bak-o-fram - Malus toringo 'Freja', prydnadsapel

bak-o-fram – om jag vänder mig om

bak-o-fram – jovisst det händer ganska ofta att jag fått tröjan bak-å-fram, in-å-ut eller nåt liknande. Jag har en god vän som pratar om att bara titta genom framrutan och det skulle kanske kunna fungera i teorin när jag kör bil men i verkligheten? Såklart vänder jag mig om rent fysiskt och tittar ur en annan vinkel. Men ännu oftare går jag tillbaks och ser att tanken, idén som jag hade och skapade behöver förbättras, göras om eller kompletteras. Det händer allt som oftast i trädgården faktiskt så sent som förra veckan. ’Freja’ prydnadsapeln i bilden blev i vart fall fotad med baksidan fram.

lilla lunden västerut
lilla lunden västerut fotat 30:e maj efter att vi tagit bort allt sly och grävt ner rör för att gräva ner en elledning. En del jord var ditkört men dammen var inte grävd

…om det inte blev rätt

Någon skrev i höstas – du är inte rädd för att ändra – eller något liknande… ..och det är sant! Jag vet nämligen hur det kommer irritera mig senare om jag inte gör om och gör rätt. Och att flytta ett nyplanterat träd eller buske är väldigt lätt jämfört med ett etablerat. Nej, jag menar alltså inte att ’bara’ flytta om bland perenner. Utan jag tänker saker som flytta gångar, jordhögar, större stenar, buskar och träd. Själva grunden ska kännas rätt.

Lilla lunden blev bak-o-fram

Lilla lunden som jag inte ens presenterat ännu fick en sen make-over i november. Jag insåg att jag hade planterat magnoliorna för tätt. Medan jag bar runt de där magnoliorna – jo jag vände mig om – som inte var lätt placerade såg jag samtidigt att där jag tänkt ha bäcken… ..nja det känns inte rätt. Just nu är tanken att flytta ett par traktorlass jord och göra rätt.

Lilla lunden - laxriket
Lilla lunden – laxriket – en hörna med blomning i laxrosa eller om det blir varmrosa. Jag har aldrig sett laxrosa magnolior blomma i verkliga livet.

Magkänslan styr bak-o-fram

..och även om det känns nästan oöverstigligt efter allt slit du redan gjort så uppmanar jag dig att ändra om det inte känns bra. Den insatsen vs att se, och irriteras, varje gång jag går förbi under många år är så mycket mindre. När jag ska göra om lilla lunden kommer jag fokusera på hur bra det är att jag får blandat ner gödseln som ska dit.

Tittar bakåt på gröna bladbilder

En annan dimension av – om jag vänder mig om – är sommarens bilder, en återblick på 2019. Det är ju inte det roligaste att se bilder av stora och mer eller mindre tomma jordytor. Abstrakt blir det säkert också när jag berättar. Det är bara en sak jag hoppas du tar med dig – det är bättre att göra om om du ångrar dig.

Så nu är det dags för gröna, sköna bilder. Jag har hittat fina blad- och bladkombinationer när jag går igenom bilder. Och som avslutning lite rosa kristyr… Stjärnorna är bronsrodgersia, Rodgersia podophylla, och Osmanthus, doftbuske, med variegerade järneksliknande blad och olika japanska Iris ensata och korsningen pseudata.

bak-o-fram - Rodgersia och sommargrönt
Bronsrodgersia och försommargrönt sista maj 2019
bak-o-fram - Blad och kombinationer i både färg och form
Blad och kombinationer i både färg och form – samma vy som ovan fast 3 steg till vänster och 3 veckor senare
bak-o-fram - blad i kombinationer
blad i kombinationer – Hosta ’Regal Splendour’ rododendron ’Redwood’ smyger i bakgrunden tillsammans med Dryopteris filix-mas. Faktiskt samma plantering när jag tänker efter

Lite rosa mår jag alltid bra av

Clematis Viorna-grp 'Sonnette'
Clematis Viorna-grp ’Sonnette’ en reaklematis från hösten 2018 som trots det blommade fint i somras vilket jag tycker är beundransvärt säsong 1
Clematis Sena Storblommiga-grp 'Piilu'
Clematis Sena Storblommiga-grp ’Piilu’ är inte nyplanterad men blommade väldigt fint. Nu har jag tagit ifrån henne stödet och får nog flytta henne i vår.

Vill du läsa mer om växterna finns dem samlade med beskrivningar och bilder under MINA VÄXTER. Jag håller så sakta på och plockar in bilder där från den gångna säsongen. Om jag vänder mig om är veckotemat för vecka 3 och vad andra ser när de vänder sig om ser du hos Trädgårdsfägring. Jag tittar rakt fram och där ligger ett rosa, tunt lingarn… ..vem vet kanske stickar jag det bak-o-fram åtminstone kommer nog mittsömmen utåt.

önskar dig en härlig helg och vecka!

28 Kommentarer

  1. Sabelhagens olivlund-Maria den 9 januari, 2020 kl 20:50

    Jag blir inspirerad av ditt fina inlägg, jag är superkass på att ”göra om och göra rätt”, flytta växter är inte riktigt min grej:) Jag jobbar på det.
    Så många snygga bladväxter, det är nog dom som jag kommer satsa på här i min nya trädgård.
    Fin kväll till dig
    Kram Maria

  2. Carina den 9 januari, 2020 kl 21:07

    Tack Maria, roligt att höra 🙂 Att satsa på blad är en säker strategi saknar du blommor så kan man ju placera en kruka bland bladen ett tag med något blommande i.

    Kram, Carina

  3. Gunilla Teckenberg den 10 januari, 2020 kl 16:19

    Hej Carina!

    Det skriver jag under på, att göra om och göra rätt när något är uppenbart fel. För fel blir det alltid, att ha en stor färdiggjord rabatt framför sig som är helt tom är inte enkelt att visualisera, det blir lätt mera fel än rätt. Jag delar din erfarenhet att blicken så fort man passerar dras till det som man vet inte blev så bra. Lika gott att ta itu med det..
    Däremot är jag inte så förtjust i att gräva upp väletablerade träd, buskar och stora perenner som vuxit ur sin plats. Precis som du gillar jag bladväxter i allmänhet och Hosta i synnerhet och ja, de större varianterna kräver delning med jämna mellanrum, där har jag varje år ett antal dåliga samveten – och blickarna dras dir varje gång jag går förbi, nästa år måste jag…

    Kram!

    • Carina den 10 januari, 2020 kl 16:58

      Hej Gunilla!

      Vet att du kom med glada tillrop sist jag pratade om att ändra när jag inte blir nöjd 🙂 Att göra det sen när det växer en massa saker är svårt och blir sällan bra det är nu jag har chansen medan det är ganska tomt.

      Jag har ett antal hostor här som behöver delas och ännu fler pioner. Har skjutit upp och tänkt att jag gör det när jag flyttar dem. I höstas lyfte jag en pion och jösses vad många delar det blev. Liksom ett par, mindre ändå, av de stora hostorna…. Iris växer ändå fortare… Vad är det för släkten jag odlar egentligen – hahaha

      En storbladig hosta jag inte blivit imponerad av är ’Empress Wu’ visst hon är stor men ’bara’ en mycket stor grönbladig hosta. Henne kan jag kanske dela och sälja av.

      Kram, Carina

  4. Marie den 10 januari, 2020 kl 16:47

    Nyplantede træer er jeg heller ikke bange for at flytte, og selvom magnoliaer er mindre træer, kræver de alligevel en del plads både over og under jorden. Veletablerede træer er jeg derimod ikke ret glad for at flytte, men det er da sket, for som du skriver, kan det godt vise sig at være helt nødvendigt. Du fundet nogle flotte plantekombinationer.

    • Carina den 10 januari, 2020 kl 17:00

      Tack Marie!

      Håller helt med dig och särskilt magnolior ogillar när man stör rötterna. Jag vet inte vad jag tänkte när jag planterade dem så tätt. Antagligen för jag vant mig vid att plantera som att allt ska flyttas. Det var inte tanken här.

      Javisst blev de fina – jag är jättenöjd 🙂

      Ha en fin helg! Carina

  5. Linda den 10 januari, 2020 kl 19:20

    Hej!

    Tusen tack för länken till övningen. Jag ska testa. Även om det är längre ner jag behöver komma åt just nu, så är det där också något jag behöver efter många år framför datorn på tidningen. Sitter mycket framför datorn på bibblan också … och när jag skriver.

    Åh, gör om gör rätt är så jobbigt. Man vill bara slippa, men så ger man med sig på grund av det man av erfarenhet vet och efteråt är det så skönt. Det gäller ju inte bara i trädgården … 😉 Själv gick jag till jobbet helt utan smink i dag och har känt mig bak och fram hela dagen. Märkligt att det ska kännas så.

    Jag önskar att jag kunde kika på fina gröna kombinationer och inte bara fastna för söta blommor när jag kommer till plantskolan.

    Hoppas att du får en riktigt fin helg!
    Kram och solsken
    Linda

    • Carina den 11 januari, 2020 kl 08:53

      Hela plantskoleidén är väl just söta blommor där får sällan blad eller bladkombinationer något bra utrymme. De kommer först hemma i rabatten typ säsong 3 eller så 🙂

      För mig avlastar den hela ryggen eftersom jag har lättare att räta upp hållningen när jag kör den regelbundet. Vilket jag ju inte alltid gör… Utan smink ja då kan man, jag känna mig bak och fram när jag ser mig i spegeln 🙂

      Kram, Carina

  6. Lisbeths Haveblog den 10 januari, 2020 kl 21:40

    Jeg skriver gerne undet på, at det er klogt at gøre noget om, frem for at ærgre sig i årevis. Vi må ofte gennem mange forsøg for at ramme plet, og jeg tror, vi til tider opfsttes som pedanter, men det lever jeg med 😉
    Jeg er sikker på din ’lilla lunden’ bliver jätte bra.
    Den grønne rodgersia med en lille ilex, tror jeg det er, er meget smuk, synes jeg. Sprød og lækker.
    Mange hilsener Lisbeth

    • Carina den 11 januari, 2020 kl 08:56

      Hahaha pedant skulle få min omgivning att skratta. Det är väldigt långt ifrån men galen skulle de skriva under på 🙂

      Det är en Osmanthus mycket lik Ilex men ett annat släkte som dessutom blommar på senvintern och om jag minns rätt doftar. Jag har den för de vackra bladens skull.

      Ha det gott! Carina

  7. Karsten F den 11 januari, 2020 kl 09:44

    Hej Carina

    Ja, man ska aldrig vara rädd för att göra en ny analys:)
    Du har gjort ett fantastiskt jobb med ’Mina Växter’ Det blev verkligen super!

    Ha en trevlig helg

    • Carina den 11 januari, 2020 kl 10:28

      Tack Karsten!

      Det är ett ständigt jobb… ..och häromdagen funderade jag på att göra om – galet..

      Tack detsamma! Carina

  8. Marika den 11 januari, 2020 kl 11:28

    Hej Carina!
    Du har helt rätt, och du visar ibland hur du flyttar både stora träd och buskar. Tänker på en Lykkefund som jag hade planterat för skuggigt. När jag äntligen bestämt mig för att flytta den, var det helt omöjligt. Det fick bli en ny, och den gamla klarade inte att bli misshandlad. Vackra färgkombinationer på dina bilder. Vilken härlig samling under Mina växter. Hos mig blir de storblommiga klematisarna inte långvariga, Piilu hade jag i några år, och sedan var det slut.
    Ha en fin helg /Marika

    • Carina den 11 januari, 2020 kl 11:32

      Tack Marika!

      Ja under Mina växter finns hela galenskapen samlad 🙂 Vad tråkigt att de inte fungerar. Min Piilu står i ett torvparti bland rhododendron och klättar i en Magnolia. Det är väl inte så man ska odla klematis enligt skolboken. Men det vet den inte om… En del stora saker är ändå lätta att flytta – tänkte inte på att jag flyttade min stora rhododendron nyss.

      Tack detsamma! Carina

  9. Anne den 11 januari, 2020 kl 16:02

    Hei Carina!
    Jeg flytter sjeldent trær eller busker, men hvis jeg ser at de mistrives, prøver jeg med en ny plass. Stauder får ofte ny plass.
    Deilig å se bilder av frodige, grønne bladplanter. Gleder meg til å se framover igjen, men det er en god trøst å se bakover. Det gir inspirasjon.
    Ha det godt! Klem Anne

    • Carina den 11 januari, 2020 kl 16:49

      Hej Anne!

      Helst låter jag också bli att flytta träd men de här hade hamnat för tätt. Men att flytta dem senare vore ännu sämre. Rhododendron kommer jag nog flytta en hel del i framtiden. De mår rätt bra av att planteras lite tätare och sen glesas med omplanteirng. Enda haken är att ha plats kvar då… Det märker jag på ’farbröder’ i rhodosällskapet som stönar över att de behöver flytta isär buskar men ingen plats kvar 🙂

      Kram, Carina

  10. Anita den 11 januari, 2020 kl 17:45

    Japp! Precis så ska det vara, gör om gör rätt! Så fort som det bara går Jag har varit lite ”slö” förut men nu gör jag om när jag märker att det inte blivit som jag tänkt mig. Ok, nu gör jag inte så mycket längre i min lilla trädgård men regeln gäller fortfarande. Har ju skrivit förut i en kommentar till dig om mitt Helleborus-hörn. Tänk så många gånger jag flyttat mina Helleborus och tänkt sluta med dom. Så plötsligt händer det (hm, lät som en reklam) plötsligt har jag gjort om och gjort rätt. Och nu har jag känslan av att bara jag vänder mig om så knakar det till bakom mig. När jag vänder mig om igen har dom vuxit en bit. Så härligt! Clematis ’Piilu’ har jag hört är väldigt tålig och funderat på att skaffa mig (har nämligen fått problem med vissnesjukan hos mina clematis). När jag ser din bild så känner jag att ja … till våren kommer det kanske att hända.

    Kram Anita

    • Carina den 11 januari, 2020 kl 19:07

      Men då har det ju blivit helt rätt med dina julrosor nu då 🙂 Man för testa tills det fungerar. Framförallt inte ge upp 🙂 Hade ingen aning om att olika sorter var olika känsliga för vissnesjuka men hos mig är Piilu frisk och glad i vart fall. Det handlar väl om inställningen inte hur ofta eller stort tänker jag :))

      Kram, Carina

  11. Inger Kring den 11 januari, 2020 kl 18:49

    I trädgården får man göra en mängd förändringar av olika skäl. Ibland blir det inte som man tänkt. Och det gör inget, man kan alltid förbättra. Ofta har jag sinnebilden av något ännu bättre. Men ibland är jag bara nöjd.
    Kram

  12. Carina den 11 januari, 2020 kl 19:09

    Eller hur! Exakt så är det. Och jag har massor av saker jag är nöjd med. Sen förändras växter och så får jag börja om 🙂

    Kram, Carina

  13. Elna Slot den 11 januari, 2020 kl 20:59

    Jeg holder meget af dine billeder med de smukke sammenplantninger af grønne blade. Med så mange forskellige bladformer og -farver savner man ikke blomster. Jeg er enig med dig, får man lavet noget, man ikke er tilfreds med, er der ikke andet at gøre end at lave det om hurtigst muligt, ellers vil man blive ved med at ærgre sig.

    Hilsen Elna

    • Carina den 12 januari, 2020 kl 10:57

      Tack Elna!

      Vet ju från din blogg att du har många fina kombinationer i er trädgård. Och visst är blommor fina men det behövs lite lugn och ro runt dem och vad är bättre än blad.

      Ha det gott! Carina

  14. Helena den 12 januari, 2020 kl 21:04

    Vintern till är bra att fundera ut förändringar , när jag ska sova planerar jag fram & tebaxs. Åh vad bra ideér jag kommer på där i mörkret ha ha sen ska de genomföras oxå det är en annan sak det fniss
    Kram från mig!

    • Carina den 14 januari, 2020 kl 13:38

      Härligt – det är samma här och så kom köksträdgården till… fast då tändes lampan igen för jag var trött men kunde inte somna. Ett par timmar senare gick det som en dans. Man måste inte genomföra allt för mig räcker det att jag har kul när jag funderar 🙂

      Kram, Carina

  15. Anni den 13 januari, 2020 kl 15:52

    Jag kan bara hålla med dig! Få saker är så energikvävande som att se något som blivit fel och inbilla sig att man vänjer sig – nej och åter nej. Gör om, gör rätt. Så mycket bättre att åtgärda ett fel i tid än när växten (eller vad det nu handlar om) vuxit till sig och problemet/projektet blivit så mycket större.
    Funderar lite när jag ser din Piilu, min är småblommig och blommar tidigt … Hade läst att den var svårskött, men den var väldigt växt- och blomvillig sommaren som gick. Är det varianter av samma eller har jag blivit lurad? Min är en billig planta från Lidl!
    Min jugendtapet var från Duros gammalsvenska sortiment. Gillade den skarpt, men nu var den rosa-brun och inte vit längre. När jag sitter här vid datorn i mitt arbetsrum njuter jag av en annan jugendtapet, så det går ingen jugend-brist på mig 😉
    Kram!

    • Carina den 16 januari, 2020 kl 06:14

      Oj… ..jag hade ju skrivit ett svar…

      Jugend var en epok med mycket vackert 🙂 Men inga tapeter håller hur länge som helst utan att drabbas av åldrande och det finns en gräns för när det går från charmigt till ocharmigt.

      Jag har köpt Piilu från en plantskola specialiserad på just klematis, Westphal Clematis, så tyvärr tror jag chansen är större att jag har rätt och Lidl levererat något annat. Jag har förstått på trädgårdsbekanta att Lidl har bra växter till bra pris men att det är en förhållandevis stor risk att man får något annat än det på etiketten. Piilu tillhör sena storblommiga gruppen. Svårskött – det har jag inte märkt och jag har gett den ett soligt läge i en torvbädd i så fall borde den hata jorden där. Tittade hos Westphal och det stog inget särskilt om skötsel för den.

      Du får vara glad över den du har och leta upp en riktig Piilu – den är fin 🙂

      Kram, Carina

  16. Susie på Stjärnarve... den 14 januari, 2020 kl 14:19

    Trädgården blir ju aldrig klar, den är i ständig förändring – antingen genom att växterna blir för stora eller inte trivs, men också beroende på att man själv ändrar sig. Så därför tycker inte jag att det gör så mycket om det blir ”fel”! 🙂
    Fast just träd och stora buskar försöker jag vara lite mer noggrann med, men det händer även där att jag inte har tänkt till tillräckligt när man satte dom. Numera sen min gubbe har blivit tvungen att hjälpa mig, så hör jag ganska ofta; ”Du planterar för tätt, tänk på att dom växer!”
    Och det är faktiskt så att trots att vi bott här i 16 år nu, så har jag inte riktigt lärt mig att här på Gotland växer allt enormt fort och blir betydligt större än i Stockholm. Står det att ett litet träd t.ex. ska bli 4 m högt, då blir det garanterat minst 6 m. Lite jobbig! 🙁 Så vi har en del ”små träd” som inte längre är små…..

    • Carina den 16 januari, 2020 kl 06:17

      Visst växer saker och olika fort på olika platser. Tyvärr tror jag många stirrar sig blinda på höjden som anges i plantskolor och på etiketter… I de allra flesta fall är det höjden efter 10 år. Det är väldigt få träd som slutar växa då, takten kan bli lägre men ändå de fortsätter uppåt.

      Det kanske inte gör något men om det känns fel från början gör jag hellre om tills det känns bra 🙂

      Ha det gott! Carina

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.