Överblick - kallbänk för sådder och sticklingar

Överblick

Blickar ut…

I veckan fick jag två!! nya härliga kallbänkar. Jag hatar att ha små krukor stående överallt med än det ena än det andra. Mest för jag glömmer vattna. Nu fick jag två stora bänkar som på bredden hyser drygt 30 rader med 13 mellanstora krukor i varje rad. Och sanden i botten håller de fuktiga länge… På köpet har jag fått överblick. Har samlat ihop alla sticklingar och omskolade sådder i de nya bänkarna. De gamla kan husera frösådderna som jag väntar på…

Överblick - kallbänk för sådder och sticklingarFörsta bänken på plats, sen dess har vi burit dit en till. Funderar på att göra en jordbädd i ena ändan och skola frösådda Trillium direkt i bänken

 

Börjar få överblick på förhandsbeskedet också. Yttrandet från miljöavdelningen om det de såg som skyddsvärda gärdsgårdar har jag fått klarhet i. Eftersom det inte finns odlingsbar mark på någondera sida om stenarna är de inte skyddsvärda. Vilket man i och för sig, om man har odlat något någon gång, kan se… Och igår ringde markentreprenören och tillfartsvägens lutning går att lösa men det blir en betydligt dyrare historia. Vi ska försöka resonera med handläggaren igen för lagstiftningen är luddig och orden ’uppenbart orimligt’ känns oerhört tillämpbara på den här tomten. En rullstolsbunden kan aldrig ta sig från busshållplatsen och uppåt ens längs den allmänna vägen. Men man vill att jag ska ha en handikappanpassad gångväg…

Roligare överblick att identifiera hundtänder

Flyttade några ur en alldeles för torr rabatt förra sommaren det är alltid lite nervöst innan jag vet att de kommer tillbaka. Men de inte bara kommer tillbaka… Det verkar som de gillat flytten för de blommar jättebra särskilt ’Altai Snow’ som aldrig haft så många blombara knölar tidigare. Och alla etiketterna hade hamnat rätt.

Erythronium sibiricum 'Altai Snow'Erythronium sibiricum ’Altai Snow’ en vacker och rent vit hundtand som börjar slå ut långt ner bland bladen innan den sträcker på sig

Erythronium sibiricum 'Altai Snow'
Sen har jag några sorter av den vanliga hundtanden, Erythronium dens-canis, som jag i samband med förrförra flytten tror att jag rörde ihop. Men nu har en odlare lovat titta på bilder och försöka hjälpa mig. Vi gick runt i hans plantskola igår och kikade på hans krukade. Oavsett är de så vackra när de blommar i sina grupper nu.
De börjar bilda riktiga mattor och delar sig glatt. Problemet är att man behöver lyfta dem ca vart 3-4 år och då är det ingen lätt sak att hitta plats till alla smålökar.
Erythronium dens-canis 'Snowflake'

reCAPTCHA

Till er som använder reCAPTCHA verifiering… allt oftare försvinner kommentarerna. Det verkar som reCAPTCHA inte drar igång som det skall och min kommentar försvinner  utan att dialogrutan för verifiering kommer upp. Ibland dyker ett felmeddelande upp, reCAPTCHA har serverproblem eller går ut på tid, men oftast inte. Kommentaren publiceras aldrig. Hittills har jag tagit mig tid att få igenom kommentaren ändå. I lördags prövade jag 8 gånger på en och samma blogg… Det var ändå någorlunda snabbt. Men tillsammans med själva verifieringen som kan kräva upp till 15 tryckningar så blir det lite drygt.  Förstår om ni inte vill ha spamkommentarer men finns det inget annat sätt på plattformar som blogger och blogspot?

bukett

Veckans tema i blommig fredag är ’Överblick’.  Du kan läsa andras tolkningar och se fler bilder om du klickar på länken nedan.

Önskar dig en härlig Påskhelg med en riktig vårbukett!

36 Kommentarer

 1. Marika den 14 april, 2017 kl 09:51

  Hej Carina!
  Vilket otroligt projekt du håller på med, ser ut som du avancerar med raketfart.
  Dina hundtandsliljor är ljuvliga, har försökt få dem att trivas hos mig, men inte lyckats ännu.
  Hoppas de jag satte på hösten kommer upp.
  Ha en riktigt Glad Påsk!
  Marika

  • Carina den 14 april, 2017 kl 15:36

   Hej Marika!

   Jo det har gått fort framåt i drygt 7 dagar. Så när jag visar månadsbilden för april är det enormt stor skillnad 🙂 Det känns bra som omväxling.

   Håller tummarna för dina hundtänder. När du köper kolla att de är fräscha och saftiga. De torkar ut väldigt lätt och det klarar de dåligt.

   Glad Påsk! Carina

 2. lotta den 14 april, 2017 kl 09:58

  Jag skulle verkligen vilja ha dina kallbänkar då jag verkligen känner igen mig med småkrukor som glöms att vattnas. Ja, jag skulle gärna vilja ha dina hundtandliljor också…. mina vantrivs och försvinner i rask takt.
  Glad påsk!
  Lotta

  • Carina den 14 april, 2017 kl 15:34

   Oj – ja kallbänkarna är nog lättare att ordna än hundtänderna. Jag har varit så rädd för att de inte skulle trivas när jag först köpte några lökar. Men nu tycker jag de växer i de flesta miljöer jag har. Men jag har ingen tung lerjord någonstans..

   Glad Påsk! Carina

 3. Marit Sønstebø den 14 april, 2017 kl 11:39

  Kjære deg…! Så flotte kaldbenker. I fjor når jeg gjorde om nede i hagen fjernet jeg alle de pallekarmene jeg hadde der, og i to av de hadde jeg småplanter av hosta. De hadde etter noen år grodd til å bli riktig store planter 😉

  Lykke til med identifiseringen! Bare det blir varmere her, så håper jeg å få se noen hundetenner her også. Jeg har ikke fått de til når jeg har kjøpt løker på høsten. I fjor var de jeg kjøpte helt ferske og ikke tørre, og håper at det kan ha hjulpet til med overlevelsen. Jeg fikk en gul pagoda av ei venninne som delte sin og den har klart seg her. Så jeg tror at de tørre løkene de selger ikke klarer seg. Hva er din erfaring?

  God påske og god helg!

  Klem, Marit

  • Carina den 14 april, 2017 kl 15:32

   Stora och fina hostaplantor lät kul 🙂 Min erfarenhet av hundtänder och snödroppslökar är att de inte får torka ut. Ska man köpa så bör det vara i kruka eller av någon som först förvarar dem riktigt och sen förpackar dem väl. Jag har mestadels köpt av Konnässörsklubben på Göteborgs botaniska när den fanns. Har läst att lökarna inte får torka ut i deras kataloger när det begav sig också.

   Tack detsamma – hoppas ni också får en fin helg trots att ni fick snö igen eller?

   Kram, Carina

 4. Tant Otteskrufv den 14 april, 2017 kl 16:35

  Så underbart med krukbänkar! Där blir jag liite avis, men eländet med vägen är jag glad att jag slipper. Glad påsk!

  • Carina den 15 april, 2017 kl 09:35

   Ja det är härligt att kunna samla ihop allt. Det andra är ett elände. Nu ska arkitekten som ju har en helt annan och mycket större erfarenhet försöka prata med handläggaren. Tydligen är hon känd för att vara lite svårare att jobba med. Jag ser nya bostadsområden poppa upp både här och där som inte följer de här reglerna och där kommunerna valt att göra avsteg.

   Glad Påsk! Carina

 5. Birgitta den 14 april, 2017 kl 17:32

  Vilka härliga bänkar du skaffat och vilken ’överblick’ du kommer att ha i framtiden. Allt samlat på ett ställe, lättskött, ingen kruka blir utan vatten och framför allt SNYGGT.
  Glad Påsk!
  Birgitta

  • Carina den 15 april, 2017 kl 09:33

   Tack! Jag gillar att det blir struktur – jag är slarvig men strukturerad. Enda är att jag hade velat få tid att åtminstone olja dem. Tyvärr åkte de ut innan…

   Glad Påsk! Carina

 6. Helene; Trädgård i Torslanda den 14 april, 2017 kl 19:33

  En helt okänd hundtandslilja för mig, men den var fantastisk fin. Du gör inget i liten skala va? Bänkarna är ju superfina?
  //Helene

  • Carina den 15 april, 2017 kl 09:31

   Visst är den söt! Hmm… liten skala är ju något relativt. Men jag har ibland reflekterat över att människor säger – det vore kul men det är för mycket jobb… I lägen när jag själv bara tänker – det vore kul nu kör vi 🙂

   Glad Påsk! Carina

 7. Karsten den 14 april, 2017 kl 20:35

  Hej Carina

  Lyfter du dina Erythronium så ofta? Det är väl bara om de står för tätt?

  Jag har bara en mera vanlig Erythronium sibiricum – Den vita är så fin!

  Glad påsk:)

  • Carina den 15 april, 2017 kl 09:29

   Tack – visst är den läcker 🙂 De sista åren har det blivit så eftersom jag och de flyttat. Annars delar jag när blomningen avtar men hos mig har det gått ganska fort. E dens-canis sorter delar sig väldigt fort i knölarna. Andra arter är inte lika delningsglada och då behövs det inte.

   Glad Påsk! Carina

 8. Trädgårdsvägen den 14 april, 2017 kl 20:40

  Så fina hundtandsliljor, finns nu på min önskelista. Trevlig påsk! /Charlotte

  • Carina den 15 april, 2017 kl 09:26

   De är underbara och tacksamma i min trädgård. Se bara till att du får fräscka knölar – de vill precis som snödroppar inte torka ut.

   Glad Påsk! Carina

 9. Inger den 14 april, 2017 kl 22:03

  Hundtandsliljor saknas hos mig, och vilken solig bukett du bjuder på.
  Glad påsk!

  • Carina den 15 april, 2017 kl 09:25

   Tack! De är ett kärt minne frön Konnässörsklubbens kataloger. Vilket sortiment de bjöd på 🙂

   Glad Påsk! Carina

 10. AnnA den 14 april, 2017 kl 22:15

  Helt underbara hundtandsliljor!
  Glad Påsk
  Hälsningar
  AnnA

  • Carina den 15 april, 2017 kl 09:24

   Tack! En glad och snöfri Påsk till dig också! Carina

 11. Villroses hage den 14 april, 2017 kl 22:25

  Ny-ydelig hundetann! Så bra at de likte flyttingen. Jeg erfarer også at de liker det litt fuktig og skygge.
  (Hater reCaptcha!)

  God påske!

  • Carina den 15 april, 2017 kl 09:24

   ..och de verkar gilla näring. Den här planteringen är ganska ny och välgödd 🙂

   reCAPTCHA är väl ok när det fungerar och det bara är 3 bilder men resten..

   Glad Påsk! Carina

  • Anni den 18 april, 2017 kl 13:04

   Klicka inte i rutan ”Jag är inte en robot” så slipper ni bilderna!

 12. Studio Livskraft den 15 april, 2017 kl 06:09

  Vilken härlig vårbukett!

  Önska dig en riktigt god och glad påsk!
  /Birgitta

  • Carina den 15 april, 2017 kl 09:22

   Tack! Jag hade jobbat hela dan, alldeles för länge men så fångade en primula mina ögon och jag gick en sväng till – en bukettsväng 🙂

   Glad Påsk! Carina

 13. pilgrim69 den 15 april, 2017 kl 07:59

  Det där med småkrukor….känner så igen det! Ska fundera ut en lösning jag med.
  Ha en härlig påsk!
  Kram Hélena

 14. Anja den 15 april, 2017 kl 08:49

  Hej! Det här förstod jag alls inte:”
  Börjar få överblick på förhandsbeskedet också. Yttrandet från miljöavdelningen om det de såg som skyddsvärda gärdsgårdar har jag fått klarhet i. Eftersom det inte finns odlingsbar mark på någondera sida om stenarna är de inte skyddsvärda. Vilket man i och för sig, om man har odlat något någon gång, kan se… Och igår ringde markentreprenören och tillfartsvägens lutning går att lösa men det blir en betydligt dyrare historia. Vi ska försöka resonera med handläggaren igen för lagstiftningen är luddig och orden ‘uppenbart orimligt’ känns oerhört tillämpbara på den här tomten. En rullstolsbunden kan aldrig ta sig från busshållplatsen och uppåt ens längs den allmänna vägen. Men man vill att jag ska ha en handikappanpassad gångväg…” Låter som om det handlade om en offentlig trädgård?
  Antingen är jag ”dum i hu’vet” som inte fattar eller så har jag missat något…?

  Glad Påsk!
  /Anja

  • Carina den 15 april, 2017 kl 09:21

   Hmm.. har lite svårt att svara eftersom jag inte riktigt vet vad du inte förstår. Men jag har skrivit om det några gånger tidigare att jag håller på med ett förhandbesked för bygglov och att det hakat upp sig. Just pga skyddsvärda stenmurar som efter ett telefonsamtal inte var skyddsvärda längre. Ett annat krav är att jag ska göra en handikappanpassad, tolkas oftast som rullstol, tillfartsväg med en viss högsta lutning. Men sen står det i lagtexten som reglerar det här – om det inte är ’uppenbart orimligt’. De två sista orden är inte uttydda i några förarbeten till lagen som jag kunnat hitta…

   Glad Påsk! Carina

 15. Kristinas oas den 15 april, 2017 kl 13:21

  Vilka fina kallbänkar du har fixat Carina! Snyggt och praktiskt. Och hundtandsliljorna är så fina! De jag fick av dig och även fått från annat håll blommar numera bra efter H Zetterlunds råd att plantera dem 20 cm djupt.
  Jag hängde med i dina byggplaner och hoppas verkligen att arkitekten och du får ordning på tillstånden snart. Rimligt är väl ledordet om något?!
  Glad påsk!
  Kram Kristina (som också ogillar recaptcha å det grövsta)

  • Carina den 16 april, 2017 kl 09:56

   Roligt att hundtänderna blivit fina och blommar.

   Luddiga lagrum skapar tolkningsutrymme. Väldigt frustrerande och det tar tid – tid när inget händer för jag får inte tag i personerna på kommunen. Det har tagit sen mitten av januari att få besked om gärdsgårdarna. Allt för handläggaren var sjuk och ingen annan kunde ta i det.

   Ha en fortsatt härlig Påsk! Kram, Carina

  • Anni den 18 april, 2017 kl 13:05

   Klicka inte i rutan ”Jag är inte en robot” så slipper ni bilderna!

 16. Rost och rädisor den 16 april, 2017 kl 08:56

  Tack för den härliga vårbuketten!
  Hundtanden jag köpte av dig har tagit sig så fint och blommat över för i år. Hur ska jag komma ihåg att lyfta dem om tre år, ojojoj…
  Rejäla kallbänkar, men dem fyller du nog snabbt. Så skönt när man får såna projekt på plats.
  Allt gott
  /Anette

  • Carina den 16 april, 2017 kl 09:53

   Varsågod – roligt att du tyckte om den!

   Du behöver bara lyfta dem om de står tätt och slutar blomma. Det behöver man inte komma ihåg det märks 🙂

   Ja först kändes det som en ocean av yta men den tar slut fortare än jag trott…

   Ha en fortsatt fin påsk! Carina

 17. Anita den 18 april, 2017 kl 09:51

  Suveränt med kallbänkarna! Och så dina fina hundtandsliljor, som jag älskar hundtandsliljor. Har försökt så många gånger men dom visar sig bara ett år sedan är dom borta (förutom dom gula förstås, dom kommer en masse). Nu ska jag göra ett försök igen, köpte två vita på trädgårdsmässan. Dom heter White Beauty enligt etiketten. Förmodar att det är en vanlig sort. Dom ska jag sätta på ett helt nytt ställe. Jag har köpt på mässan förut men dom har varit väldigt ynkliga. dom här är kraftiga och fina så kanske … hoppet är det sista som överger en 🙂

  Och så skönt att höra att jag inte är den enda som har problem med recaptcha. Det är många gånger jag fått ge upp att kommentera för kommentaren har bara försvunnit utan att recaptcha behagat visa upp sig.

  Kram Anita

  • Anni den 18 april, 2017 kl 13:05

   Klicka inte i rutan ”Jag är inte en robot” så slipper ni bilderna!

 18. Anni den 18 april, 2017 kl 12:50

  Jag har sedan länge en enda hundtandslilja, inte sjutton delar den på sig så som du beskriver! Dessutom har jag försökt flytta den eftersom den inte syns där den står, men se då har den gått av för den står tydligen så djupt. Jag vill ju också ha det som du! Så vackert!

  Jag vet inte om jag löser ditt problem med spamkontrollen på blogger, men prova att INTE klicka i rutan ”Jag är inte en robot”. Kommentaren brukar fastna som den ska då.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.