Actaea - hit har man flyttat silveraxen som tidigare tillhörde Cimicifuga. Både trolldruvorna och silveraxen har vackert, flikat bladverk som bildar vackra ruggar hela säsongen.

Etymologi - Släktnamnet Actaea kommer av grekiskans aktea eller aktaia som var ett växtnamn redan hos Plinius.

Trolldruvor

Trolldruvorna bildar ruggar ca 40-50 centimeter höga. Blommorna är samlade i en tät, kort och toppställd klase, Blomningen är rätt så oansenlig och kort. Men som namnet antyder är det frukterna som är den där extra detaljen förutom det vackra bladverket. Bärklasarna bildas efter blomningen på försommaren och mognar sen successivt under sommaren i vitt, rött eller svart. Någon art, Actaea pachypoda, har vackert röda skaft på bären och kontrasten är läcker på sensommaren. Bären är giftiga.

Silverax

Silveraxen är sensommarblommande och har en ljuvlig doft, en del jämför den med liljekonvalj. Jag vet inte om jag håller med, men jag tycker doften är härlig när den kommer svepande i september.  Det finns, förutom den vanliga arten, många vackra namnsorter av silverax med mer eller mindre mörkt rödsvarta blad. De här sorterna behöver mer sol för att behålla den mörka färgen. Mörkt röda blad ser dessutom tråkiga ut i skugga och behöver helt enkelt ljus för att verkligen lyftas och visa upp sin skönhet. Blomstänglarna är höga med massor av små pärlliknande blomknoppar som slår ut successivt. Av de rödbladiga finns det flera snarlika namnsorter som du kan se nedan.

Odla och föröka

Alla trivs i vandrande skugga och fuktighetshållande, näringsrik jord i lunden eller torvpartiet. Fukt är viktigt för att de ska utvecklas fullt ut. De rödbladiga försöker jag plantera så de får sol den tid när jag vill vara där. Uteplats = kvällssol tex.

Jag har frösått flera arter enligt såråden i det här inlägget. Alla trolldruvorna är uppdragna från frön och de gror väldigt bra även om det oftast tagit två säsonger. Men det går också lätt att dela. Man ska dock inte dela silveraxen för ofta.

Vill du läsa mer kan du göra det hos RHS, Royal Horticultural Society 

Betoning: actaea

Synonyma och historiska svenska namn
ormbär,  paddbär,  silverax,  trollbär,  trolldruva,  trolldruvor,  trolldruvsläktet

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

erythrocarpa

Röd trolldruva

Växer i ett brett bälte från Skandinavien över Ryssland till Japan.

Blommorna kommer i en tät klase på stjälkar ovan bladen. Bladen är stora och ljust grågröna oftast 4-5 gånger parbladiga-fingrade. Bladen: Stora, ljusgröna, vanligen 4–5 ggr parbladiga-fingrade. Småbladen är ovalt-äggrunda med en utdragen spets, nästan kala och stortandade i kanten. Uddbladets bas är oftast tvär eller avsmalnande, mittfliken är tydligt längre än sidoflikarna och uddtanden klart längre än kantens tänder. Strödda blad. Frukterna är röda, 10 mm långa och mångfröiga.

50 cm, blommar maj - juni, bär i augusti - september

 

erythrocarpa 'Alba'

en variant med vita bär

50 cm, blommar maj - juni, bär i augusti - september

 

japonica 'Cheju Do'

Stora blad med lönnliknande utseende. Stadigt växtsätt. Vita blommor och knoppar med rosa anstrykning i långa smala upprätta spiror. Svag doft

20/60, september - oktober

 

japonica 'Silver Dance'

Vita blommor på mörka stjälkar under sensommaren/hösten. De nya bladen är lätt silverfärgade.

Gillar soliga till halvskuggiga lägen

90, augusti - september

 

pachypoda 

Vit trolldruva

Ö Nordamerika

Delade blad som är klart gröna, se röd trolldruva. Små blomhuvuden av små, fluffiga och vita blommor. Följs av vita bär på lysande, vaxartat röda stjälkar

50 cm, blommar maj - juni, bär i augusti - september

 

rubra

Amerikansk trolldruva

N och C Nordamerika - SV USA, potentiellt invasiv ett bättre alternativ är erythrocarpa

Sammansatta blad med alternerande blad, ett blad per nod, längs bladstjälken.  De nedre bladen har bladlober eller lober och tandade bladkanter.

50 cm, blommar maj - juni, röda bär i augusti - september

Trivs i mullrik, fuktighetshållande jord

 

 

rubra f. neglecta

Vitfruktig amerikansk trolldruva

N och C Nordamerika - SV USA, potentiellt invasiv

Sammansatta blad med alternerande blad, ett blad per nod, längs bladstjälken.  De nedre bladen har bladlober eller lober och tandade bladkanter.

50 cm, blommar maj - juni, vita bär i augusti - september

Trivs i mullrik, fuktighetshållande jord

 

 

simplex, syn. Cimicifuga ramosa, Cimicifuga simplex

höstsilverax

NÖ Asien, Japan

Bladen är dubbelt parbladiga och klargröna. Blommorna är vita med petaler, sitter i täta sällan förgrenade ax som är upprätta eller lätt överhängande. Blommorna har en ljuvlig doft och lockar insekter

60/150 cm, september - oktober

 

'Atropurpurea'

Bladverket är olivgrönt - rödtonat. Blomstjälkarna är purpurröda, vita och doftande blommor

60/150 cm, september - oktober

 

'Black Negligee'

Vackert mörkrött bladverk och vita blommor

60/150 cm, september - oktober

 

'Brunette'

Vackert mörkrött bladverk och vita blommor

60/150 cm, september - oktober

 

'Chocoholic'

Upprätt växtsätt med purpurfärgade stjälkar, vackert mörkt purpurbrunt flikigt bladverk och täta långa blomax som slår ut med ljusrosa blommor.

60/150 cm, september - oktober

 

'Pink Spike'

Höga stjälkar med rosa knoppar som öppnas till små, fluffiga vita blommor. En vacker bladrugge i mahogny brunrött - bladen är mer rödvioletta på försommaren.

60/150 cm, september - oktober

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.