Skisser för trädgården och rasrisk

Skisser gör du inte det? Nej faktiskt inte. Jag prövade för länge sen men blev aldrig riktigt nöjd. Det tog tid och jag var missnöjd så varför fortsätta? Och senare har jag hamnat i eller sökt mig till miljöer som i sig själva gett inriktningen. Så skissen finns faktiskt bara i huvet. Senare kan jag komplettera med en fysisk skiss för hur det faktiskt blev och ibland beskriver jag planteringarna här. Det är ofta en växt jag redan har som jag känner – den blir perfekt här och det ger sen inriktningen. Sen fyller jag på med färger, bladtexturer, olika höjder och annat.

Gamla skisser

Två från min första trädgård hittade jag i en pärm. Då ville jag ha skisser av det jag gjort. Och båda är en blandning av verklighet och tänkt ny verklighet. Den trädgården hade jag mellan 1990 och 2000.

Skisser från en trädgård
Skisser från min första trädgård men jag tror det är en halvt efteråt bild av en plantering utanför köket för jag känner igen den lilla stentrappen nere till vänster i bild

Leta växter till skisser

Fram tills nätet gjorde sitt segertåg så läste jag något fåtal böcker, dem flesta var skrivna för mindre nördiga samlare än jag var redan då. Och jag använde TAG:s skriftsamling uppdelad i 35 buntar med häftade A4 sidor med allt som inte fanns i de vanliga böckerna. Jag har kvar dem även om det är länge sedan jag bläddrade i dem.

Nuförtiden är det så lätt, kanske alltför lätt att hitta nya växter på nätet. Och kanske är det som en person sa – man snöar in på släkten och växttyper. Då pratade vi om ormbunkar och var vi kan hitta ett bättre sortiment. Sen blir det något annat växtslag som man bara måste ha.

Skisser från en gammal trädgård
Skisser från min första trädgård – dammen och trädäcket i nederkant blev till liksom baksidan dvs delen mot pinnarna i pärmen. Resten var tankar som delvis blev av

Nu när jag letar

Nu letar jag mest genom att gå runt bland det som finns på åkern och jag kan lova att det har gått in många växter på liten yta. I sammanställningen har jag drygt 2.500 sorters levande växter. Och i registret kan jag leta genom att söka efter en viss färg, en viss växttyp eller liknande. Men oftast strövar jag runt bland dem därute i den fysiska världen. Och ändå blir det svårt ibland därför att jag har en gammal ramsa jag läste för länge sen i huvudet… ..en växt, en plats. Så jag har ofta svårt att välja för är just den platsen för just den växten eller skulle växten faktiskt bli snäppet ännu bättre nån annanstans?

Topp - Lunden, woodland, hosta
Trädgårdsskisser – Lunden med Hosta ’Grand Tiara’ till hö i förgrunden och H ’Queen of the Seas’ bakom

Men till slut faller alltid bitarna på plats oavsett om det tar en eller femton rundor. Ofta kan jag kopiera en miljö som i bilden. Miljön kan ha ett färgtema, blad som blir vackra ihop eller bara växternas höjd. Och när jag ser miljöer som i bilden tänker jag att du är en solitär medan du är en bra växt för grupplantering. Du behöver en kompis i avvikande färg eller här vill jag ha något som lyser i kvällssolen. Det är helt enkelt perfekt att ha haft dem planterade så här några år och se hur de beter sig och samspelar med andra växter men även med ljuset.

Skisser igen

Tillbaka till skisser för jag ska försöka skapa sådana för de olika områdena. Jag känner själv att det blir förvirrande att skriva om olika småplanteringar, använda höger om, vänster och så vidare. Dessutom blir det ju lite jobbigt när jag inser att jag själv blandar ihop vänster och höger så att jag får gå tillbaka och kontrollera. Då tänker jag att det måste vara än värre för läsaren, betraktaren. Och dessutom läser 80% av alla människor bilder lättare än text. Så… de trädgårdsskisserna började jag med en dag när jag var för trött för att anlägga.

Rasrisk

Fick frågan om jag tänkt på det i norra lunden och frågan är väldigt relevant. Jag har tänkt tanken men sen tänkt att med några inplanterade träd så kommer jorden bindas ganska snabbt. Det har regnat väldigt mycket det sista men det verkar som vattnet hittar en annan och naturlig väg ner och genom berget. Det jag kan göra till våren om det rört sig är att borra hål ner i berget och använda armeringsjärn för förankring. Såg ett lysande exempel när man byggt staket med armeringsjärn som påle och flätverk och jag har ett par ställen där jag kan göra det. Samma tänk som när man åker i en fjällvärld och ser bitar av tätbyggda staket som verkar random utslängda.

Ute här och nu

I torsdags fick jag en härlig överraskning. Det var de första julrosorna som blommade. Jag har köpt en sort som heter Helleborus niger ’Jesko’ två år på raken och satt i kruka för att sen plantera ut på vårkanten. De har varit fantastiska i kruka. Men nu blommade de två första som jag satte ut våren 2018 och en av de jag satte ut våren 2019. Dessutom har de satt många, många knoppar så en klar förbättring av den vanliga H niger tänker jag.

Helleborus niger 'Jesko'
Helleborus niger ’Jesko’

Så är även den här veckan slut och tiden, hösten rusar fram. Trädgårdsfägring har nya härliga inlägg att läsa och jag har lökar till en kruka som ska planteras.

Ha det gott!

21 Kommentarer

 1. Marit den 8 november, 2019 kl 23:06

  Skisser og tegninger gar heg aldri drevet med. Jeg har bare indre bilder, og prøver ut ting direkte. Hageplanlegging har jeg aldri drevet med 🙂 Men det er flotte skisser du har laget! Jeg er så imponert over de som klarer å følge en plan på den måten.

  I hele området her er det risoko for ras, og i et område nede i sentrum har de satt i gang sikringstiltak mot ras. Det er så mye leire overalt her, at det er litt skummelt.

  Tenk at du har juleroser i knopp allerede! Det er jo veldig tidlig.

  Klem, Marit

  • Carina den 9 november, 2019 kl 10:26

   Allt som oftast får jag känslan av att vi har rätt stora likheter i vårt tänk och arbete kring trädgård. De här skisserna är gjorda i början av 90-talet så det är längesen nu 🙂 Och jag har aldrig följt dem snarare fått ner verkligheten och kanske skulle kunna göra i framtiden.

   Det brukar vara en lergrund som gör att det blir rasrisk, åtminstone är det så här precis som hos dig. Jag tittade efter det regnat häftigt en vecka och det hade bildats ett rejält dike i gruset i backen – då var fortfarande jorden på plats i lunden. Så jag är inte särskilt orolig men det känns bra att ha en plan.

   Jag blev jätteglad för julrosorna trodde de blommade tidigt när jag satte dem i kruka därför att de var hårt drivna. Hade inte trott det skulle bli såå på friland.

   Kram, Carina

 2. Karsten F den 9 november, 2019 kl 08:56

  Hej Gunilla

  TRor det är frrån göteborgstrakten jag har sett bilder på en bergsida med ett enormt jordras med hus, gator och allt…
  Super med skisser och planering, med moderna ritverktyg på datorn är det lätt att ändra och korrigera.
  Kul med denna supetidiga H. niger selektion!

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 9 november, 2019 kl 10:28

   Hej Karsten!

   Det stämmer det är till och med två ras…. ..ett i Surte på 50-talet? och ett jättestort i Tuve senare. Och det är hela tiden småras och stor rasrisk längs hela Göta Älv upp mot Trollhättan. Men jag bor uppe på berget 🙂

   Har inte kommit igång med något bra ritverktyg får se senare i höst. Har ett på datorn men vi kommer inte överens.

   Tack detsamma! Carina

 3. Gunilla Teckenberg den 9 november, 2019 kl 09:28

  Hej Carina!

  Det där med skisser har aldrig någonsin varit min grej, jodå, jag har försökt men det ger mig absolut ingenting. Jag behöver sitta på platsen och filosofera och då får jag visioner om hur det kan se ut. Ritningar på ett papper ger mig inga känslomässiga upplevelser alls och därmed försvinner också kreativiteten. Men vi är olika så var och en får hitta sin väg, skapandet hittar sina egna vägar hos alla.

  Kram!

  • Carina den 9 november, 2019 kl 10:30

   Hej Gunilla!

   Tänk det är samma här och antingen sitter jag en stund eller så märker jag hur jag rör mig när jag anlägger och så blir det utgångspunkten. Jag skapar nog hellre kring fotgraferade bilder, stickning, broderi och annat. Jag skulle ha svårt att göra skisser som håller över tid. Så fort jag flyttar en växt ska den ju teoretiskt sett uppdateras.

   Ha en fin helg! Kram, Carina

 4. Susie på Stjärnarve... den 9 november, 2019 kl 09:45

  Visst är det så att verkligheten ger ett bättre underlag än skisser och ritningar – men det är ju så vansinnigt roligt att göra dom! Det är vinterns stora nöje och nåt jag saknar enormt nu när jag inte längre utvecklar trädgården utan i stället är tvungen att lägga igen rabatter och ta bort saker och ting.
  I mitt huvud är jag inte ett dugg annorlunda nu än jag var för 15 år sen, men min kropp säger nåt annat! Jag orkar helt enkelt inte med en tomt på 5000 kvm själv utan måste be min gubbe om hjälp. Och jag lovar, det blir inte alltid som jag tänkt mig. Han är INTE någon trädgårdsfantast även om han lärt sig ett och annat under åren som gått genom att bara lyssna på mig när jag inte kan låta bli att prata om trädgården!!
  KRAM/Susie

  • Carina den 9 november, 2019 kl 10:32

   Tänker att det är tur vi är olika. På vintern kopplar jag av trädgård och pysslar med andra kreativa saker ända tills jag längtar efter en ny trädgårdssäsong igen. Jag är ensam och ska om det går som jag tänkt sköta knappt 3700 kvadrat och därför tänker jag att vilda områden kommer behövas, dessutom ganska stora sådana 🙂

   Kram, Carina

 5. Anita den 9 november, 2019 kl 09:51

  Själv älskar jag ritningar av alla slag. Oj så många olika sorters ritningar jag gjort i mitt arbetsliv under åren. . Fick en gång i födelsedagspresent (när trädgården bara bestod av en gräsmatta) en trädgårdsdesigner som kom hem och gjorde ett förslag på hur jag skulle kunna anlägga trädgården. Jag använde delar av designen och jag plockar fram den varje år och tittar på den bara för att den är så vacker med sina böljande former och akvarellfärger. Dessutom innehåller den massor med förslag på växter och jag har använt den för att få tips om växter, färger och kombinationer. Och trots alla fina designverktyg som finns gillar jag mest handgjorda ritningar, helst med akvarellfärger, ser dom lite som konstverk. Fast det är ju inte så lätt att göra ändringar i dom förstås … 😉

  Älskar din bild från lunden, Extra skön att titta på när regnet vräker ner. Och på tal om regn, det där med rasrisk låter som du har rätt bra koll på. Idén med armeringsjärn låter bra för en novis som jag.

  Du är den andra som jag sett har knopp i Helleborus niger. Minns din ’Jesko’. Jag har också satt ut mina vita från senaste jularna, måste nog gå och kolla om det finns någon knopp där bland alla löven. Bara det slutar regna så …

  Ha en fin helg!
  Kram Anita

  • Carina den 9 november, 2019 kl 10:41

   Jag håller med – när jag ser en välgjord, färglagd skiss blir jag glad. Men jag lyckas aldrig bli nöjd med mina och jag tycker det tar väldigt mycket tid. Jag använder en del av det praktiska tänket… Plantera gärna grupper och använd solitärer och tänk på att det gärna ska bildas pyramider utseendemässigt i perennplanteringen. Och färgerna – de liksom bladformerna men lyckas fortfarande inte få det tecknat på papper. Jag har en bok, en bibel för hur man ska tänka och den börjar med konsten att göra en skiss. Och det är ett extremt noggrant jobb som behövs för underlaget. Då behöver jag skaffa mig hjälp och verktyg för att mäta häjder för annars blir avstånden fel…

   Kul att du gillar bilden från lunden, den är nog återanvänd men jag älskar den också. Det skär lite i hjärtat ibland att jag har börjat bryta upp en del av planteringarna men jag kan inte ha dubbelt. Och då kan det vara bra med de här bilderna – jag vet hur jag ska ha det sen 🙂

   Mina vanliga niger är inte ens i närheten av att blomma eller ens i storlek trots att de är mycket äldre. Kanske ska jag ta och flytta dem till en annan jord och en lite ljusare skugga 🙂 Men hittar du ’Jesko’ så slå till – om du gillar julrosor.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 6. Marika den 9 november, 2019 kl 11:59

  Hej Carina!
  Är bilden från din trädgård, fantastiskt fin. Härligt med så stor yta att planera och göra precis vad du vill med. Det räcker väl gott med att du har en plan i ditt huvud, och det verkar du ha.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Carina den 9 november, 2019 kl 17:47

   Jo bilderna är från min trädgård – tänker du på julrosen? Jag ser fram emot när alla 3 får skickat upp några knoppar som slår ut över bladverket. Det borde bli magnifikt när de är såpass många 🙂

   Ja jag är nöjd med en plan i huvet. Men jag ska nog göra en övergripande skiss så att ni som läsare lättare kan hänga med 🙂

   Tack detsamma! Carina

 7. Marie den 9 november, 2019 kl 15:35

  I år har jeg fået min svigersøn, som er kunstner, til at lave en tegning over haven. Han er superperfektionistisk, så det tog virkelig lang tid. Men allerede nu har vi ændret på et par bede, så tegningen bliver til et øjebliksbillede fra 2019, som vi kan kigge tilbage på. Risikoen for jordskred er heldigvis ikke stor på vores kanter. Oversvømmelse sker derimod ind imellem.

  • Carina den 9 november, 2019 kl 17:49

   Det låter som ni fick en fantastisk skiss och som kommer pryda sin plats även om en del förändras med tiden. Att bo på en höjd är bra ibland, vattnet rinner undan. Och i dammen vi grävde för står det vatten hela tiden så jag kommer nog bara täta den med lera så småningom.

   Ha det gott! Carina

 8. Villroses hage den 9 november, 2019 kl 15:59

  Ja, det er utrolig hvor mange ulike planter det er mulig å få plass til på et lite område!
  Jeg lagde nok flere skisser da jeg startet opp hagen. Moro å se på dem nå! Planleggingen er en blanding av skisser i hodet, på papir, inspirasjon fra nett og fra bøker. Mye blir også til mens man holder på å grave i hagen. Men jeg må lage oversikter, og få med når planter flyttes (eller dør). er nemlig navnefrik!
  Ha en fin helg!

  • Carina den 9 november, 2019 kl 17:51

   Låter nästan som här och jag är också ett namnfreak därför har jag alla växterna i en databas och noterar oftast där när jag flyttar något. Så skisser för att veta vad som växer var är inte nödvändiga hos mig. Nån enstaka växt kan jag glömma men den är då ganska lätt att hitta när allt annat är rätt.

   Tack detsamma! Carina

 9. Elna Slot den 9 november, 2019 kl 21:44

  Jeg tror, vi arbejder forskelligt. Jeg har det bedst med at have en gennemarbejdet tegning, når de store linjer skal på plads. Når det kommer til at fylde ud i bedene med stauder, blomsterløg mv., kan jeg godt arbejde mere impulsivt, men stauder er jo også lette at flytte, hvis man får dem anbragt forkert.
  God weekend!

  Hilsen Elna

  • Carina den 10 november, 2019 kl 19:14

   Så är det säkert och för mig är det mest för jag inte blir nöjd med skisserna eller min teckningsförmåga 🙂 Och jag har känt behov av att ha en skiss när jag försöker göra något på platt mark – för det tycker jag är väldigt svårt. Nu finns det berg, stenar mm som gör mycket givet i förväg.

   Tack detsamma! Carina

 10. Anne den 10 november, 2019 kl 18:48

  Hei Carina!
  Jeg lager ofte skisser. Jeg tegner ned ideer jeg får. Det er lettere å huske dem da. Jeg bruker dem sjeldent fullt ut, men er et utgangspunkt. Det er morsomt å tegne skisser. Jeg går ofte rundt i hagen og får ideer. Prøver å se hagen med nye øyne og se hagen i nye vinkler. Når det skjer, blir jeg lykkelig. Vi har ulike tilnærmingsmåter.
  Ha det godt! Klem Anne

  • Carina den 10 november, 2019 kl 19:17

   Hej Anne!

   Det hade jag kanske också gjort om jag kände att skisserna blev bra men jag tycker jag är dålig på att teckna. Men idéerna sparar jag istället i ord i databasen och jag kan lägga med bilder. Och jag har börjat plocka ihop moodboards på Pinterest för nya planteringar när jag funderar över vad som blir fint ihop. Jag har en hel tabell full med namn på nya planteringar och vad de ska innehålla.

   Kram, Carina

 11. Lisbeths Haveblog den 12 november, 2019 kl 14:34

  Hej Carina
  Da vi anlagde haven tegnede jeg skitser i detaljer, og det er jeg glad for i dag.
  Til gengæld kan jeg ikke finde ud af at gøre det længere, da ’lærredet’ om jeg så må sige ’ikke er blankt længere’. Nu er jeg nødt til at stå derude og flytte rundt på potter og planter. Der er alt for meget at tage hensyn til i dag.
  Jeg bruger til gengæld kameraet en hel del som skitseblok og har mange billeder, der hedder ’Sådan ser der ud’. Så kan jeg om vinteren tjekke, hvordan det var i maj og august osv. og dermed forsøge at regne ud, hvad der skal bruges hvor. Hvordan sol og skygge er osv.
  Og alligevel ender det altid med at noget skal flyttes efter en sæson eller to….
  Mange hilsener Lisbeth

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.