Jakten på min älsklingsfärg

Har jag en älsklingsfärg och vilken är den?

 

Förra freda’n bestämde jag mig hastigt och lustigt för att åka till Hemsedal. Helgen skulle vara fin och jag fick aldrig testat nya skidorna i julas eftersom jag blev sjuk.  Söndagen med en disig sol, vit snö och blå himmel var en fin kombination av två färger jag gillar – det vita och det blå. Och det finns mycket av båda färgerna i trädgården också.

älsklingsfärg, Scilla luciliae 'Alba'

 

I många sammanhang gillar jag naturtoner som sandfärgat, brunt och grått. Nedtonade och behagliga för ögat. Lite slitna men ofta med en vacker patina och vackra detaljer och mönster att förlora ögat i.

Och grönt som står sig så bra i sig självt men också lyfter alla de andra färgerna i trädgården. Det gröna lugnar och balanserar. En trädgård helt i grönt? En genomförbar tanke men nej – jag vill ha lite mer.

Klatschiga varma färger i rött – orange – gult och allt däremellan. De kan hetta upp en plantering, skapa blickfång och hetta. Vi är inte jättegamla vänner men ett visst tycke har uppstått. Det började med rött eller kanske var det tulpaner och pioner.

Lila, eller violett som kan vara lugnande mjuka nyanser eller pigmentmättade starka. Violett kan fungera som en kontrastrik brygga mellan andra nyanser… I trädgården tänker jag på doft, syrendoft och Allium.

Alla de här färgerna kommer fram när jag bryter ljuset genom en prisma. Kan inte tänka mig regnbågen i en enda kulör eller med mer av en än en annan. När jag tänker på färgerna så behöver jag dem alla. Men det jag tänker ger färgerna sin speciella charm, sin speciella status är ljuset. Ljuset och hur det faller är det som får mig att titta en gång till, att stanna upp, att njuta.

regnbåge, väderöarna

En regnbåge som jag fotade på väderöarna 2012 får illustrera hur det ofärgade ljuset egentligen består av färger eller tvärtom hur färgerna tillsammans blir – ingenting bara ljus.  En liten ek längs en flod, Virgin River, The Narrows, i Zion National Forest i USA får visa hur jag tänker – ljuset gör hela skillnaden. Trädet blev plötsligt spännande och vackert när det träffas av sena solstrålar.

färg, naturtoner

 

20160209_0006-Edit-Edit

Ljuset gjorde de här träden lysande silvriga på långt håll och spännande att titta på. Utan ljuset hade de varit bara en Salix, en släkting till pil, det stog ’weeping willow’ på en skylt, eller viden eller kanske bara träd. 

Men om jag måste välja en, en enda älsklingsfärg då väljer jag vitt som inte är en färg. Vitt får representera ljuset och dess lyskraft i skuggan. De dubbla snödropparna har mera bråttom än de vanliga just nu.

älsklingsfärg, snödroppe

Mer om älsklingsfärg kan du läsa om i blommig fredag på bloggen ’Bland rosor och bladlöss’ på länken nedan.

Tänk nu börjar våren närma sig på riktigt! 
carina2 blommig fredag

35 Kommentarer

 1. Marit den 25 februari, 2016 kl 22:56

  Flott beskrevet om fargene! Jeg er også veldig glad i hvitt og hvite blomster. De er så rene og vakre, og passer jo sammen med alle andre farger.

  Klem, Marit

  • Carina den 27 februari, 2016 kl 09:16

   Inget lätt val – nej! Skulle säga att det varierar lite dag från dag och årstid till årstid. Men vitt och grönt fungerar alltid.

   Kram, Carina

 2. Katarina/En grön sida den 25 februari, 2016 kl 23:38

  Vilket vackert inlägg! Njuter så av text o bilder, blir alldeles stllla en stund. Uppfylld av ljus. Kanske inte en en kulör, en färg osv. Men vad vore kulörerna, färgerna utan ljus o skugga? Livet skulle försvinna…
  kram
  /Katarina

  • Carina den 27 februari, 2016 kl 09:20

   Det var svårt att skriva om färg och då slog det mig att det oftast är ljuset som gör att jag stannar upp och tar in färgen.

   Kram, Carina

 3. Anita den 26 februari, 2016 kl 06:28

  Ja men, precis så är det ju! Det är ju ljuset som gör det. Bilderna från USA är illustration nog. Och naturligtvis håller jag med dig om vitt. Det är ju min favorit också även om det fick bli en annan färg i mitt inlägg, vitt hade jag redan skrivit om 😉

  Ha en fin helg!

  Kram Anita

  • Carina den 27 februari, 2016 kl 09:21

   Vågade inte gå tillbaka och se vad jag valt tidigare. Min favorit är nog mycket i stunden kanske just för att i trädgården, i motsats till garderoben, så har jag ingen enskild favorit före alla andra. Jag gillar din favorit mycket, mycket 🙂

   Kram, Carina

 4. Sabelhagens olivlund den 26 februari, 2016 kl 07:41

  Du skriver alltid så intressant, så läsvärt. Mina dubbla snödroppar har inte alls bråttom upp:) Får prata allvar med dem i helgen;)
  Kram Maria

  • Carina den 27 februari, 2016 kl 09:22

   Tack Maria! Det var svårt att skriva om färg, nästintill kramp 🙂 Jag har planterat snödroppar både soligt och skuggigt för lång blomning.

   Kram, Carina

 5. Gunsan den 26 februari, 2016 kl 08:26

  Bilden på träden är så vacker.Den gillar jag.
  Trevlig helg.

  • Carina den 27 februari, 2016 kl 11:58

   Tack! Ja det var ett förunderligt ljus som föll just på träden 🙂

 6. Anja den 26 februari, 2016 kl 09:39

  Trevliga färgtankar som överensstämmer med mina i mångtm och mycket även om inte i allt;-))! Vi är olika vilket gör alla trädgårdar unika och intressanta.
  Vitt i alla möjliga nyanser är mycket attraktivt i trädgården.
  En trevlig helg önskas!
  /Anja

  • Carina den 27 februari, 2016 kl 12:06

   Visst är det härligt att det finns så många olika färger, växttyper och växtmiljöer att vi kan välja och vraka. Det finns verkligen något för alla.

   Carina

 7. Trädgårdstid den 26 februari, 2016 kl 11:47

  Ja, det finns nog en anledning att regnbågen innehåller lika mycket av alla färger! Även de man inte ser som sina favoritfärger skulle nog bli saknade om de försvann. Vitt har en särställning bland trädgårdsfärgerna för mig, nästan som för grön som ju är helt ofrånkomlig.
  Kram Elin

  • Carina den 27 februari, 2016 kl 12:08

   Tur att vi slipper välja men om… jag var tvungen vore det nog grönt och vitt precis som du skriver 🙂

 8. Kitty den 26 februari, 2016 kl 12:29

  Vilken fin och fångande text du skapat. Färgerna är vi beroende av, de kan påverka humöret avsevärt. Tack för lässtunden och de fina bilderna.
  /Kitty

 9. Katarina/En grön sida den 26 februari, 2016 kl 12:30

  Underbara bilder och tankar! Ljuset och skuggorna, vad vore trädgården – o naturen – utan det. På något vis kan färger samsas utomhus på ett helt annat vis än inomhus, tänker att det kanske är de variationer som ljuset skapar, inget är riktigt enfärgat utomhus, färgfälten blir levande, till skillnad på de färger som klär rummen i det elektriska ljuset inomhus. På så vis kan trädgården rymma färger och möten dem emellan på ett annat vis. Ja, och bristen på färg, som exempelvis under vintern, blir inte heller trist och intetsägande, för ljuset leker och skapar liv i det till synes döda. Som din bild på eken, jag lät blicken vila länge.
  kram
  /Katarina

  • Carina den 27 februari, 2016 kl 12:11

   Väldigt sant att all färgen som funkar i trädgården skulle jag aldrig orka inne. Förr hade jag mängder med krukväxter, en grön djungel men inte ens det vill jag ha inomhus längre. Men ute… ..där är det skillnad. Tog en bild häromdagen på det torra och övervintrade – utan ljus. Det var inte alls så kul att se 🙂

   Kram, Carina

 10. Laila den 26 februari, 2016 kl 15:11

  Vitt är en av favoritfärgerna både inne och ute här. Vita blommor i skymningen… Du har rätt, det hänger på ljuset!
  Allt gott!/Laila

  • Carina den 27 februari, 2016 kl 12:05

   Precis! Det vita i skymningen… ..ska strax så vit doftande tobak. Det är ju en annan sak med en del vita att det är först i skymningen som de börjar dofta 🙂

   Carina

 11. Gunilla den 26 februari, 2016 kl 15:52

  Vilket fantastiskt fint inlägg och fin tolkning av temat.

  Trevlig helg

 12. berit den 26 februari, 2016 kl 17:13

  Oj vilket fint inlägg och tankar på temat!
  Jag önskar dig en underbar helg!!!

 13. Den Lykkelige Hagen den 26 februari, 2016 kl 18:18

  Hvitt er en lekker farge. Innendørs liker jeg godt kombinasjonen hvitt og grønt. Det gir ro.

  • Carina den 27 februari, 2016 kl 12:03

   Javisst är det så. Tycker också om vitt och grönt inomhus, lite som att flytta in naturen.

   Carina

 14. Kristinas oas den 26 februari, 2016 kl 20:08

  Underbar tolkning Carina! Vi behöver alla kulörer, inte bara en, men så här års längtar jag nog allra mest efter den där speciella ljusgröna vårnyansen.
  ’Dina’ dubbla snödroppar blommar fint här medan de vanliga 20 cm bort tvekar.
  Kram Kristina

  • Carina den 27 februari, 2016 kl 12:01

   Roligt att höra! Kanske är det en extra tidig selektion, klon eller något. Jag gissar ju när jag säger att det är en vanlig dubbel snödroppe. En gissning jag gjorde när jag såg mängden där jag fick lov att gräva 🙂 Oavsett så blir blomningen längre.

   Kram, Carina

 15. Anette den 26 februari, 2016 kl 20:44

  Många tankar att ta del av och som känns igen.
  Mina fyllda snödroppar gömmer sig under snön, en bunt vanliga vita bjuder mig på fägring.
  /Anette

  • Carina den 27 februari, 2016 kl 11:57

   Hoppas snön töar och värmen kommer snart då 🙂 Förr följde jag nog mer trender. Nu tänker och känner jag och följer mig själv men inspireras av andra.

 16. Villroses hage den 26 februari, 2016 kl 22:16

  Spennende innlegg og bilder med flott lys!

  • Carina den 27 februari, 2016 kl 11:56

   Tack! Roliga att höra 🙂

 17. Gunilla den 27 februari, 2016 kl 07:37

  Tack för titten.

  Du undrade hur jag odlade clematis tenuifolia.
  Jag har den planterad i en sk. raised bed upphöjd grus,sten,jord plantering.
  Den verkar trivas och växer bra. Jag köpte den av Larz Danielsson 2014 så jag har inte haft den så länge.
  Den klarade vintern 2015 som var lika snöfattig och kall som denna vinter . Men det visar sig till våren om den klarat sig.

  Ha det gott

  • Carina den 27 februari, 2016 kl 11:55

   Aha, tack då ska jag kolla hans lista. Jag har en beställning som jag kanske kan komplettera 🙂

 18. Ulrika den 27 februari, 2016 kl 09:00

  En bra tolkning och det märks att du tänkt till. Vackert med träden som framhävs i ljuset. Dock blev jag väldigt nyfiken på var jag kan se bilden på Regnbågen?
  Ha en trevlig helg!

  • Carina den 27 februari, 2016 kl 09:18

   Tack! Det var svårigheten att välja och svårt att skriva som gjorde det 🙂 Regnbågen ska du se allra längst upp – den är lagd som en ’featured image’ och ska följa inlägget som bild ihop med rubrik och annat. Jag ser den högst upp. Skumt om du inte gör det.

 19. martaronyai den 27 februari, 2016 kl 11:26

  Så vackra bilder!

 20. Helena den 28 februari, 2016 kl 10:56

  Naturens färger! Regnbågen. Jag håller med dig om att sandfärgerna är behagligt. Här är det långt bort med vår i rabatten. Snö i mängder, men vi är på väg mot en härlig tid. Ha en riktigt fin söndag. Kram

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.