Cephalaria gigantea, jättevädd

Jättevädd och en månskensgul klöver

Jättevädd och klöver i underbar färg

Jättevädd, Cephalaria gigantea vet väl alla hur den ska se ut, eller hur? Efter att jag såg en bild av en jättevädd för ett tag sedan tänkte jag – så ser inte mina ut. Eller jo – några beter sig normalt men de flesta beter sig som den nedan. En enda räcker till en hel bukett. Ursprungsplantan har kommit ur en frösådd från trädgårdsamatörerna och vi talar nu några generationer senare. Och genom alla år har det alltid kommit nya plantor med samma beteende…

När jag sökta bland bildfilerna kom den månskensgula klövern upp även den med samma ursprung. Tänk så vackra tillsammans även om höjdskillnaden är stor. En ’månskensdröm’ har jag nästan alltid haft. En plantering i ett halvskuggigt läge där jag kan sitta på kvällen och se vita och ljust gula blommor träda fram ur skuggorna. Att komplettera med något som dessutom doftar när kvällen lägger sig känns naturligt.

Månskensgult - Cephalaria giganteaCephalaria gigantea, jättevädd, med ett minst sagt annorlunda beteende. Det räcker gott med en för att få en hel bukett

Vet inte vad fenomenet heter men varje planta får blommor av båda typerna. Alltså både vanliga och sen den konstiga saken ovan.

Cephalaria gigantea

Klöver som sköter sig i rabatten

En svavelgul klöver, Trifolium trichocephalum, har vackra grådaggiga, ludna blad som är en fin kontrast i rabatten. Pricken över i:et är de svavelgula blommorna som lämpar sig att studera nära, nära. Den har under alla år aldrig frösått sig eller fått revjor som en del vilda klöversorter har. Så – vacker och väluppfostrad blir min sammanfattning.

Trifolium trichocephalum

Trifolium trichocephalum

 

Jättevädden är oftast runt 2 meter eller mer och många blommor svävar högt mot en blå himmel. Klövern håller sig i marknivå runt 40-50 cm där jag har den i ett halvskuggigt läge.

En doftande komplettering skulle kunna bli en lilja i vitt eller citrongult, kanske några som de här under. Det är en mix av orientliljehybrider i vitt och gult. En del kallar dem trädliljor. Den mindre och väldigt intensivt gula heter L leichtlinii och är alldeles för intensivt gul för en månskensplantering tänker mina ögon. I bakgrunden av liljebilderna växer den också månskensgula vaxklockan, Kirengeshoma palmata.

Lilium hybr. White/yellow mix Lilium hybr. White/yellow mix

Egentligen borde jag skaffa mig, har en pinterestprofil, en plats för att skapa moodboards på. Men hittills har jag hållt de i huvet med några skrivna kommentarer i växtdatabasen. Tycker det börjar bli lite jobbigt med alla olika ställen som man kan ha grejer på, eller så är det bara att jag inte har hittat min grej. Men nu i skrivande stund så föll en tanke om den ultimata illustrationen av tid, rum och höjd. Får fundera på det…

En månskensplantering ska det absolut bli!

34 Kommentarer

 1. lisbeth den 3 februari, 2018 kl 16:45

  Dejligt sommerlige billeder, det kan vi lide. Jeg har også den trifolium, eller også har jeg en der ligner, på dansk hedder den bjergkløver.

  • Carina den 4 februari, 2018 kl 11:02

   Visst är den fin 🙂 På senare tid har jag förstått att det finns två arter med de här svavelgula blommorna så kanske är de olika din och min.

   Ha det gott! Carina

 2. Marit Sønstebø den 3 februari, 2018 kl 17:17

  De lysegule blomstene er så vakre! Det er gartneri i nærheten hvor de har plantet Cephalaria gigantea ut veien, og de legger en merke til. Det gartneriet har i det hele tatt mye spennende, og jeg har lyst til å vise deg det en gang 🙂

  https://www.veggegard.no

  Klem, Marit

  • Carina den 4 februari, 2018 kl 11:05

   Det låter väldigt spännande och självklart har jag lust att göra det 🙂 Vet inte om det hänt att jag sagt nej till spännande plantskolor åtmintone inte när de rekommenderas av likasinnade…

   Kram, Carina

   • Marit Sønstebø den 4 februari, 2018 kl 12:42

    Ja, og det tenkte jeg at du ville 😉
    Det tar ca 40 minutter å kjøre dit herfra.

    Klem, Marit

 3. Sabelhagens olivlund den 3 februari, 2018 kl 18:13

  Helt underbart, älskar blekgult. Klövern är ursnygg. Jag hade jättevädd i min gamla trädgård, kommer inte ihåg om jag grävde upp en bit och flyttade till landet. Men din beter sig minst sagt lite ”annorlunda”, har inte sett det förut. Snyggt med hostan till också.
  Ha det gott
  Kram Maria

  • Carina den 4 februari, 2018 kl 11:07

   Det gör jag också 🙂 Kanske är det det som sakta fått mig att plocka in mer starka gula nyanser. Om du inte har den så kommer det säkert fröplantor som jag kan plocka här. Hostan är mycket vacker – en rätt vanlig, ’Frances Williams’

   Tack detsamma! Kram, Carina

 4. Inger den 3 februari, 2018 kl 18:18

  Månskensgult, lika vackert som det låter. Svavelgult kanske inte låter så fint men är en underbar färg. Varför har jag inga av dessa, läckra liljor också.
  Kram

  • Carina den 4 februari, 2018 kl 11:09

   Det håller jag med om ’svavel’ har en släng av lukten som inte är sååå trevlig. Det är härligt att ha en hörna som lyser upp på kvällen och då är månskensgult väldigt bra. Liljorna hittade jag hos en engelsk webshop H.W. Hyde & sons som har väldigt bra kvalitet och just de här är en onamnad men vacker mix. Enda haken med England är att transporterna är dyra 🙁

   Kram, Carina

 5. Gunilla Teckenberg den 3 februari, 2018 kl 18:31

  Vilken häftig formation på jättevädden! Den måste vara unik, något som du antagligen är ensam om så var rädd om den.

  Klöver är en fin växt, något underskattad i trädgårdar tror jag för man ser den sällan.

  Kram!

  • Carina den 4 februari, 2018 kl 11:10

   Javisst är den läcker, kanske konstigt läcker 🙂 Men det måste vara en stabil förändring eftersom de alltid dyker upp hos nya fröplantor också. Klöver – bara ordet tror jag skrämmer. En del vilda arter är ju lätt invasiva och svårrensade.

   Kram, Carina

 6. Laila den 3 februari, 2018 kl 18:52

  Verkligen fina! Gillar månskensplanteringar, eftersom min syn är skruttig vill jag gärna ha någon plantering som ”lyser” i skymningen.
  Kram

  • Carina den 4 februari, 2018 kl 11:12

   Tack Laila! Det förstår jag och tänker att det är ännu intressantare att plantera in växter som dessutom doftar gott 🙂

   Kram, Carina

 7. Charlotta den 3 februari, 2018 kl 19:36

  Så praktiskt att få en hel bukett av en enda stjälk. 😀
  Fin är den i alla fall din jättevädd. Hoppas den lever i lika många generationer till.

  • Carina den 4 februari, 2018 kl 11:13

   Haha – jo det är praktiskt 🙂 Sen är det som ett förvirrande smörgåsbord för humlor och insekter om man vill se ett väldigt busy ställe. Det verkar som en förändring som följer med från frögeneration till frögeneration.

   Ha det gott! Carina

 8. Karsten F den 3 februari, 2018 kl 20:16

  Hej Carina

  Din Cephalaria gigantea är mycket speciel. Fasciation stjälken ser också lite kantig ut?

  Fint tema med denna blekgula kulör!

  Har du övervägd Fritillaria raddeana?

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 4 februari, 2018 kl 11:15

   Visst är den! Har faktiskt inte tänkt på det, får kolla till sommaren. Fritillaria raddeana har jag i en annan rabatt. Och nu när den börjat fröså och dela sig rejält så kan jag tänka mig att testa några lökar i samma ljus och jord. Tack för tipset.

   Tack detsamma! Carina

 9. Elna Slot den 3 februari, 2018 kl 21:23

  De er smukke de sarte lysegule farver. Især kløveren er så fin, den ser man alt for sjældent.

  Hilsen Elna

  • Carina den 4 februari, 2018 kl 11:16

   Tack Elna! Ibland tänker jag att vissa växter får spridning i olika kretsar. Så den här klövern tror jag har varit ganska spridd ibland trädgårdsamatörer.

   Ha det gott! Carina

 10. Linda den 3 februari, 2018 kl 23:24

  Hej!

  Tack för dina hejarop och för att du är så positiv. Jag hoppas.

  Bokashi ska egentligen spädas hundra gånger, men jag tycker att det låter så löjligt mycket att jag inte riktigt vill lyssna på det örat. Brukar köra med tio gånger … tror jag … höftar rätt bra 😉 Vad är en majspåse?

  Jag visste inte alls hur jättevädd ser ut. Så fin trädliljan är! Jag köpte en påse frö från Impecta mitt första oerhört entusiastiska år som odlare. På den tiden trodde jag att alla fröer grodde lika snällt som solrosfröer. Hahaha. Jag köpte väldigt många fröer från Impecta. Fröer som jag några år senare fick en helt annan förståelse för och som definitivt inte var några nybörjarfröer och som i vissa fall nog borde ha varit betydligt färskare än de i påsarna. Blev så besviken när det inte grodde i krukorna. Hur hög är din lilja? Den ser i alla fall väldigt fin ut. Borde kanske göra ett nytt försök.

  Hoppas att du har en härlig helg!

  Kram
  Linda

  • Carina den 4 februari, 2018 kl 11:22

   Oj 1 på 100… Majspåse är en tunn ’plastpåse’ men gjord i nån majsgegga. Stoppar de inuti hinkarna och lägger avfallet där i. Då blir inte hinkarna så läskiga att tömma. Sen kan man plocka ur påsarna och förvara i större tills det är dags att använda materialet ute. Jag använder för jag tycker det går fortare och enklare att skölja ur hinkarna. Påsarna bryts ner naturligt men långsammare än kompostmaterialet.

   Jag köpte färdiga, fina lökar från England. Jag sår liljor men bara arter. Liljorna ska kunna bli uppåt 2 m de kallas ibland trädliljor. De här är 100-150 cm än så länge. Upplever som du att en hel del fröfirmor mörkar att det kanske behövs lite mer kunskap om en del fröer och att de måste ha förvarats på rätt sätt. Det är tråkigt för de biter sig själva i baken om nybörjare sår och misslyckas tänker jag… Fröerna är ju inte gratis.

   Kram, Carina

 11. Anja den 4 februari, 2018 kl 08:08

  Härliga bilder Carina! En månskensrabatt borde vara ett ”måste”. Själv har jag ingen. Kanske dags att börja planera för en sådan.
  När det gäller jättevädden så beter sig min ”som den ska” ;-), dvs inga konstigheter. Fröerna kommer från Gardens North. Men, din konstiga är ett fint ex. på hur en växt kan bete sig och bli på så vis ännu mer attraktiv. För att din är ju otroligt vacker. Så att jag säger bara att: Lycka till! Hoppas att du får flera av dem i din månskensrabatt.
  Och, kombon som du föreslår är väldigt fin. Någon/några prydnasgräs i kombon skulle kanske lyfta den ännu mer? (Förlåt att jag ger ”råd” oombedd, men jag blev så inspirerad.) Det verkar dock som om du skulle redan ha Hosta där? Nåja. Tack i alla fall för ett inspirerande inlägg. Just nu är ju allting möjligt 😉 även för mig.
  Ha det gott!
  /Anja

  • Carina den 4 februari, 2018 kl 11:25

   Haha.. det var din bild i höstas som fick mig att tänka… hmm.. så ser inte min ut. Garden’s North det var längesen jag kolla deras lista – tack för påminnelsen. Du ska inte be om ursäkt för tipsen!! Jag tar gärna emot tips, överväger, plockar in en del och förkastar en del 🙂 Prydnadsgräs hör definitivt hemma där. Hostan, Frances Williams, står i en plantering där liljorna växer. Och så småningom ska jag plocka ihop växter från olika håll och planteringar.

   Ha en fin helg! Carina

 12. Marika den 4 februari, 2018 kl 11:22

  Hej Carina!
  Vädden är en favorit, och din är helt fantastisk. Så vacker färg. Är mycket förtjust i klöver, en sort som inte sprider sig, låter perfekt.
  Ha en fin söndag /Marika

  • Carina den 4 februari, 2018 kl 11:27

   Hej Marika!

   Det finns en med röda blommor och där de outslagna knopparna lyser i silver. Den är jag sugen på men vet inte om den sprider sig mer. Vädden är jättefin men på förra tomten frösådde den sig gärna i lerjorden. Och fröplantorna måste passas för det bildas snabbt en rejäl pålrot.

   Tack detsamma! Carina

 13. Anne, hagenvår den 4 februari, 2018 kl 17:50

  Hei Carina!
  Måneskinnsbed er nydelig. Og kanskje mest nydelig i skumringstimen. Skal bestille frø til Cephalaria g. Ser impecta har. Jeg liker så godt planter som svever over de andre i bedet.
  Ha det godt! Klem Anne

  • Carina den 4 februari, 2018 kl 20:12

   Kul att du gillar den – är övertygad om att du kommer bli jättenöjd 🙂 Svävar högt det gör den definitivt.

   Tack detsamma! Carina

 14. IngerM. Årdal den 4 februari, 2018 kl 18:33

  Sååå herlig og frsht innlegg!
  Gult og hvitt…delikat og lekkert.
  Passer så godt på en kald vinterdag:)

  • Carina den 4 februari, 2018 kl 20:13

   Tack så mycket! Idag har det blåst en väldigt råkall nordostlig vind så visst behöver man piggas upp 🙂

   Ha det gott! Carina

 15. Susie på Stjärnarve... den 4 februari, 2018 kl 21:29

  Min ”jättevädd” har inte alls såna vackra blommor, desssutom sprider den sig nåt otroligt så jag är tvungen att klippa bort blommorna innan dom frösatt sig. Men…jag kan inter svära på att min verkligen är en jättevädd, har fått den av en väninna som inte är så petnoga med namn – eller om det är ogräs hon ger bort!
  KRAM/Susie

  • Carina den 5 februari, 2018 kl 16:55

   Jättevädd frösår sig ganska mycket och det finns få, om ingen, växt jag kan komma på som liknar den. Så din väninna har nog satt rätt namn. Tycker ändå jättevädden är värd en plats i rabatten.

   Ha det gott! Carina

 16. Anita den 5 februari, 2018 kl 13:15

  Månskensgult, vilket vackert ord och vilken vacker klöver. Så klart att du ska ha en månskensrabatt. Jag har ju haft en i många år och jag tröttnar aldrig. Har mest vita blommor där förutom en daglilja som är just månskensgul. Men det svagt, svagt gula är så vackert. I flera år så hade jag vita kungsliljor, Lilium regale, som växte vid min vita doftbänk (som jag naturligtvis har i månskenslandet) och där satt jag som tjuren Ferdinand och bara doftade. Kanske ska jag investera i några kungsliljor igen. Även om dom bara kommer en sommar så kan det vara värt det.

  Tack för inspirationen!

  Kram Anita

  • Carina den 5 februari, 2018 kl 17:03

   Det är härligt med de där planteringarna. Jag har en nu också men har ingen sittplats jämte för njutning – en klar brist. Min L regale växer i en våtbädd med ett lager sand i botten och sen en mullrik, torvbaserad jord uppepå. Nu har den kommit tillbaka sen jag satte den 2015 och har blommat de sista två åren. Tror att den som får fram en rent vit daglilja kan göra sig en rejäl slant 🙂

   Varsågod!! Kram, Carina

   • Anita den 6 februari, 2018 kl 10:16

    Jag ska nog faktiskt pröva med några L regale igen och verkligen plantera dom på liknande sätt som du gjort. Den kan få en extra liten avdelning i mitt Månskensland. Den daglilja jag köpte såldes som vit. Men jag hade mina misstankar och dom besannades. Men det gjorde absolut inget för den är otroligt vacker. Men som du säger, den som lyckas få fram en rent vit daglilja kommer nog att göra sig en rejäl hacka.

    Kram Anita

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.