Mina växter - Rosa 'That's Jazz'

TrädgårdsCirkeln – dags att sluta den tänk perennrabatt

TrädgårdsCirkeln – kanske är det dags att sluta den. Jag har kikat längtansfullt på bilder av vackra perennplanteringar och kanske mest förvånande rosor. Doften av rosor har smugit sig på, den måste letat sig fram ur hjärnans små skrymslen. Och allt det här är en konsekvens av att mina 5 sorters rosor, som jag flyttade i höstas, är nöjda med jorden och därför valde att blomma.

TrädgårdsCirkeln - Austinros 'Crownprincess Margareta'
Austinros ’Crownprincess Margareta’

Jag ler för mig själv när jag tittar i Flora Linneas lista därför att jag känner igen så många namn från Cederlunds kataloger i början av 90-talet. Och jag minns hur jag gick igenom önskelistan över rosor igen och igen, skisserna jag gjorde därför att det var så svårt att välja. Men ett grått hus och en rosa period, som inte gått över för övrigt, gjorde att rosendrömmen gick i rött och rosa, rosenrött. Trädgården är borta men skissen har jag kvar… Jag gör ett virtuellt besök hos Flora Linnea och där stannar jag länge därför att det finns så många vackra och det är sunt att drömma. Se där! Min namnlösa ros fick ett namn, Gentle Hermione, och dessutom tro det eller ej – jag tittade, bara tittade! Inte en, nada beställt!!

TrädgårdsCirkeln - Rosa sericea pteracantha
Rosa sericea pteracantha – den, ja den odlar jag för taggarnas skull. En frösådd från kinesiska frön om jag minns rätt. Jag ser taggarna i motljus vintertid i fantasin

En klängros i grönsakslandet

Jag ser bilden av den vita klätterrosen i mitten av Vita Sackvilles vita trädgård framför mig. Och den planterar sig utan nån som helst hjälp i mitten av grönsakslandet i min dröm. Kanske därför att det är ett av få ställen jag kan ha rosor på. Det kan väl duga som buklandning i verkligheten? Jag har tänkt rektangulära bäddar i två rader och en rejäl gång i mitten. Men visst skulle höga klängrosor mjuka upp och fluffa till… Mina klätterrosor är 3 till antalet 1 ’Sympathie’ och 2 stycken ’That’s Jazz’ som är en fantastisk blomsteraffärstyp av röd ros som dessutom doftar. Jag har skrivit om den förr… Bilderna är tyvärr inte på plats.

Rosa 'That's Jazz' - klängros med mörkt röda blommor
Rosa ’That’s Jazz’ – klängros med mörkt röda blommor. Jag tänkte jag skulle utmana plantskolan när det begav sig. Bad om en riktigt röd klängros med blomsteraffärs blommor och doft – helt inne på att de skulle be mig prioritera. Tänk så fel jag hade… Den kommer preppad med hjärta och allt

Jag saknar Leander – han behövs i TrädgårdsCirkeln

Austinrosen ’Leander’ är makalös tycker jag. Tyvärr dog den jag hade för 2-3 år sen. Men det är en ros jag saknar och jag vill gärna ha en ny. Det skulle också hjälpa till att sluta trädgårdscirkeln.

Austinros 'Leander'
Austinros ’Leander’ – en favorit som blir hög och kraftig. Bilden har några år på nacken och jag ser hur snabbt rekommenderad bildstorlek har förändrats…

En trädgårdsresa från rosor och perenner via vårlökar och lundmiljöer och därefter tillbaka till grönsaksland med rosor och äpplen – och så är trädgårdscirkeln sluten. Men nuförtiden när vi talar om agilt arbete och om att arbeta i loopar så gissar jag att jag hinner ta mig fler varv runt trädgårdscirkeln.

Alltså – jag hade kommit på en så bra idé om en serie inlägg men varför skrev jag inte ner den? Du kan läsa fler trädgårdsinlägg hos Trädgårdsfägring. Jag länkar dit som vanligt.

Kanske vore bra med några soliga dagar så jag kan jobba istället för drömma! Drömmar landar ofta i mer jobb – kul jobb!

8 Kommentarer

 1. Marit den 2 oktober, 2020 kl 11:04

  En kan vel aldri få for mange roser, og de er flotte ved siden av stauder. ’Leander’ er en nydelig rose, og jeg hadde også den en gang. Jeg har ikke sett at noen har hatt den eller ’Heritage’ på lenge. Kanskje de ikke var av de beste rosene til Austin, for de er ikke å se her mer. Du finner nok en annen Austinrose som kan ligne på den. Da får du kanskje avsluttet sirkelen din 🙂
  Klem, Marit

 2. Marie den 2 oktober, 2020 kl 15:07

  I dag stod jeg desværre lidt af på teksten, men nød at se dine roser og det flotte løv og fantastiske torne på flammetorn.

 3. Lisbeth den 2 oktober, 2020 kl 16:05

  Jeg har Leander, men den er ikke særlig villig til blomstring, der er dog en på vej nu, kun en enkelt.
  Roser kan man ikke undvære i sin have 🙂
  Hilsen Lisbeth

 4. Ätliga trädgården den 3 oktober, 2020 kl 19:40

  Nä, man behöver drömma och vila kroppen ibland, även om de ofta leder till mer arbete sen. Tycker rosor är så fina hos andra människor, men kan inte riktigt förlika mig med taggar och beskärning. Vet inte hur många klädesplagg som blivit förstörda med fula revor.
  Allt gott
  /Anette

 5. Elna Slot den 3 oktober, 2020 kl 21:02

  Det var en spændende rejse blandt smukke roser. Jeg holder meget af Austin-roser, og ‘Leander’ er en favorit.

  Hilsen Elna

 6. Marika den 4 oktober, 2020 kl 10:58

  Hej Carina!
  Det är skönt att drömma, sen kanske det inte alltid blir som man tänkt. Har några få rosor, och det blir nog inte så många fler, men en klätterros står på önskelistan. Några av de jag har, borde nog få en ny plats och annan jord för att må riktigt bra. Idag är det riktigt grått och trist, så lökarna får vänta.
  Ha det gott /Kram Marika

 7. Anita den 4 oktober, 2020 kl 11:10

  Leander … vilken snygging! Gammelrosa kallar jag färgen, vet inte om det är korrekt. Men vacker! Och ’Crownprincess Margareta’ har jag alltid varit svag för. Varför har jag ingen gul ros? Fast det har jag ju faktiskt. Aïcha är ju gul men enkel och väldigt, väldigt ljus.
  Regn och blåst här idag. Riktigt höstväder med andra ord.

  Kram Anita

 8. Anni den 16 november, 2020 kl 15:39

  Lyckan är ju när något trivs, oavsett om det gäller växter, djur eller människor! Klart att du ska ha fler rosor, man kan aldrig få för många rosor! Jag blev helt ha-galen i somras och nu hoppas jag att alla nyplanterade klarar vintern trots att höstens omsorg helt uteblev.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.