Trösterika primulor när regnet vräker ner

Trösterika primulor när vårregnet piskar

Ett stenkast från Sahlgrenska sjukhuset, där jag var igår, ligger Göteborgs Botaniska Trädgård. På vägen hem trotsade jag blåst, regn och hagel om vartannat för att se om vagnarna de har utanför sin butik erbjöd tröst i krukform. Och det gjorde de. Som glada utropstecken stog de där, primulorna och kalkarna lyste trots vädret. Då borde de ju fungera som trösterika inslag hemma i rabatten också.

Vårblommande primula

 

Hejsan, hoppsan med rätt väder så gick det snabbt att välja. Förutom dessa hittade jag namnet på en liten Primula jag har sen tidigare. De här små vårblommande primulorna älskar jag som ett komplement till lökväxter. De bidrar med fräsch grönska och ljuvliga färg oavsett väder. Man kan behöva lyfta och dela en del av dem för de har en tendens att krypa upp under vintern. Men att låta de här små breda ut sig och bilda en matta är bara vackert. Och med rätt färg på lökväxterna till så blir det en underbar vårplätt. Rätt färg på löken har nog inga begränsningar utan beror nog mer på humör när jag planterar. Ska det vara månskensgult eller kompletterande kontraster? Inget är rätt och inget är fel.

 

Primula 'Lady Ferguson'

Lady Ferguson och Primula Hose-in-Hose i rabatten ett par år senare

Trösterika

 

Sen slank det med ett par sorters Brunnera. Helt enkelt för att jag tycker de är så tacksamma i rabatten. Visst är blomningen skön mot vita eller ljusa narcisser, vita löjtnanshjärtan mm men den går rätt fort över. Brukar rensa bort blomställningarna och sen finns huvudblickfånget kvar – bladverket. Lagom högt för att kväva ogräs. Bra form och struktur, skön grön färg och en del sorter med finfina teckningar.

Brunnera 'King's Ransom'

Brunnera ’King’s Ransom

carina2

5 Kommentarer

 1. minodling den 30 april, 2013 kl 20:26

  Härliga växter! Botaniska är verkligen en av stans bästa platser, glömmer bort det lite för ofta bara. Dags för ett besök!

  • Carina den 1 maj, 2013 kl 07:46

   Kul att du fick en påminnelse. Det är en fantastisk plats på gott och ont. Jag tog de lite för givna tills jag via resor i jobbet besökte en del andra botaniska trädgårdar och insåg att ’botan’ håller väldigt hög klass.

   Tack för ditt besök! Carina

 2. Kristinas oas den 30 april, 2013 kl 22:15

  Ojojoj, det kommer att bli svårt att inte förköpa sig nästa vecka, det förstår jag. Sedan måste jag erkänna att jag inte hade en aning om att det fanns så många brunnera-sorter! Det var en kul upptäckt. Jag har bara den ”vanliga” kaukasiska förgätmigejen, men de där sorterna med vita teckningar på bladen var ju väldigt snygga. Kram Kristina

  • Carina den 1 maj, 2013 kl 07:52

   Du kanske ska ta med liite fickpengar och lämna plånboken?!?! Det är ett sätt 🙂 Kram, Carina

   • Kristinas oas den 1 maj, 2013 kl 09:02

    🙂 Eller också bestämmer jag att det är max tre plantor som får följa med hem… Kram Kristina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.