Corydalis - nunneört, C. solida seedlings

Hoppsan vart tog april vägen

April en ovanlig mix av allt väder

April, april har inte lurat mig någonstans alls än så länge. Men det känns som det gått ruuusligt fort. Vårlökar och för all del en och annan knöl blommar fint. Den låga temperaturen periodvis liksom konserverar blomningen och jag ser intressanta kombinationer jag bara får uppleva ibland. Naturen är fascinerande och det påverkar även planteringarna. I april börjar perennerna blomma. Dårörterna och deras släktingar, lungörter och Ranzania sträcker på sig och blommar vackert. I år får jag se bergeniorna i blomma, rådjuren har gått omvägar runt planteringarna. Det blir som vanligt en sammanfattande bild av det som är på gång 🙂 Inga hämningar eller restriktioner – en fri tolkning… Det var före…

 

Corydalis solida seedlingsJag älskar nunneörter och de fina mattorna frösådda C solida ger. I år har jag skiljt ut alla ljusa och nästintill vitblommande och planterat dem för sig. Hoppas på ännu fler fina färger och vem vet en ljus matta.. Tur att huvudblomningen var över när frosten kom

Veckan som gått har vi haft drygt 6 minusgrader 2-3 nätter på raken. Har inte fotat eländet men löjtnanshjärtan, en del tulpaner, Anemonopsis, Ranzanian och en hel del till såg ganska ledsna ut i onsdags. Vinden har varit riktigt kall. Idag, torsdag, så var jag på ett av kontoren nere i Arendal, hamnområdet på Hisingen och det är nog det kallaste som finns när västan ligger på. En så här svajig och vintrig april när allt kommit så långt kan jag inte komma ihåg. En rhododendron, Rufum, har blommat över och de som var på väg var bara i knopp när frosten kom över påsk. Tack tänker jag inombords.

Veckans tema i blommig fredag är ’månadens bild’.  Du kan läsa andras tolkningar och se fler bilder om du klickar på länken nedan.

Önskar  oss en mera stabil avslutning på april!

44 Kommentarer

 1. Rost och rädisor den 20 april, 2017 kl 19:06

  Fantastisk Solidamatta och vilken stor skillnad på de olika svavelsipporna. Tråkigt när perennerna tar stryk men å andra sidan har man en chans att hinna med och en del verkar växa ändå.
  Allt gott
  /Anette

  • Carina den 20 april, 2017 kl 19:55

   Tack – jag är glad i den där mattan. Jag hoppas att det mesta har andra skott på väg. Annars får jag väl kika nästa år 🙂 Det kommer ju komma mycket annat.

   Ha det gott! Carina

 2. Luna Ek den 20 april, 2017 kl 20:09

  Wow, vilken underbar matta av nunneört! Nunneört är lite halvsegt hos mig numera, blir antagligen bortrensat, men jag minns att jag har haft liknande rosa- lila mattor förut om åren. Fina bilder du visar över lag.
  April har som sagt varit rysligt kall. Idag var vi på begravning i Ljungkile och vid kyrkan på berget stod västan på så risken att bli förkyld kan vara stor.
  Kram Luna

  • Carina den 22 april, 2017 kl 08:22

   Där måste också varit svinkallt, det var himla råkallt vid havet ihop med vinden. Under körsbärsträdet får de växa ifred. Jag rensar ogräs men frösådderna är så många att det inte märks att jag rensar småknölar. Det märks efter ett par år där jag slängt ogräset 🙂

   Hoppas du klarar dig från förkylning! Kram, Carina

 3. Karsten den 20 april, 2017 kl 20:24

  Hej Carina

  Ja, vi fick mera värme i mars än vi gör nu i april…
  Ändå, blir det grönt överallt!
  Fin fin Fritillaria sewerszowii, jag har den i en mörk version – och som en Korolkowia:)

  Ha en trevlig kväll

  • Carina den 21 april, 2017 kl 08:01

   Oavsett vart den förs så är den vacker. Jag följer oftast SKUD men ibland orkar jag inte med alla uppdateringar som görs. Scillorna har delats och samlats och delats igen… Men alla vet vad scilla är 🙂

   Hoppas på en skönare maj men inte för skön för då missar jag en hel del pionblomning.

   Ha en fin helg! Carina

 4. Sabelhagens olivlund den 20 april, 2017 kl 20:31

  Du har de mest spännande av vårblommor, så jättefina bilder. Det är en märklig april vi har, så kyligt och mitt rosa löjtnantshjärtan så lite rufsigt ut efter veckan frostnätter. Hörde på radion att det var den kallaste 18:onde april på 2000-talet här i Gbg. Måtte det bli varmare snart.
  Aha, har Blommig fredag detta tema, då ändrar jag lite och hänger på där:)
  Kram Maria

  • Carina den 21 april, 2017 kl 07:56

   Mmm… i mångt och mycket ett resultat av att jag gick med i Konnässörsklubben när den fanns. Deras kataloger öppnade ögonen för sånt jag aldrig hört talas om. Deras beskrivningar var så roliga 🙂

   Kram, Carina

 5. Birgitta den 20 april, 2017 kl 21:04

  Min tanke var också att visa nunneört som månadens bild men jag har ännu inte tagit den. Precis som du älskar jag nunneörten men i år har den invaderat och jag har börjat ta bort den där den tar över för mycket. Blir det bara lite varmare skall jag flytta omkring dem så de stämmer lite mer färgmässigt, så som du. Corydalis malkensis kan jag gärna ha en stor matta av. En del ljuslila har redan hamnat i komposten.
  Trevlig helg!
  Birgitta

  • Carina den 21 april, 2017 kl 07:58

   Det blir nog så att jag nästa år behöver börja rensa. Inte just den här planteringen den får vara. Men jag ser små hjärtblad från nunnörten överallt. Jag gräver upp och placerar om när de blommar 🙂

   C malkensis börjar sprida sig en frösådd med frön från Konnässörsklubben. Så tråkigt att den inte finns kvar.

   Tack detsamma! Carina

 6. Marit Sønstebø den 21 april, 2017 kl 08:24

  Så vakre bilder du har tatt! Likte spesielt det siste du viser. Corydalis er så fine, men blomstrer veldig fort av. Det er synd, for de er jo så søte. Hos meg har de få jeg har ikke frøformert seg, men det kan jo skje i fremtiden 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 22 april, 2017 kl 08:19

   Det tog kanske 3 år innan det började dyka upp frösådder men efter det så har de formligen exploderat. Håller med om blomningen men de vissnar ner fort också så jag har rätt så mycket hostor och andra perenner som tar över när mattan tröttnat 🙂

   Kram, Carina

 7. Anita den 21 april, 2017 kl 10:18

  Jag bara ler lyckligt när jag ser din härliga matta av Corydalis solida! Vilken tur att du hann njuta av den. April har inte varit nådig mot växtligheten med sin iskyla. Mina rhododendron bor fortfarande under skyddande säckväv. Jag har ju sådan tur att hos mig är allt så sent så det är ingenting som har frusit. Jag har inte vårstädat ännu så under fjolårslöven ligger kanske en del och väntar. Idag skiner i varje fall solen och temperaturerna letar sig så sakta uppåt. Det vore väl sjutton om inte våren skulle kunna knuffa undan vintern nu.

  Ha en skön helg!

  Kram Anita

  • Carina den 22 april, 2017 kl 08:17

   Tack Anita! Jag gillar den också och sen vissnar de fort ner och ersätts av annat… ..ett bra växelbruk 🙂 April har lurat skjortan av växterna i trädgården. Men konstigt selektivt. Vissa kejsarkronor men inte andra i samma rabatt. Är det det som kallas mikroklimat?? 🙂 Jag var ute och la säckväv på några nyplanterade med skott. Det räcker nog med stressen att behöva flytta.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 8. Marika den 21 april, 2017 kl 13:31

  Hej Carina!
  Ljuuuvligt! vilka härliga bilder av vackra vårblommor. Brown Eyes och Pulsatillan, en härlig mild färg på dem. Mina gulsippor har inte visat sig än, men vitsipporna har precis slagit ut. Idag blev det en hel del gjort ute innan regnet kom. Ha en riktigt skön helg /Marika

  • Carina den 22 april, 2017 kl 08:15

   Hej Marika!

   Tack! Roligt att du gillar bilderna. Mina gulsippor blommar väldigt olika beroende på hur skuggigt de står. Några grupper har inte slagit ut ännu. Egentligen skulle det behövas mer regn än frost 🙂

   Ha en fin helg! Carina

 9. Anni den 21 april, 2017 kl 15:10

  Åh, vad det måste göra ont i hjärtat när så mycket vårfägring drabbas av minusgraderna! Din matta av nunneört är helt bedårande. Hoppas verkligen att mycket har klarat sig och återhämtar sig.
  Önskar dig en skön helg.

  • Carina den 22 april, 2017 kl 08:13

   Det är tråkigt… Särskilt löjtnanshjärtat har flera ruggar av de vita för jag älskar dem i både rabatten och buketter. Vi får se om de blommar i år eller ej. Annat kommer antagligen nya blomstänglar eller jag har fler plantor av.

   Trevlig helg! Carina

 10. Trädgårdsvägen den 21 april, 2017 kl 17:21

  Imponerande samling vårblommor du bjuder på idag. Jag är extra svag för backsipporna, vilken ljuvligsort du har! Trevlig helg!

  • Carina den 22 april, 2017 kl 08:12

   Tack Charlotte! Visst är det en ljuvlig varmrosa färg. Jag är så glad att den överlevde sin första vinter och nu blommar för andra säsongen.

   Trevlig helg! Carina

 11. Villroses hage den 21 april, 2017 kl 19:13

  Her var det mye snadder!
  Og så lekkert med et teppe av Corydalis. Ja, litt for kaldt om natten for tiden.
  God helg!

  • Carina den 22 april, 2017 kl 08:11

   Mattan är fin när den blommar och sen lämnar den raskt plats för annat 🙂 Men de är spridningsglada så någonstans får jag börja samla in de små frösådderna som börjar komma överallt.

   Ha en fin helg! Carina

 12. Vigdis i Romerikshaven den 21 april, 2017 kl 20:17

  Så mange nydelige du har! Og teppene med nunneörter liker jeg veldig godt. God helg!

  • Carina den 22 april, 2017 kl 08:09

   Tack Vigdis! Jag är nog tyvärr en växtsamlare 😉 Nunneörterna blir väldigt fina mattor även om perioden inte är så lång. Men sen tar hostor över.

   Ha en fin helg! Carina

 13. Inger den 21 april, 2017 kl 22:03

  Synd för växterna att ni haft så himla kallt, kallare än hos oss, plus att inte mycket kan ta skada här ännu. Ljuvliga nunneörter du har.
  Kram

  • Carina den 22 april, 2017 kl 08:08

   Det är väl inget konstigt i sig med en svajig april men det här året har naturen själv lurat växterna. Annars är det väl ofta vi trädgårdsmänniskor som är för optimistiska.

   Kram, Carina

 14. Susie på Stjärnarve... den 21 april, 2017 kl 22:25

  Så mycket fint du har – här är det fortfarande vårvinter som du kanske såg!
  Du har så rätt att det inte är P. veitchii – rosenpion – jag har. Har försökt kolla upp vad det är med bl.a. hjälp från Pionsällskapet och det kanske är P. mairei – glanspion – som ska vara den allra tidigaste. Men jag får se när den börjar blomma. Fast jag ska redan närmaste dagarna i näsa inlägg skriva om att det är fel namn jag uppgett.
  Det är inte klokt vad bra det är att blogga med andra trädgårdsfans…..TACK!
  KRAM och TREVLIG HELG
  Susie

  • Carina den 22 april, 2017 kl 08:07

   I vissa fall är det snarare hade än har 🙁 Bra du fick hjälp men jag odlar P mairei och den har just glansiga blad som är rätt så annorlunda mot de som står runt omkring. Du kan se bilder här under växter, p, pioner. Hoppas du hittar namnet 🙂

   Ha en fin helg! Carina

   • Susie på Stjärnarve... den 23 april, 2017 kl 11:47

    Jag har just varit inne på din pionsida och läst på; Är alla(!) pionerna sådana du har i din trädgård!?
    I vilket fall som helst så är det helt klart inte någon glanspion. Den jag istället tyckte den var mest lik är P. x chameleon. Men jag kommer inte riktigt ihåg exakt hur blomman ser ut.
    KRAM
    Susie

 15. Gunilla Teckenberg den 22 april, 2017 kl 07:25

  Hej Carina!

  Artrikedomen i dina blommande planteringar är verkligen spännande och jag uppskattar att du håller koll på namnen, jag lär mig alltid något av dina inlägg.

  Men nu är jag för en gångs skull en riktig kärring mot strömmen, jag gillar inte nunneörter, inte det minsta. En del beror säkert på att jag en gång i oförstånd planterade den gula illvilliga sorten som ff dyker upp överallt. Och en annan stor sak som frösådde sig kopiöst och trots att jag förklarat krig för många år sedan så hittar jag fortfarande frösådder av den. De bara väntar på att attackera..

  Kram!

  • Carina den 22 april, 2017 kl 08:04

   Förstår precis vad du menar… Den lilla gula tog sin in mammas rabatt och jag sa till henne att gräva upp den kvickt. Det blev aldrig av 🙁 För övrigt tänker jag inte på dig som kärringen-mot-strömmen. Ser bara att vi gillar olika 🙂 Och jag kommer börja bli betydligt hårdare även mot de här nunneörternas frösådder för jag vill inte ha dem överallt.

   Kram, Carina

 16. margareta den 22 april, 2017 kl 08:03

  Så fint med en matta av Nunneört jag minns den växten från vår resa till Gotland där växte den så fint jag har haft en planta en gång men tyvärr så trivdes den inte hos mig.Nog är det allt bra synd på Dina fina växter som kylan förstörde men April är en nyckfull månad.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 22 april, 2017 kl 08:24

   Visst är det så! Vi har ofta dåligt väder inkl snöfall på Valborg. Det ovanliga är att växterna hade hunnit komma så långt innan frosten kom. Men jag hade ca en vecka i april förra året med rejäl frost så jag hade tagit det försiktigt med allt jag kunde påverka själv 🙂

   Ha en fin helg! Carina

 17. pilgrim69 den 22 april, 2017 kl 08:04

  Så många fina sötnosar du har i din trädgård! Måste plantera mer vårskönheter så jag kan njuta av alla de underbara vårblommorna. Nu håller vi tummarna för att dessa järnnätter slutar och att vi får lite varmare nätter. Vill komma igång på allvar med trädgårdsarbetet!
  Ha en härlig helg!
  Kram Hélena

  • Carina den 22 april, 2017 kl 08:27

   Det förstår jag och jag kan bara hålla med… Mindre kyla och mer värme till hela landet 🙂 Det är den här tiden jag njuter mest så fokus eller lockelsen för vårväxter är störst.

   Kram, Carina

 18. Merja den 22 april, 2017 kl 13:06

  Man kan nästan tro att vi bor på olika planeter;)) Fantastiska växter, bilder och för att inte tala om blomningen du bjuder på!!
  Idag blåser det så allt ute ligger huller om buller…men solen skiner.)
  Ha en fin helg!

 19. Merja den 22 april, 2017 kl 13:11

  Man kan nästan tro att vi bor på olika planeter;)) Fantastiska växter, bilder och för att inte tala om blomningen du bjuder på trots det växlande april vädret som varit och fortfarande är!!
  Idag blåser det så allt ute ligger huller om buller här…men det ser fint ut inifrån och solen skiner.)
  Ha en fin helg!

 20. Linda den 22 april, 2017 kl 19:04

  Wow! Så vackert. Här har det också varit kallt och eländigt. Blåst, massor av minus under småtimmarna, kallt, snöblandat regn och så vidare. Men i kväll är det strålande vackert efter en blåsig och mycket omväxlande dag. I morgon ska det bli lugnare och soligare. Hoppas att det stämmer, för då vill jag ut och skåda fåglar.

  Kram
  Linda

 21. Anna-Karin Rickardsson den 22 april, 2017 kl 19:27

  Så mycket fint du har som blommar nu så här tidigt på våren. Vårbolmört, dårört, Scilla rosenii (som är något annat än mina vilda scillor som nog är att betrakta mest som ogräs) med många flera. Om jag hört rätt så kan scilla rosenii dyka upp i olika färgvariationer när den bildar nya kuddar. Låter spännande! Din matta med nunneört är så fin och att tänka på att frosten gått illa åt den och de andra växterna gör mig ont men april är väl april…. Så här illa som i år kan jag dock inte minnas att det varit tidigare och jag instämmer helt i dina önskemål om en mer stabil avslutning på denna månad. Snart första maj… ojoj
  Kram Anna-Karin

 22. Ulrika den 23 april, 2017 kl 08:11

  Ruskigt när det kommit igång och sedan fryser. Vi har väl tur här uppe då som haft jämnkallt länge nu. Bilderna ser dock härliga ut!
  Skön söndag!

  • Carina den 23 april, 2017 kl 08:29

   Det är roligare för mig själv att ta in det fina som var än det som blev. Ja jag tänker att ni har en fördel i mera stadigt väder.

   Tack detsamma! Carina

 23. Enerhagen den 23 april, 2017 kl 19:16

  Så mange flotte vårblomster hos deg! Ja, årets april hst vært underlig. Fordelen med langsom vår er at man klarer å henge med på vårsyslene uten å ruse avgårde.

 24. Kristinas oas den 24 april, 2017 kl 11:39

  Många fina vårblommor, inte minst av nunneörten.
  Själv har jag en nunneört jag har fått förklara krig mot för den frösår sig hej vilt och dyker upp överallt! Lilavit är den. De andra jag har sprider sig lite lagom, tackolov, för jag tycker så mycket om när de bildar stora kuddar i härliga färger.
  Nu hoppas vi att vädret blir något varmare och stabilare.
  Önskar dig en fin vecka!
  Kram Kristina

 25. martaronyai den 28 april, 2017 kl 05:43

  Hej Carina,
  Scopolia carniolica, som jag fick av dig i höstas har gett mig såååå mycket glädje, den älskar att bo hos mig! Jag har nog tur med berget, men vi har bara haft 1-2 minus, så jag klagar inte. Fast fryser, det gör jag. Men veckan som kommer ser det bättre ut.
  Ha en bra helg
  Marta

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.