Sensommardoft - Clethra alnifolia 'Hummingbird'

Sensommardoft – jag gillar buskar med doft

Sensommardoft och att ha växter som doftar känns viktigt. Och kanske bär luften dofter annorlunda höst och vår för det känns som de framträder bättre nu än under sommaren. Liljorna doftade i juli och augusti. Silveraxen, som jag haussat många gånger har blommat nån vecka eller två men flesta protesterar lite mot flyttarna jag gjort genom att inte blomma. Men så har jag en nyhet i år som valde att blomma trots nyplantering.

Sensommardoft - Clethra fargesii, stor konvaljbuske
Clethra fargesii, stor konvaljbuske, inte ser den så spännande ut så här eller hur? Därför fick den en plats snett bakom en vackrare rododendron och vind och rörelse skickar doftpuffar. Får se på sikt när/om den får fina höstfärger… ..det är mycket lite som är statiskt i min placering av växter

Konvaljbusksläktet – Clethra

Det här är buskar som, jag om jag inte visste något om dem, skulle gå rätt förbi i plantskolan. De gör sig absolut inte bra i kruka maj-juni-juli-augusti-ish… Men så har jag hört andra lyfta fram dem för sin sensommardoft och för att de trivs i lunden tillsammans med rododendron. Jag fick se buskar när jag var i USA med ljuvliga stammar färgade i olika nyanser och flagnande bark. Det var Clethra! Klethra är grekiska och syftar på bladens form som lär påminna om fläder. Men där och då kopplade jag inte att vi kan hitta dem här hemma eller att det var en art i konvaljbusksläktet utan jag tänkte – fungerar inte hos mig.

Sensommardoft - Clethra alnifolia 'Hummingbird'
Sensommardoft – Clethra alnifolia ’Hummingbird’

Sensommardoft – den känns nu

I våras skaffade jag stor konvaljbuske – Clethra fargesii – faktum är att jag valde fel då men är glad nu. För lite förvånande så blommade den och sprider sensommardoft nu, mitt nu var i augusti. Men om jag tänker hur stor busken var kanske det är naturligt. En art som beskrivs som ovanlig, jag vet inte det, och som kommer från Kina. Bildar en medelstor buske upp till 3 x 2 meter. Blomstänglarna kan bli 25 cm långa med kritvita doftande blommor. Och den blommar bäst i ett soligt, varmt läge. Och jag läser dessutom att höstfärgerna ska bli spektakulära i gult och gyllengult. Jag vill ju använda växter som har något att bidra med minst två säsonger. Trots det har jag planterat den lite bakom men så att vinden kan puffa runt doften.

Clethra fargesii - stor konvaljbuske
Clethra fargesii – stor konvaljbuske

Mer doft och vacker bark

Den bästa tiden för nya projekt och växtflytt är i mitt tycke mitten av augusti tills stora höstregn eller frost gör det för kladdigt. Och växterna håller definitivt med. Och då är underbart att jobba med härlig doft som sällskap. Men eftersom jag gjorde ett lyckosamt felval i våras så gjorde jag istället rätt val i början av juli och skaffade japansk konvaljbuske – Clethra barbinervis – som härstammar från Ö Kina över till Japan. Det är en stor buske som växer upprätt men som kan stammas upp till ett litet träd. Blomstänglarna som är ca 15 cm långa växer först horisontellt men med en kaxig böj i slutet. Blommorna är vita och doftande även om doften inte är lika stark som hos arten ovan.. Även den här arten får fina höstfärger. Men den är inte något att fota av den här första hösten.

Sensommardoft - Clethra alnifolia 'Hummingbird'
Clethra alnifolia ’Hummingbird’ en i handeln ganska vanlig sort. Mitt exemplar har stått väldigt soligt flera år och blommat. Men förra hösten flyttade jag den och i år blommar den lika mycket i ett skuggigt läge

Ändå är det bästa att det måste varit den här arten jag såg i USA. Barken beskrivs som gråbrun och nästan polerad. Och den flagnar och visar upp vackra nyanser där under. Den första delen låter inte så spännande men Hörsholms arboretum har bilder som visar den vackra flagnande barken. Höstfärgen är lysande gul, ibland röd. Frökapslarna är mörkt bruna och kan sitta kvar en bra bit in på vintern. Den har fått en plats längs något som ska bli ett gångstråk. För den här busken är något att vila ögonen på tror jag.

Mera vanliga som doftar gott…

Sorter av arten som heter C. alnifolia – konvaljbuske – är vanligare i handeln. Passa på att dofta på dem nu. ’Ruby Spice’, ’Pink Spire’ och ’Hummingbird’ tror jag är hyfsat lätta att hitta i plantskolan.

Clethra alnifolia 'Hummingbird'
Clethra alnifolia ’Hummingbird’ blommar här och nu i september. Och med små passager för solstrålar genom buskar och träd blir blomklasen fint ljussatt. Och doften är härlig.

Sensommardoft synonymt med liljekonvalj

Vi har nog, helt säkert, olika doftbilder och doftminnen. För så här på rak arm kan jag bara påminna mig om sensommardofter som liknas vid liljekonvalj. Silveraxet, konvaljbuskarna – allt som doftar på hösten jämförs med just liljekonvaljen. Vet inte om jag håller med om det men att de doftar gott – ja det gör dem.

Och apropå doft så har jag flera gånger tänkt – vem är det som bakar??!?! Tills jag kommit på att det är jag. Jag har skapat väldoft genom att flytta katsuran som delvis protesterar genom att torka en del blad… ..trist bara att den inte doftat efter frostknäppar på hösten som katsuror ska. Mitt exemplar protestdoftar! Vårfrost som tar bladen – jajamän, flytt ja då doftar den. Och doften av karamelliserat socker har varit härlig att vandra runt i. Men det hade varit trevligt med höstdoft utan att jag ska gå till extrema åtgärder för i vanliga fall, en vanlig höst så känner jag inte doften.

Tanken och planen var ett annat inlägg men jag fick hasta iväg till Oslo. Jag ska visa några bilder från platsen där körsbärsträden från i våras ska stå. Och också ett sätt att visualisera en tanke. Men det tar jag en annan gång, istället länkar jag till Trädgårdsfägring och önskar alla en skön helg!

Ha det så gott i veckan, hoppas ni klarade mina förvirrade tidsangivelser!

16 Kommentarer

 1. Villroses hage den 25 september, 2020 kl 22:21

  Du har vært god til å planlegge, som har duftende blomster og busker nå! Tror jeg noterer litt. Jeg har jo mine roser, men ikke så mye blomster nå. Klaseormedruen har ikke begynt å blomstre enda. Lurer på hvorfor den er så treg i år, når alt annet er så tidlig? Synes den har en veldig søt duft.

  • Carina den 26 september, 2020 kl 08:30

   Tack Villrose! Vet inte om jag ska ta åt mig äran – eller jo jag har letat aktivt de sista åren efter buskar som blommar höst, vinter och tidig vår. Perenner är ju ingen idé då. Jag ville ha saker därute som lockar hela året. Sen finns det inget som är riktigt vinterblommande hos mig om det är rejält med minusgrader. Gissade att Klaseormedruen var Actaea men var tvungen att googla 🙂

   Ha en fin helg! Carina

 2. Marit den 26 september, 2020 kl 11:25

  Så mange spennende busker du har som både blomstrer og dufter nå! Den eneste jeg har er nettopp den du googlet, altså Actaea. Navn er noen ganger veldig forskjellige på norsk, svensk og dansk. Da er det godt at vi har de latinske navnene 🙂
  Ja, du er så god til å planlegge!

  Klem, Marit

  • Carina den 26 september, 2020 kl 11:51

   Tack Marit!

   Tänk det är inte så många år sen som jag insåg att jag behöver mer träd och buskar och eftersom jag vill vara ute vintertid också behöver något som drar mig ut. Men den största orsaken är ändå möjligheten att besöka Tommy och Vivi och deras plantskola. Jag är övertygad om att majoriteten av alla ’konstiga’ träd och buskar som jag odlar kommer därifrån. De hittar jag inte i en vanlig plantskola. Rododendron undantagna eftersom vi köpt från Skottland och jag har många fröplantor från rododendronvänner. Gjorde ett snabbt överslag och visst är det så 🙂

   De vetenskapliga namnen är A och O när jag läser norska och danska bloggar, många namn förstår jag ändå men ibland så….

   Kram, Carina

 3. Marika den 26 september, 2020 kl 17:16

  Hej Carina!
  Doft är ju verkligen härligt. Har en kaprifol som doftar underbart och höstsilveraxet har en underbar doft. Men min behagar inte att blomma. Den blev till två och flyttad så då får jag kanske vänta ändå längre. Köpte en ny, så får vi se. Konvaljbusken såg fin ut med vackert bladverk.
  Ha en trevlig helg /Kram Marika

  • Carina den 28 september, 2020 kl 17:23

   Hej Marika!

   Tråkigt med silveraxet – blommade inte innan delningen heller? De gillar fuktighetshållande, mull- och näringsrik jord upplever jag. Konvaljbusken är fin när den blommar och kanske är bladen fina fast inte på de två nyplanterade.

   Kram, Carina

 4. Elna Slot den 26 september, 2020 kl 21:48

  Duft er en ofte overset egenskab,, når man vælger planter. Og det er en skam, for hvor er det herligt at have duftende planter omkring sig , fx på terrassen. Jeg forstår ikke, at duftløse roser kan sælges, når der fås så mange skønne duftende roser.

  Hilsen Elna

  • Carina den 28 september, 2020 kl 17:25

   Det har du rätt i! Nu pratar alla om insektsdragande växter men fortfarande inte så mycket om doft. Men faktum är att många av de doftande lockar även insekter. Jag ska ha en hörna med en sittplats och den ska omges av doftande växter. Och jag har tänkt att planterade doftande längs gången mellan plantering och ingång 🙂

   Ha det gott! Carina

 5. Anita den 27 september, 2020 kl 16:43

  Ofta tycker jag att våren och den tidiga högsommaren är de årstider som förknippas med dofter vilket jag tycker är synd. Jag har själv mest vår och sommarblommande doftbuskar. Guldazalean naturligtvis plus några andra tidigblommande azaleor som doftar. Rosor förstås och smultronschersminen. Alla (utom rosorna) växer vid min ”doftbänk”. Och jag är glad att jag köpte en sommardoftande azalea. I år har den doftat hos mig i sena juli och början av augusti, förmodligen för att juli var så kall så den blev försenad. Men sedan är det slutdoftat hos mig (ja förutom rosen ’Stanwell Perpetual’ förstås som doftar in i oktober även om doften inte är lika stark som sommardoften. Konvaljbuske låter som ett bra sendoftande alternativ. Och vad jag kan se skulle den passa utmärkt vid min doftbänk som står placerad i min vita rabatt 🙂

  Kram Anita

  • Carina den 28 september, 2020 kl 17:29

   Det tror jag du har rätt i – vi pratar om lillekonvalj, syren och pioner till exempel. Men jag uppskattar dofterna som är nu på hösten ännu mer. Kanske för att det blir lite av en storslagen doftfinal medan jag gräver, flyttar och anlägger. Det sista brukar ju hända varje höst. Konvaljbuske är fin om du vill ha doft och jag är övertygad om att tex Zetas har ’Hummingbird’ eller ’Pink Spire’ i sortimentet. Visst är de juliblommande azaleorna härliga med sin doft 🙂

   Jag har också tänkt en dofthörna med sittplats och ska försöka plantera doftande och tidigblommande längs gång mellan hus och parkering. Tänker att där kan det behövas tidiga mornar och sena kvällar vår och höst.

   Ha det gott!! Kram, Carina

 6. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 28 september, 2020 kl 08:18

  Att ha Liljekonvaljdoft nu det är ju helt underbart Höstsilveraxet gillar jag för bladens vackra färg den blommar inte här hos mig men den fyller sin funktion i och med bladen.
  Du har även så många fina buskar men bor man i en lägre zon än där jag befinner mig i så kan man ju unna sig nästan vilka växter som helst här uppe i norr så får man testa sig fram om man ska gå utanför den zongräns man befinner sig i och i bland så kan det lyckas att tänja på gränserna.
  Nu börjar man verkligen se att det är höst men den bjuder oss på så underbara färger som man gärna vill föreviga.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 28 september, 2020 kl 17:32

   Det är härligt med doftande buskar! Och jag tycker silveraxen är suveräna även om de inte hinner blomma. Formstarka! Jag vet att jag är lyckligt lottad eller bortskämd i vad jag kan odla. Men faktum är att de sista 20 åren har det blivit mycket mer som jag vågar pröva och faktiskt kan tro ska överleva. Körde från Oslo idag och – ja nu syns hösten!

   Ha det gott! Carina

 7. Lisbeths Haveblog den 28 september, 2020 kl 22:42

  Jeg har desværre ikke selv disse duftende buske, men jeg kender dem godt. De dufter vidunderligt.
  Jeg er desværre ikke god til at sørge for dufte i haven. Jeg har naturligvis duftende planter, men jeg burde have flere, for det er dejligt at blive indhyllet i duft, mens man går i haven.
  Protestduft… det var morsomt.
  Mange hilsener Lisbeth

 8. Ulrika den 30 september, 2020 kl 06:51

  Hej Carina,
  Härligt inlägg. Sensommardoft vill man inte vara utan och jag har höstsilverax placerade på lite olika platser. De som står tillräckligt soligt blommar under september och doftar fantastiskt. Den ”vanliga” konvaljbusken, C. alnifolia, står bredvid sittplatsen vid dammen och blommade och doftade i augusti. Den har börjat skjuta rotskott de senare åren. Har också varit sugen på C. barbinervis men fått för mig att den ska vara lite kinkigare, vet inte om det stämmer… Mina tre katsuror vägrar dofta, trots torkstress, och nu börjar de löva av. Skulle gärna känt lite pepparkaksdoft från dem.
  Ha en fin fortsättning på veckan. /Ulrika

 9. Anni den 16 november, 2020 kl 15:35

  Oj, så många inlägg jag nu har att läsa och begrunda. Härligt! Och du, stort tack för alla dina fina kommentarer och ditt stöd den senaste tiden. Pappa var just fyllda 87, bara så du vet. Allt kan hända när man minst anar det.
  Silverax har jag haft i flera år, en mörkröd sort. Men ack så den ogillar min torra trädgård. Nu har jag flyttat den igen, till det där aningens fuktigare hörnet där allt fler kinkiga växter tydligen måste stå. Vill också känna den fantastiska doften!
  Katsurans doft har jag aldrig känt, förstår att den är ganska surrealistisk i en trädgård. Jag kanske borde försöka plantera en vid busshållplatsen 😉

  • Carina den 17 november, 2020 kl 13:29

   Det var inget, inget alls! Och tack – det är kul att läsa att du gillar inläggen. Jag har en väldigt frisk pappa men ibland när jag tittar så inser jag förrädiskt frisk eller kanske vill vi lura oss själva. Det blir fler dagar när jag upplever att han ser ’ålderstrött’ ut.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.