäsongen har börjat även hos mig – lite försiktigt. Numera ligger emfasen på försiktigt….
  Önskar dig en god fortsättning!
  /Anja

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.