
Vintergröna ormbunkar vi borde odla mer
Vintergröna ormbunkar – jag har ju blivit ormbunkstokig, också är kanske bäst att tillägga. Mest för att de har något magiskt vackert över sig på våren och ett exotiskt uttryck på sommaren. Men det finns ett antal som är fina här och nu. Med nu menar jag efter höststormar och även efter frost, jag har haft över 10 minusgrader ett par dygn och sen flera dygn med varierande antal. Snö – ja lite. Det värsta för de här gröna är faktiskt betande rådjur. Så när jag sprutade Trico på annat där de betar eller fejar åkte ormbunkarna med.
Utbudet av vintergröna ormbunkar
Jag har försökt skriva under bilderna var jag fått tag i dem. Och några finns i vanliga plantskolor, de kan ju dessutom oftast ta in om jag frågar i god tid. Ett annat bra sätt är växtmarknader som STA anordnar runtom i Sverige. Jag har köpt flera den vägen. Byta – alltid bra. Och sen brukar det finnas bra utbud på den stora växtmarknaden i Danmark 5:e juni och i Holland – hjälp nu har jag glömt vad den heter. Men på grund av Corona så skapade en av de största privata säljarna en lista och ordnade mailorder 2020. Jag har delat några 2020 och om det blir växtmarknader till sommaren kommer de följa med till tex marknaden i Uddevalla – STA, Bohuslän-Dal kretsen om du vill söka.
Styvbräken här under, en art i släktet Polystichum, är väldigt fin nu. Och jag är extra glad för just den här. Jag har försökt förut och den växte baklänges. Pratade med en av våra duktigaste odlare som sa – den är besvärlig, oberäknelig. Man gjorde en stor ormbunksplantering i Göteborgs botaniska för några år sedan och styvbräken var en sort. Och av alla exemplar så växer hälften och hälften tynar sakta bort trots samma förutsättningar. Det här är mitt andra exemplar som jag planterade en liten planta av i våras och jag är väldigt överraskad och glad. Jag har till och med känt på den – är det verkligen den och inte nån annan eller en hybrid. Jag tror den är äkta vara. Den här står högt i en planteringen – vatten rinner iväg men jorden är förmultnat ensilage, grov torv och en del kogödsel inget annat.

Polystichum rigens – styvbräken – fotad nu i mitten av januari en kyligt blåslagen dag. Men visst är den läcker.
I huvudsak 4 släkten
Asplenium scolopendrim – hjorttungor – finns massor av selektioner av och de är fina även nu. Inte lika djupt gröna men ändå gröna. Jag odlar dem i mina torvpartier men jag har blandat ner lite musselskalskross runt dem. De har växt väldigt bra utan det men en växtkunnig menade att över längre tid klarar de sig inte utan ett visst mått av kalk. Krossen är en sort man köper och ger till höns för bra skalbildning. Men du kan lika gärna använda lite krossat äggskal.


Cyrtomium – mahoniabräknar
Det finns inte särskilt många arter eller selektioner men de jag odlar är vintergröna. Den vanligaste – japansk mahoniabräken, Cyrtomium fortunei v. clivicola – är så här fin nu men även den betas av rådjur ibland. Den här sorten har jag hittat i en välsorterad plantskola.

En exot – Cyrtomium fortunei v. clicicola – den ser alltid exotisk ut där den står med 50-60 cm höga bladskivor

favorit i repris

En mera ovanlig art – macrophyllum v. tukusicola – så här magiskt vacker i våras men fortfarande grön och fin, dock fastnade den inte på bild
Dryopteris – lundbräknar
Ett släkte med flera fina ormbunkar och de jag visar nu är är vintergröna och tillräckligt fina för att visas upp nu.



En naturhybrid dvs en hybrid som uppstår spontant i naturen och de får ett ’x’ för namnet Dryopteris x complexa ’Stableri’

Polystichum – taggbräknar
Här finns några av de absolut vackraste och pålitligaste vintergröna ormbunkarna. Jag glömde gå ut på åkern och fota min favorit nu men så här såg den ut i november. Den är en selektion av arten P. setiferum – spetsbräken. Det finns många selektioner och ALLA är vackra och jag tror alla är hyfsat vintergröna. De jag odlar är det i vart fall.


’Congestum’ – en kompakt och väldigt spetsliknande selektion


P. polyblepharum – sköldbräken


Uddbräken – aculeatum – en av de vackraste vintertid men den kalåt rådjuren förra året. I år har de inte hittat den. Den här är dessutom ganska lätt att hitta i handeln

Polystichum aculeatum ’Zillertal’ – från en ormbunksnörd i Holland

Polystichum munitum – svärdbräken – en bild från 2019 den är mer representativ än de 7 delar jag har sen i våras
Det här var några vintergröna
Några tips på sorter av ormbunkar som jag tycker är fina nu och jag lovar dem är fina även sommartid. De är fler men alla har inte vuxit till sig men det här visar några du kan kika efter kommande säsong. Det finns en förening i USA American Fern Society där du kan se mer. Du kan också läsa fler trädgårdsinlägg hos Trädgårdsfägring.
Nu regnar det igen men kylan ska komma tillbaka… Ha det gott!

Så fine de er alle sammen. Forstår godt at du har fått dilla på de. Jeg liker så godt Asplenium, og som jeg har nevnt før så har jeg to stykker av de inne som potteplanter. Er fristet til å plante de ut til våren og se hvordan det går. Her er det nå 35 cm med snø inntil i morgen, for da er det meldt om mye regn 🙁
Det er så pent ute nå med all snøen, så det er dumt med dette regnet som kommer.
Klem, Marit
Tack Marit!
Regnet är ett elände… särskilt om det sen kommer fler minusgrader igen. Jag är övertygad om att växlingen mellan fruset/tjäle och tö är det som tär mest på västerna.
Adianthum är ett jättesläkte där några fungerar ute men de flesta behöver odlas inne. Jag älskar dem inne också men det är lite svårt att ha dem i moderna hus med värme och täta klimatskal. Om jag fåren lista till våren igen så ska jag beställa ett par sorter som jag sätter i kruka och så får de flytta in på vintern. So gjorde jag med en Coniogramme och Onychium och de har fått flytta in ett fönster i verkstan som är sval men över 0 grader. Fast du har kanske fullt i ditt växtrum 🙂
Kram, Carina
Kram, Carina
Good evening dear Carina,
What a wonderful post about the ferns. You have a beautiful collection of them. The leaves are so gorgeous and bring a lot of color during wintertime.
The weather in Holland is bad. A heavy storm is forecasted for tonight a thing I don’t like. Give me winterweather to make me happy (fun).
Have a wonderful evening.
Rosehugs Marijke
Dear Marijke – and thank you!
It’s a dutch grower that has many ferns in propagation and subsequently has some for sale 🙂 Ferns fit very well in the range of plants that interest me and suits the environment I’m planning.
Today thre is a heavy rain – I think we are the receivers of the same low pressure at the moment.
XX
Carina
Jeg har de fleste af de bregner, du viser her. De er alle flotte og nemme og gror bare. De får ikke nogen særlig behandling, det går udmærket uden det.
Hos mig kan hjortene ikke komme ind, det kan jeg forstå er en fordel.
Kram, Lisbeth
Ormbunkar är väldigt toleranta och växer bra nästan överallt. Men det är bra om man har koll på hur mycket fukt en viss art vill ha – där är det stora skillnader. Skönt med ett stängsel som håller betande djur borta.
Kram, Carina
Det er en sand perlerække af vintergrønne bregner. Dog synes jeg, at billedet af polystcum rigens tager prisen.
Tack Marie!
Jo jag håller med – rigens är vacker. Och den är nog vackrare för mig eftersom jag var rätt övertygad om att även den här skulle tvina bort.
Ha det gott! Carina
Oj, du har så mange fine, og jeg holder vældigt meget af bregner, som vi kalder dem.
Jeg har flere gange læst din flotte oversigt, for jeg har så svært ved at genkende mange af sorterne, og jeg har flere uden navn, fordi de er købt hos private.
Kender du Dryopteris Cycadina? Jeg synes nemlig, den ligner din Polystichum munitum og det er jo helt forskellige sorter, så det kan ikke passe, men ved du, hvad forskellen er? Hvilke kendetegn skal jeg lede efter?
Ellers må jeg give Marie ret: ’Rigens’ er meget lækker.
Mange hilsener Lisbeth
Tilføjelse: Jeg kan se, du kender Cycadinia, så jeg håber, du kan forklare mig forskellen.
I verkligheten är de olika… Om du tittar på arterna i mitt växtregister – https://www.4seasonsbycarna.com/mina-vaxter-odlade-med-karlek-kansla/ormbunkar-varens-kung-i-lunden/
Där kan du förstora bilderna och se närmre. Jag upplever att cycadina har mer överlappande småblad – bild och att munitum har uppåtrullade kanter hos småbladen samt att de är mer urnupna inne vid bladstjälken.
Ja det har blivit många – men eftersom jag länge, länge favoriserat lundmiljöer så är de vackra och bra växter där. Nedan klippte jag in info ur ett examensarbete om odlingsvärde ormbunkar. Du kan också titta på den här länken – https://hardyferns.org/genus-characteristics/
D. cycadina – Stjälken och undersidan av rachis är täckta av smala, svarta fjäll. Därav det engelska namnet ”Black wood fern”. Rhizomet är kort krypande (Mickel 2003). De vintergröna bladen är mörkgröna, dubbelt parflikiga med djupt flikade småblad. De nya bladen har ”elefantsnabelform”.
P. munitum – Den har en säreget regelbunden bladform och en vacker grönska som i mycket liknar P. acrostichoides. De fertila bladen har dock inte smalare bladsegment som den senare. Bladen är långa och smala, enkelt pardelade och har spetsiga, fint sågtandade småblad med en uppåtvänd flik intill rachis (Mickel 2003). Den korta bladstjälken är täckt av bruna fjäll. Sori sitter i en enkel rad på vardera sidan av småbladens mittnerv
Ha det gott! Carina
Tusind tak. Og tak for linket. Når jeg ser dine fotos af de to forskellige, bliver jeg sikker på, at min er Cycadinia. (Men sikker bliver jeg vist aldrig. Jeg synes stadig, bregner er så svære.)
Hej Carina!
Så kul att se och läsa ditt inlägg, det märks att du gillar dem, och kan en hel del om dem. Jag planterade en liten bräken i somras, är så spänd på om den kommer att överleva, Har tagit några hos dottern förut och planterat hos mig, men det lyckades inte. Det är klart att de måste få rätt förutsättning för att lyckas. Och det får de hos dig.
Snön töar bort hos oss, och bildar stora vattenpölar.
Ha det gott /Kram, Marika
Hej Marika!
Tack 🙂 Kul att du gillar inlägget. Hos mig bland sippor, lönnar och rododendron i lunden är de ju liksom givna och alldeles för vackra att inte odla. Här har det regnat några dagar men trots det var det igår ett islager kvar. Så blir det på landet. Men idag kan det inte gärna finnas nån is längre. Men det är liite bra ändå – nu kan jag börja spana. Såg att några irisar kommit ganska långt 🙂
Kram, Carina
Hej Carina,
Lockande och innehållsrikt inlägg. Har läst inlägg om ormbunkar från dig tidigare och konstaterat att jag nog borde våga testa lite fler. Har fått för mig att de är knepiga och inte så härdiga, men det verkar ju inte så om man läser på. Hjorttunga, frilandsadiantum, gaffelbräken, några Dryopteris och Athyrium är de jag hittills vågat mig på. Men någon taggbräken och mahoniabräken vore kul skaffa. Tack för inspiration!
Kram Ulrika
Hej Ulrika!
Du har ju vackra lundmiljöer så det tycker absolut du ska göra. Växer hjorttungan bra så finns det massa selektioner av den till exempel. Jag nämnde inte en av de allra vackraste både sommar och vinter – P. neolobatum. Mest för jag har inga bra bilder av den 🙂
Kram, Carina
Hei Carina!
Du verden så mange fine bregner du har. Det er godt med planter som er vintergrønne. Jeg er veldig glad i bregner, men har bare noen få. Det vil bli flere.
Ha det godt! Klen Anne
Hej Anne!
Om jag fattat Marit rätt så har ni ett ganska dåligt utbud i Norge, det har vi här också egentligen men det har blivit bättre. Men dina miljöer i trädgården borde passa bra för ormbunkar.
Kram, Carina
Du har verkligen en förmåga att locka ut en i trödgården för att spana på det lilla gröna som kanske kan finnas där. Måste bara ha kvar den känslan imorgon och ta en vända runt för att kolla läget efter snön och minusgraderna.
Jag älskar verkligen ormbunkar,. men det är så torrt, så torrt här hos mig att de lever en tynande tillvaro. Hade stora fina exemplar på norrsidan av huset innan vi byggde ut men där kunde de inte stå kvar. Din styvbräken väcker vill-ha-känslor.
Kram och ha en riktigt bra helg!
Tack – det var kul att höra! Här skiner solen och det hoppas jag den gör hos dig också. Det är ju ändå så att rundan blir roligare då. Det är ju tyvärr bara något fåtal ormbunkar som trivs i torra lägen. Ibland får vi bara gilla läget. Minns när jag ville odla rosor och hade svårt att acceptera att jordlagret på toppen av ett berg är och förblir tunt 🙂
Kram och tack detsamma!! Carina
Nydelige bregner/ormegress. Jeg skal nok ha noen i mitt skyggerom også. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg
Tusen tack för din fina presentation!
..och Tusen Tack för din kommentar! Jag älskar ormbunkar för de passar så bra bland mina lundväxter och jag skaffar ständigt fler ormbunkar.
Det allra bästa! Carina