Calluna vulgaris 'Annemarie'

Kallvarma eller varmkalla nyanser jag gillar dem

Kallvarma nyanser – jag har en rad bilder efter varandra i biblioteket på bloggen som trots att de går i rosa och violett känns varma. Bilderna tog jag sista september men samma nyanser finns kvar därute och vissa blommar ännu nästan en månad senare. Och nyanserna gifter sig fint med de annars ofta varma tonerna vi ser nu. Tonerna som går i gult, rött och orange. Men jag gillade min lilla rad med bilder och de kallvarma eller varmkalla nyanserna.

En sockersöt ljung i kallvarma rosa

Det här är ’Annemarie’ en ljung, Calluna vulgaris, som jag planterade 2019 och som jag aldrig sett blomma förut. Jag tittade i växtregistret och har noterat källan som ”annat” och där går allt som jag bara har nån enstaka växt från in. Men… ..jag brukar lägga till en kommentar typ växtlotteri i STA. Men icke för ’Annemarie’. Fast jag tror att det är just en lotterivinst från när Bohuslän-Dal kretsen firade jubileum förra hösten. Hon är vacker ’Annemarie’ och har blommat en evighet och är lika vacker ännu. Ljust rosa och helt fyllda blommor… Och den har seglat upp som en klar favorit som verkligen pryder sin plats.

Calluna vulgaris 'Annemarie'
Calluna vulgaris ’Annemarie’

De traditionella höstfärgerna klär de kallvarma

Höstfärg och kallvarmt = Sant! De är, blir verkligen så vackra tillsammans. Jag har gjort sena höstbuketter med blommande höstkrokus, C speciosus, och sockblommsblad i gult-orange-rött. När jag fotade de här bilderna blommade inte höstkrokusen men nu har den tittat upp och fram under ormhasseln. Då blommade tidlösor – Colchicum autumnale ’Lilac Wonder’ till exempel. Den enkla respektive den fyllda vita tidlösan har precis börjat blomma alltså runt den 15 oktober för den fyllda. Liksom de första höstkrokusarna som började blomma ungefär samtidigt. Varje år tror jag allihop är borta men så häpp en dag står de där.

Kallvarma rosa - Colchicum autumnale 'Lilac Wonder'
Colchicum autumnale ’Lilac Wonder’
Kallvarma - Namnlös Hylotelephium - kärleksört
Namnlös Hylotelephum – kärleksört

Den här kärleksörten köpte jag i en kruka bland annat höstpynt för trädgården. Det är synd för kultivaren är annorlunda mot alla andra jag odlar. De enskilda blommorna är nämligen lite större, kronbladen är längre och spetsigare och det ger helt enkelt ett snyggare intryck. ’Abbeydore’ eller ’Abbey Dore är min närmsta gissning men inte helt lik. Dock är det en sort som saluförs i Sverige. ’Marvelette Blue’ nedan började blomma i augusti och blomningen har blivit mer och rikligare liksom färgen som gått från ljusblått till lysande syrenlila. Och jag är väldigt nöjd med mitt höstfynd från Botans planteringar.

Kallvarma - Clinopodium nepeta 'Marvelette Blue'
Varmkalla – Clinopodium nepeta ’Marvelette Blue’ har blommat sen tidigt i augusti. Då slog den ut enstaka blommor i ljusblått men sen höjde den takten och har bara fått fler och fler blommor som dessutom övergått i mättat syrenlila – supernöjd!
Kallvarma - Liriope muscari - mörk druvlilja
Liriope muscari – mörk druvlilja

Druvliljan visst är den varm i det kalla

Det stämmer egentligen inte med färgläran att rödviolett ska te sig varmt. Kanske är det höstljuset och färgerna runt omkring som lurar oss, våra ögon. Men jag tycker den känns varm och go när jag går runt och gläds åt saker som har färg eller blommar nu.

Liriope muscari - mörk druvlilja
Liriope muscari – mörk druvlilja

Första frostkyssen hälsade på

Ja den första frostkyssen kom natten efter jag fotade i ljuvligt solsken – mitt grönsaksland deluxe. Och faktum är att det kändes skönt. Nån/något drog i höstbromsen och det behövs inget velande ta upp eller ta inte upp. Det är en härlig känsla när hösten kommer – jag vet och respekterar fullt att alla inte känner så. Men en sak jag tycker är skön är att hösten numera känns, och är, kortare och att det sen gör att vintern är och känns kortare. En bra sak för mig. Men ändå en effekt av en dålig – en miljö, ett klimat i förändring. Det märker jag även på andra saker – jag odlar växter idag som ALDRIG hade gått för 15 år sen. Druvliljan är bara ett exempel. Glasbärsbusken ett annat…

Önskar dig en härlig oktoberhelg! Vi rejsar i ett rasande tempo mot november…

22 Kommentarer

 1. Villroses hage den 23 oktober, 2020 kl 21:41

  Spennende fargeberaktninger der. Disse fargene liker jeg veldig godt. Har bare ikke tenkt på at de passer så godt sammen med de typiske høstfargene. men det gjør de jo!
  Kald temperatur, derimot, liker jeg ikke så godt. Huff, huff, huff! Håper du har rett i at vinteren blir kort!
  God helg!
  /Irene

  • Carina den 25 oktober, 2020 kl 08:51

   Tack Irene!

   Kan hålla med om de kalla temperaturerna särskilt här där det sällan blir snö utan kladdigt och kallt. Faktum är att några minusgrader är bättre än den råkalla vinden från havet.

   Visst är färgerna fina och det var nog när jag letade något grönt att komplettera några höstkrokus med som jag kom på hur fantastiska de var med lite orange-brunt-rött.

   Tack detsamma! Carina

 2. Lisbeth den 24 oktober, 2020 kl 18:52

  Smukke nuancer, den første lyng er meget fin. Spændende med frost det har vi ikke set noget til endnu, men der må gerne komme frost til vinter – ikke først til foråret, for så går det ud over de tidligt blomstrende rhododendron.
  Hilsen Lisbeth

  • Carina den 25 oktober, 2020 kl 08:53

   Tack Lisbeth!

   Jag är helt enig med dig! Frost nu är bara bra men till sena våren… Nej helst inte. Jag har mängder av rhododendron i knopp och några har aldrig blommat tidigare – vill gärna njuta av blomningen.

   Ha det gott! Carina

 3. Marie den 24 oktober, 2020 kl 19:06

  Om efteråret er det klart de varme farver, der dominerer. Personligt holder jeg meget af også at have blomster og blade i blåtoner rundt omkring som afveksling og kontrast. Men blåt kan selvfølgelig også gøres mere eller mindre varmt.

  • Carina den 25 oktober, 2020 kl 08:54

   Blått är också jättevackert ihop med höstens mer traditionella färger. Jag har en liten kompakt silverblå Hippophae som inte ska sätta bär som passar jättebra till höstfärgerna. Ska försöka föröka den med sticklingar men det har inte gått så bra hittills.

   Ha det gott! Carina

 4. Elna Slot den 24 oktober, 2020 kl 23:28

  Jeg kan godt lide de lilla og blålilla farver i efterårshaven, for jeg synes, de passer så fint til de gyldne farver. Liriopen på billedet har lige præcis en farvetone, som klæder efterårets farver.
  Have en dejlig weekend!

  Hilsen Elna

  • Carina den 25 oktober, 2020 kl 08:55

   Visst har den 🙂 I våras trodde jag den skulle dö eller åtminstone ogilla sin placering. Nu får den stå kvar bland vissnande ormbunkar och gula hostablad.

   Tack detsamma! Carina

 5. Ätliga trädgården den 25 oktober, 2020 kl 06:07

  Vilket bra tema- kallvarma eller varmkalla. En bra färgskala som passar med mycket och hela säsongen. Jag märker också att det går att odla helt andra saker än för 15-20 år sedan både på gott och ont. Mest kanske det märks på att frosten kommer senare och att kål och lök växer fram till jul.
  Allt gott
  /Anette

  • Carina den 25 oktober, 2020 kl 08:59

   Tack Anette!

   Javisst är det skillnad ibland stor skillnad och det är väldigt kluvet känner jag också. Rent egoistiskt är det bra – jag odlar massor, prövar massor som inte gick förr. Och hösten/vintern är kortare MEN i det stora perspektivet är det bara väldigt läskigt. Lyssnade på nyheterna igår om att cykla mer. De menade att många tar bilen för resor på 3-4 km men jag har 10 km till en affär med vettigt utbud där jag kan veckohandla. Å andra sidan har jag många veckor när bilen rullar en enda dag. En miljöcoach hade varit skönt att ha…

   Kram, Carina

 6. Marika den 25 oktober, 2020 kl 11:27

  Hej Carina!
  Det är en färgskala som jag gillar väldigt mycket. Druvliljan har jag inte sett förr, väldigt vacker. Ljungen finns i så många vackra nyanser, riktigt vacker.
  Ha det gott /Kram Marika Vi har haft en frostnatt så nu är dahliorna ett minne blott. Det dröjer väl inte länge tills vi får snö, men det får gärna vänta ett tag. Ha det gott / Kram Marika

  • Carina den 26 oktober, 2020 kl 07:43

   Hej Marika!

   Första gången jag såg den på allvar var som underplantering i ett skuggigt läge i Lyon. Magnifikt! Trodde den skulle klara sig dåligt här men tänkte – ett reaexemplar kan jag ju ändå testa 🙂

   Har ett par dahlior kvar men de är jag mindre rädd om. Övriga står och torkar till så jag kan skaka bort mer jord.

   Kram, Carina

 7. IngerM. Årdal den 25 oktober, 2020 kl 18:54

  Fantastisk faruvliljen, noe så vakkert:)rger! Jeg likte velidig god druvliljen, noe så vakkert.
  Ønsker deg fine høstdager:)

  • Carina den 26 oktober, 2020 kl 07:44

   Tack Inger!

   Idag blir det regnfritt = en bra arbetsdag. Visst är druvliljan fantastisk. Trodde inte den skulle blomma så fint hos mig 🙂

   Ha det gott! Carina

 8. Ulrika den 25 oktober, 2020 kl 19:48

  Den varma nyansen på höstljuset kanske binder ihop färgerna bättre än det skarpa sommarljuset. Dina bilder är så fina och efter att ha varit tveksam om druvliljan känns det nu som om den är ”ett måste”. Tidigare har jag känt att den är så blygsam att den blommar sent och försvinner bland allt annat men vet ju att jag uppskattar höstcyklamen och den ”beter sig” ju likadant. Gillar dina reflektioner,

  Allt gott!
  Ulrika

  • Carina den 26 oktober, 2020 kl 07:46

   Tack Ulrika!

   Det är nog därför jag bloggar mer än uppdaterar instagram – jag gillar själva reflekterandet 🙂 Druvliljan såg jag en massplantering av i Lyon och då blir den allt annat än intetsägande. Nu när den klarat sig så kanske jag kan pröva på sikt.

   Höstljuset är magiskt för fotande 🙂

   Kram, Carina

 9. Lisbeths Haveblog den 25 oktober, 2020 kl 20:00

  Varme og kolde farver sammen er gode kontraster og kan genfindes i mange malerier, så din tanke med de varme gule-orange-røde farver og de kølige blålige er rigtig godt set.
  Marvelette Blue ser ud til at være et spændende bekendtskab med lang blomstring.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 26 oktober, 2020 kl 07:48

   Eller hur – det måste inte bara vara själva kontrastfärgerna i sig utan värme och kyla kan vara med. Marvelette Blue var ett reafynd från när botaniska grävde upp sin sommarrabatt… Och jag är MYCKET positivt överraskad.

   Ha det gott! Carina

 10. Marit den 28 oktober, 2020 kl 10:56

  Beklager at jeg er sen med kommentaren her. Så nydelige rosa lyng du har! Den fargen var helt nydelig. Her har jeg kun sett to forskjellige farger på de, nemlig vanlig lilla og hvit. De lilla heter ’Garden Girls’ tror jeg. Lirope muscari er veldig fin. Vet du hvordan herdigheten er på den? Jeg har sett den på fb og den liker jeg så godt.

  Klem, Marit

  • Carina den 30 oktober, 2020 kl 18:13

   Du behöver inte beklaga!! Garden Girl-serien är på ett sätt trist. Här kallas de knoppljung eftersom det är bara knoppar ingen blomning och oftast behöver man slänga dem i februari. Det är bättre att satsa på andra blommande sorter. Jag ska försöka sticka från mina så småningom och de borde klara sig väldigt bra hos dig.

   Liriope trodde jag inte skulle klara sig här så nej inte ute. Men i en kruka kanske?

   Kram, Carina

 11. Anni den 16 november, 2020 kl 16:04

  Ibland spelar hjärnan en spratt, jag satt en stund och funderade över varför jag aldrig hört talas om den där nepetan som hette Varmkalla … Tror att jag börjar bli lite trött 😀
  Nåja, helt gudomligt vacker var den i alla fall!

  • Carina den 17 november, 2020 kl 13:40

   Visst var den fin! Jag såg den aldrig blomma – det var en reaplanta de grävt upp före lökplanteringen Göteborgs botan. Först såg den lite trist ut – få och ljusa blommor men som den övertygat. Kommer försöka skapa fler av den helt klart 🙂

   Att du orkar bläddra så långt bakåt OCH kommentera – jösses 😉

   KRam, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.