Blåsippan ute i backarna stå

Blåsippan vårens vackraste sippa

Blåsippan är är väl värd sin egen visa.Vårens gladaste budbärare som jag väntar på den. Och även om jag sett den många gånger förut så är det ett välkommet måste att ge mig ut på spaning. Mångfalden, ljuvligheten lockar liksom fåglarnas kvitter och allt det andra jag får på köpet. De första stroferna i visan snurrar på huvet’s egen skivspelare med jag går och kryper runt.

Blåsippan ute i backarna står,
niger och säger nu är det vår.
Barnen de plocka små sipporna glatt,
rusa sen hem under rop och skratt.

Mor, nu är våren kommen mor.
Nu får vi gå utan strumpor och skor.
Blåsippor ute i backarna stå,
ha varken skor eller strumpor på.

Mor i stugan, hon säger så,
– Blåsippor aldrig snuva få.
Än får ni gå med strumpor och skor,
än är det vinter kvar, säger mor.

 

Oavsett vad mor säger så har jag ofta plockat av strumporna redan när jag ser de första. Nu när jag är vuxen och väljer själv. Men i blåsippsskogen är det kängor som gäller och just det strumpor. Blåsippor är fantastiska, ljuvliga och, och… ..precis där de står i sin backe.

Häromkvällen åkte vi till ett naturreservat för en skön promenad men framförallt blåsippsspaning. I alla år har jag gått runt ställena runt där jag växte upp och letat. Letat inte bara ljuvliga blåsippor utan också variationer. De ska ju uppstå så lätt… ..har aldrig hittat en enda. Ni vet de där rosa, vita, dubbla som folk pratar om. Det här ’stället’ var inte ett ställe som jag tänker, det bara fortsatte och fortsatte. En hel dalgång längs ån. Variationen även på de blå kändes oändlig. Och det löjligaste av allt det  var bara ca 10 min från där jag alltid letat. Och på ett ställe jag alltid vetat om.

 

carina2

10 Kommentarer

 1. Kristinas oas den 3 maj, 2013 kl 21:40

  Wow!!! Vilka underbara bilder, så vackert med alla variationer. Kan sakna barndomens blåsippsbackar, numera får jag glädja mig åt vitsippsbackarna i stället. Kram kristina

  • Carina den 4 maj, 2013 kl 06:47

   Tack Kristina! Det är ett skönt avbrott för själen att krypa runt med kameran ute i markerna. Ofta hittar jag planteringsinspiration så. Naturen är så bra på att designa helt naturligt.

   Kram, Carina

 2. Bettinas blad den 4 maj, 2013 kl 08:11

  Häftigt! Andlöst vackert. Och jag vägrar ha på mig strumpor i alla fall, jag har letat fram mina flipflops som jag springer ut i trädgården med. 🙂

  • Carina den 4 maj, 2013 kl 15:23

   Ja det var en otrolig upplevelse. Strumpor är klart överskattade efter 1:a mars och då menar jag utomhus 😉

 3. My rented garden den 4 maj, 2013 kl 12:57

  ÅÅ så himla vackert och underbara bilder!!
  Ha en underbar helg!!

  • Carina den 4 maj, 2013 kl 15:24

   Tack det är jättekul att få respons på bilderna. Tack detsamma 🙂

 4. Helen den 4 maj, 2013 kl 16:41

  Hejsan Carina!
  Underbara Blåsippor du har hittat under din promenad.
  Jättefina bilder.

  Såg din fråga ang. Porslinsanemonen och det kan vara så att ibland får man vänta länge innan karaktärsbladen växer fram.
  Skulle tro att det blir mer fart nu då värmen kommer. Vad du kan göra är att du vattnar med svag, svag näringslösning ett par gånger/vecka. För står plantorna fortfarande kvar i s-jorden behövs lite näring så det blir fart.
  Lycka till!

  • Carina den 5 maj, 2013 kl 06:42

   Tack Helen! Gödselvattnat har det inte blivit på ett tag när jag tänker efter så det får bli steg 1. Brukar iofs blanda så- och planteringsjord för att strukturen i jorden ska hålla bättre under några säsonger. Men de behöver säkert lite extra näring nu.

 5. Charlotta den 4 maj, 2013 kl 19:03

  Jag älskar blåsippor och jag bara frossar i alla dina vackra ”porträtt”. Ja, jag känner nästan att varje liten blomma är en egen personlighet.

  • Carina den 5 maj, 2013 kl 06:39

   Tack Charlotta! Kul att kunna erbjuda något billigt och enkelt att frossa i. Jag har funderat på hur många gånger kan man fota samma motiv? Borde jag inte få nog av makrobilder av blå- och vitsippor.. Men det är en så härlig känsla att krypa runt där.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.