Lökar i kruka

Vårlökar i kruka ger glädje en lång period

Reafynd då, glädje nu – vårlökar i kruka

Men att de hamnade i krukor sent, sent i höstas var mest för jag inte orkade gräva ute. Jag sköt helt enkelt bara upp eländet. Nu när jag titttar så kommer de bara ge glädje en period framåt och det tråkiga i oktober och november är glömt. Och tänk när jag sitter på trappen jämte med solen på näsan och med ljudet av surrande insekter…

Vårlökar i krukaLängst in och sist ut eftersom den är såå tung att jag måste ha traktor och gaffel för att lyfta den.

Iris Reticulata-grp 'Gordon'Iris ’Gordon’ blommar så läckert i blått ute nu och det var de som hade så bråttom där lådan stog i garaget. ’Gordon’ har funnits i handeln länge och är ett av reafynden från i höstas. Sen har jag ställt små krukor löst i lådan. Det är sorterna ’Happiness’ och ’North Star’. Det är våriris från Alan McMurtrie, Reticulatas inte världens roligaste hemsida men.., som har korsat fram helt nya och läckra färgkombinationer. Gerbianska har krukat upp några sorter som säljs på Göteborgs botaniska nu i vår. Mina kommer stå kvar i kruka tills de blommat klart och ska sen få en egen liten lökbädd i ram. Vid förra huset hade jag en lökbädd inne vid husfoten som jag passerade på väg till garaget. Där trivdes de här lite känsligare våririsarna alldeles förträffligt. Och jag älskar dem tillräckligt för att ge dem en bra miljö.

Den här typen av våriris behöver en väldränerad jord och en rejäl bakning på sommaren för att blomma fint år från år. Bakning innebär mycket sol och värme för att lagra upp kraft. Ett par rejäla vattningar på senhösten och sen är cykeln komplett. Brukar mylla ner benmjöl efter blomningen på försommaren som enda näring.

 

Vårlökar i kruka

Tulpaner ’Mascotte’ och ’Dream Touch’, krokus och fler vita narcisser på väg upp tillsammans med murgröna och en Euonymus

Ibland planterar jag tomma krukor får att få plats att sätta ner något grönt som komplement när jag tar ut härligheten. Nu ska jag komplettera med något högre grönt i mitten bara… Lite löv eller mossa för jag tycker det är vackrare och naturligare

Vårlökar i krukaVårlökar i kruka
Vita hycinther, 4 påsar Anemone blanda ’White Splendour’, franstulpaner och vita narcisser i den här krukan

Alla krukorna har fått flera olika lager och sorter. Det var en chansning eftersom jag har ganska dålig erfarenhet av att odla lökar i kruka så här. Men alla sorter kommer upp och dessutom bra. Zinkkrukan kom ut först för den hanterar jag helt själv. Hyacintherna hade kommit så långt att jag ville ge dem mer ljus. Väl ute fick de ett tjockt lager eklöv som skydd mot det skarpa ljuset och eventuell nattfrost. Det har gått jättebra. Hellre tidigt i knoppstadiet än att de får utvecklas för långt inne i skyddad miljö.

Så småning ska de ut i en rabatt men jag skjuter upp den tanken ett tag till. Kommer tid kommer råd… Tills vidare får de vara vårlökar i kruka som kan flyttas runt och glädja oss ett par månader framåt.

Ha det gott!

19 Kommentarer

 1. Marit Sønstebø den 21 mars, 2017 kl 10:18

  Så flott at høstgleder kan bli vårgleder! Jeg har gitt de opp, men nyter dine i stedet. De er jo så vakre, og blåfargen på noen av de er utrolig fin sånn som den på ’Gordon’
  Eonymus er også så fine. Jeg har to stykker som kun overlever fordi de er dekket av snø. Er spent på om de har overlevd vinteren i år. Ikke så kaldt i vinter, men mye barfrost.
  Den kassen kommertil å bli veldig fin i lang tid fremover!

  Klem, Marit

  • Carina den 21 mars, 2017 kl 12:21

   Barfrost är en sak som kan ge mardrömmar hos mig – inte riktigt men nästan. Euonymuse i krukan har stått i garaget i vinter. Men kanske vågar jag pröva ute i vinter. Andra små som jag har klarar vintern ute.

   Kram, Carina

 2. Linda den 21 mars, 2017 kl 11:50

  Jag har aldrig riktigt lyckas med lökar i kruka, men jag kanske ska ge det en chans till … det verkar ju som om det är möjligt att lyckas 😉

  Hoppas att du får en riktigt fin och solig dag!
  Kram
  Linda

  • Carina den 21 mars, 2017 kl 12:19

   Solen får jag vänta på en eller två dagar tydligen. Just nu en iskall västan som tar fart ute på Skagerack. Jag var också tveksam i höstas – det var helt bristen på ork som avgjorde.

   Kram, Carina

   • Linda den 22 mars, 2017 kl 17:00

    Den blåsten är här nu … med råge. Och den är iskall. Fast det är skönt inne i växthuset. Jobbade hemifrån sista timmarna i dag och det var ljuvligt att ta med sig utredningen jag skulle läsa dit ut 🙂

    • Carina den 22 mars, 2017 kl 20:22

     Härligt – jag jobbar också mycket hemifrån. Och nu ska vi få flera dagar med sol, underbart 🙂

 3. Gunilla Teckenberg den 21 mars, 2017 kl 15:36

  Jättefina krukor med innehåll! Våriris är ju så fina och jag borde skaffa fler, har bara de vanligaste. Såg en bild på `George´ har du den? Undrar om den är känsligare än de vanligaste irisarna?

  Kram!

  • Carina den 21 mars, 2017 kl 18:52

   ’George’ växer i en södervänd rabatt med en liten bergkant i ryggen. Där blir rätt torrt på sommaren. Där har de blivit jättemånga – kolla här https://www.4seasonsbycarna.com/iris-i-alla-former-under-i/ . Så jag tänker att ’George’ är enklare än många andra.

   Kram, Carina

 4. Luna Ek den 21 mars, 2017 kl 17:51

  Fint kommer det att bli. Jag gör också så med en del som inte hann i jorden på hösten,framförallt de där superbilliga vårlökarna allra sist på säsongen. Jag tänker går det så går det. Häromdagen hittade jag t ex tre undangömda krukor med gula tulpaner av en sort jag redan glömt vad det var, under mina verktygskåp ute och de kommer fint. En har jag tagit in för att skynda på. Och i de permanenta jättekärlen sticker jag också ned lökar i olika lager. Det brukar bli bra bara de inte får för mycket väta. Nu är det skitväder men snart blir det riktig fart överallt.
  Gillar din långa trälår med vårlök. Det har jag sett i Istanbul på torg och allmänna platser. Dit måste man på våren om man vill se tidig tulpanfrossa.
  Kram Luna

  • Carina den 21 mars, 2017 kl 18:46

   Vi gjorde låren av överblivet trallvirke. Har odlat Fuchsior, bara sommarblommor och i höstas så blev jag glad när jag stog med lökpåsar för 10 kr styck och kom på… ..låren är tom 🙂

   Prag och Istanbul skulle jag vilja till. Men i vår blir det ett besök i SV Polen istället.

   Härligt att hitta några bortglömda krukor att driva 🙂

   Kram, Carina

 5. Anita den 22 mars, 2017 kl 15:48

  Så härligt! Jag glömde en gång en påse tulpaner under ett bord i uterummet. När jag hittade den så hade dom börjat växa och jag satte dom i en kruka. Det blev en riktig vårfröjd. Så brist på ork och glömska kan ge härliga resultat. Gillar din idé med att sätta ner tomma mindre krukor i de stora krukorna. Då blir det ju väldigt smidigt att fylla på med annan grönska … och dessutom vet man var man kan sätta den utan att skada någon lök som är på gång.

  Kram Anita

  • Carina den 22 mars, 2017 kl 20:33

   Det är faktiskt himla praktiskt att göra så, jag kallar dem platshållare. Visst finns det mycket härlig växtkraft i lökar 🙂

   Kram, Carina

 6. Anne, hagen vår den 22 mars, 2017 kl 19:50

  Hei!
  Kjempefine krukker. Løk i krukker er flott. I høst satte jeg mange løk i krukker. Det skal bli spennende å se om det blir vellykka. Forhåpentlig vil det bli det.
  God kveld! Anne

  • Carina den 22 mars, 2017 kl 20:20

   Tack Anne! Visst är det härligt att kunna samla många lökar på en så liten plätt som en kruka 🙂

   Carina

  • Carina den 25 mars, 2017 kl 08:54

   Tack! Håller tummarna för att det kommer bra i dina krukor också.

   Carina

 7. Laila den 23 mars, 2017 kl 09:12

  Inga krukor här tyvärr men det knoppas och blommar lite varstans i rabatterna nu! Det är något särskilt med de allra första.
  Allt gott!/Laila

  • Carina den 25 mars, 2017 kl 08:54

   Javisst är de speciella 🙂 De första tuffingarna som lovar att snart vänder det.

   Ha det gott! Carina

 8. Merja den 23 mars, 2017 kl 09:36

  Jag satt lökar i kruka för flera år sedan och förvarade i växthuset jag hade då. Resultatet blev inte alls som jag hade tänkt, men kanske dags att pröva igen.
  Gillar din idé med de tomma krukorna. Väldigt smart!
  Ha en fin dag!

  • Carina den 25 mars, 2017 kl 08:53

   De tomma krukorna är suveräna måste jag säga 🙂 Jag satte lökar i kruka och satte sen in de i växthuset. Allt ruttnade trots att jag inte vattnade. Blev jättebesviken… De här krukorna har stått halvmörkt i garaget som aldrig får frysa och enda fukten har varit den som jorden hade från början. Ärligt talat förstår jag inte riktigt vad som är skillnaden… Men jag är glad 🙂

   Tack detsamma! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.