Trädgårdsanläggning - torv på väg

2019 i sammanfattning = torv

2019 i sammanfattning = TORV – hinner inte tänka tanken på vad som hänt eller vad som kan vara gemensamma nämnare innan bilden av TORV dyker upp. Så bilden av torvhögar och grävskopan är faktiskt essensen av året som gick. Och om jag tog en bild idag med samma vy så är ALL torven flyttad.

Nya sådder

Oj de var tydligen 129 stycken och det låter långt mer än jag minns. Men ok en trädgårdsbekant drog igång en frölista med magnoliafrön. Och jag beställde, sannolikt för sista gången, frön från Kina och då alla liljor som fanns i listan. Då visste jag bara att man kommer ta bort möjligheten att samla in liljefrön i vilt tillstånd. Nu vet jag att i framtiden kommer även frön behöva sundhetscertifikat för att komma in i Europa. Det gör att tiden från fröna postas gentemot när jag kan så dem blir för lång. Nåja inte för alla sorter men många av sorterna jag köper där behöver sås färska. Dessutom sådde jag många rhododendron – en sådd som misslyckades helt…

Pulsatilla tatewakii -skålsippa
Pulsatilla tatewakii -skålsippa som blommade för första gången och väldigt söt dessutom

Nya växter

Besökte ett par växtmarknader och en trädgård med mycket lundväxter. Tydligen har jag planterat ca 500 sorter – en mix av köpt, mycket fått och sorter ur kallbänken som jag frösått andra år. Och jag är tacksam att jag numera förstår värdet av träd och buskar. De får dessutom gärna vara vintergröna, blomma tidigt, läs vårvintern, och dofta. Så även i år är det många lönnar, barrväxter och ljung som jag har planterat. Kan varmt rekommendera växtmarknaderna i Uddevalla som många säljare kommer till. På höstmarknaden hittade jag ca 10 ormbunkar som inte brukar finnas i handeln. Jag har också haft förmånen att hitta många nya sockblommor som jag beskrev i höstas. Jag ’upptäckte’ dessutom en inte alltför vanlig liten ormbunke efter vi röjt på tomten och det var den lilla Asplenium septentrionale som nu fått en ny och lagom skuggig samt fuktig liten bergskreva att växa i.

Cypripedium Maria grex
Cypripedium Maria grex ett fynd på en växtmarknad där vår egen Mr Orkidée deltog och sonen sålde plantor. De var självklart inte gratis men såpass billiga att jag frågade om han ville fundera igen…
Asarum caulescens
Asarum caulescens – 2019 var året då ett par växter, sen länge avskrivna som döda visade sig. Så ett endaste blad och en tråkig bild men ändå ren glädje
Bergenia emeiensis
Bergenia emeiensis kanske ser lite trist ut men visst blir jag glad när en växtvän säger – jag har en växt till dig. Och det ett år efter att vi pratade om den.
Bergenia emeiensis
Bergenia emeiensis som jag såg den blomma för flera år sedan
Rhododendron Viscosa-grp 'Lemondrop'
Rhododendron Viscosa-grp ’Lemondrop’ blommade i mitten av juli och som den doftade…

Chloranthus – ett nytt släkte i lunden

Chloranthus skriker inte ut – här är jag men de har en diskret och vacker framtoning. C. serratus har en blomstängel strödd av pärlor liksom Actaea japonica ’Cheju Do’ här under fast betydligt mindre.

2019 i sammanfattning, Actaea japonica 'Cheju Do' - japanskt silverax
Actaea japonica ’Cheju Do’ – japanskt silverax en växt som hade stått på önskelistan länge och som jag hittade på rea! hösten 2018. Och tänk så blommar den redan första säsongen…

2019 i sammanfattning = torv är helt rätt när jag tittar på de fröer jag sått och växter jag köpt. Och det är ingen slump att det är just torv när jag tänker på min favoritmiljö lunden. Bilderna som sammanfattar har ett lite lågmält uttryck tycker det passar ganska bra med att så mycket av trädgårdssäsongen 2019 i sammanfattning = torv. 2020 kanske blir gödselns år.

Fler blogginlägg om trädgård med olika teman hittar du hos Trädgårdsfägring.

Gott Slut på 2019 och ett Gott Nytt År!

11 Kommentarer

 1. Karsten F den 1 januari, 2020 kl 10:19

  Hej Carina

  Ja när det man tror har försvunnit, det kommer tilbaka, då blir man glad!

  Gott nytt år!

  • Carina den 1 januari, 2020 kl 11:13

   Exakt – de blir bonusväxter på något vis.

   Tack detsamma! Carina

 2. Gunilla Teckenberg den 1 januari, 2020 kl 11:25

  Hej Carina!

  Jag förstår din förtjusning i torv, de vackraste växterna vill ha torvjord. Dessutom läste jag någonstans att de flesta växter faktiskt kan planteras i torvjord, undantag finns säkert med ett antal speciellt kalkberoende plantor men jag tror man kan testa med betydligt fler växter än de vi allmänt kallar för kalkskyende.

  God fortsättning på det nya året!

  /Gunilla

  • Carina den 3 januari, 2020 kl 06:01

   Hej Gunilla!

   Jag upplever precis som du att många fler växter mår bra i torv än vad man skriver i litteratur. Och tittar man på odlingssubstratet som följer med växter från plantskolor så är det ju i de flesta fall torvbaserat… Jag läste i en bok att många gånger när en växt, det här var en Trillium art, växer en extrem växtmiljö pH mässigt är det många gånger växter som inte tål konkurrens och därför anpassar sig till ett extremt läge.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 3. Inger Kring den 1 januari, 2020 kl 20:58

  Aha, kanske behöver ändra inställning till torv, tänkvärt. Ditt odlande är mycket mer avancerat än mitt. Lite försent (?) har jag upptäckt träd, de behöver ju tid på sig. Tack för din uppmuntrande kommentar. Det blir flytt för mig 2020, om allt funkar, men mentalt har jag redan flyttat.
  Kram och god fortsättning!

  • Carina den 3 januari, 2020 kl 06:05

   ..eller inte… 🙂 torv är väl delvis ett kontroversiellt odlingssubstrat idag. Det här var torv som ändå grävts upp, marken skulle användas som industrifastighet och behövde en rejäl grund. Träd nej det är aldrig försent. Men det kanske inte är lika meningsfullt att plantera en liten ek och vänta 😉

   Tack detsamma! Kram, Carina

 4. Susie på Stjärnarve... den 1 januari, 2020 kl 22:34

  Ja du, växter som gillar torv är inte att tänka på här! Har försökt med en stor pallkrage med torv i på baksidan och där växer faktiskt en jättestor sammetshortensia annars har väl det mesta dött. Vi har alldeles för kalkhaltig jord här…så man får anpassa sig! Vi har t.ex. VÄLDIGT mycket invandrade vilda blåsippor! *fniss*
  KRAM & gott nytt år/Susie

  • Carina den 3 januari, 2020 kl 06:07

   Anpassa sig är väl bra. Min mark är lämpad för lundväxter och jorden runt är rätt så neutral gissar jag. Sen handlar det säkert delvis om mängden och jag har många kubik då tar det lång tid innan pH går över och blir basisk.

   God fortsättning på 2020! Carina

 5. Anita den 2 januari, 2020 kl 10:18

  God fortsättning på det nya året!
  Kan tänka mig att det inte var ”tolvlslaget” som firades hos dig på nyårsafton utan kanske istället ”torvslaget”. Nej, det var ett riktigt dåligt skämt men jag gillar också växter som trivs i torv och njuter verkligen av allt du skriver och visar från lunden. Visst är det härligt med azaleor som blommar i juli och som dessutom doftar. Har en vit, som jag inte minns namnet på i skrivande stund. Och jag blev definitivt sugen på ’Lemondrop’. Azaleor kan jag aldrig få för många av. Jag älskar ju som du vet den gula Azalea ’Luteum’ just för doftpuffarana som kommer emot mig när jag öppnar dörrarna till uterummet i slutet av maj. Lite samma doft har ju de juliblommande.

  Nu ser vi fram mot ett nytt år och en ny växtsäsong. Ser fram mot att fortsätta att följa din blogg och dina trivsamma inlägg!
  Kram Anita

  • Carina den 3 januari, 2020 kl 06:11

   Haha… du passar bra in i Göteborgshumorn 🙂 Lemondrop har jag visserligen bara sett en säsong men rekommenderar den gärna… Planterad sommaren innan orkade den ändå blomma väldigt bra. Vacker mjukt gulvit färg och ljuvlig doft. Har du problem med frösådder av luteum? Vet att flera rododendronmänniskor runt mig stönar över hur den frösår sig och blir snudd på invasiv, Jag har satt en liten planta 2018 och ev kommer den blomma till sommaren 🙂

   Å tack för de härliga orden om lunden och inläggen 🙂 Jag blir väldigt glad!

   Kram, Carina

   • Anita den 3 januari, 2020 kl 15:44

    Hm, nej några problem med frösådder av ’luteum’ har jag inte. Jag har 4 buskar och dom växer på höjden och bredden men håller sig i skinnet när det gäller att kasta ur sig frön. Det gör dom kanske men det verkar inte som om dom gror hos mig.

    Kram igen

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.