Det spritter i knoppen

Knoppen – gör det ont när den brister?

 

…och då menar jag inte min. Tydligen är det fler än vi som får vårkänslor. Kan man inte få spring i benen så kanske man kan få det i kronbladen… Idag stog första ogränsrensningen på listan. Tog kameran, rensjärnet och lite annat smått och gott och åkte till mina föräldrar. Det är där jag har planterat mycket av mina växter inför en flytt. Innan jag började rensa tog jag en sväng med kameran i torvpartiet som  jag har där. Det är en hel del nervös väntan nu… ..vad har överlevt flytten i höstas.

Blev fantastiskt glad när den vita sibiriska hundtandsliljan, Erythronium sibiricum ’Altai Snow’, kommit upp och sträckt sig ca 5 cm på 2 da’r och skickat upp ett par knoppar. Den ena fortfarande insvept i ett frostnupet blad. Den andra hade vecklat ut ett första härligt vitt kronblad och visade upp hela sitt härliga gula inre.   Började fota och plötsligt  tycker jag att något rör sig i sökaren.  Det är ett  andra kronblad som rycker till ett par gånger och sen sliter sig ur sitt skyddande hölje och plötsligt var kronbladen 2. Har aldrig varit med om något liknande tidigare! En häftig upplevelse och tydlig påminnelse om växtkraft.  Nu kommer den veckla ut bladen, de kommer bli klart gröna utan någon marmorering. Stjälken kommer resa på sig och så småningom så når den ca 15 cm hos mig. Det kan du se här Erythronium. Har aldrig fått några frön från den men av en enda ursprunglig knöl har jag idag något 10-tal.

Erythronium sibiricum 'Altai Snow'

 

Erythronium sibiricum ’Altai Snow’

Den här hundtandsliljan är en vit variant av E sibiricum och den som alltid blommar först hos mig. Det lustiga är att den vanliga, violetta blommar långt senare.

Det blir veckans vårtecken! Nu när våren startat sitt fyrverkeri på allvar.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.