Clematis viticella 'Jenny', viticellaklematis

Ytterligare en vecka till ända

Ytterligare en vecka och inget nytt..

Augusti rullar på ibland som ett expresståg, ibland i lite mer stilla mak. Temperaturen är lägre. Jag fryser men växterna mår bättre. Rhododendron som jag var orolig för i värmen har nu rätat skotten och gillar verkligen temperaturen. De som ser ut att ha lämnat får ändå stå kvar ett tag.. För i veckan fick jag se att Clematisen jag skrev hade dött, en viticella sort som heter ’Jenny’ återuppstått. Så frågan jag haft i huvet när jag kört jord och sand är – när ska man ge upp något?

 

Clematis viticella 'Jenny'

Clematis viticella ’Jenny’ har precis skickat upp ett skott, första i år

 

Jag föredrar halvfullt versus halvtomt. Jag kan bli rent provokativ när jag möter människor med halvtomma glas. Det är nån slags motreaktion. Visst har tråkiga saker hänt och kommer fortsätta hända men handen på hjärtat – det kommer nästan alltid något bra ut av det till slut. Eller kanske handlar det bara om fokus? Vet att inte alla tänker så…

Ytterligare om SEO och trädgård

Jag deltog i en tråd om SEO, det som påverkar hur google rankar våra inlägg, och det klassiska uttrycket – still confused but on a higher level – känns aktuellt igen. Och en sanning som någon skrev – använd aldrig samma bild flera gånger gjorde mig lite trött. Så just nu famlar jag runt och funderar på lösningar för bilderna i blogginläggen behöver utrymme. Bilderna i växtporträtten behöver utrymme, utrymme kostar pengar. Tänk om jag ska dubblera allt…

Istället..

Har jag kört grus och jord, många skottkärror. Skapat en förlängning av planteringen jag gjorde i juni. Och eftersom den fortsatte ut ur skuggan och västerut fick den heta ’solsidan’.  Fyndigt eller hur? Och det är inte det enda namnet som poppat upp. Jag har planterat de flesta träd och buskar jag skaffat i sommar, liksom ett stort antal irisar och spännande lundväxter. Irisarna och lundväxterna kommer från trädgårdsbesök och trädgårdsvänner. Så när pseudatan från Marit blommar kommer jag ihåg vår pratstund i skuggan under parasollet, följt av besök på plantskola.

Iris pseudata 'Shirabyoshii'

Iris pseudata Shirabyoshii – pseudata irisar blommar sent och väldigt länge. Fantastiska tillskott i rabatten. Blommade i bänken

 

Eller styrelsemötet i rhododendronsällskapet när värdinnan efteråt ville bli av med de krukade irisar hon hade kvar. Besöket i trädgården som har allt man inte visste fanns… ..sannolikt den mest specialsorterade trädgård för lundväxter som finns i Sverige. Ytterligare fler växter att plantera i torkan – galet. Men… nyplanterade växter gör sig inte så bra i bild eller hur? Och det här var innan jag hittade ett antal lönnar och lundväxter. Jag håller tummar och tår för att det mesta överlever och då kan jag visa olika variegerade ramsväxter:  Uvularia och Disporum, fler ormbunkar och sockblommor, Epimedium till våren.  Variegerad Syneilesis…. ..just nu är glaset helfullt av optimism.

Ytterligare ett antal skottkärror senare - ny plantering har skapats

Solsidan går ända bort till det gamla bordet. Växterna i framkant och i kallbänken har fått sin plats och plasten i högra övre kanten är täckt

 

Det är lördag och en ny helg, dags för en ny vecka hos ’Trädgårdsfägring’. Själv ska jag fika med en långväga fd kollega och nu god vän. Bra med idrottande och tränande ungdomar 🙂

Ha det gott!

28 Kommentarer

 1. Villa Ryttarängen den 18 augusti, 2018 kl 08:21

  Vilken otroligt vacker blå färg. Vilken tur att den överlevde. Kraaam Pia

  • Carina den 18 augusti, 2018 kl 09:07

   Tack – javisst är den sagolik 🙂 Och därtill ett reafynd.

   Kram, Carina

 2. Marika den 18 augusti, 2018 kl 09:03

  Hej Carina!
  Vilken härlig färg på Jenny, råkade ut för samma sak för några år sedan då min Summer Snow inte såg halvdöd utan heldöd ut. Den fick dock vara kvar för att inte störa kringvarande växter. Klippte ner den helt och ha, där fick jag, den skickade upp nya skott och efter ett tag var den lika stor och frodig som den alltid varit. I år står den torr och tråkig ,inte ett livstecken, så nu tror jag att den är heldöd. Men väntar ett tag till, sen åker den.
  Ha en härlig helg /Marika

  • Carina den 18 augusti, 2018 kl 09:08

   Vänta du… för som sagt den här visade sig i veckan som gick. Jag gick och grävde ner några små rhododendron jag gett upp hoppet om… Man måste ju våga tro eller hur? 🙂 Summer Snow trodde jag annars var en odödlig.

   Tack detsamma!! Carina

 3. Villroses hage den 18 augusti, 2018 kl 10:38

  Vakre Jenny!
  Er egentlig imponert over hvor bra klematisene har klart seg i tørken. De som ellers kan lide av ”visnesyke” og litt av hvert…
  God helg!

  • Carina den 18 augusti, 2018 kl 14:41

   Tack! Visst är hon fin 🙂 Jag trodde den hade dukat under av den svåra vintern. Att skicka upp det första gröna i augusti är ju lite ovanligt.

   Tack detsamma! Carina

 4. Lisbeths Haveblog den 18 augusti, 2018 kl 10:43

  Fantastisk blå farve på denne årstid. Og fantastisk at den genopstod. Man skal nogle gange være meget tålmodig. Flere af mine clematis har haft det meget skidt i år. Jeg håber, de kommer igen for fuldt knald næste år.

  • Carina den 18 augusti, 2018 kl 14:40

   Mmmm jag håller med, den är riktigt vacker och inte direkt några röda pigment i heller. Jag ska flytta några clematis nu i höst. Men nästa säsong hoppas jag att reafynden, de flesta i vitt eller ljusa toner, börjar blomma 🙂

   Ha det gott! Carina

 5. Marie den 18 augusti, 2018 kl 13:45

  Det bliver så spændende at finde ud af, hvilke planter der faktisk er døde, og hvilke der bare er visnet ned ligesom din klematis.

  • Carina den 18 augusti, 2018 kl 14:39

   Ja utan tvekan… Clematisen är konstig för den har aldrig visat sig i år. Så jag blev väldigt glatt överraskad 🙂

   Ha det gott! Carina

 6. Marit den 18 augusti, 2018 kl 15:07

  Så nydelig ’Jenny’ er, og så godt at hun har stått opp fra de døde 🙂

  Koselig å se at pseudata blomstret hos deg. Ja, etter du var her ble det innkjøpt to parasoller her, så neste gang skal du få sitte i mer skygge 😉

  Kos deg i helgen!

  Klem, Marit

  • Carina den 18 augusti, 2018 kl 15:28

   Tack Marit! Det är stugsittarväder nu… ..grått och regnskadd, du vet sånt där fint, fint regn som tränger igenom allt.. Men så härligt med två parasoller 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 7. maggans blogg den 18 augusti, 2018 kl 16:20

  Man blir så otroligt glad när man ser att en blomma har överlevt den som man trodde hade gett upp så är det med min Nev Down den hade jag börjat glömma men så fick jag se att den överlevt och nu blommar den vilket är lycka i ett litet format.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 18 augusti, 2018 kl 16:57

   Precis så är det 🙂 Skottet är 10 cm högt ungefär men det känns som högvinst. Roligt att din ros överlevde den också.

   Tack detsamma! Carina

 8. Elna Slot den 18 augusti, 2018 kl 19:20

  Det er godt, der er “gang” i haverne igen. Planter, som man troede var døde, kommer pludselig med nye blade. Nyindkøbte planter bliver plantet ud i haven og trives. Og selv trives man ved, at man igen er kommet i gang med arbejdet i haven.
  Du må have en hyggelig weekend!

  Hilsen Elna

  • Carina den 19 augusti, 2018 kl 08:35

   Visst är det härligt 🙂 Det bästa är att bli av med växterna som stått i krukor, att kunna sätta ut dem. Det är så jobbigt och osäkert att vattna krukor. Det är lätt att det blir luftfickor stående i jorden och då är det kört.

   Tack detsamma! Carina

 9. Sabelhagens olivlund den 18 augusti, 2018 kl 20:12

  Hej Carina. Vilken jättesöt klematis, tur att den överlevde. Jag har ett staket som jag funderar att sätta någon klematis intill. Och så har jag en pytteliten bergsknalle på tomten, kanska kan plantera något fin där också. Vi får se:) Det är något planterat där redan, men det ser helrött ut så jag kan inte urskilja vad det är för växter.
  Ha en fortsatt fin helg
  Kram Maria

  • Carina den 19 augusti, 2018 kl 08:33

   Tack Maria! Den är fin och clematis går ju faktiskt att sätta i vas… Låter spännande med bergknalle och tomt. Det kanske är en mer lagom storlek när ni har sommarhus och annat också.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 10. Rost och rädisor den 18 augusti, 2018 kl 21:16

  Jag har en klematis som poppat upp efter tre år. Kommer bara ihåg att den är vit men den är hjärtligt välkommen. Härlig bild på din ’Jenny’. Mycket som jag vill kommentera.Vet knappt var jag ska börja.
  Får du nån ordning på hur rankningarna fungera så skriv gärna nåt om det. Använder sällan samma bild två gånger, men berätta gärna varför man inte ska göra det. Förstod inte. Dubblera allt, varför?
  Härligt mycket på gång i sista bilden. Jag blir sugen på att läsa på stickor och kika ner i påsar även om jag inte är nån samlare, men när det pysslas med växter går jag igång oavsett.
  Kram
  /Anette

  • Carina den 19 augusti, 2018 kl 08:32

   Du också – samma erfarenhet… Det ska jag komma ihåg.

   Jag har läst lite mer om SEO men har mest kroknat. Dubblera därför att jag idag kan ha samma bild i flera inlägg och/eller ett inlägg och växtregistret här. Ska jag istället ladda upp 2 eller fler bilder med olika namn av samma växt så drar lagringsbehovet snabbt iväg. Jag har redan fyllt knappt 70% av mitt lagringsutrymme. Google analytics känner igen namn, alt taggar och annat och dubblerat content betraktas som suspekt.

   Sista bilden skulle vara lugnare om jag fotade idag 🙂 Ska städa upp lite till och sen summera projekt anläggning sommaren 2018.

   Kram, Carina

 11. Rosor och ruiner den 18 augusti, 2018 kl 21:40

  Halvfullt är bättre än halvtomt, håller med dig! Det gäller att se det positiva i tillvaron, det brukar finnas små glädjeämnen även om det kan kännas mörkt på andra bitar..

  Ha en fin vecka!
  Kram Gunilla

  • Carina den 19 augusti, 2018 kl 08:23

   Exakt så känner och tänker jag 🙂 Och även om jag vet att vi har olika referensramar kring vad som är ett problem så kan jag ibland känna – skärp dig när jag hör om deras problem.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 12. Inger den 18 augusti, 2018 kl 21:49

  Verkligen fin klematis, de är ju lite luriga och kan ligga vilande i marken i flera år. Tror bestämt att du har en stor samling av växter och träd vid det här laget.
  Kram

  • Carina den 19 augusti, 2018 kl 08:21

   Aha… Det var bra att veta. Jag har en annan som jag trodde dött och den grävde jag upp. Den kunde stått kvar alltså. Ja den är stor samlingen… Insåg att perenner och lökväxter behöver kompletteras med träd och vackra buskar.

   Kram, Carina

 13. Merja den 20 augusti, 2018 kl 07:48

  Fullt upp med alla nya växter som ska ner… Rabatterna har en konstig förmåga att växa både på längden och bräden:))
  Kul att den fina Jenny tog sig! Många gånger är man nog för snabb med att gräva upp och slänga.
  Ha det gott!

  • Carina den 20 augusti, 2018 kl 19:40

   Ja härligt att fler än jag upplever samma sak 🙂 Nu kommer jag nog att vara ännu försiktigare med att gräva. Det får nog gå ett år innan jag ger upp.

   Tack detsamma! Carina

 14. FrkAnemone/Ulla den 20 augusti, 2018 kl 20:13

  Hvor er det en fin clematis, godt at den kom igen.

  • Carina den 24 augusti, 2018 kl 19:14

   Tack – jag är jätteglad 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.