Nyckfull - Dicentra spectabilis after frost

Vårens nyckfulla leende

Frasen som fastnade – Vårens nyckfulla leende

I bilen på väg till den traditionella vårmarknaden i västra kretsen av rhododendronsällskapet lyssnade jag på en repris av Spanarna i P1. Först satte jag i halsen och fick göra en sanitetscheck av min verklighetsuppfattning. Det var när de sa ungefär – och i morgon lördag… Tänk om jag satt mig i bilen fel dag? Så går det när jag bara halvlyssnar. Kom fram till att det var just en repris och fortsatte.

Men ”Vårens nyckfulla leende” var 3 ord som fastnade. De beskrev våren som tog en paus så väl. Lite filosofiskt tolkar jag det som vädergudarnas sätt att säga till mig – ta ingenting för givet, lev här och nu. Kom ihåg det morfar sa – ha inte för bråttom med våren. Den kommer gäcka dig inte en, utan flera gånger.

Marknaden är väl ett vårtecken i sig. I år hade jag lärt läxan och tagit på mig två lager yllestrumpor och sen stoppat fötterna i vandrarkängorna. Solsken – javisst men vinden….

Jag är lycklig ägare till några riktiga klassiker och några mera moderna, kanske kommande klassiker. Några som jag markerat i förväg och några som bara blev på slutet. Jag är fascinerad av rosa och vita med röda fläckar och kände att jag ville ha någon lila med mörka fläckar.

Hemma igen, jag går en sväng

När jag kom hem med mina nyförvärvade buskar och hade satt de i blöt var det dags för en sväng. Det har blivit en rutin, jag går en sväng och tittar till, tittar på framsteg och förvisso bakslag, noterar och tänker. Det tar rätt lång tid – faktiskt… Kameran är oftast med. Under tiden brukar dagens jobb omedvetet bestämmas.

Frostskadad Glaucidum palmatum
Bägarlönnen tänkte jag klippa av till snitt men blommorna som var nästan utslagna var också skadade. Tur det här var 1 av 5 och just den här har alltid mest bråttom. Medan sorgklockorna i bilden nedan tyvärr är skadade allihop
Uvularia grandiflora frostskadad
Nyckfull - pion efter frostEn hel del pioner är också fällda av frosten.

Jag känner verkligen att frostens resultat är nyckfullt. Till exempel har en liten frösådd pion som växer under en buske och har mycket krokusblad och annat runt sig lagt sig ner. Medan andra frösådder står stolta nära. Det känns som frosten var extremt lokal. Mikroklimat i ett nötskal?

Men när det här var konstaterat och dokumenterat, för en gångs skull med mobilkameran, så planterade jag de nya rhododendrona istället. Veckan bjuder på resa till mellaneuropa som när jag kollade har i stort sett lika varmt som vi. Men väl på plats så är det försommargrönska.

 

I maj hoppas jag att våren ska ge mig ett brett och varmt leende!

 

8 Kommentarer

 1. Luna Ek den 25 april, 2017 kl 21:19

  Bra skrivet om vårens nyckfulla leende, både lite sorgset och hoppingivande med alla nya köp.
  Hoppas du får en fin trip och att solen skiner varmt när du kommer tillbaks.
  Kram Luna

  • Carina den 26 april, 2017 kl 18:29

   Det var lite sorgligt att se alla fallna skott på växter som hade kommit så fint. Vädret ser ut att hämta sig nånstans i helgen och bli bättre. Det är försommargrönt i västra Polen men regnar här också 🙂

   Kram, Carina

 2. Marit Sønstebø den 26 april, 2017 kl 15:57

  Ja, sånn har det vært her også, våren vil liksom ikke komme skikkelig i gang…
  Så bra at du har fått dine rhododendronplanter! Det har jeg også fått i dag! Har vært i Strømstad (Sverige) 😉 i dag og handlet mat, og på veien hjem hentet vi plantene. Jeg har også kjøpt Metallica. Nå skal jeg ut og få de ut av bilen. 24 planter i en Ford Connect + masse mat er max av hva en kan få inn der 😉

  Klem, Marit

  • Carina den 26 april, 2017 kl 18:26

   24! plantor så roligt 🙂 Ibland får man stuva ordentligt för att få plats med allt man vill. Vet att du skrivit om en del av de du beställt men jag är nyfiken på resten. Tittade på vädret och nästa vecka ser ut att bjuda på lite mer sol. Det kanske inte är bättre för plantorna men det är roligare att plantera i solsken.

   Kram, Carina

 3. Anna-Karin Rickardsson den 27 april, 2017 kl 10:54

  Så roligt med så många nya och nyplanterade rhododendron. Tittade på dem och blev mest förtjust i Orangina och det är kanske inte så förvånande eftersom jag gillar när det drar åt aprikos. Metallica i ljust och mörkt violett föll jag också pladask för. Tyvärr bjöd google på bilder med ymnig blomning och det var svårt att se bladverken som ju också ofta är otroligt fina. Synd på dina växter som frosten tagit men det är nog som du skriver, man kan inte ta något för givet, och din morfars ord var kloka ord väl värda att lägga på minnet. Önskar dig en fin resa till Mellaneuropa och ett brett och varmt maj – leende! 🙂
  Kram Anna-Karin

 4. Linda den 28 april, 2017 kl 06:25

  Hej!

  Hoppas att allt är bra med dig!

  Din morfar hade verkligen rätt. Våren kan verkligen gäcka. Fast just nu undrar jag om inte vintern har ett finger med i spelet. När jag vaknade i morse var det ett par minus ute och fläkten i växthuset hade inte gått igång. Fick lite skrämselhicka när jag såg att det inte var mer än 0,4 grader där ute. Men allting ser ut att må bra och jag hoppas att det ser ut på samma sätt i kväll. Måtte de här iskalla småtimmarna vara över snart! Intressant förresten det du skriver om pioner. Jag har vattnat med rätt mycket atamon runt mina i år i hopp om att de ska slippa det där piongråmöglet. Men i går låg en ner. Den såg dock inte ut som om den hade blivit sjuk på det sättet. Nu när du skriver ditt inlägg så gissar jag att den kanske faktiskt hade blivit tagen av frosten. Skadorna ser mer ut som om det skulle vara fallet. Blir glatt hoppfull och tänker att jag nog ska fortsätta med min atamonkur utifall att det faktiskt kan hjälpa 🙂

  Hoppas att det är soligt och härligt även hos dig!

  Ha en riktigt fin dag!
  Kram
  Linda

  PS! Att leva i nuet är verkligen viktigt och något jag skulle behöva träna på!

 5. Ulrika den 29 april, 2017 kl 07:57

  Ja nu får det vända! Så tråkigt när växterna vissnar ner av kylan. Då kan vi trösta oss med att vi haft kyla länga här så inget har lurats iväg för tidigt. Vi var med om det för några år sedan då flera större buskar som stog mera utsatta för kalla vindar strök med helt. Inte kul alls.
  Ha en fin helg!

  • Carina den 29 april, 2017 kl 19:50

   Det är ändå fördelen med perennerna, de lär ju komma tillbaka nästa år. Mycket tråkigare med stora fina buskar som dör helt och hållet.

   Tack detsamma! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.