Favoritsommarblommor, Vit Ageratum 'Dondo White' - leverbalsam

Retroväxter eller mormorsblommor – inget nytt under solen

Retroväxter och mormorsblommor var temat för ett mail jag fick häromdan. Och i det mailet lyftes begonia och blomstertobak som retroväxter eller om man så vill mormorsblommor. Men handen på hjärtat – vem odlar exakt samma sommarblommor varje år? Och även om jag sår lejongap varje år så sår jag lite olika sorter tänker jag.

sommarblomsdröm med vit Ageratum 'Dondo White'

Sommarblomsdröm – sommaren 2020 blev sådden av mina favorit Ageratum misslyckad och jag levde utan min bästa utfyllnadsväxt. Tobak är en klassiker hos många och en av de som kallades retroväxter i mailet

Mormorsväxter, som jag brukar kalla dem, är för mig växter som är perenna och som fanns i våra mor- och farmödrars trädgårdar och dit hör till exempel – löjtnanshjärtan, phlox, stormhatt, riddarsporrar, prästkragar…. Listan är ganska lång och det enda cykliska med deras ’appearance’ i trädgården är årstiderna. De sticker upp, växer, blommar och vissnar ner. Men visst finns det trender även där och visst är en del växter som dyker upp i plantskolor det som jag kan kalla retroväxter. Bergenia har gått från hatad till nästan ok..

Lamprocapnos spectabilis 'Alba' - vitt löjtnanshjärta
Lamprocapnos spectabilis ’Alba’ – vitt löjtnanshjärta – en superväxt att ha i rabatten eller i buketter. Jag plockar bort vartenda grönt blad, ok nåt litet i toppen kan få vara kvar, och på så sätt lyfts de vita hjärtana fram alldeles extra

Å så tillbaka till fröerna

I min sålista som beroende på hur jag skriver den kan verka antingen helt statisk eller väldigt varierad så brukar det finnas…

Lejongap, lövkoja, amarant, zinnia och ibland lägger jag till tagetes, varianter av spanska jungfrun – Nigella – och astrar. Och som jag skrev för bara ett par veckor sen har flera av dem funnits med mig sen jag växte upp. Men om jag lägger till att det oftast är olika sorter, hybrider, jag väljer av de olika släktena så är listan inte så statisk. Men temat är nästan alltid – bra i bukett och byggt med utgångspunkt i färg.

'Tutu' vit kaktusdahlia

’Tutu’ vit kaktusdahlia en retroväxt eller mormorsblomma
Retroväxter - Pionbukett
Pionbukett – pioner en riktig mormorsväxt

Små fröportioner…

..är de ett gissel eller en möjlighet? Ibland kan jag bli irriterat snopen när jag hittar 10 frön i en påse. Men nästa vårvinter när jag vill välja nya frön är jag rätt så tacksam att den gamla påsen är slut..

Primula vulgaris kultivar
Primula vulgaris kultivar – från morfar är en mormorsväxt

De som kanske är retroväxter här

Petunior är så tacksamma att så om jag bara hittar ett bra sortiment på fröer. Tacksamma är även Cosmos och olika gräs. Men ärligt talat så är det mer lusten att så överhuvudtaget som styr. Och faktumet att jag har en flaskhals här… Att så och få dem att gro är lätt, jag har ett bra bord med två växtbelysningar över. Den problematiska delen i processen är när de grott och jag har skolat om dem men det är för kallt för att sätta ut dem eller sätta dem i växthuset. Jag saknar ett svalt och ljust utrymme helt enkelt. Men för några år sedan sådde jag petunior tidigt och kunde sätta ut dem och bland annat ageratum i växthuset. Färgen kanske inte var så retro dock.

Favoritsommarblommor, Vit Ageratum 'Dondo White' - leverbalsam
Vit Ageratum ’Dondo White’ – leverbalsam
Favoritsommarblommor - Ageratum
Sensommarbukett med Ageratum ’Red Cutting’
Sommarblommor i växthuset

Sommarblommor i växthuset och petunian Can Can blommar redan i början av maj. En väldigt tacksam sort att dra upp från frö. 2020 valde jag ’Ingrid’ som var väldigt fin men inte fastnade på bild

Chili som mormorsblomma?

Knappast men visst har vi odlat chili och paprika länge nu. Jag sådde mina den 13:e januari och i år var jag riktigt snål med fröerna och sådde exakt det antal jag vill ta hand om… ..ja nästan i varje fall. Tror att den lilla plugglådan har 48 pluggar och dem fylldes med chili, paprika, fönstertomat och 2 sorters aubergine. 30 x 30 cm – nätt och lätt som en plätt. Men sen kommer det med lite otur bli 48 krukor som i förlängningen behöver lådor ute men det tar jag då. En del av fröerna var riktigt gamla. Och några fröer var från en fönstertomat och 2 sorters aubergine men ändå.

Retroväxter - Phlox 'Ingeborg från Nyborg' - flox grönt kulturarv
Phlox ’Ingeborg från Nyborg’ – flox grönt kulturarv och en riktig klassiker

The new normal…

På jobbet har vi matats med orden ’the new normal’ sen i våras. Det nya normala tänker jag är snabba och än snabbare teknikskiften. Det är en svindlande tanke att vi inte ska producera några fossildrivna motorer till något fordonsslag efter 2030. Och Volvo är inte de enda som lägger om. Det är 9 år dit… Jag är glad om var och en av oss behåller en enda liten förändring vi gjort under 2020 under kommande år. I övrigt så tror jag att vi ganska snabbt kommer sjunka tillbaka i det gamla normala. Tänk bara på hur dåligt det brukar gå när vi ska börja träna, äta nyttigt, sluta röka, bli mer klimatsmarta på en och samma gång… ..hur brukar det gå? En liten god ny vana är nog bäst att sikta på.

Mitten av januari är redan passerad och första fröna har grott – fönstertomaten Wilma!

31 Kommentarer

 1. Marit den 22 januari, 2021 kl 22:37

  Ja, retro er jo så populært på alle måte. Når jeg tenker etter så har jeg en hage full av mormor og farmorblomster 🙂
  Phlox, primula, løyntnantshjerter, peoner osv. osv. er jo planter omtrent alle har i hagene sine. Jeg vil ikke unnvære noen av de. Du lager så flotte buketter!
  Jeg har kun sådd veldig mye cyclamen i år, og jeg har ikke plass til noe annet, før jeg starter opp i drivhuset igjen. Ageratum er veldig fine, og spesielt de hvite. De ser jeg sjelden her. Hvite cosmos er også så fint 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 23 januari, 2021 kl 10:15

   Visst har du en trädgård full av dem – det har jag sett med egna blommor. Och att de lever kvar betyder att de är väldigt bra trädgårdsväxter tänker jag. De enda fröer jag skaffat i år är 6 påsar frön av rhododendron. Tror det ska förbli så. Jag har tillräckligt i gömmorna ändå. Ageratur är jättefina men jag hör aldrig någon annan som odlar dem. De låga tyckte någon var trista och med noll efterfrågan.

   Kram, Carina

 2. Marijke Verdonk den 23 januari, 2021 kl 08:36

  Good morning dear Carina,
  Your photo’s of the beautiful flowers makes me feel happy. It must be great to sow your own plants. Every start of the new year starts with a list of good intentions. Stop smoking (did not work out), eat more healthy (less meat). But if one of these good intentions is a succes I must feel happy (fun).
  Have a wonderful weekend ahead.
  Rosehugs Marijke

  • Carina den 23 januari, 2021 kl 10:17

   Good morning Dear Marijke!

   It’s nice to have a space where I can start spring early. It makes february – which I find very dreary – tolerable. And a positive side effect is that I have nice plants to grow on outdoors.

   The same to you! XX Carina

 3. Marika den 23 januari, 2021 kl 10:53

  Hej Carina!
  Vilka härliga buketter och härliga växter. Har en förkärlek till de växterna som farmor hade i sin trädgård. Den jag gillar bäst är nog pionen, men en hel del andra finns också hos mig. Jag har inte börjat så något ännu, har som du inte någon bra plats där de kan växa till sig i väntan på att få komma ut.. Har flyttat ut till växthuset när det blivit trångt inne, och det har gått bra hittills. Men får vänta ett tag till. Så småningom kommer tomaterna att ta den största platsen inomhus. Skall bli så kul.
  Ha det gott /Marika

  • Carina den 23 januari, 2021 kl 18:41

   Hej Marika!

   Buketterna är drivkraften för sommarblomssådderna här hos mig. Pionerna – visst har de en helt egen plats i trädgården. Det är ingen brådska med frösådder – jag har blivit klokare och har inte så bråttom. Det blir bättre plantor så. Enda tomaten nu är Wilma men hon kan ju stå i ett fönster inne.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 4. Marie den 23 januari, 2021 kl 14:46

  Med det fokus der er kommet på det vilde og bivenlige, gætter jeg på, at nogle af de klassiske mormorstauder stille og roligt vil glide mere i baggrunden, selvom jeg personligt ikke kan undvære hjerteblomsterne og de forskellige pæoner.

  • Carina den 23 januari, 2021 kl 18:56

   Så är det säkert men jag har många pioner som drar mängder av insekter – arterna och alla hybrider. Men det är ju helt klart så att vissa växter pushas som insektsväxter fastän utbudet är så mycket bredare.

   Ha det gott! Carina

 5. Lisbeth den 23 januari, 2021 kl 15:50

  Jeg sår ikke sommerblomster, men har da nogle stauder som kan betegnes som bedstemorblomster.
  Derimod er Bergenia også hos mig en hadeblomst, så den forsvandt hurtigt igen, ikke fordi jeg fjernede den, men jeg passede heller ikke på den.
  Kram
  Lisbeth

  • Carina den 23 januari, 2021 kl 18:58

   Jag vill ha lite sommarblommor som utfyllnad i rabatter och sen som tillskott i buketter så jag sår de flesta år. Jag gillar Bergenia och försöker hitta de nyare sorterna som är lägre och har större blommor.

   Kram, Carina

 6. Lisbeths Haveblog den 23 januari, 2021 kl 17:02

  For mig er mormorblomster ensbetydende med dem, der kommer igen i staudebedet (dicentra, phlox m.m.), men egentlig burde jeg kalde alle frøsåede planter for morfarblomster, for han gad. Jeg gider ikke. Jeg er evigt imponeret over, at nogen (du) orker at så. Og tilsvarende misundelig, når de (du) har alle mulige spændende blomster om sommeren. Sådan er der så meget.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 23 januari, 2021 kl 19:01

   Det var morfar som sådde hos mormor och morfar också liksom han skötte trädgården – som jag minns. Man måste ju göra det man trivs med och i nån period – februari och mars så tycker jag det är kul att ha nåt trädgårdsrelaterat att göra. Det är inte alltid så kul att ta hand om dem senare. Men det är bra att ha något som kan ta över när lökväxterna vissnar ner.

   Tack detsamma! Carina

 7. Rantenhagen den 23 januari, 2021 kl 18:24

  Jeg har tidligere hatt noen sommerfavoritter, som løvemunn og nemesia, men som du skriver var det forskjellige navnesorter fra år til år :-))
  God søndag!

  • Carina den 23 januari, 2021 kl 19:08

   Visst behöver vi byta om sorterna och färgerna från år till år. Nemesia – det var länge sen och den skulle bli en retroväxt hos mig.

   Ha det gott! Carina

 8. Elna Slot den 23 januari, 2021 kl 22:15

  Det er nogle meget smukke buketter, du viser. De får mig til at tænke på min barndom, hvor jeg i min egen lille have altid såede en pose med blandede blomsterfrø. Sådan en pose frø gav blomster til utallige farvestrålende buketter.

  Hilsen Elna

  • Carina den 24 januari, 2021 kl 11:30

   Tack Elna! Roligt om det väcker minnen hos dig också. Och visst blev det fina blandbuketter av dem. De påsarna brukade jag också så som liten.

   Ha det gott! Carina

 9. Linda Hjerth Axelsson den 24 januari, 2021 kl 10:49

  Jag älskar mormorsrabatter. Det finns nästan inget somrigare i trädgården. Jag får en känsla av att de var väldigt duktiga på att odla förr – mina försök till mormorsrabatt blir i alla fall inte så där fina som de gamla jag ser på vissa gårdar på landet. Tänk om man kunde lura hit en gammal bondmora som sa åt mig precis hur jag skulle göra och hur mycket jag skulle sätta av vad och var 😉 Och så skrattar jag lite för mig själv när jag läser ordet retro. Jag har blivit med palettblad. Det trodde jag aldrig, men plantskolan i skogen hade sådana i somras. Bladen hade riktigt skarpa färger och var lika stora som mina fötter. De bodde utomhus ända in i september och nu trivs de i vinterträdgården. Trodde nog aldrig att jag skulle falla för den växten, men … man ändrar sig.

  Hoppas att du har sått gurkor! Jag har precis fått frö till picolino, så här blir det en sådd till. Älskar de där minigurkorna.

  Trevligt med somher! Jag har mest sått aji chrystal. Det är egentligen en chili, men mina har inte blivit starkare än paprika, så hos mig är det bästa paprikan eftersom den ger så många och så goda frukter. Hoppas nu bara inte att det är rysk roulette jag ägnar mig åt 😉

  Ha en fin söndag!
  Kram
  Linda

 10. Carina den 24 januari, 2021 kl 11:33

  Äsch – tack för påminnelsen! Gurkor har jag glömt trots att jag läste hos dig. Och palettblad glömde jag men de slog igenom med dunder och brak – trädde ur skuggorna för vad är det 5 år sen? Med de bladen i alla dess variationer är de ju oerhört tacksamma 🙂 De måste trivas perfekt i uterummet.

  Tack detsamma! Kram, Carina

 11. IngerM. Årdal den 24 januari, 2021 kl 18:48

  Retro og mormorblomster er aldri feil! Vakkert og nostaliisk. 🙂
  Inspirerende buketter og lysten til å så og komme igang med vårsysler blir enda større etter å ha lest ditt innlegg. Takk for inspirasjon!

  • Carina den 27 januari, 2021 kl 19:00

   Tack – visst är de fina och ibland påminner de om människor vi känt. Jag älskar det meditiva och kreativa i att plocka buketter så mycket utgår från det.

   Ha det gott! Carina

 12. Lillian den 25 januari, 2021 kl 08:07

  Hvite blomster er det fineste blomstene synes jeg. Skulle hatt en hage med bare hvite blomster…

  • Carina den 27 januari, 2021 kl 19:01

   Vitt är vackert men jag har kommit till en punkt där jag inte vill välja bort något 🙂

   Ha det gott! Carina

 13. Anni den 25 januari, 2021 kl 16:55

  Knepigt det där med retro, det beror väl på hur gammal man är? Växterna du beskriver tycker jag är tidlösa mormorsblommor. Retro är 50-70-tal i min värld; mexitegel, barrväxter, bergenia, begonia, sankt paulia, tagetes … Alltid knepigt med etiketter på sådant man kan ha olika åsikt om!
  Bergenia grävde jag bort massor av framför verandan när vi köpte huset. Där fanns stora bestånd som jag inte alls vill ha. När vi röjde fasters kråkslott i skärgården grävde jag upp några plantor att ha som minne från den trädgården – men de planterades inte framför verandan nu. Får se om de tar sig.
  Frösådder börjar jag inte med än på minst en månad, vet precis hur svårt det är att få plats med plantorna! För att inte tala om senare, när de ska planteras ut! Tänk så lätt det är att så och så svårt det är att begränsa sig 😛
  Intressant att det är så lätt att så petunia – det hade jag ingen aning om!´Då kan jag kolla om fröerna i den gamla fröpåsen jag har vill gro, jag har bara haft den liggande utan att bry mig om den. Bilden på blommorna är lovande, så det kan vara värt ett försök!
  kram!

  • Carina den 27 januari, 2021 kl 19:04

   Det var en bra definition den du gör och visst är det ungefär samma årtionden som jag tänker på. Bergeniorna jag odlar nu är de som är lägre och nättare men med större blommor. Den gamla typen finns på nära håll när jag vill hämta den 🙂 Fint att du tog en bit som kan fungera som minnesbärare.

   Petunior blir jättebra men jag tänker att de behöver bra med extraljus.

   Kram, Carina

 14. Lotta den 25 januari, 2021 kl 19:48

  Härliga bilder! Jag har nog aldrig försått sommarblommor. Direktsådd och hoppas på det bästa är min melodi, och någon gång ibland blir det en fullträff.
  Kram Lotta

 15. Ätliga trädgården den 27 januari, 2021 kl 07:47

  Känns nog mer som förändringar smyger sig på fast med ganska stort motstånd. Vad det gäller fordon och bränsle är det ju regeringen som bestämmer. Nån liten subvention här och nån skattehöjning där och plötsligt har de flesta som tidigare körde diesel gått över till hybrid. Med växtligheten är vi nog inte lika ombytliga. En favorit är en favorit, fast ser jag tillbaka har min smak ändrats lite. Jag har numera några pelargoner som var en fruktansvärd tantblomma på 80- och 90 talet och jag har dessutom några orange och gula blommor. Orange har jag börjat gilla mer och mer. Gult är fortfarande lite påtvingat i form av nån snygg bladväxt som sen råkar blomma i gult. Dina petunior jättefina och kul att du dragit upp dem själv. Tänker varenda år att jag skulle testa att så.
  Fick en ICA-almanacka från 1961 i min hand för nåt år sen där man gav förslag på en ”modern” sommarrabatt. Otroligt retro med dagens ögon. Många olika sorters begonior bland annat. Nån gång ska jag återskapa den där rabatten för skojs skull, men jag behöver börja gilla begonior lite mer tills dess.
  Mormorsblommor tänker jag också är perenner, gärna tåliga, frösår sig och gärna i två långa rabatter vardera gången till huset. Här är hela trädgården full av de här älsklingarna som känns ganska tidlösa och passar så bra på landet och inte minst tillsammans med varandra.
  Fina buketter och som alltid fina bilder.
  Kram
  /Anette

  • Carina den 27 januari, 2021 kl 19:10

   Tack för den fina återkopplingen 🙂

   Vi är ju rätt förändringsobenägna som grundläge.

   Vi – Volvo – har redan satt målet – inga fossildrivna motorer i något fordonsslag – marin, lastbil, buss etc – efter 2030. Dessutom har EU direktiven kommit så tätt att det går inte att få ner emissionerna lägre i förlängningen. Det är inte nåt världssamvete som gjorde att Preem? drog tillbaka sitt projekt här på västkusten – de insåg att efterfrågan kommer försvinna.

   Gult i form av blad – det lite mer citrongula, limegula är så vackert och det har jag alltid gillat det är grälligt gult i blommor som skaver lite. Du har ju alla förutsättningar för att så och få superfina petunior. Och jag blir väldigt nyfiken på den där rabatten . Begonior används mycket i England och det var en av växterna de kallade retro i mailet 🙂

   Kram, Carina

 16. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 27 januari, 2021 kl 09:28

  Retroblommorna börjar komma igen läste nyss i en heminredningstidning att flera av inne växterna som Svärmors tunga ,Palettblad,Ormbunkar samt Begonior och diverse andra växter som man hade när en annan var ung det är i ropet i dag igen.Jag tycker om att ha växter i trädgården som fanns i mitt hem där jag växte upp vi hade ingen stor trädgård men några perenner har jag från den tiden och det ger mig minnen tillbaka i tiden när jag ser dem.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 27 januari, 2021 kl 19:13

   Jag läser inga tidningar längre – koncentrationen räcker inte – men när jag var förbi ett garden Center för att köpa krukor gick jag en sväng bland krukväxterna. Det var otroligt mycket igenkänning där 🙂 Och precis som du vill jag ha växterna som jag har minnen till runt mig.

   Tack detsamma! Carina

 17. Ulrika den 28 januari, 2021 kl 07:46

  Hej Carina,

  Mormorsblommor skulle nog fått mig att tänka på sånt som pelargoner, begonior, petunior, violer, riddarsporrar och pioner. Om man pratar gamla, fina trädgårdsväxter som man funnits med i alla tider så tänker jag på torparväxter (ofta samma som mormorsväxterna inser jag nu), Retroväxter har jag nog aldrig hört, men allt ska ju vara retro nu så varför inte? Kläder, mat, inredning och tydligen växter.
  Har avvaktat med fröodlingsstarten, förutom för de som ska stratifieras, men låter köpta kryddplantor njuta av växtljuset i odlingsstationen så länge. Brukar som du få problem med var jag ska ha små fröplantor till dess att de kan placeras ute. Men i februari då…. 🙂
  Vackra buketter du visar, blir ju så sugen på att köpa ännu fler fröer som jag inser att jag missat…. Men kan man hitta de fröpåsar med bara 10 frön i så blir det ju (nästan) inget problem med att begränsa sig.

  Ha en fin helg. Kram Ulrika

 18. Anita den 28 januari, 2021 kl 15:28

  Jag försöker tänka tillbaka till det lilla radhuset där jag bodde som barn och vilka blommor/växter mamma hade. Många vet jag inte vilka det var. Intresset för blommor var nog inte tillräckligt stort 🙂 Men några minns jag faktiskt …
  Krasse sådde hon alltid, det minns jag för jag åt av fröna. Jag minns också stora bestånd av persilja och gräslök som jag också åt massor av. Löjtnantshjärtan fanns där och rosor, minns att dom var ljusrosa, storblommiga och doftade parfym. Jag tror också att hon hade luktärter klängde i en spalje som fungerade som insynsskydd men det kan också varit någon ätbar ärtväxt. Några höga gula prästkrageliknande blommor hade hon också och … praktlysing! Den var faktiskt vanlig då men jag minns aldrig att hon hade problem med den. Förmodligen så höll hon den noga i schack för hon var alltid ute och pysslade med sina planteringar. Riddarsporrar hade hon också. Hon hade nog mycket mer men det är det jag minns. Jo just det, phlox hade hon också … kan varit dom jag tänker på och inte riddarsporrar.
  Och som vanligt måste jag avsluta med några ord om dina buketter. Du vet hur mycket jag tycker om dom. Först såg jag dom ljuva där det vita dominerade och sedan hamnade jag på den häftiga sensommarbuketten med Ageratum ’Red Cutting’. Suck … sååå vacker! Och extra härlig att titta på idag när snön vräker ner.

  Kram Anita

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.