Favoritkombinationer - Athyrium vidalii - pagodbräken

Favoritkombinationer – de extra lyckade

Favoritkombinationer – det är några stycken som jag är lite extra nöjd med i norra lunden. Men eftersom jag har gillat dem och tyckt att bilderna blev väldigt fina med fint ljus så är nog de flesta repriser. Men vackra blad förtjänar att visas mycket och ofta.

Norra lunden lite senare
Norra lunden och kanten med ljung och små rododendron

En sen höstbild men det jag gillar här är de gröna barren som höjer sig över lägre perenner och framförallt rhododendron. Den lilla daphnen i förgrunden har blommat hela sommaren och den doftar underbart.

Remsan längs berget och favoritkombinationer

Temat är gult i en smal remsa längs bergskanten. Hostor med gulgröna variationer och faktum är att helheten är en favoritkombination. Ett helgult hakonegräs och löjtnanshjärta växer under gyllenlönnen – Acer shirasawanum ’Aureum’. Jag har blandat in en häxal med blådaggiga blad en kontrast som jag gillar bland gula blad. Här finns också ett gäng gulblommande sockblommor. Men på sikt kommer jag plocka upp ett par lönnar. Det är också flera ormbunkar, hostor med flera som är delade och alla bitar står kvar – där ska jag också skapa mer utrymme och några delningar får flytta.

Mina växter - norra lunden
norra lunden – den här smala planteringen är full av vårblommande växter men sen tar blad i gulgrönt över med kontrast i blågrått
Samma vy men annan fokuspunkt… En bonus är att hostorna här blommar i vitt eller ljust, ljust syrenlila

Gröna blad och metalliskt rött bland favoritkombinationer

Det är också en favoritkombination men jag spar på det röda för även om rött och grönt är komplementfärger så behöver rött en lugn bakgrund så kanske att 1:4 är lagom i mina ögon.

Favoritkombinationer - hosta och ormbunkar
Grönbladiga hostor och ormbunke med metalliskt skinande blad – Hosta ’Maraschino Sherry’ och Athyrium niponicum ’Metallicum’. Rhododendronen är ’Vulcan’
Favoritkombinationer - hosta och astilbe
Ibland kan namnet visa vad som borde bli en bra kompis. Hostan ’Purple Heart’ är en storfavorit och astilben ’Chocolate Shogun’ är fin jämte även om skuggan gör den orättvisa

Djupare skugga och en favoritormbunke

Längre ner i sluttningen har skuggan varit djupare. Här står några magnolior men också många hostor. Favoritormbunken – Polystichum munitum – svärdbräken är så vacker i en större grupp men jag plockade ändå upp 2 delningar i höstas och krukade.

Favoritkombinationer - Norra lunden
Norra lunden
Tiarella 'Spring Symhony' - spetsmössa
Tiarella ’Spring Symhony’ – spetsmössa – med blommande och doftande Rhododendron ’Weston’s Innocence’ och en pagodbräken, Athyrium vidalii

Viktig för kombinationer i lunden

Jag vill få till en kombination av ljuskorridorer och skugga. Enbart skugga blir lite trist men ljusstrålar som letar sig in och träffar en extra fin bladplanta är så vackert. Så jag funderar en del på var de här ljuskorridorerna är och vilka som ska få stå i spotlightens sken.

Lyckade kombinationer är veckans tema hos Trädgårdsfägring och det här var några. Men egentligen vill jag att helheten ska bli fin och jag planterar mycket utifrån bladkontraster och färger även om jag kanske inte gillar en del kombinationer som brukar haussas. Du ser tex aldrig gula och röda blad tillsammans hos mig. Du kan läsa om andra kombinationer här.

17 Kommentarer

 1. Marit den 12 februari, 2022 kl 13:11

  Lysstråler og skygge er så fint når en får frem det i hagen.
  Så fine kombinasjoner du har med ulike hosta, bregner og rhododendron. De er en av ”grunnsteinene” her også 🙂
  Hosta kommer en ikke utenom.

  Klem, Marit

  • Carina den 13 februari, 2022 kl 09:24

   Tack Marit! 🙂

   De sista åren har det blivit fler och fler enfärgade hostor, tycker de vackra att kombinera och delvis lite lättare. Det är en smak som förändrats. Och ormbunkar lyfter ju många runt sig.

   Kram, Carina

 2. Lisbeth den 12 februari, 2022 kl 13:47

  Jeg er ofte heldig med mine kombinationer uden at jeg egentlig har tænkt over det.
  Dine er så fine, jeg nød hvert et billede, måske har du vist det før, men det kan vi ikke huske 😉
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 13 februari, 2022 kl 09:34

   Tack Lisbeth!

   Många kombinationer blir ju till utan planering och det ena är inte bättre än det andra. Det är väl så att vi glömmer fort 🙂

   Kram, Carina

 3. Ingeborg Hald den 12 februari, 2022 kl 16:44

  Veldig fine bed, har alltid ønsket at jeg hadde en liten lund. Ha en fortsatt fin helg, hilsen Ingeborg

  • Carina den 13 februari, 2022 kl 09:35

   Tack Ingeborg!

   Lundmiljöerna är mina favoriter – det är en härlig känsla i en lund särskilt en riktigt varm sommardag.

   Ha det gott! Carina

 4. Marie den 12 februari, 2022 kl 19:40

  Det med lyskorridorer i skyggefulde områder er nyt for mig og en spændende ide, som jeg håber at kunne huske, når vores skovhave er sprunget ud.

  • Carina den 13 februari, 2022 kl 09:36

   Det blir ett spännande ljusspel men självklart över tid förändras det allt eftersom träd och buskar växer upp.

   Ha det gott! Carina

 5. Lisbeths Haveblog den 12 februari, 2022 kl 21:53

  Det er fine farvekombinationer – især fordi det er bladene, du bruger.
  Lyskorridorer lyder fint, men det er min have for lille til, at jeg kan lave. Jeg er derimod meget glad for at lave flimmerskygge, som vi kalder det, hvor solen kommer ned i vandrende lyspletter. Du har nemlig helt ret i, at kombinationen af sol-skygge er smuk.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 13 februari, 2022 kl 09:37

   Tack Lisbeth!

   Det blir en hel del flimmerskuggor här också – tror att det är motsvarande det vi kallar vandrande skugga. Det skapar intresse över dagen.

   Ha det gott! Carina

 6. Marika den 12 februari, 2022 kl 22:29

  Hej Carina!
  Du har så många fina växter , som blir fina ihop, både till färg och form. Det du visar är snyggt.
  Ha en fin helg / Kram Marika

  • Carina den 13 februari, 2022 kl 09:39

   Hej Marika och tack!

   Jag har nog skaffat många bladväxter och tycker egentligen att det är lättare att kombinera än vacker blomning. Blomning är ju oftast kortare.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 7. Elna Slot den 13 februari, 2022 kl 21:07

  Du er så god til at lave smukke plantesammensætninger. Bedet med de gulgrønne farver gør sig rigtig godt. Hakonegræs er så elegant, og den giver et let og levende indtryk, når den plantes i bede i gulgrønne farver.

  Hilsen Elna

 8. Anita den 14 februari, 2022 kl 15:38

  Lika mycket som jag tycker om att titta på dina bilder, lika intressant var det att läsa dina funderingar och olika kombinationer. Visste inte att gula och röda blad tillsammans är en kombination som haussas. Spontant känns den inte rätt för mig heller.

  Kram Anita

 9. Helena den 15 februari, 2022 kl 13:03

  Superläckra kombinationer ju så naturligt & fint det ser ut.
  KRAM från mig!

 10. Anni den 14 mars, 2022 kl 17:47

  Så intressant med dina bladfärger. Många som struntar i blommor och bara vill ha blad i sin trädgård verkar i stort sett bara ha grönt och tänker inte på alla varianter som finns. Gillar ditt tänk. Och tokgillar den metalliska ormbunken!

  • Carina den 15 mars, 2022 kl 08:06

   Tack Anni! Det har du rätt i – jag ser flera instagramkonton där allt är grönt, mörkgrönt. Jag vill gärna ha lite mer kontraster än så och gärna några fler växtslag än murgröna, bambu, buxbom och waldsternia… Tänk vilken tur vi är olika.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.