Växtplatser - Trillium nivale - snötreblad

Växtplatser och om hur det tar tid att lära om

Växtplatser… ..jag har ju i stort sett all information i en databas även om jag ibland glömmer ändra. Nu när jag flyttat en herrans massa växter så landar jag ofta i – men var är du nuförtiden? Finns du kvar? Sen kollar jag i databasen och oftast konstaterar jag att, aha du är där nu. Men det ska bli skönt på sikt att minnet finns där direkt när jag är ute och börjar fundera. Och jag tror eller hoppas att efter den här säsongen så kommer det skapas nya minnen och synintryck. Jag har lokaliserat den bleka snökrokusens nya växtplats och lagt den på näthinnan. Det är en favorit som uppstått här, den är stabil och förökar sig bra men jag har inte sett någon liknande namnsatt. Jag kallar den Crocus tommasinianus ’Pale’ och jag älskar den där den står i motljuset.

Växtplatser - Crocus tommasinianus 'Pale' - snökrokus
Crocus tommasinianus ’Pale’ – snökrokus

Några växtplatser jag rensat i veckan

Jag har rensat både mer färdiga och ofärdiga växtplatser. I mitten av stora lunden har jag tänkt en cirkel och rensat där ibland. Men så tänkte jag lite fel med grenar i botten och jord uppepå… det var inte så bra tänkt och energin försvann förrförra sommaren. Grenarna var för färska, jorden rinner ner och då bildas det stora luftfickor som inte syns uppepå. Har förlorat ett par buskar så.

Nu när jag krupit runt och rensat så poppar lösningar upp och nu är jag på spåret igen. Här ska jag försöka plantera mina 5 eller om de är 6 sydbokar, Nothofagus antarctica, i en halvcirkel i ena kanten. Den ska få finnas bakom ryggen i vad som blir en halv berså fast med ovanlig plantering. Sydbok växer naturligt med grenar i en rät vinkel ut från stammen och de är tacksamma att binda mot en tråd i horisontellt läge. Har sett en sådan häck och den var urläcker. Och nedanför får jag helt enkelt försöka hoppa ner jorden bland grenverket och sen fylla på mer.

Har bättre koll på några växtplatser

Några hann stanna på näthinnan förra säsongen. En sådan är snötrebladet, Trillium nivale, som i år glädjande nog har 4 istället för 2 blomstänglar. Har för mig att trillium brukar dubblera sig med något eller några års mellanrum – de följer ett genetiskt mönster.

Växtplatser - Trillium nivale - snötreblad
Trillium nivale – snötreblad

Hundtänderna – vissa är på drift

Hundtänderna kommer jag inte alls ihåg var jag satt när jag går runt – det är hela tiden överraskningar. Jaså… ..hamnade ni där. Ett fåtal har jag koll på och av dem är några på väg upp och det är alltid kul att se. Några är jag extra rädd om och vill väldigt gärna att de ska komma tillbaks. Den sibiriska hundtanden, Erythronium sibiricum, har jag hittat skylten till men nu får jag se om den försvunnit eller ej kan inte komma ihåg att jag såg den förra året. Sakta kommer väl även min interna databas, den i huv’et att uppdateras också.

Erythronium sibiricum - sibirisk hundtandslilja
Erythronium sibiricum – sibirisk hundtandslilja
Erythronium sibiricum 'Altai Snow'
Erythronium sibiricum ’Altai Snow’

När allt är inventerat så kommer säkert de allra flesta växter komma tillbaka men några kommer vara borta. Men jag är trots allt övertygad om att jag kommer vara superglad för de jag har. Jag länkar till Trädgårdsfägring och fortsätter min rensning ute.

Solen fortsätter dominera hos mig efter en lite mulen dag igår!

13 Kommentarer

 1. Marit den 16 mars, 2022 kl 09:11

  Jeg blir helt dårlig når jeg ser dine fine snøkrokus og Trillium nivale! De er utrolig vakre. Jeg har ikke sett noen som har solgt de her. Jeg antar at disse kan overleve her også? Hvor har du kjøpt de fra? Sukk, jeg skulle så ønske at vi var i EU 😉

  Klem, Marit

  • Carina den 16 mars, 2022 kl 10:01

   Det var ju inte meningen att göra dig dårlig 😉 Snökrokusen har uppstått här, den har inget namn och kan inte köpas som sort vad jag vet. Trilliumen köpte jag från trädgårdsbekanta i samband med att de sålde sin trädgård och flyttade till Grekland. T. nivale är ovanlig i handeln vad jag sett.

   Det var inte mycket jag kunde hjälpa dig med – tyvärr! Kram, Carina

 2. Marika den 16 mars, 2022 kl 10:16

  Hej Carina!
  Alldeles underbart med dina fina vårblommor. Ljuvlig snökrokus. Hundtandsliljan har jag planterat ett antal gånger, den har kommit upp men inga blommor. Tror att den är kvar fortfarande, men det blir bara gröna blad.
  Härligt med allt fint .
  Ha det gott /Kram Marika

 3. Carina den 16 mars, 2022 kl 11:21

  Hej Marika!

  Javisst är krokusen fin – den är min favorit bland alla olika snökrokus jag köpt genom åren. Hundtandslilja vill generellt ha en näringsrik jord för att blomma bra. Och man kan behöva glesa dem med åren när det bildas stora kluster av knölar som konkurrerar med varann. Sen finns det kloner som blommar dåligt helt enkelt. Jag antar att du satt vanlig dens-canis?

  Kram, Carina

 4. Lisbeths Haveblog den 16 mars, 2022 kl 14:58

  Åh ja, der er meget at holde øje med. Jeg havde engang et stort Excel ark med alle planter og deres voksesteder og meget, meget mere, men jeg fik ikke opdateret. I dag bruger jeg mit kamera til al den slags. Fotograferer, når jeg planter, så jeg kan se hvor, og navneskiltet. Det er også hurtigt at gøre, hvis jeg flytter rundt på noget.
  Din lille Crocus kunne måske være den, der hedder Crocus tommasinianus ’Lilac beauty’. Jeg kan ikke rigtig se detaljerne i farverne i det smukke modlys på dit foto.
  Mange hilsener Lisbeth

 5. Carina den 16 mars, 2022 kl 17:22

  Det låter som en bra idé att fota men jag har för många växter och behöver sökmöjligheterna och selektionerna jag kan göra i databasen. Det är inte ’Lilac Beauty’ – den är mer tvåfärgad där de yttre kronbladen är nästan gråvita medan de inre är mer lila. Jag odlar den också. Det är en tydlig skillnad i färgerna på den. Den här är enhetligt ljust syrenlila och skulle möjligtvis kunna likna ’Eric Smith’ men den har uppstått här i trädgården.

  Ha det gott! Carina

 6. Lisbeth den 16 mars, 2022 kl 22:12

  Jeg har også mine rhododendron i et regneark, jeg skriver op, når de blomstrer, så jeg kan sammenligne år for år.
  Tænk at du allerede har Erythronium jeg har ikke set mine endnu.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 18 mars, 2022 kl 08:18

   Det underlättar att ha växterna dokumenterade på ett eller annat sätt 🙂 Hundtänderna blommar inte ännu utan bilderna illustrerar ett par växter som jag behöver lära om mentalt var de växer.

   Kram, Carina

 7. Ulrika den 18 mars, 2022 kl 08:08

  Så långt (du och) våren kommit redan! Går och väntar på att tjälen ska släppa så att jag kan få ner en spade. Blir än mer otålig när jag ser alla fina växter som börjat blomma. Hundtandsliljor redan nu…!
  Har också ett (ouppdaterat) excelark med alla växter och platser. Brukar sätta mig ner och försöka minnas vad som flyttat och var det hamnade. Men nu var det länge sen, som tur var finns en hel del bilder som kan hjälpa till.
  Sydboksberså låter fantastiskt! Hoppas det funkar trots håligheterna.

  Kram Ulrika

  • Carina den 18 mars, 2022 kl 08:23

   Det är tjäle här också där solen inte kommer åt tillräckligt mycket och länge. Så jag har jobbat i lägen där solen värmt upp jorden tillräckligt. Precis när det töar är det ju bara en gegga 🙂 Håligheterna är utsikten från den lilla bersån och därför kan jag vänta lite med dem framöver. Hundtänderna blommar inte ännu – det är äldre bilder för illustration. Jag har kommit underfund med att ett block och penna för att sen skriva ner allt i en plantering är en bra metod ibland. Då kan jag göra en större uppdatering och räta ut en del frågetecken 🙂

   Kram, Carina

 8. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 22 mars, 2022 kl 19:01

  Våren har verkligen kommit långt hos dig men den är även på gång här hos mig då vi har haft varmt nu en hel vecka.Jag känner igen fenomenet att flytta en del växter och sedan inte riktigt komma i håg vart man satt dem det fick jag erfara förra sommaren.Man blir glatt överraskad när de poppar upp på ett nytt ställe som man glömt bort att de var planterade på.Ha det gott/Margareta

 9. Anni den 31 mars, 2022 kl 17:08

  Näthinnan och den interna databasen kan jag inte lita ett dugg på. Här har jag lärt mig att fotografera varenda plats jag gjort något på. Sedan gäller det att hitta bilden … Suck, jag är nog oförbätterlig.

  Den där lilla Trillium är så fin, så trevligt av den att bjuda på fler stänglar än normalt.

  • Carina den 2 april, 2022 kl 09:41

   Det är ju det där med att hitta bilder… Jag är glad för att jag hade tid över, ingen trädgård i närheten och att det gjorde att jag började på databasen. Det var medan jag hade många men inte sååå många växter och jag hade tid över när jag var i USA. Då var det helt hanterbart. I botten hade kunskap om hur man bör jobba med data.

   Trilliumen är jättefin. Nu har jag en annan som står i knopp i ett varmt läge.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.