Knölbildande Iris reticulata-grp 'Gordon' - våriris

Nötter som är svåra att knäcka

Nötter som är svåra att knäcka känner väl alla till… Numera köper jag färdigknäckta nötter av många sorter hos en grekisk handlare i saluhallen. Och tänk nu går alla nötter åt under julen.

Pimpernöt, Staphylea, är en riktigt svår nöt att knäcka om man vill så dem. Och en svårknäckt nöt är veckans tema hos trädgårdsfägring. Något svårknäckt är väl något som är svårt, som man får brottas med ett tag för att hitta lösningar på. En nöt – vad illustrerar jag det här innehållet med? Inte har jag nötter på bild…

Crocus tommasinianus 'Whitewell Purple'
Crocus tommasinianus ’Whitewell Purple’

En av arterna kallas ’bladdernut’ på engelska. Bladder är blåsa och urinblåsan är en bladder. Kanske för de uppblåsta höljena som omger nöten. Jag sådde en rosablommande variant av kinesisk pimpernöt 2019, Staphylea holocarpa ’Rosea’, men nötterna är svåra att få att gro. Och hade det inte varit för att den är rosa så skulle jag nog inte prövat. Nu läste jag precis att det är bra att så dem som jag sår mina pioner, det vill säga i en burk med vitmossa som får flytta mellan värme och kyla i 8-12 veckors perioder.

Fler nötter

Valnötter bildar stora träd, stora blad och det sägs att man kan aldrig odla under valnötsträd eftersom rötterna lär utsönda ett gift. Det sista är bara delvis sant. Och är man fundersam är en googling kring vad som fungerat respektive inte fungerat bra. Jag plockade frukter av svart valnöt, Juglans nigra, och väl hemma så sniffade jag… Det var en härlig doft, mild men behaglig och det visade sig vara det yttre frukthöljet hos den svarta valnöten jag kände. Frukten är storleksmässigt som ett litet äpple och köttet blir alldeles svart när det skadas. Inuti finns en klassisk valnöt och de var inte särskilt svårknäckta. 2 plantor står i kallbänken för framtida plantering.

Crocus tommasinianus 'Roseus' - snökrokus
Crocus tommasinianus ’Roseus’ – snökrokus

Hasselnötter

Hassel dyker upp både lite här och där. Uppenbarligen måste ekorren plantera nötter. Jag har alltid velat ha mycket hassel eftersom den har en förmåga att skjuta riktigt långa och raka grenar som är perfekta att ta av och använda som stöd. Ett tips jag läst om i en trädgårdsbok med beskrivningar från en stor visningsträdgård i England. Dessutom tycker jag att hassel är väldigt dekorativ och jag älskar de små röda tofsarna till blommor. Inte lika förtjust i pollenet dock.

Helleborus x hybr 'Clematis Flowered Pink' - hybridjulros
Helleborus x hybr ’Clematis Flowered Pink’

I höstas fick jag se att skruvhasseln sätter nötter – de var inte jättestora men ganska många. Att ekorren varit där och samlat lite vårdslöst syntes också. Jag la några åt sidan för att ta med in och knäcka men se det glömde jag…

Stormfälld björk
Stormfälld björk – inte en rot uppåt i bild. Björken är stor och gammal så det måste varit längesen det blåste stormbyar från söder

Inga nötter men väl ny plats

Ciara, som jag lite hastigt döpte om till Clara, lämnade problem efter sig. En stor björk som jag hade tänkt spara gick ner i blåsten. Björken stog uppe på ett berg med rötter som vuxit ner över berget i jakt på jord och vatten nedanför berget. Det är svårt att hålla sig kvar när vinden kommer från syd och merparten av rötterna är förankrade i norr. Jag ville ha den kvar för att den stog vackert och rötterna bredde ut sig fint. Dessutom rinner det mängder av vatten i området så tanken var att den skulle hjälpa till med att hålla lite torrare. Nu ser jag plats för nån magnolia där när jag får fyllt på jord.

Stormfälld björk
Stormfälld björk och ja – gräset är så himla grönt. Gräsmattan är smaragdgrön och behöver klippas. Den ska vara gulgrön och vintertrött så här års

Björken är borta och eken som stormen, sorkarna hade gjort ett noggrannt underarbete, hade fällt är planterad. Om den stackaren orkar skjuta nya rötter och överleva är jag imponerad. Innan har det varit en nöt jag funderat på. Hur ska jag få in en grävmaskin bland växterna på åkern som kan gräva upp eken med en tillräckligt stor jordklump så jag kan flytta den… I onsdags släpade jag ner den där jag vill ha den och grävde ett litet hål med spaden. Den har ett fåtal sugrötter kvar.

Crocus tommasinianus 'Whitewell Purple'
Crocus tommasinianus ’Whitewell Purple’

Onsdagen en mellandag

En mellandag med sol och värme istället för regn och blåst och jag grävde det sista i grönsakslandet där jag gröngödslade. Nu syntes ogräs som doldes av gröngödslingen förra säsongen och jag rensade ett par bitar som aldrig blev av då. Nu kan jag täcka med halm och senare genomföra strukturen jag tänkt ha där kanske redan i år.

Iris reticulata-grp 'Edward'
Iris reticulata-grp ’Edward’

Våren börjar räta till sig och nu är blomningen visserligen tidig men inte så exceptionellt tidig som de första våririsarna var. Slutet av februari närmar sig med stormsteg och 28:e februari är det tidigaste datum jag hittar bilder från i arkikvet. I år tror jag att alla tidiga vårlökar kommer vara överblommade i början av mars. Andras nötter eller inlägg om trädgården kan du läsa hos Trädgårdsfägring. Bildtemat blev varmt rosaviolett med krokus och hybridjulros från det underbara solskenet i onsdags.

Fettisdagen på tisdag och jag kanske ska äta en semla den här säsongen 🙂

19 Kommentarer

 1. Ätliga trädgården den 22 februari, 2020 kl 11:45

  För min del hoppar jag gärna över semlan i år också! Kan tänka mig många bakverk som är betydligt godare.
  Härlig vårblomning! Jag vågar knappt tro att det inte kommer en längre köldperiod som lugnar ner våren lite för sen den 15 februari har vi meteorologisk vår i hjärtat av Småland.
  Allt gott
  /Anette

  • Carina den 22 februari, 2020 kl 20:01

   Jag testade en idag. Jag var i fikastan – Alingsås – på ett litet fik. Där samlades storfamiljen vid ett bord, vännerna vid ett annat och alla fikar. Det är enda stan där folk går ut på gågatan lödrag förmiddag bara för att träffa folk och tjata en stund.

   Jag vet inte vad jag ska tro… Våren är rejält utbredd såg jag och det är väl första gången vi gått från höst till vår utan att passera vinter oavsett vad som händer framåt…

   Kram, Carina

 2. Marika den 22 februari, 2020 kl 14:14

  Hej Carina!
  Så mycket fint som blommar, vackra Iris. De överlevde inte hos mig, tror inte de hade rätt förutsättning. Julrosorna däremot blommar riktigt fint. Krokusen har bara kommit upp, på solsidan visar de färg, men har inte slagit ut. Vilket fantastiskt väder det är när solen tittar fram, men idag är det riktigt ruskigt. Hoppas din ek klarar sig och slår rot. Att plocka egna nötter är inte så dumt. Är skruvhassel samma sak som ormhassel? I så fall är det ett mycket trevligare namn.
  Ler igenkännande över alla nötter som inte går att knäcka, och blir kvar.
  Ha det gott / Kram Marika

  • Carina den 22 februari, 2020 kl 20:07

   Hej Marika!

   Det är synd att våririsarna är såpass känsliga. Jag är glad att jag hittat ett par ställen där de trivs. Sen är alla med mycket gult, arv från I danfordiae, fortfarande känsliga hos mig också. Men en har klarat sig peppar, peppar.

   Du har helt rätt den ska heta ormhassel på svenska. Jag kollade aldrig i SKUD. Men jag håller med att skruvhassel låter trevligare 🙂

   Kram, Carina

 3. Rantenhagen den 22 februari, 2020 kl 21:41

  Lekre bilder av våren! Alt vel til deg!

  • Carina den 23 februari, 2020 kl 09:44

   Tack detsamma! 🙂

 4. Anja Hill den 22 februari, 2020 kl 22:09

  Hej, hej!
  Den enda nöten jag har att knäcka i trädgården är hasselns. Och, för det mesta hinner jag inte ikapp ”ollaskrikan” eller ekorren.
  Att så mycket blommar och så många blad i buskar har slagit ut redan i trädgården gör mig riktigt nervös. Vad händer om vintern får för sig att ta ett strypgrepp? Även om jag tycker att en tidig vår är härligt så är det konstigt att helt plötsligt ha bara tre årstider.
  Ciara, Dennis och nu denna rusk och stormväder har inte gjort skada hos oss. Men, jag bävar och känner mig inte säker på att vad som helst kan hända.
  Ha det fint!
  /Anja

  • Carina den 23 februari, 2020 kl 09:49

   Jag har känt precis detsamma, men nu har jag landat i att jag kan inget göra åt det här och nu. Och för varje vecka som går så minskar ju ändå risken. Att ha 3 årstider är en mycket konstig känsla. Det är nog det konstigaste i alltihop. Växter har brutit och lökar slagit ut tidigt andra år också men att bara få 3 årstider är helt nytt och bara konstigt…

   Jag gläds åt att jag hunnit rensa massor av små maskrosor. Sparrissängen är rensad, gödslad och har fått lite extra halm för mullämnenas skull. Jag har kikat på Magnoliornas knoppar och hoppas jag får se någon fin blomma i vår…

   Tack detsamma! Carina

 5. Elna Slot den 22 februari, 2020 kl 22:21

  Dejlige billeder af krokus og iris, der rigtig står og soler sig. Det faldne birketræ er derimod et trist syn, der både efterladen en tom plet og et større oprydningsarbejde.
  Enten vi gider det eller ej, må vi nok snart i gang med plæneklipperen.

  Hilsen Elna

  • Carina den 23 februari, 2020 kl 09:51

   Tack Elna! 🙂

   Jag var på väg att dra ut gräsklipparen för ett par veckor sedan. Gräset är långt och grönt men så kom en regnskur och gjorde klippningen omöjlig. Ja att ta ner vuxna träd är något som jag gärna tänker igenom inte en utan många gånger innan jag tar ner. Tiden det tar att få något nytt så stort är oöverksådlig.

   Ha det gott! Carina

 6. Anita den 23 februari, 2020 kl 09:25

  Först bläddrade jag igenom ditt inlägg och tittade på alla bilder, njöt mig igenom dom. Sedan bläddrade jag upp igen och läste om svårknäckta nötter. Konstaterade att jag sörjer att vi inte längre har någon saluhall i stan. Det lät så härligt att kunna köpa färdigknäckta nötter hos en grekisk handlare. Själv köpte jag ett par påsar hasselnötter på en stormarknad. Smakade gammalt och gick inte åt. Läste om hasselnötter och de långa raka grenarna och med ens var jag tillbaka i tanken vid Sissinghurst Castle där det på ett ställe växte hasselnötter på just det sättet.
  Men stackars björken. Kan i fantasin se hur vacker den skulle varit med sina rötter som greppade berget. Men så bra att nya tankar och idéer föds.
  Nu ska jag bläddra upp igen och titta igenom dina bilder en gång till. Och lite extra ska jag stanna vid den djupblå ’Edward’!

  Önskar dig en fin söndag! Hoppas nya stormen inte ställt till med problem.
  Kram Anita

  • Carina den 23 februari, 2020 kl 10:00

   Tack Anita 🙂

   Vet inte hur länge vår stora, gamla och vackra Saluhall finns kvar. Jo byggnaden kommer stå där men det känns som att varje ’butik’ som stänger ersätts av en coffee bar eller matställe. En saluhall full av mat- och fikaställen är inte kul. Jag vet att det finns regler för hur platserna ska fyllas men de verkar väldigt duktiga på att gå runt dem… Men tills vidare så finns 2 butiker med färdigknäckta nötter, russin i olika färger och storlekar, oliver, tomater och mängder av goda röror 🙂

   Edward är läcker – vissa är finare än andra. Jag har 2 eller 3 som jag inte kan räkna ut vilka de är. Jag tror jag har ’Pixie’ men hittar inte att jag köpt henne. Fast jag har köpt en hel del våriris på höstrea och tryckt ner med tulpaner i krukor. Och de är ju inte alltid det som står på påsen. Och jag tror att Pixie fanns som en del av en kollektion jag köpte för länge sen men den katalogen ligger i en omärkt flyttlåda…

   Jag njöt av bilderna när jag redigerade dem, färgen höll ihop krokusarna och julrosen men sen är det det varma ljuset som kändes härligt när det var mörkgrått och regnigt i fredags. Nu blåser det rejält, en väldigt byig vind, men är uppehåll. Och vinden är tillbaka på mer västligt då brukar det gå bra för det är träden uppväxta med här 🙂

   Kram, Carina

 7. Marie den 23 februari, 2020 kl 17:27

  Smukke billeder af de små iris. Vi havde en enorm høst af hasselnødder i år, og når min mand skal knække nødder (det er hans job) lægger han dem i blød et døgn i forvejen. Så går det nemt med at knække dem.

  • Carina den 25 februari, 2020 kl 09:37

   Aha… Ja det låter som det kan vara en bra idé. Gissar att när man får en stor egen skörd så knäcker man dem och sparar till senare. Jag ska testa att äta nötter som kommer från egna buskar men eftersom jag är allergisk så kanske det inte fungerar. Då får jag hålla mig till de andra typerna av nötter från saluhallen.

   Ha det gott! Carina

 8. Lisbeths Haveblog den 23 februari, 2020 kl 22:31

  Friske nødder er mums. Det er en af de ting, der desværre er for store til min lille have.
  Smukke billeder du viser. Især Roseus er skøn.
  Til gengæld var det trist med birken.
  Lisbeth

  • Carina den 25 februari, 2020 kl 09:38

   Visst är det gott med olika nötter 🙂 Och mycket bättre som godis än allt det där med socker i. Roseus är väldigt fin har insett att den får en förhållandevis stor blomma i en fin stjärnform.

   Björken,.. ja får väl tänka positivt den blir bra ved.

   Ha det gott! Carina

 9. maggans blogg den 25 februari, 2020 kl 08:59

  Så underbart med vårblommor även om den meteorologiska våren har kommit otroligt tidigt där du bor men det är ju bara att tacka och ta emot.Däremot storm som tar med sig träd som man vill ha kvar är inte så kul men tur att det ger då plats till någonting annat vackert..Här uppe i norra delarna av Sverige så har vi snön som ligger och skyddar vårblommorna ett tag till men på vissa ställen så har det även börjat komma upp vårblommor beror på var man har den rabatten om den ligger mot söder vill säga.Ha det gott/Margareta

 10. Anni den 2 mars, 2020 kl 23:46

  Jag har tagit mina ekorrar på bar gärning när de planterar hassel. Kunde de kanske försöka komma ihåg var de planterat så att de sedan kan hämta sina nätter igen när de blir hungriga? Rena ärthjärnorna tyck de ju vara!
  Precis som du har jag svårt för hasselns pollen, men nu tror jag att eländet redan är över för i år. Lagom till att mina pollengrusiga ögon lugnat sig fick de påspädning av keramikkursens torra luft. Tur i alla fall att inte båda kom samtidigt!
  Märker hur jag snubblar på tangenterna nu, bäst att krypa i säng istället för att läsa blogg. God natt!

  • Carina den 3 mars, 2020 kl 18:33

   Hoppas du sov gott!

   Jag har precis vaktat min dotters katt i 2 veckor trots att jag inte borde. Så jag har pälsgrusiga ögon 🙂 Men jag är ändå tacksam att medicinerna är så mycket bättre idag.

   Ja det dyker upp små buskar både här och där så det måste vara de små kurrarna som roar sig. Precis som du skriver kan man ju undra vad nyttan är när de glömmer skafferiets placering 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.