Colchicum 'Lilac Wonder' - tidlösa

Vänlökar planterade och blomning i oktober

Vänlökar – ja det är de jag beställer varje försommar från vänföreningen för Göteborgs botaniska trädgård – Botaniskas vänner. I år en ovanligt liten och modest samling men som ändå blir fin så småningom. Att den var modest kändes himla skönt när lökarna skulle ner i jorden. Inte en massa funderande här inte. Det blev ett par låga Allium’Party Ballons’ och jag tänker – vad kan gå fel?? Helt rätt känns även Allium karataviense ssp henrikii en urläcker sak med tillägget henrikii efter Henrik Zetterlund som skapat löklistan i många år. En rolig Camassia ’Violet Candle’ nåja vi får väl se, den senaste färgselektionen jag köpte var blå inte rosa men det är ändå något med just den blå som känns nytt. in alles blev det 10 olika sorter. Eftersom de skickar lökar så kan vem som helst vara medlem och också köpa och plantera vänlökar.

Andra lökar än vänlökar och en hel del blomning som börjar nu

Nu börjar olika höstblommande tidlösor och crocus blomma. Och varje år tror jag att tidlösorna tackat för sig men så gör de en raketartad entré och det känns som de dyker upp från en dag till en annan. Ni vet det där man säger de växer som svampar ur jorden… Och jag älskar färgen som flera av de bidrar med. Färg som gör sig så himla fint tillsammans med höstfärgade blad. Man ser skillnad på tidlösor och krokusar genom att räkna ståndarna. Krokus har 3 och tidlösor 6 stycken ståndare.

Colchicum x byzantinum 'Innocence'
Vacker i vitt – Colchicum x byzantinum ’Innocence’
Vänlökar - Crocus pulchellus 'Albus'
En höstblommande krokus – oktoberkrokus, Crocus pulchellus ’Albus’ och man ser skillnad på den och höstkrokus, C speciosus, genom att oktoberkrokusen har vita ståndare och höstkrokusen har gulorange.
Colchicum autumnale 'Waterlily' - tidlösa
Colchicum autumnale ’Waterlily’ – tidlösa

Mer blomning i oktober

Säsongen är inte slut och det är först nu som några riktiga höjdare gör entré. Jag tänker på Gentianor och deras hisnande blå blomning. I min trädgård finns ett par sorter och tidigare sa man att de ingick i sinoornata men nu står de med sina sortnamn och utan svenskt namn. Jag tycker de är svåra men en har klarat sig bra ’Compact Gem’. Nu har jag satt en ny av ’Eugens Allerbeste’ så får jag se om den tycker om platsen.

Gentiana 'Compact Gem'
Gentiana ’Compact Gem’
Actaea japonica 'Cheju Do'
japanskt silverax – Actaea japonica ’Cheju Do’ har precis slagit ut och jag blev tvungen att kolla doften. Och visst har den en behaglig men inte jättestark doft

Och förutom olika Gentianor börjar även silveraxen blomma nu. De är vackra hela säsongen, bladruggarna är jättefina bara de får en näringsrik- och fuktighetshållande jord. Så egentligen behövs ingen blomning. Men… ..så är ju blomstänglarna inte bara vackra och enormt lockande för insekter de har ju också en ljuvlig doft. Jag vet att längre upp i landet hinner frosten ofta ta blomningen men om man har tur så… Hos mig har blomningen frusit en endaste höst, en tidig och hård frostnatt ödelade allt. Men som sagt – det var den gången det…

Trädgårdsfägring gör come back

Ja så är det! Vi är 3 stycken som gått samman och som ska hjälpas åt. Senare ikväll publiceras det senaste i det som är tänkt att bli en lång rad inlägg. Och precis som förut – bloggande kring ett tema eller valfritt ämne… Jag hoppas många hittar dit och hittar härlig läsning. Så jag gör som vanligt – länkar till Trädgårdsfägring!

Första oktober – regnet har stått som spön i backen och vinden piskar i sidled. Västkusten som sig bör på hösten! Tror jag ska börja på en ny stickning…

27 Kommentarer

 1. Lisbeth den 1 oktober, 2021 kl 18:50

  Ja det har været hårdt vejr også her hos os. Dine Gentiana er flotte, de vil ikke rigtigt gro i min have 🙁
  Kram, Lisbeth

  • Marit den 1 oktober, 2021 kl 18:58

   Ja, der fikk jeg navnet jeg hadde glemt bort. ’Innocence’ var navnet jeg ikke kom på, så takk for det.
   Ja, de er så vakre, og plutselig så er de der uten forvarsel. Fra den ene dagen til den andre 🙂
   Det japanske sølvlyset var helt nydelig. Jeg er så glad i disse Actaea og de blomstrer her også av de jeg har.

   Klem, Marit

   • Carina den 2 oktober, 2021 kl 10:14

    Varsågod! Men är det verkligen den? Min lök kommer från Botanicus men det är ingen vanlig sort i handeln. Oavsett så är de vackra allesammans så här års. Färgen är en glädjekick oavsett väder ute 🙂

    Kram, Carina

  • Carina den 2 oktober, 2021 kl 10:11

   Hej Lisbeth!

   De är inte helt lätta hos mig heller och jag har inte hittat något givet recept för framgång.

   KRam, Carina

 2. Marika den 1 oktober, 2021 kl 23:57

  Hej Carina!
  Har två tidlösa som jag köpte förra året. Hade tänkt mig några till då jag var på Zetas, men det fanns inga. Det är precis som du skriver, ena dagen ser man inget och så plötsligt är de där. Väntar på att de skall slå ut.
  The Giant och Waterlily , de var mycket vackra förra året då de blommade.
  Ha en trevlig helg /Kram Marika

  • Carina den 2 oktober, 2021 kl 10:16

   The Giant är så himla tacksam och sätter mängder av nya lökar. Eftersom jag planterade isär allihop förra hösten så är det en mer strödd blomning i år men om ett par år kommer det vara som 2 pendanger med stora grupper av den. Visst är det härligt med de färgerna nu när hösten drar in på allvar.

   KRam, Carina

 3. Marie den 2 oktober, 2021 kl 08:13

  Din kønne actaea virker umiddelbart noget spinklere i blomsten end de fleste andre, men måske skyldes det, at den først lige er begyndt at springe ud.

  • Carina den 2 oktober, 2021 kl 10:18

   Det tror jag inte, tvärtom är blomstjälkarna mer förgrenade i år. Jag tänker att arten japonica är betydligt mindre, bladruggen är ca 30 cm hög och med blomstjälkar är den ca 60 cm. Upplever att balansen mellan blomningen och bladruggen är perfekt. Och det är en superplanta att ha just nu 🙂

   Ha det gott! Carina

 4. Anita den 2 oktober, 2021 kl 11:03

  Jaha, då fick jag lära mig något nytt, det om skillnaden mellan krokus och tidlösa. Har ingendera längre. Hade tidlösa under vårt första plommonträd. Men när vi grävde upp det, ja då försvann tidlösan för den hade jag ju glömt att jag hade och tittade inte efter ens. Så kan det gå.
  Gentianan har så vacker blå färg. Välkommet med lite blått nu när färgerna annars är eldiga.

  Så jättebra att ni är tre som nu tagit över TrädgårdsFägring. Såg inlägget igår. Tror att det blir mycket uppskattat att sidan fortsätter.

  Trist med vädret hos er. Här blåser det men inget regn. Vi har ett högtryck i öster som motar bort regnet. Men snart så vinner väl lågtrycket … eller inte. Återstår att se. Lycka till med stickningen tills solen kommer åter!

  Kram, Anita

  • Carina den 2 oktober, 2021 kl 11:25

   Jo det är ju bra med regn också… Det kan tex bli städat och stickningen bli klar. Har upptäckt sticka-uppifrån-och-ner och det är en himmelslösning för mig som stupar på själva monterandet 🙂

   Hoppas det ska bli bra det här med TF och jag hoppas att det håller fler bloggare kvar i bloggvärlden.

   Tråkigt att din tidlösa försvann men jag har gjort liknande grejer. Glömmer att vissa växer i sällskap och slänger den ena… Vill ha fler gentianor just för färg och riktigt sen blomning.

   KRam, Carina

 5. Villroses hage den 2 oktober, 2021 kl 13:02

  Fine ting som blomstrer inn i oktober også! Aldri feil å investere i litt løk?
  Takk til deg og de andre som fikk igang TrädgårdsFägring igjen 🙂
  /Irene

  • Carina den 3 oktober, 2021 kl 11:52

   Nej det är alltid rätt 🙂 Men jag är lite trött på plantering just nu. Fast jag har å andra sidan ett par kilo av narcissen Thalia, 1,5 kg av Barrett Browning och ungefär lika mycket av Actaea. Så jag hoppas på en vit, doftande grupp nästa vår 🙂

   Ha det gott! Carina

 6. Sabelhagens olivlund-Maria den 2 oktober, 2021 kl 16:42

  Tack för allt jag lär mig hos dig. Så fin Cheju Do var, har nog aldrig sett den förut.
  Så härligt att ha blomning i oktober. Här hänger dom sista dahliorna i och jätteverbenan.
  Ha det gott
  Kram Maria

  • Carina den 3 oktober, 2021 kl 11:53

   Å vad roligt att höra 🙂 Tack snälla!

   Det är underbart att ha saker som lockar mig att gå ut även om det bara är mellan regnskurar just nu. Jag funderar på att plocka upp dahliorna men om det å andra sidan skulle bli mer stabilt väder så skulle de blomma några veckor till… ..hmmm..

   Kram, Carina

 7. Lisbeths Haveblog den 2 oktober, 2021 kl 19:25

  Så lærte jeg noget nyt. Det er muligvis pinligt, at jeg ikke vidste det, men jeg troede, at alle efterårsblomstrende tidløs /efterårskrokus var colchicum. Nu ved jeg, at der også er nogen, der simpelthen hedder crocus.
  Din sølvlys er charmerende. Aksene er ikke så lange, og det klæder den.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 3 oktober, 2021 kl 11:56

   Roligt om det blev lite ny kunskap 🙂 Jag ser ofta kommentaren om tidlösa – vacker krokus du har 🙂 Det finns flera arter av krokus som blommar nu på hösten och det är jättevackra tillsammans med höstens färger i orange, rött och gult. Jag har blivit förälskad i det japanska silverljuset – det är så sirligt och bladen är så vackra.

   Ha det gott! Carina

 8. Ulla den 3 oktober, 2021 kl 16:23

  Efterårs krokus var også nyt for mig, men tidløs har jeg læst om før.
  De ser skønne ud i haven nu og også gentiana, med den flotte blå farve.

  Ha’ det godt.

  • Carina den 6 oktober, 2021 kl 18:46

   Den blå färgen hos gentianor är så läcker även när de är ljusare blå så är det något magiskt över blommorna. Höstkrokus är jättefina i tex en gles gräsmatta 🙂

   Ha dt gott! Carina

 9. Ingeborg Hald den 4 oktober, 2021 kl 16:15

  Så mye fint i hagen din. Jeg har noen ”naken jomfru”, men de blir spist av sneglene og ødelagt av regnet så fort de viser seg. Tror jeg må kjøpe noen nye som kan få en bedre plassering. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  • Carina den 6 oktober, 2021 kl 18:51

   Just tidlösorna är inte, än i varje fall, godis för sniglarna. Annars har jag massor av sniglar här. Och visst är de känsliga för höststorm och rejäla regnväder men jag är ändå beredd att ta chansen för när solen skiner och de reser sig efter oväder är de så fina nu.

   Ha det gott! Carina

 10. Elna Slot den 4 oktober, 2021 kl 20:38

  Gentiana er så yndige. Og det ser ud til, du er god til at dyrke dem, for de står så flotte. Jeg kan desværre ikke få dem til at gro, men jeg kender er sted i naturen, hvor der vokser mange af dem.

  Hilsen Elna

  • Carina den 6 oktober, 2021 kl 18:52

   Just de höstblommande är mycket lättare att etablera än de vårblommande men jag sätter de ändå gärna under tex buskar som skyddar mot alltför rejäla regnmängder och som suger upp en del vatten.

   Ha det gott! Carina

 11. Anni den 4 oktober, 2021 kl 23:33

  Den fyllda tidlösan var något extra, tycker jag. Riktigt fin! Nog är det mysigt med höstblomning, man känner att det finns hopp om en ny vår.
  Gentiana hade jag en gång, älskar såklart den blå färgen. Kanske ska göra ett nytt försök, den blir man ju glad av!
  Mitt silverax har jag just grävt upp och satt i kruka efter många års vantrivsel. Vi har inte fått regn förrän idag, vet att jag nog inte borde skriva så när så många fått massor av varan. Här har det varit sol och riktigt behaglig temperatur, ska visst bli kanonväder imorgon igen. Så strumporna ligger kvar i lådan 😉

  Blev så glad av att höra om Trädgårdsfägrings överlevnad. Hoppas att ni orkar, nu när ni är tre som delar på ansvaret.
  Stor kram!

  • Carina den 6 oktober, 2021 kl 18:56

   Du måste ju skriva utifrån dina förutsättningar och du har ju haft torrt länge hos dig. Hoppas silveraxen kommer må bättre nu när du krukat dem.

   Jag är så glad för allt som går att plantera och som sen blommar så här sent. Blomningen är fin när det stormar och är trist och gör mig superglad när solen skiner så jag kommer satsa på fler sent blommande. I veckan hittade jag 4 jättefina Saxifragor av S. fortunei – nya hybrider och jösses så fina de var 🙂

   Kram, Carina

 12. Ulrika den 5 oktober, 2021 kl 19:52

  Som vanligt bjuder du på lite mer ovanliga skönheter. Alltid kul att få se och inspireras av! Väntar på en lökleverans av det mer vanliga slaget, bestämde mig för en ”måttlig höst” men nästan så jag ångrar mig nu.
  Höstsilveraxen har blommat några veckor (åtminstone de som står soligt) och doften de sprider är ljuvlig!

  Ha det gott! Kram Ulrika

  • Carina den 6 oktober, 2021 kl 18:59

   En del av tidlösorna har jag köpt från Botanicus – man kan beställa en papperskatalog från dem. Bara katalogen gör mig glad, det är så häftigt att bläddra på riktigt 🙂 Sen har jag besökt Gerbianska ibland när Gerben haft lökhelger men nu är det lite långt sen han flyttade ner till Vargaslätt. Men grejen är som jag skrev till Anni – jag letar aktivt sent blommande växter för att göra hösten gladare oavsett väder.

   Kram, Carina

 13. Titti den 11 oktober, 2021 kl 19:37

  Härliga bilder och silveraxen är ju för fin. Doftar gott också. Jag har en hel del vårlökar som ska ner i jord men när ska man hinna?? Mycket ska grävas upp och vinterförvaras nu också. Jag som tyckte sommaren var stressig med allt vattnande, jo jo…
  Jadå, det är ett visst pyssel med växthus, absolut! Vår och höst!
  Hoppas veckan blir lite solig och fin nu, det behövs 🙂
  Kram från Titti

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.