Vårtecknen nu står de på rad

Vad vore våren utan vårtecknen?

En vår utan vårtecknen finns nog inte. Antingen man har och gillar trädgård eller ej så tror jag vi letar vårtecken. En lång, mörk vinter gör våren efterlängtad. Mina vårtecken är allt från gröna till praktiska. En del saker blir kul som jag hatar annars… ..till och med att tvätta och städa bilen blir hanterbart.

De första som jag spanar extra efter är frön  som gror. Processen är så förunderlig tänker jag. Ett frö som gror är mer än en krokus som kommer tillbaka år efter år. Förlåt mig krokus, snödroppar, iris och andra – jag älskar er också och kanske tar jag er för givna men jag lovar – ni är efterlängtade. Och här och nu har ni en given plats. Små groende frön i en kruka syns knappt ens på bild.

vårtecknen, Helleborus

Okänd Helleborus, kanske klockjulros – Helleborus foetidus

Ett annat vårtecken är däckstolen som släpas ut. Extra jobbigt i år när allt sånt noggrannt staplats eller snarare pusslats in i ett litet förråd av pappa efter jag flyttade i höstas. Det var en balansgång mellan svärande och tacksamhet när jag skulle försöka få ut den i helgen. Men nu står den där tillsammans med lilla bordet för kaffe, vin, bok och block – allt jag kan behöva – likaså. När vi gav våra bästa trädgårdstips i ’Blommig fredag’ så skrev flera om njutandet. Det är väldigt viktigt här 🙂 Här spenderade jag flera timmar förra helgen.

vårtecknen

 

Det blommar en del också… Julrosor och vårlökar är på gång liksom ogräset…

vårtecknen, Iris 'Lady Beatrix Stanley'

Iris ’Lady Beatrix Stanley’

Eranthis hyemalis

En grupp vintergäck, Eranthis hyemalis, med mängder av små groende frön runt

rabarber

Tar en stund tills rabarberpajen kan serveras

Ett annat vårtecken – helgen som gick invigdes Gothenburg Green World officiellt i Botaniska trädgården. Jag hade tänkt ta mig dit men så bestämde jag mig för att gå runt i växthusen en annan dag, en lugnare dag. Jag sådde sommarblommor istället – ett vårtecken i sig. Och de flesta har grott på rekordtid allt från 2-4 dagar.

Baksidans vårtecken är de små snigelyngel som jag redan plockat ur den på ytan tinade jorden. Om det är de som är orsaken till att en del tulpanskott kan lyftas ur jorden snyggt avklippta – ja sannolikt.

En baksida med vårtecknen har jag också kommit på. Jag gillar vintern för det relativa trädgårdslugnet, möjligheten att göra andra saker som att hinna med fotokurser. Eller som nu – jag har mängder med bilder från USA att gå igenom.  MEN när jag sett första fröet gro då sätter otåligheten in. Och nu vill jag att allt ska gro, helst igår. Så jag är tacksam för det i och för sig väntade väderomslaget med snö och grådask. Förresten så har tre av frösorterna från Kina grott. Det är kinesträdet, Koelreuteria, en Robinia och lönnen jag tog frön från som visar sig.

Mer om vårtecken över hela Sverige kan du läsa  om i blommig fredag på bloggen ’Bland rosor och bladlöss’ på länken nedan.

Tänk… ..nu kommer våren på riktigt, det kommer betyda att vi får bakslag också!  carina2 blommig fredag

11 Kommentarer

 1. Marit den 4 mars, 2016 kl 09:08

  Så heldig du er som har så mange vårtegn allerede! Eranthis har jeg aldri hatt, men synes de er veldig fine tidlig på våren. Spennende med din helleborus og hvilken sort det er. Jeg er så glad i den slekten. Min mailadresse er veslepus10@gmail.com
  Ser frem til å høre fra deg!

  Klem, Marit

 2. lunasblogg den 4 mars, 2016 kl 09:49

  Får igenkänning när jag läser din text om otåligheten men också lusten att ta tag i mindre roliga göromål, samtidigt som det är skönt att det inte går för fort så man hinner avsluta vissa andra. Tänkte som du om Botan i helgen men jag var där på söndagen och då var det underbart lugnt och soligt. En riktig må bra dag, för denna veckan har bara varit snöslask och idag är hela världen jättevit igen.
  ha en bra helg
  kram Luna

 3. Britt den 4 mars, 2016 kl 12:41

  Fint det ser ut. Jag blir inte ett dug avundsjuk. Jo, det blir jag. / Britt

 4. Kristinas oas den 4 mars, 2016 kl 22:06

  Spännande med frösådderna från Kina, glad att fröna visade sig vara livskraftiga. Solstolen ser fin ut, hoppas det blir tid att njuta i den även denna helg. 🙂
  Kram Kristina

 5. Sabelhagens olivlund den 4 mars, 2016 kl 22:39

  Så härligt det ser ut med däckstolen:) Ja just det, rabarbern glömde jag kolla till på min fotorunda i morse.
  Aha du letar självsådder, det ska jag också tänka på.
  Kram Maria

 6. Ulrika den 5 mars, 2016 kl 09:23

  Flera timmar i en däckstol måste ha varit en ren njutning. Här uppe = Hälsovådligt! Tror jag nöjer mig med vårtecken för idag 😉
  Ha en skön helg!

 7. Villroses hage den 5 mars, 2016 kl 12:18

  Flotte vårtegn!
  Enig med deg. Er like fascinert av de små frøene som spirer og gror hvert år Plantebebisene mine 🙂
  God helg!

 8. Meta den 5 mars, 2016 kl 15:28

  Hej hopp min sköna där har våren kommit långt. inga bakslag där inte. det fick vi i torsdags usch och fy. Det hör tyvärr våren till
  Ha en fin och skön helg
  Kram Meta

 9. Kitty den 5 mars, 2016 kl 22:48

  Vilken speciell julros! Fina vårtecken hos dig. Sku vara skönt att kasta sig en stund i den stolen och värma sig i vårsolen.
  /Kitty

 10. Katarina/En grön sida den 6 mars, 2016 kl 10:38

  Den som spar hon har… Vandrar runt och kikar på vårtecken och annat som bjuds på olika sidor denna söndagsmorgon som bara är grå och blöt utomhus. Ja, och då jag läser din text så känner jag igen mig i känslan att vinter och väderlek också kan ge respit, utrymme att ligga kvar i soffan och inte alls vara sådär handlingskraftig och – i praktiken – trädgårderande. Pauserna behövs, tid för ingenting är också någonting. Din julros påminner om min, som är en klockjulros. underbara bilder på vårblommare, ja, och solstolen ser härlig ut. Min åkte också ut… Den får stå kvar, för snart igen så… Fortsatt go’ sönda’
  kram
  /Katarina

 11. Millas Trädgård den 6 mars, 2016 kl 10:53

  Så är det! Vårtecken innebär också vårbakslag. Men det är väl det som är tjusningen. Vi lär nog säga både en och två gånger: Det går alldeles för fort! Jag hinner knappt njuta!
  Så jag njuter av lugnet även om det så klart kliar i fingrarna. Vet att brådare tider kommer…
  Allt gott i söndagslunket!
  Kram Milla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.