Arbetsinsats - grundmålade odlingslådor

Arbetsinsats med ett förhoppningsvis fint resultat

Perfekta bilder drar förbi

När jag måste ge mig iväg på en resa så triggar det den strukturerade sidan också. Arbetsinsatsen blir oftast ganska stor för jag vill både avsluta och förbereda innan jag åker. Tiden kan ju få jobba för mig medan jag är borta. Dessutom så hatar jag att packa och skjuter alltid upp det till absolut sista minuten ifall.. Så därför gjorde jag en del andra saker som att måla och försöka beta jord med bokaski.

Odlingslådor

Arbetsinsats - grundmålade odlingslådorTittade till odlingslådorna som ska till det provisoriska grönsakslandet. Drog spänt fingrarna över ytan på lådan jag hade grundat 4 dagar tidigare. Det hade gått att måla den där och då. Men så bestämde jag mig för att låta alla torka en vecka. Jag grundar med en väl förtunnad linoljefärg. Testar just nu för jag vet inte vilken färgtyp jag vill ha på ett hus. Sågat eller hyvlat spelar roll när jag väljer färgtyp. Linoljefärg är dyrare men har visat sig såååå mycket drygare. När det bara var en liten skvätt kvar i botten slog jag ihop en liten låda av spillvirket och skvätten på kanske en halv deciliter räckte precis till en dryg kvadrat, 120 x 90 cm. Den blir perfekt som en liten lökbädd. Nu ska de få en slutstrykning i ’empire röd’ en kall röd kulör. Men att jobba in linoljefärg i sågat virke är ett drygt jobb.

Den goda jorden

Jag behöver jord i lådorna. Bokashikomposten som varit klar har hittills hamnat i växthuset men jag vill ju ha en bra och levande jord i lådorna… Vet att jag läst tips om att man helt enkelt kan snitta en jordpåse och beta med bokashi direkt. Sagt och gjort. Jag bar ner 8 säckar i pannrummet innan jag åkte. Snittade med en sax och hällde i en ovetenskaplig mängd mellan 1-2 dl. Tejpade igen med silvertejp för jäsningen ska ske lufttätt. Nu är det ’bara’ en vecka kvar innan jag kan kontrollera resultatet. Att bära ut och upp dem för den branta trappan kommer bli en bra benträning. Sen är det väl så att all ’jord’ som köps i påse egentligen är torv, sant och näringsämnen.

Den här helgen blev det bilder från mobilkameran… eftersom jag alltid använder min andra kamera annars är jag kass på att få till bra bilder med mobilen men det blev ändå en dokumentation 🙂

Veckans tema i blommig fredag är ’arbetsinsats’.  Du kan läsa andras tolkningar och se fler bilder om du klickar på länken nedan.

Önskar dig en fortsatt fin helg!

28 Kommentarer

 1. Inger den 29 april, 2017 kl 09:47

  Jag är svag för linoljefärg men har hört att professionella målare inte så gärna använder den eftersom den är krävande att arbeta med. Husfärger är inte lätt. Hoppas ditt försök med jorden lyckas, spännande och smart att prova.
  Kram

  • Carina den 29 april, 2017 kl 19:48

   Om jag fattat rätt är det flera skäl. Färgen torkar långsammare, tar tid att stryka och sen innehåller den terpentin. Det var många målare som fick problem med bla astma. Jag lärde mig blanda av två kvinnor som drev inredningsföretag. Den ena fick just astma och de bestämde sig för att stänga ner.

   Jag hoppas också det går bra 🙂

   Kram, Carina

 2. Marit Sønstebø den 29 april, 2017 kl 14:19

  Spennende med din kompost! Jeg har lest om dette med Bokashi med har aldri prøvd det. Var så ivrig med kompost tidligere, men nå står kompostbingen der tom og ubrukt…

  Dine pallekarmer ser fine ut!

  Klem, Marit

  • Carina den 29 april, 2017 kl 19:46

   Gillar bokashi eftersom jag kan gräva ner det direkt när hinken vilat. Och jag tycker eller inbillar mig att potatisarna i förra potatislandet blev både fler och friskare efter att jag började blanda ner komposten där.

   Nu är lådorna härligt röda 🙂

   Kram, Carina

 3. Gunilla Teckenberg den 29 april, 2017 kl 17:18

  Heja Carina – här behövs ingen handy man – kan själv!

  Kram!

  • Carina den 29 april, 2017 kl 19:45

   Kanske lite för mycket kan själv har jag fått höra 😉

   Kram, Carina

 4. Laila den 29 april, 2017 kl 19:04

  Suveränt att testa linoljekulörer på pallkragar!
  Tyvärr får jag inte till det med bokashi, det blir bara en illaluktande geggig röra, som aldrig tycks multna när jag gräver ner eländet i jorden. Vad gör jag för fel? Har övergått till att använda de speciella bokashibehållarna till nässel- och vallörtsvatten.
  Trevlig helg!/Laila

  • Carina den 29 april, 2017 kl 19:44

   Luktar gör det – det ska ju bildas mjölksyra i processen men sen försvinner den snabbt i jorden. När jag öppnar hinken efter att den ’vilat’ 14 dagar i rumstemperatur så brukar det ha bildats ett vitt ludd och det är väl svamparna gissar jag.

   Testar egentligen färgtypen som sådan. Har bara blandat och använt olika typer av färger med linolja inomhus tidigare 🙂

   Ha en trevlig helg! Carina

 5. Veronica den 29 april, 2017 kl 20:19

  Näe, det är inga perfekta bilder utan arbetsinsatser men roligt med bilder ”i farten” 🙂

  Det kommer bli superbra med linolja! Jag har tänkt att jag ska måla mina nya pallkragar och självklart är det linolja som gäller 🙂
  Eller så blir det järnvitriol för att jag älskar det! Men, jag måste läsa på lite om ”naturvänligheten”

  Kram och ha en skön Valborg!

  • Carina den 3 maj, 2017 kl 08:38

   Precis och till slut kunde jag inte skjuta på packningen längre… Då blir det ingen tid till bildhantering kvar. Lådorna är nu röda och blanka. Järnvitriol är väldigt vackert det också. Jag valde mellan slamfärg och linoljefärg. Men så ville jag testa hur jobbig den var att stryka på grovsågat virke. Jag har rejält ont i armen kan jag säga…

   Kram, Carina

 6. Anita den 30 april, 2017 kl 06:32

  Intressanta tester med pallkragarna. Den röda färgen låter fin.

  Bokashi pratade vi om till middagen igår. Idag skickar vi iväg matavfallet till återvinningen och det känns lite onödigt när vi istället skulle kunna omvandla matresterna till egen näring. Enligt reklamen ska det ju vara luktfritt och jätteenkelt men när jag läser Lailas kommentar blir jag tveksam. En illaluktande geggig röra som aldrig multnar låter ju inte så trevligt. Men du verkar ju få det att fungera. Är så sugen på att pröva. Ska bli intressant att hör hur ditt jordexperiment föll ut. Men du får vara försiktig när du kånkar jordsäckarna uppför trapporna.

  Ha en fortsatt skön helg!

  Kram Anita

  • Carina den 2 maj, 2017 kl 04:57

   Tar jag hand om det själv vet jag ju vad det blir av matavfallet och det verkar som jorden mår riktigt bra av bokashi. Jag tycker det är luktfritt inomhus när locket är på hinken. Jag valde den billiga vanliga hinken med lock. Det luktar när man lyfter på locket och när man tömmer hinken. Men så fort jag grävt ner innehållet så försvinner lukten. Jag försöker vara noggrann och låta rester rinna av. Har jag skalat potatis så får skulorna rinna av innan jag lägger ner dem. Då brukar det inte bli så mycket vätska i hinken. Sen tror jag att man hellre ska vara lite generös med själva ströt 🙂

   Kram, Carina

 7. Ulrika den 30 april, 2017 kl 07:50

  Det ser verkligen välplanerat ut. Håller med om att Bokashi är bra, blir det problem är det nog pga att det blir för blött i hinken precis som det kan bli i en vanlig kompost. Att man kan berika jord direkt med strö var nytt för mig, smart om man köper jord i påse.
  Ha en skön helg!

  • Carina den 1 maj, 2017 kl 09:41

   Tack! Jag hade inte tillräckligt med riktig bokashikompost och behövde ta en genväg 🙂

   Tack detsamma! Carina

 8. Marika den 30 april, 2017 kl 08:53

  Hej Carina!
  Intressant med ditt test, vill gärna höra hur det gick. Lyssnade på föredrag på mässan för några år sedan, för dottern ville ha tips, då hon inte fick det att fungera. Ta det försiktigt i källartrappan.
  Glad Valborg /Marika

  • Carina den 1 maj, 2017 kl 09:40

   Hej!

   Jag lovar att berätta. Har goda erfarenheter av bokashi när man sköter den. Ett kompostsätt som passar mig väldigt bra.

   Ett sent detsamma eller härlig 1:a maj! Carina

 9. Susie på Stjärnarve... den 30 april, 2017 kl 08:54

  Spännande att se hur ditt experiment har gått! Men ännu mer spännande att se vad du så småningom väljer för färg på huset!!
  KRAM
  Susie

  • Carina den 1 maj, 2017 kl 09:39

   Mmm… det ska bli spännande att bära ut och öppna säckarna nästa helg 🙂 Färgkulören kommer nog ta sin tid men typen behöver jag veta ganska snart.

   Kram, Carina

 10. Villroses hage den 30 april, 2017 kl 09:31

  Wow! Du gjør sannelig grundig arbeid!
  Selv driver jeg bare med småpusling så langt.
  God helg!

  • Carina den 1 maj, 2017 kl 09:36

   Så är det nog… Gör jag något så blir det noga annars kan det kvitta…

   Ha en fin 1:a maj! Carina

 11. Linda den 2 maj, 2017 kl 17:46

  Hej!

  Så spännande med bokashikomposten och jordsäckarna! Blir mycket nyfiken på resultatet.

  Ha det så fint!
  Linda

  • Carina den 3 maj, 2017 kl 08:36

   Mmm.. det kliar i fingrarna. Återkommer i slutet av helgen när jag ser hur det ser ut i påsarna.

   Kram, Carina

 12. Rost och rädisor den 3 maj, 2017 kl 06:35

  Verkligt vacker färg på lådorna! Att köpa jord till lådor kan bli en dyr affär och min erfarenhet är att inte bara näringsvärdet är ett problem utan också att jorden ”försvinner”.
  Allt gott
  /Anette

  • Carina den 3 maj, 2017 kl 08:35

   Visst försvinner jorden, precis som all torv och humusämnen så bryts den sakta ner. Köpejorden är redan från början fint riven och bryts ner fort. Men jag behövde något att beta i. Jag brukar fylla lådor med köpejord och sätta tomaterna i. Sen återanvänder jag jorden i landen som kompost. Då fungerar det bra.

   Ha det gott! Carina

 13. Anni den 3 maj, 2017 kl 12:31

  Här är det någon som gör allt ordentligt och från grunden, hör jag! Linoljefärg är så vackert, dina lådor kommer att bli fantastiska. Lite nöjd är jag att jag målat med Falu rödfärg, den uppför sig helt annorlunda och torkar så snart man vänder ryggen till.
  Spännande att läsa om bokashi, hoppas det fungerar för dig.

  • Carina den 4 maj, 2017 kl 08:54

   Valde mellan slamfärg och linoljefärg. Men för att testa hur jobbig linoljefärgen är att stryka så blev det den. Ett hus lutar åt svart slamfärg. Att jag är lite noggrann med färgvalet beror på att jag fick måla om förra huset i förtid. Mer än 60 löpmeter fasad och drygt 11 m högt på de högsta ställena. Det blev en reklamation av färgen men jobbet får man ju alltid göra själv 🙁 Färgen visade sig vara för mager..

   Carina

 14. Kristinas oas den 3 maj, 2017 kl 20:16

  Smart att testa färgen på lådorna! Har aldrig målat med linoljefärg, men den är så vacker.
  Packa är så tråkigt. Har en packlista jag följer då slipper man tänka så mycket och glömma saker. 🙂
  Kram Kristina

  • Carina den 4 maj, 2017 kl 08:51

   Packlista är smart om man är rädd för att glömma. Men det är inte mitt problem. Det är hela grejen i sig. Jag har en struktur och det går fort. Börjar alltid med sånt som inte går att köpa på plats, sen tar jag grejer för aktiviteten jag ska göra och sist kläder och annat. Att glömma är oftast inget större problem. Det är bara mediciner jag är petnoga med.

   Ja nu skulle jag egentligen testa slamfärg också 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.