Vinter - Helleborus x nigercors - rikblommig julros

Vinter som vanligt igen – känns bra

Vinter – ja en riktig, äkta vinter med minusgrader och snö det är vad jag haft här hos mig några dagar. Kamelior och krukor med lökar har fått stå ute tills nu men nu är de inflyttade och satta under ljus. Men ljuset som blev av snön var härligt. Men det är tyvärr med betoning på var… ..söndagen var strålande solig och vit. Måndagen extremt regnig och mörk medan onsdagen bjöd på rimfrost, minusgrader och grått. Torsdagen var grå och råkall och idag fredag vaknade jag till sol och rejäl frost. För mig hade snön gärna fått stanna som en extra bomullsfilt över lite känsligare växter. Bladet i bilden ovan tillhör en rikblommig julros – Helleborus x nigercors. Visst är baksidan fin och bladen är gröna och fina.

Rhododendron 'Falling Snow' vintertid

Rhododendron ’Falling Snow’ – bladen är hoprullade som gröna cigarrer

Fördelar med vinter…

Jag hoppas att den här mer normala vintern gör att jag, vi, slipper sen och hård vårfrost. Det är så många magnolior som haft knoppar de sista åren, knoppar som sen frusit bort i april eller till och med i maj. Och jag har flera rododendron som har knoppar för första gången – de blommorna vill jag väldigt gärna se. Kanske dags att sluta här och låtsas som det regnar… ..bildligt så jag inte jinxar… ..vintern.

Vinter - Carex morrowii 'Vanilla Ice Cream'

Carex morrowii ’Vanilla Ice Cream’ – lyser som en vintrig karamell och syns mer nu än sen när allt annat är grönt

Det finns somt som blommar och annat som är grönt

Jag fotade en hel del vintergröna ormbunkar häromda’n men de tänker jag kan få ett eget inlägg. Men jag fotade också de första blommorna för 2021 – en småblommig trollhassel som jag planterade förra våren. Doften är inte så tydlig ute, kanske för att busken inte har mängder av blommor men doftar gör den. Ser också att den nyplanterade sötbuxbomen – Sarcococcan – har ett fåtal knoppar. Jag tyckte om doften så mycket förra vintern att jag beställt ett par till. Tror jag ska klippa en gren och sätta in – vill testa doften.

Hamamelis vernalis 'Amethyst' - småblommig trollhassel

Hamamelis vernalis ’Amethyst’ – småblommig trollhassel – blommar nu och här efter en mild höst
Sarcococca hookeriana 'Winter Gem'

Sarcococca hookeriana ’Winter Gem’ blommade fint förra vintern men då var den driven av någon grossist. Jag är superglad att den överlevt och gillat sin nya plats såpass att den sat ett fåtal knoppar

Skriver det så ofta

Men det är för att det är så sant – att ha växter, saker och miljöer som lockar mig ut så här års är guld värda. Och glädjen nu över blomning, vackra blad och doft är än större nu än under sommaren när konkurrensen är större bland växterna. Vi pratar och skriver om hur vi längtar efter snödroppar och krokus… ..det går att göra vintervärdet i trädgården betydligt större och bredare genom att sätta växter som är vintergröna. Den lilla bergenian – Bergenia emeiensis – har inget svenskt namn men blommorna är stora och ljuvliga. En sirligare bergenia helt enkelt. Men… ..hos mig brukar rådjuren fullständigt kalbeta bergenior och alunrötter så i år har jag därför byggt en liten ’bur’ runt plantan. Bilder på blomningen kan du se här.

Vinter - Bergenia emeiensis

Bergenia emeiensis – vintergrön och fin. Blommorna är oproportionerligt stora och cremevita
Vinter och solsken tidigare i veckan
Vinter och solsken tidigare i veckan

Som vanligt så länkar jag till Trädgårdsfägring som har temat – när allt blir som vanligt igen. Ingen tolkning jag slaviskt följer eftersom jag är rätt så trött på att allt fokus runt mig på det som inte är. Jag försöker fokusera på det som är, det där andra är en kort parentes i våra liv som kanske snarare borde få oss att fundera på hur och i vilken grad vi exploaterar miljöer runt omkring oss och minskar zonen mellan oss och andra arter. Vilket i sin tur gör oss mera sårbara för sjukdomar. ’An educated guess’ som man talar om är att vi kan komma att drabbas av en pandemi ca vart 10:e år om vi fortsätter exploatera som vi gör nu och att nästa kan vara långt farligare.

Önskar oss en skön januarivecka. Jag har sått mina chili- och paprikasorter!

34 Kommentarer

 1. Villroses hage den 15 januari, 2021 kl 19:19

  Så vakker Hamamelis!
  Her er det ordentlig vinter nå. Kaldt og snø. Nei, ønsker ikke flere mai-måneder med stygg frost etter unormalt tidlig vårvarme. Lamgsom og sikker vårvåkning er best.
  Ha det godt!
  /Irene

 2. Carina den 15 januari, 2021 kl 19:43

  Tack – javisst är den fin. Jag skaffade den för att blomman skulle vara rödrosa och det kan jag kanske säga om jag gör en välvillig tolkning. Men huvudsaken är den tidiga blomningen. Det känns rätt så bra med vinter men nu såg jag att till veckan får jag plusgrader här igen.

  Tack detsamma! Carina

 3. Marit den 15 januari, 2021 kl 21:16

  Så vakker din Hamamelis er! De har jeg faktisk ingen av. Hver vinter så tenker jeg at jeg må få kjøpt en Hamamelis, men så glemmer jeg det når det blir vår 🙁
  Vakre blader på din Helleborus. Ja, en normal vinter er absolutt å ønske seg mot en varm vinter som vi hadde i fjor. I dag har det vært nesten -17 grader her, og det er mer normalt enn 10 grader i januar. Synd at snøen din smeltet, men det kan jo komme mer snø hos deg.
  Huff ja, det orker jeg ikke å tenke på en gang…

  Klem, Marit

  • Carina den 16 januari, 2021 kl 11:25

   Tack – jo de är fina nu ska jag bara se om de doftar så gott som det sägs. Men behöver nog ta in en gren för det. Det blir nog inte mer snö, åtminstone inte nu. Det ska börja bli varmare – plusgrader och en hel del regn till veckan.

   Kram , Carina

 4. Lisbeth den 15 januari, 2021 kl 21:27

  Jeg kan se på din rhododendron, at det fryser hårdt hos jer, det er da også noget skiftende vejr hos jer, her er det mest gråt, men jeg håber på lidt sol i morgen.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 16 januari, 2021 kl 11:27

   Ja en del har rullat ihop sig men det är väldigt varierande. Ganska många ser ut precis som vanligt. Härligt att ni också har solsken idag. En kall och solig vinterdag.

   Kram, Carina

 5. Lillian den 15 januari, 2021 kl 22:40

  Jeg har mye snø i min hage nå. Men om tre måneder så er det påske og vår, da kommer det fram litt og litt så man får noe å pusle med igjen.

  • Carina den 16 januari, 2021 kl 11:29

   Det är jag lite avundsjuk på… snölagret hade varit bra för växterna och själen. Om det är som vanligt kommer tiden fram till Påsk att rusa fram. Det blir spännande att se tillbaka då – blev vintern lång och kall eller är det en tillfällig kyla hos mig.

   Ha det gott! Carina

 6. Marijke Verdonk den 16 januari, 2021 kl 06:16

  Good morning dear Carina,
  Your wintergarden is still bringing a lot of beautiful things to notice. Your Rhodo is showing how cold it is at your place. But also beautiful to see is how the Rhodo’s are able to protect them selfes against the cold. I can imagine that you are looking forward to see those new planted ones to get into bloom.
  Don’t think about what tomorrow will bring but enjoy what the day is bringing. Wish you a beautiful weekend ahead.
  Rosehugs Marijke

  • Carina den 16 januari, 2021 kl 11:32

   Good morning Marijke!

   Thank you – I’ve been very deliberate when choosing bushes the past 3 years and selecting some that give value during winter. Those early and often fragrant flowers are worth their weight in gold. I don’t think all that much about tomorrow. Today is a cold and sunny winter day.

   XX – Carina

 7. Marie den 16 januari, 2021 kl 08:05

  Interessante planter i vinterhaven har også stor prioritet for mig. Sarcococca Winter Gem havde jeg i kikkerten i efteråret, især fordi den ser ud til at have røde knopper, hvis dækblade også giver farve, efter at blomsten er sprunget ud. Det er jeg spændt på at se på din plante.

  • Carina den 16 januari, 2021 kl 11:35

   Jag tror du har rätt i att knopparna är rödbruna. Jag tittade på bilder jag tog förra året, du kan se dem under ’Träd och Buskar’ och foderbladen verkar sitta kvar. Men sen är ståndarknapparna samma rödbruna – vacker kontrast.

   Ha det gott! Carina

 8. Lisbeths Haveblog den 16 januari, 2021 kl 09:43

  Her sørger jeg især for vinterpæne planter på gårdspladsen, som er det, vi ser fra huset. Hamamelis er en af dem, jeg har på ønskelisten, hvis jeg en dag synes, der skal vokse mere. Din er meget fin og lysende i farven, ser et ud til. Den må gerne ’gøre sig’ på lidt afstand.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 16 januari, 2021 kl 11:38

   Jag har tittat på växtsättet hos avlövade, äldre exemplar runt omkring Göteborg och jag gillar växtsättet. Det är lika viktigt som blad och blomning och särskilt om det ska vara fint utanför fönstret. Med riklig blomning skulle den absolut lysa på håll men det är en diskret skönhet.

   Ha det gott! Carina

 9. Villa Ryttarängen den 16 januari, 2021 kl 14:21

  Mycket fint i vinterträdgården. Ja jag hoppas verkligen att inte magnolians knoppar fryser bort. Man kanske kan skydda med säckväv. Kram Pia

  • Carina den 16 januari, 2021 kl 19:48

   Tack Pia!

   Jag är glad för det som är fint därute nu. Det här vädret är bra för knopparna. Det är när det blir väldigt varmt tidigt så de lockas att börja veckla ut sig och det sen blir frost som det går åt pipsvängen.

   Kram, Carina

 10. Min Lilla Kokvrå den 16 januari, 2021 kl 15:16

  Det är så tacksamt att det kom snö, så det blev vinter på riktigt. Vi har inte så mycket vintergrönt i vår trädgård men snön som nu ligger på buskar och vissnat gräs gör ändå trädgården vacker med nya formationer och gnistrande snö.

  Allt gott!
  /Birgitta

  • Carina den 16 januari, 2021 kl 19:52

   Snön är i stort sett borta här men vi har fått tvåsiffriga minusgrader. Men det ska vända i början av veckan. Gräsen är också väldigt fina så här års.

   Tack detsamma! Carina

 11. Marika den 17 januari, 2021 kl 10:41

  Hej Carina!
  Min trädgård är täckt av ett några decimeter djupt vintertäcke, och det känns bra. Förra året var det bart , och så kom det lite snö i maj. Men då är det bättre att det är snö nu. Det är inte så mycket vintergrönt, hos mig, men murgrönan är grön och fin. Gillar din Bergenia den har vacker färg på blommorna.
  Hoppas du lyckas hålla den ifred för rådjuren. Har inte börjat med sådderna ännu, men kanske skall slänga ut några backar i snön
  Ha en skön söndag /Kram, Marika

  • Carina den 17 januari, 2021 kl 11:51

   Hej Marika!

   I förrgår gick jag en sväng och sprutade Trico Garden så jag hoppas att rådjuren går någon annanstans. Snön är borta här och nu ska minusgraderna vända till plus. Det känns som jag haft vinter här nu 🙂 Jag brukar så och ställa ut en del perenner men gör du så med sommarblommor? De har jag inte ens tänkt på ännu det är för tidigt eftersom jag inte har ett svalt växthus att driva dem vidare i.

   Tack detsamma! Kram, Carina

   • Marika den 18 januari, 2021 kl 09:47

    Hej!
    Satte ut perenner och sommarblommor för två år sedan med bra resultat, förra året gick det inte lika bra.. Däremot sådde jag senare i växthuset och det fungerade bra. Skall göra ett försök med några sorter, får så senare i växthuset sedan, om det inte lyckas.
    Kram/ Marika

    • Carina den 18 januari, 2021 kl 17:37

     Testa är bästa sättet. Förra säsongen sådde jag kål i brätt och satte i växthuset när temperaturen låg runt 5 grader. Då grodde dem fint när det passade dem och plantorna blev knubbiga. Det ska jag göra i år igen.

     Lycka till med sådden! Kram, Carina

 12. Lotta den 17 januari, 2021 kl 14:30

  Åh, jag älskar Hamamelis. Här har ett tjockt, blött snölager tyngt ner grenar och sen fryst fast med minus 13 grader så jag är mer än lite orolig att mina buskar har fått en något brutal beskärning i veckan. Men slasken kommer hit i veckan också så då får jag väl se. Sötbuxbom måste jag kolla upp noggrannare. Verkar spännande.
  Kram Lotta

  • Carina den 18 januari, 2021 kl 17:29

   Håller tummarna för att buskarna klarat sig. De är oftast tåligare än vi tror 🙂 Sötbuxbom är underbar – doften när den blommade förra året var ljuvlig. Då var den hårt driven från grossisten men den har ändå satt några knoppar även i år.

   Kram, Carina

 13. Ulrika den 17 januari, 2021 kl 16:04

  Hej Carina,
  Ja än finns hoppet för en vanlig vinter som inte lurar växterna att börja för tidigt, Hos mig är det åtminstone senare än förra året men det säger ju väldigt lite eftersom den vintern var ovanligt mild. Men gärna en kall period och en mer stabil vår så man slipper bli besviken.
  Kul att du verkar klara Sarcococcan. Får alltid habegär efter den när jag ser bilder från engelska trädgårdar på vintern, men har insett att det inte är någon mening att testa. Doften ska vara härlig.
  Satsar som du på starr och bergenia (bl a) för att få lite vintergrön glädje i trädgården och även här äta bladen på bergenia upp av rådjuren. Var ute och sprejade med Trico-garden för några veckor sedan för att se om det kan rädda de blad de ännu inte ätit upp. Och visst finns det mycket att njuta i trädgården även på vintern, särskilt när solen är framme!

  Allt gott. Ulrika

  • Carina den 18 januari, 2021 kl 17:32

   Hej Ulrika!

   Egentligen ska Sarcococca knappt klara sig här heller och jag får väl se senare i vår hur den mår efter den här frostperioden. Och doften är helt underbar – det kände jag förra vintern. När jag köpte min så var det en anställd på plantskolan och när vi pratade fattade jag det som han bodde i en sämre zon än jag. Hans hade mått prima ända tills de tagit ner en stor buske som skuggat den… Det ogillade den och tvärdog.

   Visst är det ljuvligt att gå ut och se vackra, vintergröna växter som ser helt oberörda ut 🙂

   Kram, Carina

 14. Anita den 18 januari, 2021 kl 15:14

  Skiftande väder men lite snö fick du i varje fall. Här har det faktiskt varit vitt ett antal dagar men nu är snart mildväder med ett antal plusgrader på gång så nu blir det slask. Inte min favorit direkt. Din rhododendron hade verkligen rullat ihop bladen. Hoppas att kameliorna kommer att trivas under belysningen. Mina är inte alls så fina i år. Dom började blomma alldeles för tidigt. Många knoppar orkade inte slå ut mer än halvvägs utan föll istället. Jag har inte möjlighet att sätta extraljus heller där dom står så det får bli som det blir. Min ljusrosa favorit uppför sig i varje fall som vanligt och har bara svällande knoppar än så länge så där finns hoppet.
  Din nedersta bild är som en dröm! Så vacker!

  Ha en fin vecka!
  Kram Anita

  • Carina den 18 januari, 2021 kl 17:36

   Jajamen – det kändes väldigt ovant med snö men när det sen regnade och vi fick blankis nerför backen och bygatan kände jag igen mig 🙂 Har alltid förundrats över kollegor som har har krystade anledningar för 4-hjulsdrift. Vi har alltid klarat oss med två fast vi bor på landet med en rejäl backe 🙂

   Jag har inte tittat till mina kamelior – kanske kommer de hata att jag tog in dem så sent. Men förra säsongen kände jag – då tog jag in dem i november – att de lätt haft det ännu bättre ute fram till vintern kom i mars?? De trivdes väldigt bra under lampan förra året. Däremot måste jag fundera på varför flera av dem vägrar sätta knopp medan andra sätter många och fina. Samma jord, lika stora krukor, står och har stått på samma plats.

   Visst var ljuset magiskt 🙂

   Kram, Carina

 15. Elna Slot den 18 januari, 2021 kl 20:52

  Januar er en vintermåned, og så må vejret også gerne opføre sig lidt vinterligt. Hvis vi kan undgå frost i maj , vil det være skønt. Her har vi haft en halv dag med sne, men det er da bedre end ingenting. Vi har haft nattefrost, helt ned til minus 6 grader en nat. “Vanilla Ice Cream” er smuk. Jeg tror, det er den, jeg købte på et plantemarked i efteråret. Skal den klippes ned til foråret?

  Hilsen Elna

  • Carina den 19 januari, 2021 kl 14:40

   Precis så är det – vintern ska helst vara nu och inte sen 🙂 Jag fick fundera när du frågade om klippning. Kollade och jag satte ut den våren 2018 och faktum är – jag har aldrig gjort något alls med den. Bladen är tjocka, jag upplever de nästan som suckulenta kanske bidrar det. Så fotot är en bild av hur den ser ut nu i vinter helt ofriserad i 2 växtsäsonger 🙂

   Ha det gott! Carina

 16. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 20 januari, 2021 kl 13:18

  Hej !
  Här har vi ett tjockt täcke av snö som ligger över växterna i trädgården det var länge sedan vi hade så här mycket snö. Den täcker växterna bra så jag tror att de myser därunder och snön är bra mycket bättre att ha på växterna än is.
  Det är så fint med gröna växter av olika slag i rabatterna gräset på bild med gröna och vita blad är en riktig ögonfröjd den syns tydligt. Den sista bilden är så vacker med glittrande daggdroppar.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 20 januari, 2021 kl 18:34

   Å det låter både ljust och härligt, dessutom tryggt för det ett väldigt bra skydd för växterna. Här är det bara is kvar och mest regn och då är de vintergröna växterna och det som så smått börjat blomma ett glädjepiller.

   Tack detsamma! Carina

 17. Anni den 23 januari, 2021 kl 00:14

  Nämen nu ska vi inte jinxa vare sig vad gäller vinter eller pandemier. Vi ska så vår chili och våra tomater och se fram emot våren när den kommer. Jag ska bara få mina frön först …

  • Carina den 23 januari, 2021 kl 10:21

   Exakt! Här har fönstertomaten Wilma grott men chili tar tid på sig men så brukar det vara. I mellantiden har jag börjat renovera bort det ljuva 70-talet från mina föräldrars källare.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.